Ik ben Evert
Ik ben een man en woon in Angeren gemeente Lingewaard (Nederland) en mijn beroep is altijd in de weer en nog nooit zo druk geweest..
Ik ben geboren op 08/05/1933 en ben nu dus 92 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven van verhalen, wielrennen, voetbal, schaatsen & natuur, .
Everts-Info-Allerlei met veel informatie ter verrijking van uw kennis en gespreksstof
27-09-2014
Ook ISRO satelliet in baan om Mars
India mag dan een ouderwets land zijn, maar ook daar zitten bollebozen op ruimtevaart gebied en dit immens grote land met zijn vele Kasten en Middeleeuwse denkwijzen is momenteel naast Europa, Rusland en Amerika het enige Aziatische land met een geheel eigen ruimtevaartprogramma. Op 5 november 2013 werd door ISRO de maansonde Mangalyaan de ruimte ingestuurd en nu na ruim 290 dagen is deze sonde in een baan om de planeet Mars beland. Van daaruit gaat deze sonde operationeel de atmosfeer rondom Mars bekijken en foto's worden er ook voortdurend gemaakt van de manen Thobos en Deimos (ringen om Mars). We blijven Mangalyaan volgen en houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Ruimtestation ISS: Deze keer hebben we het over een IS met 2 S'en! Gisteren is de oude ploeg afgelost en een nieuwe bemanning is aangetreden. Het is op het ogenblik de enige veilige plek in het heelal waar ze geen last van koppensnellers hebben.
27-09-2014 om 12:49
geschreven door Evert Hübbers
NASA is volop bezig om haar Space Launch Systeem (SLS) op te voeren door straks een bemande vlucht te kunnen maken naar de planeet Mars. Men is er al in geslaagd om de voortstuwingskracht van de Saturnus V-raket, die destijds enkele geslaagde landingen op de maan heeft mogelijk gemaakt met 20 % op te voeren, waardoor de draagkracht nu al ligt op 70.000 kg. Langzaamaan voert men dit gewicht op en november 2018 hoopt men al die testen die nu verricht worden te hebben afgerond en de draagkracht dan op het gewenste niveau van 130.000 kg komt te liggen. Van nu af gerekend hoopt men een kwarteeuw verder bemande vluchten naar de maan mogelijk te maken. Dit alles heb ik op kunnen maken uit een artikel hierover in het astronomisch tijdschrift Scientias. We blijven de proefnemingen volgen en is er vanuit de ruimte nieuws, dan zal ik mijn lezers dit zeker melden.
29-08-2014 om 12:27
geschreven door Evert Hübbers
Lancering Doresa en Milena niet naar wens verlopen
Vorige week vrijdag werden op de lanceerbasis Kouron in Frans Guyana per Sojoez raket door de ESA twee satellieten met de naam Doresa en Milena gelanceerd. De bedoeling was dat deze kunstmanen in een cirkelvormige baan terecht zouden komen, maar helaas is dit mis gelopen en zijn de satellieten in een elliptische baan terecht gekomen, waardoor ze soms heel kort en dan oneindig ver van de aarde staan. ESA probeert de zaak nog bij te sturen, maar dat is mogelijk niet meer te bewerkstelligen. Het Galileoproject dat in 2011 gestart is en in 2017 afgerond moest wezen zal, waarbij operationeel 24 satellieten en 5 kunstmanen actief functioneel zouden moeten wezen, hierdoor aanmerkelijke vertraging oplopen en de begroting van dit ruimteproject van 4 miljard euro ver te boven gaan. Er moeten vooraf verkeerde berekeningen zijn geweest of mogelijk is de lanceerinrichting niet goed geprogrammeerd geweest. Heel jammer dat dit is voorgevallen. De ruimte wedloop en concurrentiestrijd van ESA met de Amerikanen met hun al jaren goed functionerend GPS-systeem (Global Positioning System) dat allemaal vooraf zo goed ging, heeft hierdoor wel een hele zware klap te verduren gekregen.
27-08-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
IJsland: Van dit mooie land weten we dat er gezellige en degelijke mensen wonen en dat het land zeer vulkanisch is. Momenteel staat een van de grootste vulkanen van dit land nl. de Bárdöarbunga (zie inzet van een vorige eruptie) op uitbarsten. Al bijna een volle week is het gistende bergijs en de bruisende aardmassa aldaar in werking. Het Askja reisbureau in Arnhem staat op scherp om de eruptietoeschouwers te ontvangen en daarheen te brengen. Wil je een mooi vakantiereisje als natuurgenieter boeken dan is er geen mooier land als IJsland. Ik raad iedereen aan om toch eens een keertje IJsland te bezoeken en zeker weten heb je 80 procent kans het Noorderlicht ook nog eens van kortbij te bekijken. Lancering per sojouz-raket: Vanmorgen werden vanuit Frans Guyana twee nieuwe Galileo-satellieten gelanceerd en deze satellieten 5 en 6 kregen de mooie voornaam mee van het Duitse meisje Doresa (naam dochtertje van een der projectleiders) en Milena (Estlandse naam). Als nr. 7 gaat straks Tijmen (naam van zoontje van een projectleider uit het Gelderse Winssen) en ook die gaat zich bij de ESA-familie in de ruimte aansluiten. In 2011 en 2012 waren er ook al lanceringen. Vermeld zij dat veel onderdelen van deze satellieten hier in Holland geproduceerd zijn, zo bv. de zonnepanelen. De kosten van dit satellietenproject bedragen vier miljard euro en als alles draaiende is kost het jaarlijks 800 miljoen euro om die satellieten in stelling te houden. Taak van deze satellieten: Op de eerste plaats dienen ze als concurrerende tegenpool van het Amerikaanse GPS-netwerk dit om berichten e.d. op te vangen en/of mogelijk te onderscheppen, verder voor de besturing van auto's, schepen, drones en veilig landen van vliegtuigen. Inderdaad is het in deze economisch onzekere tijd mogelijk onverantwoord zoveel geld voor dergelijke projecten uit te geven en of het belastingverspilling is, dat zal de tijd uitwijzen!
22-08-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Vanmorgen Nederlandse tijd om 11 uur is de in 2004 gelanceerde Rosetta aangekomen bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Afgelegd heeft Rosetta 6,4 miljard kilometer. Voor dit door ESA (European Space Agency) opgestarte ruimteproject is 1,3 miljard euro uitgetrokken. Uniek aan de hele missie is dat Rosetta uitgerust met ultra moderne apparatuur de betrokken komeet die op weg is naar de zon gaat volgen, foto's maakt en boormonsters neemt van de vliegende stenen klomp om te bekijken waaruit zo'n komeet samengesteld is. Net als de reuzenkomeet Ison die vorig jaar kort langs de aarde scheerde en toen in de buurt van de zon kwam en vernietigd werd, zo zal het onze vriend Tsjoerjoemov-Gerasimenko mogelijk ooit ook eens (even andere schrijfwijze!) vergaan. De leiding in het ESA-centrum van het Duitse Darmstadt is in handen van de Nederlandse astrofysicus Fred Jansen. Nederland mag trots zijn op dit project, want bijna alle onderdelen van Rosetta zijn gefabriceerd door het bedrijf Dutch Space in Leiden en getest is het geheel door het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk. Het is iets heel unieks wat Rosetta aan het doen is en overal in de wereld kijken astrofysici uit naar de ontwikkelingen. die volgen. Het is altijd een verrassing wat het resultaat van dit ruimtelijk onderzoek zal wezen en misschien bevat onze 'vriend 67P' wel bruikbare stoffen die we wetenschappelijk mogelijk kunnen toepassen in bepaalde technische apparaten of misschien zelfs in de geneeskunde. Rosetta 'lift' een jaar mee met de miljardenjarenoude komeet en hierna wordt uitgedokterd wat dit project wetenschappelijk voor gegevens heeft opgeleverd. Zie ook: http://www.apparata.nl/nieuws/livestream-ruimtesonde-rosetta-bereikt-na-10-jaar-haar-doel-8588
06-08-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Er gaat vaak een hele periode overheen eer men bepaalde gebeurtenissen uit het heelal geanalyseerd heeft en een onderzoek als afgerond beschouwd kan worden. Op 23 juli 2012 is er een sterke zonnestorm geweest met een kracht die nog vele malen hoger was als de zonnestorm uit 1859. Voor een paar eeuwen terug bestond er nog geen elektriciteit en de zonnestorm van 1859 heeft dan ook weinig effect gehad op het aardse gebeuren uit die tijd. Dat ligt nu wel heel anders met al die door elektriciteit aangevoerde systemen. Volgens berekening van professor Daniel Baker verbonden aan NASA en de universiteit van Colorado zijn we op 23 juli 2012 door het oog van de naald gekropen en als de zonnestorm van toen een week eerder plaatsgevonden had zou de aarde met zijn moderne geleide systemen teruggevallen zijn naar de achtste eeuw en zou de infrastructuurschade meer dan 2000 miljard dollar geweest zijn. Over zonnestormen heb ik al diverse stukjes geschreven en als u er alles over wilt weten, dan raad ik u aan de artikelen te lezen die u vindt op rechts van dit blog onder de rubriek heelal 1 t/m 4.
25-07-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Reuzenkrater op Russisch schiereiland Yamal ontdekt
In een woud op het Russisch schiereiland Yamal in Siberië is een reuzenkrater met een doorsnee van 80 m ontdekt. Geleerden zijn aan het vorsen geslagen en terwijl de een beweert dat het een inslag is van een meteoriet wordt er door een onderzoekscommissie een hele andere lezing over gegeven: Door de opwarming van de aarde is in de bodem het permafrost gaan smelten, waardoor gas zich ondergronds heeft opgehoopt in de ijs-en zandlaag. 10.000 Jaar geleden was dit schiereiland gewoon een stuk zee. Het geheel is hierdoor verandert in een explosieve cocktail die zich net als een champagnefles voor een poosje terug ontkurkt heeft. Op nog geen 30 km van deze plek liggen de gasvelden van Bovanenkovo en in onderzoek is nu hoe diep de krater is en ook of door dit explosieve gat er geen gevaar dreigt voor dit gebied en de naaste omgeving. We wachten het maar af!
17-07-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
De Marswagen Curiosity doet nog steeds ontdekkingen op onze rode planeet Mars. Gisteren werd door de NASA een op 25 mei 2014 genomen foto vrijgegeven waarop een ijzermeteoriet van 2 m grootte te zien is. De megameteoriet heeft de naam Lebanon gekregen. Het losse baby-brok ernaast staat geregistreerd als Lebanon B. De Curiosity heeft al heel wat geheimen van onze toekomstige 'woonplaneet' prijsgegeven, ook is het karretje met de peperdure apparatuur aan boord vaak in zwaar weer terecht gekomen en het is ook al eens gebeurd dat de Curiosity geteisterd werd door zware vorst waarbij de schilden een poosje vastgevroren waren, maar al met al is hij toch overeind gebleven om zijn speurwerk voort te zetten. We blijven u met alles wat er in de hogere sferen plaatsvindt op de hoogte houden en heeft u wat gemist, dan kunt u dit alles op dit blog terugvinden in de rubriek heelal in de rechterkolom van deze site. Als u met uw linkermuisknop op inzetfoto klikt krijgt u een vergroot beeld van de Lebanon en ziet u ook de verschuilde details!
16-07-2014 om 12:56
geschreven door Evert Hübbers
Tot aanstaande donderdag 17 juli houdt veilinghuis Catawiki een veiling waarbij u een bod kunt doen op 65 zeldzame meteorieten. In 1968 vond ik in onze tuin te Huissen ook een meteoriet ter grootte van een halve baksteen en hij had de vorm van de meteoriet die nu in de aanbieding is en in 1960 gevonden werd in de nabijheid van een stationnetje in het dorpje Milbillilli in Australië; alleen schat ik de mijne wat zwaarder. Terechtgekomen na mijn verhuizing naar Angeren is deze meteoriet bij mijn dochter en die wist desgevraagd zich hierover niets meer te herinneren, waarbij ik aanneem dat deze mooie glinsterende steen dus zoek is geraakt. Het hoofdkantoor van Catawiki is gevestigd in Hoogeveen en op Internet is 's werelds grootste Catalogus en Veilinghuis voor Verzamelaars te vinden door te klikken op de volgende link: http://veiling.catawiki.nl/veilingen/actueel. Wat u ook verzamelt en u wilt uw verzameling completeren, dan moet het al heel gek lopen als u een bepaald gewenst en ontbrekend stuk in uw verzameling bij Catawiki niet kunt vinden. Wat meteorieten betreft kunt u op Internet tot aanstaande donderdag op de aangeboden stukken uw bod uitbrengen.
15-07-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
De Gliese 832, pas ontdekte planeet gelijkend op onze aarde
De nieuw ontdekte planeet staat op 16 lichtjaren van onze aarde verwijderd, is 5,4 keer groter dan onze aarde en draait in 36 dagen rond zijn eigen rode dwergster de Gliese 832; deze heeft slechts half zoveel massa als de zon en daarom krijgt deze planeet de 'Gliese 832 c' dezelfde hoeveelheid energie als de aarde. De planeet mag dan veelal op onze aarde lijken, maar dat wil absoluut niet zeggen dat er ook door mensen op te leven valt. Op de nieuwe planeet is de atmosfeer vele malen dikker dan de aardse atmosfeer en ook het broeikaseffect ligt aan de zeer hoge kant, wat inhoudt dat de temperatuur er vele malen hoger is dan hier op de aarde. Er zijn geleerden die beweren dat dat niet zo duidelijk is en buitenaards leven op deze planeet wel mogelijk is. Het onderzoek gaat verder en we zullen u van de vorderingen op de hoogte blijven stellen.
30-06-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Op 12 april 1961 was de Rus Yuri Gagarin de eerste ruimtevaarder en hij was tevens de eerste die hoog in het heelal buitenaardse ruimteschepen waarnam die zich met een ongelooflijke snelheid voortbewogen. Nadien zijn er bij NASA honderden meldingen binnengekomen van mensen die deze Ufo's ook gezien hadden. Er zijn verhalen dat er ooit zo'n Ufo op aarde geland is met enkele buitenaardse wezens (Marsmannetjes-Aliens) die 'gevangen' werden genomen en grondig onderzocht en ontleed zijn in een pathologisch laboratorium. Alles werd met zoveel geheimzinnigheid omgeven dat de verhalen op de duur aangenomen werden als zijnde Science fiction van figuren die niet voor vol werden aangezien. De huidige onderzoeken op Mars hebben uitgewezen dat we daar als mens kunnen leven en volgens de gemaakte vorderingen is het niet ondenkbaar dat we voor 2025 met een bepaald voertuig op Mars kunnen landen en daar in dat 'Utopia' een aardse kolonie gaan vestigen. De omgekeerde wereld: NASA heet een echte vliegende schotel gebouwd en er zijn ook al proeven met dit voertuig genomen. Tegenwoordig moet je honderden afkortingen kennen als je momenteel jezelf in de wereld van de ruimtevaart beweegt. De LDSD-Schotel-een naam die staat voor Low Density Supersonic Decelerator-heeft in een proefrit in een korte tijd al een hoogte bereikt van 55 kilometer en daarmee zit je in een atmosfeer die vergelijkbaar is met die van de planeet Mars. NASA heeft hiermee een begin gemaakt, en het technisch vermogen is hierbij nu volledig aanwezig, om binnen een tijdsbestek van enige jaren zover te komen dat zo'n bemande schotel de reis naar Mars kan ondernemen.
29-06-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Atacama-Woestijn in Noord-Chili: Dit ultradroge uitgestrekte gebied van 970 kilometer lang en gevuld met rotsachtige gebergtes met gemiddelde hoogtes van 2000 meter en meer wordt door de astronomen ook wel sterrenkijkersparadijs genoemd. Gisteren werd er een rotspunt opgeblazen om een ruimte te creëren voor de grootste telescoop ter wereld. Na afvlakking van het geheel komt hier te staan een XL-telescoop met de naam E.ELT wat betekent European Extremely Large Telescoop. Deze krijgt een spiegel van 39 meter doorsnee en eromheen wordt een koepel gebouwd zo groot als een voetbalveld. De bouw hiervan eist een goede samenwerking tussen de technici die deze telescoop gaan plaatsen en de astronomen die er mee gaan werken. Met die spiegel kan men 25 keer dieper en scherper de ruimte verkennen dan met de Alma-telescoop die op 13 maart 2013 eveneens in de Atacama-woestijn geplaatst is. Voorheen stonden er al twee wat kleinere waarvan de oudste in 1956 al gebouwd werd. De E.ELT komt op een hoogte van 2400 meter te staan en dat betekent dat Nederland met deze super-telescoop op astronomisch gebied ver vooruit loopt. De lucht daarin dat gebied is ultiem ijl en de dampkring ultradun en met de E.ELT is het mogelijk om heel ver het heelal te verkennen en misschien wordt er een planeet ontdekt waar buitenaards leven mogelijk is en waarheen ons nageslacht straks een nieuwe toekomst kan opbouwen. De wetenschappers die dit gebied permanent bewonen hebben te maken met een koperen ploert die je huid zo rauw maakt als een olifant en maar niet te spreken van de chusca-het woestijnstof-dat dagelijks je neusgaten opzoekt en het reukorgaan volledig onklaar maakt. Je moet je daar kleden als een bedoeïen en je kunt daar beslist niet halfnaakt erbij lopen zoals we dit 's zomers in Holland plegen te doen. In 2024 hopen we met de nieuwe sterrenkijker voldoende gegevens binnen te krijgen die onze astronomische gedachtetunnel in petto had. SPELEOLOOG Johann Westhauser: In een 1100 meter diepe grot in Zuid-Duitsland is hij gewond geraakt en zelf niet meer in staat om deze grot te verlaten. Reddingswerkers hebben na 12 bijna 12 dagen noeste arbeid het voor elkaar gekregen deze gewonde en zieke man die op 900 meter diepte zich bevond uit deze grot te halen. Werkelijk een ongekende reddingsactie! Westhauser ligt in een ziekenhuis en als alles meezit is hij over drie maanden weer helemaal opgeknapt. Zie http://nos.nl/video/663496-reddingsactie-uit-grot.html
20-06-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Vandaag heb ik samen met de NASA weer het oneindige heelal verkend en te zien kregen we een zogenaamd Thorne Zytkow-object, heel veel sterren en als klap op de vuurpijl een superster die een neutronenster verslindt, verder een bijzondere planeet en tenslotte viel het ons op dat die ovale stip op de planeet Jupiter steeds kleiner aan het worden is. Net als op onze bewoonbare aarde gebeurt er iedere dag wel iets met een ster, planeet of andere mogelijk nog niet eerder waargenomen hemellichaam. Hieronder heb ik wat beelden met korte ruimtevluchtverslagen staan en misschien was u dit allemaal allang bekend, maar wist u niet precies hoe het allemaal in elkaar steekt; nú, dit heb ik voor u opgetekend!
06-06-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Grandioze ontvangst in Nederland van beroemde Fysicus Hawking
Stephen Hawking is een 72-jarige Engelse natuurkundige, die wereldberoemd is geworden. Het is een fysicus die speelt met God en de oerknal. Op 17-jarige leeftijd ging hij aan de universiteit van Oxford natuurkunde studeren en zijn specialiteit was de kosmos; het grote driedimensionale oneindige heelal zonder grenzen met een landschap van planeten, sterren, zonnen, manen en duizenden nog niet ontdekte stelsels. Stephen Hawking werd op jeugdige leeftijd getroffen door een zware spierziekte verwant aan de neurologische ziekte ALS en lichamelijk is hij een wrak, maar geestelijk heeft hij een IQ dat mogelijk het dubbele is van een normaal weldenkend mens. Communiceren doet hij via een computer met ingebouwde spreekgenerator. Gisteren hield hij in een overvol Beatrix theater in Utrecht een betoog over het heelal en ook ter sprake kwam het grootste door hem ontdekte zwarte gat in het heelal dat 18 miljard keer zo zwaar is als de zon en hierbij aangehaald in diverse scheikundige formules werd ook de relativiteitstheorie met de stelling dat licht wordt afgebogen in een zwaartekrachtsveld. Morgen opent hij de zogenaamde PLANCKS d.i. een olympiade van natuurkundigen en ik denk dat met zoveel wetenschappers bij elkaar toch weer nieuwe stellingen en weetjes over het heelal ingebracht worden waar onze leraren, studenten en vrienden van ons heelal in de nabije toekomst hun Kosmische fysicakennis mee kunnen verrijken.
24-05-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Vanmorgen is in het Anthonie Van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam oud-astronaut Wubbo Ockels op 68-jarige leeftijd overleden. Wubbo Ockels werd geboren op 28 maart 1946 te Almelo en heeft altijd belangstelling gehad voor technische aangelegenheden. In zijn jeugd was hij een echte knutselaar. Geen wonder dat hij maatschappelijk dan ook koos voor een technische studie op universitair niveau. Bijzonder geïmponeerd was hij in de ruimtevaart. Een advertentie in een krant bracht hem in verbinding met de NASA en nog geen jaar nadien was hij de eerste Nederlander die de kans kreeg de ruimte in te gaan. Met nog een zestal andere ruimtevaarders heeft hij van 31 oktober 1985 tot 6 november 1985 een tijdje in het experimentele ruimteveer de Challenger vertoefd, Hij was de leider en de bediener van de meetapparatuur waarmee van allerlei proeven zijn gedaan die later in Delft wetenschappelijk uitgewerkt zijn. Over de hele wereld heeft hij lezingen gehouden over zijn technische ontdekkingen in de ruimte. Aan de universiteit van Delft was hij dan ook hoogleraar in de leer van Aerospace For Sustainable Science and Technology aan de faculteit Lucht-en Ruimtevaart. In 2008 kreeg hij te maken met een niertumor die succesvol verwijderd werd. De laatste jaren begonnen zijn nieren weer slecht te functioneren en werd er niercelkanker ontdekt. Wubbo was een hele energieke en levenslustige man en hij heeft tegen deze aandoening een bijna onmenselijke en heroïsche strijd gevoerd en van alles ondernomen om zijn conditie op peil te houden. Zijn dood kwam toch nog vrij onverwacht en jammer is dat deze sympathieke wetenschapper zo vroegtijdig is heengegaan. Bedankt Wubbo voor al het goede wat je ons hebt gegeven!
Foto uit 1985
18-05-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Wie was Galileo Galilei en wie Nicolaus Copernicus?
Galilei leefde van 1564 tot 1642. Hij was een Italiaanse natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof en een van de grondleggers van de moderne natuurwetenschappen. Gestudeerd heeft hij aan de universiteit van Pisa. Les gegeven heeft hij in Pisa en ook in Padua. Hij was de uitvinder van het traagheidsprincipe en stelde de slingerwet en de wetten van de vrije val op. Met een zelfgebouwde sterrenkijker (de eerste ter wereld) ontdekte hij vier manen van Jupiter, de ring van Saturnus en zonnevlekken. Evenals Copernicus leerde hij dat de aarde om haar eigen as draait en een baan om de zon beschrijft. Tegenwoordig hebben we de beschikking over allerlei moderne apparatuur om het heelal te bekijken en doorgedrongen zijn we op enkele planeten en ook op de maan staat apparatuur die ons gegevens verstrekt over hoe het er daar uitziet. De tegenstanders van de leer van Copernicus en Galilei hadden geen hoge pet op van al die vreemde waarnemingen. In die tijd stond het bij de christenen op grond van de bijbel vast dat de aarde het middelpunt van het heelal was en daarom een planeet was die gewoon stilstond en waar sterren en ander hemellichamen omheen draaiden. Het kerkelijk gezag in Rome heeft Copernicus diverse keren gemaand op straffe van excommunicatie zijn zienswijze over de aarde te herzien. Tegenwoordig gelooft ook de paus van Rome in de leer van Galilei en zijn veel van die ouderwetse opvattingen achterhaald. Nicolaus Copernicus: Deze Poolse geleerde leefde een eeuw eerder dan Galilei en wel van 1473 tot 1543. Zoals ik eerder verteld heb, werkte professor Galilei met veel wetenschappelijke gegevens van Copernicus. In zijn geschriften legt hij uit dat door het draaien van de aarde om haar as het op de ene plek op aarde dag is en aan de andere kant nacht. In een tijdsbestek van een jaar loopt de aarde ook om de zon heen, waardoor-mede door de schuine stand van de aardas-de jaargetijden van lente, zomer, herfst en winter ontstaan. Datzelfde doen ook de planeten.
30-04-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Eiland Poveglia: Vroeger was dit een eiland van onverlaten en iedereen die iets uitgehaald had wat niet door de beugel kon zocht daar zelf zijn toevlucht of werd ernaartoe verbannen. Ook mensen met besmettelijke ziektes werden er in de Middeleeuwen heen gezonden en vonden daar hun einde. Op het eiland ziet er door verwaarlozing alles spookachtig uit. Op het eiland stond een nonnenklooster, een lazaret die door broeders bediend werd en wat kleine bijgebouwtjes. Op een gegeven moment kom je buiten een steen tegen waarin gegraveerd staat: Ne fodias vita functi contagio requiescunt: ,,Niet graven, hier rusten zij die stierven door besmetting"! Tegenwoordig is overal wel wat van te maken en vorige week heeft een koopman dit eilandje voor een habbekrats opgekocht en mogelijk wordt het binnenkort een van de grootste attracties van Italië. Kepler 186f: Dit is een planeet die 500 lichtjaren van ons afstaat, 10 % groter is dan de aarde, draait om een ster met een hoog stralingsgehalte, al in 2009 door de ruimtetelescoop Kepler gespot is en waarvan men nu het vermoeden heeft dat er een complete atmosfeer aanwezig is waarin leven mogelijk is. Wie weet trekken onze nazaten over een paar eeuwen of al eerder als pioniers hiernaartoe om een veilige toekomst op te bouwen. Maansonde LADEE: Dit was een satelliet van NASA die rondom de maan voortdurend opnames maakten en deze naar de aarde zond. Vannacht heeft NASA tussen 3.30 en 4.30 uur deze satelliet waarvan de brandstof bijna op was gecontroleerd op de achterkant van de maan te pletter laten vallen en dit met een snelheid van 6.000 km per uur. De satelliet had de grootte van een koelkast. Veel is er dus niet van over gebleven. Zó. de laatste nieuwtjes uit ons heelal zijn weer bekend en ik zou zo zeggen allemaal een fijne Pasen en tot een volgende keer!
18-04-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Cassini Huygens, planeetverkenner van NASA, brengt u vandaag het heuglijke nieuws dat op Saturnus een maanbaby is geboren. Zij heeft de mooie naam van Peggy gekregen. Zoals bekend heeft Saturnus al 62 manen en als straks Peggy het ringstelsel gaat verlaten, dan is zij de 63ste maan. De grootste maan om Saturnus heen is de Tristan met een diameter van 5.000 meter. Peggy, die nu gespot niet groter lijkt dan een sneeuwbal, zal in groei niet veel toenemen en voor altijd het koesterend maanbaby'tje van Saturnus blijven. Het heelal is altijd in beweging en heeft door de eeuwen heen voor veel tumult gezorgd, maar tot op heden nog niet met zoveel commotie als op onze aardkloot, die we met ons allen min of meer naar de filistijnen aan het werken zijn en dat doen we door ons over te geven aan allerlei onoorbare zaken, zoals natuurbederf en met vernietigings-en verdelgingsmiddelen 'krijgertje' te spelen. We dienen hierbij wel te beseffen dat we tot op heden de enige bewoonbare menselijke planeet van het heelal zijn en zo is het en niet anders.
16-04-2014 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers