Ik ben Evert
Ik ben een man en woon in Angeren gemeente Lingewaard (Nederland) en mijn beroep is altijd in de weer en nog nooit zo druk geweest..
Ik ben geboren op 08/05/1933 en ben nu dus 92 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven van verhalen, wielrennen, voetbal, schaatsen & natuur, .
Everts-Info-Allerlei met veel informatie ter verrijking van uw kennis en gespreksstof
03-10-2013
Supervulkaan Noordelijk Gedeelte Planeet Mars
Op Mars waren al vulkanen ontdekt, maar nog nooit op het noordelijk gedeelte van de rode planeet. Gevonden heeft men een inslagkrater die wijst op een vulkanische uitbarsting uit een ver verleden. Vermoedelijk is er volop leven op Mars geweest, maar deze vulkaan heeft zodanig thuisgehouden dat dit niet alleen ingewerkt heeft op het leven van mogelijk marswezens, dieren en planten op Mars maar ook het hele aanzien van deze planeet veranderd heeft in een beetje spookachtig aanzicht. Hier op aarde hebben we voor eeuwen terug eveneens grote inslagen gehad en dit is bijv. te zien in het Yellowstone National Park in de USA en mogelijkerwijze is op Sumatra het Tobameer op die wijze insgelijks ontstaan. De planeet Mars heeft al veel geheimen prijsgegeven en zorgt nog steeds voor verrassende ontdekkingen. Wat er allemaal waargenomen is door de onderzoekingsapparatuur van de Marswagen Curiosity heb ik u in de artikelen die ik over de planeten geschreven heb al medegedeeld en u kunt het allemaal opzoeken in de archiefstukken (rubriek heelal) hierover.
Hier een landschap van inslagen aan de andere kant van Mars
03-10-2013 om 12:59
geschreven door Evert Hübbers
Aarde: De mens is schuldig aan de opwarming van de aarde. Steeds wordt melding gemaakt dat dit wel meevalt of dat er helemaal niets aan de hand is. De laatste wetenschappelijke gegevens zijn, dat de uitstoot van broeikasgassen nog steeds toeneemt en al hele hoge waarden bereikt heeft en hier in Nederland nu ligt over de voor enkele jaren gestelde graduale grens van 2 graden. In 2012 was de gemiddelde temperatuur hier in Nederland 10.7 graden C en dat was ondanks de warme zomer van dat jaar heel goed. In 2013 hadden we een koud en regenachtig voorjaar en daaropvolgend net als vorig jaar een warme zomer. Zoals nu berekend is, komen we aleer deze eeuw verstreken is aan een gemiddelde jaartemperatuur van 17 graden. De gemiddelde wereldtemperatuur zal tegen die tijd naar verwachting op het dubbele uitkomen. De zeespiegel zal deze eeuw minimaal 26 cm hoger komen te liggen, maar dat kan oplopen tot 82 cm als we de 21ste eeuw tegemoet gaan. Zo tussentijds zullen met deze opwarming van de aarde bepaalde natuurverschijnselen schering en inslag worden; dus zware stormen en in industriegebieden en grote steden veel smog en nog meer van die storende ongemakken. Mars: Op Mars is tot op heden de onderzoeksrobot niet tevergeefs op pad geweest en buiten de aanwijsbare hoeveelheden kooldioxide, zuurstof en zwavel is vandaag vastgesteld dat in een genomen grondmonster 2% water aanwezig was. Alles duidt erop dat leven op Mars mogelijk is en nu we onze aarde toch zo aan het bederven zijn, wordt het hoogtijd dat we binnenkort ons daar op Mars gaan huisvesten en als echte pioniers, op weg naar deze planeet, gaan we daar met de hulp van alle verhuizers daarnaartoe een participatiemaatschappij stichten. Niet toegelaten worden onze regeringsleiders, weliswaar goed gebekt en verkopers van gebakken lucht, maar allemaal geschapen met twee linkse handen. Mogelijk mogen er toch nog een paar naar de rode planeet, maar dat hangt af van onze telekinist en helderziende professor Matseiro, die dit alles door een rode bril gaat bekijken.
Vergeten g'tje zat in een cafeetje! Soms vergeet ik ergens een o erbij te zetten en dat klinkt Angers!
27-09-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Op 15 februari van dit jaar ontplofte boven, de in de Russische Oeral gelegen plaats, Tsjeljabinsk die meteoroïde en her en der zijn brokstukken van die ruimtesteen in de omgeving van deze plaats terecht gekomen. Enkele reuzenblokken van die 17 meter lange meteoriet kwamen in het Tsjebarkoelmeer terecht en binnenkort gaat men die ophalen om te zien in welke baan deze meteoroïde zich bevonden heeft. Ruimtesatellieten maken om het kwartier een foto richting onze aarde en op een van die foto's ziet u de Tsjeljabinsk-meteoriet zich voortbewegen. Uit bemonsterde fragmenten van het omlaag gekomen gesteente heeft men vast kunnen stellen dat deze boven de Oeral ontplofte meteoroïde voor vele jaren terug ook al met een ander hemellichaam in aanraking is geweest en men vermoedt aan de smeltlagen te zien dat dit de zon geweest is. Het Russische instituut voor Geologie en Mineralogie denkt nog dit jaar meer gegevens over de Tsjeljabinsk-meteoriet te weten te komen. We volgen alles nauwkeurig en houden u van de ontwikkelingen op de hoogte.
27-08-2013 om 16:58
geschreven door Evert Hübbers
Op alle terreinen is de wereld aan het veranderen, zowel op politiek als economisch gebied, maar de grootste verandering zit hem in het klimaat. Terwijl men in Syrië en Egypte over alles en nog wat aan het bakkeleien is, draait Iran en Noord-Korea de politieke gesprekskraan volledig open en is er weer volop communicatie met het Westen. De politieke leiders doen er verstandig aan om alle heersende conflicten in het wereldbelang en zelfbehoud op korte termijn bij te leggen. Straks komen we handen tekort om ons te beschermen tegen de grote natuuromwenteling die ons te wachten staat. Vandaag hoorde ik op het nieuws van Tv dat veel leerlingen zich weer aangetrokken voelden tot het technisch onderwijs. Jammer dat we als handelsland, en wereldwijd bekend op het gebied van wegen en waterbouwkunde, enigszins de boot gemist hebben in de ontwikkelingslanden die we altijd economisch wel gesteund hebben, maar technisch weinig opgebouwd en dit overgelaten hebben aan de Russen en Chinezen. In eigen land zullen we op korte termijn de dijken en bruggen moeten gaan versterken om ons te beschermen tegen overstromingen. In mijn oude buurt op het Huissen-Zand heb ik eens een berekening gemaakt voor het geval hier in dit rivierengebied het water tot het hoogste peil zou stijgen en niet uitgesloten is dat in sommige buurtschappen de huizen geheel onder de watermassa zijn verdwenen. Op andere plaatsen spelen weer andere factoren een rol. In het verleden zijn niet alleen hele stukken van deze wereld opgeslokt door klimatologische gebeurtenissen, maar ook door heel veel technisch onvermogen. Het kostenplaatje om Nederland te beschermen zal op honderden miljarden liggen en die zijn alleen maar op te hoesten door ons aller inzet en niet door steeds te lopen klagen en elkaar de loef af te steken. Niet volgend jaar, maar nú moeten we de handen uit de mouwen gaan steken en niet alles hoeft bakken met geld te kosten. Het grote loonsverschil hier in Nederland met van alle gekke mazzelbaantjes doet afbreuk aan onze economie en ook politiek moeten we een klimaat van meer gelijkheid opbouwen om ons doel te bereiken. Het is echt van levensbelang en het duldt geen uitstel meer!
19-08-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Net als op onze aarde zijn er op Mars ook bergen. Vorig jaar augustus landde de curiosity op Mars. Alles is te zien op een video die ik onlangs in een van de stukjes over deze planeet heb uitgebracht. De Marswagen uitgerust met allerlei onderzoekingsapparatuur gaat nu een 5,5 km hoge berg, gelegen in het midden van de Gale Krater bestijgen. Dit gaat allemaal stapvoets en onderweg wordt er bij interessante punten ook even gestopt om opnames te maken. Men verwacht dat de Marswagen zo tegen medio april 2014 de top bereikt heeft. Dat er leven op Mars geweest is heeft men geologisch al vastgesteld door de reeds gevonden kool-en waterstof, twee van de noodzakelijke levenselementen die we ook hier op aarde kennen. Ik denk dat Mars nog veel andere geheimen zal openbaren en als aan alle voorwaarden van leven voldaan wordt, dan kunnen we er in de toekomst een volledig bewoonbare planeet van maken. Wij mogen dan hier op aarde ook hele hoge bergen hebben, maar daar op Mars zijn er een paar bij die in hoogte nog dieper zijn dan de Bandazee en er is zelfs een berg van 84 km hoog bij. Momenteel wordt in Frankrijk de Tour de France gereden en als we t.z.t. onze aardkloot ingeruild hebben voor Mars kunnen al onze wegenbouwers weer aan de slag en is alles klaar, dan organiseer ik daar de eerste Tour de Mars, die we met echte 'ijzeren' Hollandse longen daar gaan rijden!
Glenelgvlakte met in het midden van Gale-Krater dat 'bergje'-!
09-07-2013 om 18:12
geschreven door Evert Hübbers
DEPRESSIES: Het weer hier in West-en Midden-Europa wordt altijd sterk beheerst door van de Atlantische Oceaan komende depressies. Deze ontstaan in het grensgebied van warme en koude lucht bij IJsland. Zo'n depressie is eigenlijk een werveling van koude en warme lucht. Depressies zijn dus kernen van lage luchtdruk met de eigenschap dat ze zich honderden kilometers per dag verplaatsen; voor je het weet zitten ze boven je woonplaats en ontladen zich daar! Koudefront: Als er aan de oostzijde warme lucht over de koude lucht stroomt, terwijl aan de westzijde koude lucht zich onder de warme lucht wringt, hebben we te maken met een koudefront. Warmtefront: Dit is het geval wanneer in een bepaald gebied van de aarde de warme lucht van een depressie actief over de daarvóór aanwezige koude lucht stroomt. Aan een warmtefront gaat vaak een brede regengordel vooraf, waarna de temperatuur heel snel omhoog kan lopen. Hittegolf: In elk land zijn de definities daarvoor anders en er zijn landen bij waar men pas van een hittegolf spreekt als de temperatuur meer dan 5 dagen boven de 45 graden Celsius is geweest. Als maatstaf hier in Holland hanteert men dat er sprake is van een hittegolf als de thermometer 5 dagen een temperatuur aanwijst van 25 graden C of meer, waarvan er drie dagen bij moeten wezen waarbij de temperatuur 30 of meer was. Boven de dertig graden C wordt ook wel van tropisch weer gesproken. In het zuidwesten van Amerika heeft men momenteel met zo'n hittegolf te maken en was de temperatuur nog net 3 graden minder dan het hitterecord van 56,66 dat men omstreeks deze tijd voor precies een eeuw terug heeft gemeten. Hier in Holland was het kortbij Zutphen in 1944 ooit eens bijna 39 graden C en met de klimaatwisselingsperiode die nu draait is het niet uitgesloten dat we op korte termijn dit Warnfeldse hitterecord dik gaan verbeteren in de hoop dat het hier niet zo warm wordt als momenteel in Amerika. Zodra de koperen ploert in alle glorie gaat schijnen, de lucht begint te trillen en we nauwelijks adem kunnen halen, dan is het zover en om ons hier tegen te bewapenen zullen we nu al onze voorzorgsmaatregelen moeten nemen door het aanschaffen van luchtige en zonwerende kledij, het in voorraad hebben van met water gevulde jerrycans, ijsblokjes, goede zonwering, ventilatoren, goed functionerende douches etc. Vooral mensen met hart-en longaandoeningen krijgen het bij extreme hitte moeilijk en deze mensen moeten direct opgevangen kunnen worden in koele ruimtes. Wat het weer betreft kunnen we de komende jaren van alles en nog wat verwachten!
01-07-2013 om 13:53
geschreven door Evert Hübbers
Vandaag zijn we via de NASA pas te weten gekomen dat er op 17 maart j.l. een meteorietinslag op de maan geweest is. Een stuk niet al te groot ruimtegesteente van 40 kg is met een snelheid van 80.000 kilometer op de maan terecht gekomen en op onderstaande foto ziet u een foto van het gebeuren. Was dit gesteente op aarde beland, dan zou er een geweldige explosie aan vooraf zijn gegaan (zoals destijds in Rusland). Dit lijkt, zo op de foto te zien, op de maan ook het geval te zijn geweest, maar op de maan is geen zuurstof en een ontploffing bleef dus uit. Wat u op de foto als een explosie ziet is het wegspugend ketsvuur van maangesteente. Zoektocht in het heelal: Met de Kepler ruimtetelescoop kon men bijna op oneindige afstand het heelal bekijken en op zoek was men naar planeten buiten ons zonnestelsel en de mogelijkheid hield men daarbij open ooit een planeet te ontdekken, waarop net als op de aarde leven mogelijk was. Men was hiermee al aardig op weg en veel is er al ontdekt. Om een of andere reden is deze telescoop uitgevallen en heeft het begeven. Men is al bezig een nieuwe en nog sterke telescoop te ontwikkelen, maar we zullen een drietal jaren moeten wachten voordat deze gereed is. Ook de Russische Corot is buiten werking en voorlopig zijn we aangewezen op wat oudere verkenningsapparatuur waarmee ook veel te bekijken valt, maar niet wat de Corot of Kepler konden waarnemen.
18-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Korte inleiding: Van de zon af gerekend is Saturnus de zesde planeet in ons zonnestelsel en na Jupiter de grootste buitenplaneet. De planeet staat 1.427.000.000 kilometer van de zon af en dat is 10 keer verder dan de aarde er vanaf staat. De planeet Saturnus is genoemd naar de Romeinse God van de landbouw en de mensen die leefden in de prehistorie kenden deze planeet al. Saturnus heeft een rotsachtige kern met daaromheen een mantel van metallistische waterstof, gevolgd door een laag van moleculaire waterstof. De gemiddelde dichtheid van Saturnus is 0,687 kg/L en dat is stukken lager dan het soortelijk gewicht van water; Een 'mini-Saturnusje' blijft in een afwasbak met water dus gewoon drijven! Wat bij Saturnus ook het geval is dat de buitenste ring om de planeet heen geheel los staat van Saturnus en er geen verbinding mee heeft. Vastgesteld is dat dit veroorzaakt is door de Maan. Gesteld kan worden dat alle natuurlijke elementen in het heelal elkaar beïnvloeden en dus ook de bewoonde planeet aarde heeft hiermee te maken. Wervelstorm: De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft close-up beelden gemaakt van een gigantische wervelstorm rond de Noordpool van de planeet. Het oog van die Saturnus-storm is kolossaal en heeft een diameter van 2000 kilometer; dit is 20 keer sterker dan de gemiddelde wervelstorm hier op aarde en over zijn geheel genomen dus is het front van zulke stormen dus 10x breder dan heel Nederland. We kunnen dan ook spreken dat Saturnus momenteel geteisterd wordt door een monsterstorm. Zoals bekend ontstaan aardse stormen door warm oceaanwater en gezien de samenstelling van de planeet Saturnus weten we ook dat daar stormen ontstaan door waterdampen die hun uittocht zoeken. Door de ontdekte gigantische wervelstorm op Saturnus zijn veel wetenschappelijke onderzoekers nu bezig een vergelijk te maken met de stormen hier op aarde enerzijds en die monsterstorm op Mars anderzijds. Wilt u wat meer over Saturnus in zijn algemeenheid weten, surf dan naar http://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/saturnus.html
02-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Supernovae: Dit zijn sterren die aan het einde van hun bestaan exploideren. Bij zo'n uitbarsting wordt een enorme hoeveelheid licht uitgestraald wat zoals u op de bijgevoegde indrukwekkende foto's, genomen door NASA'S Hubble ruimtetelescoop goed kunt zien. In het verleden zijn er al meer dan 100 supernovae waargenomen, maar nog nooit van een ster die voor meer dan 10 miljard jaar geleden uit elkaar plofte. Deze laatste ontdekte supernova heeft men genoemd naar Woodrow Wilson, ooit de 28ste president van de USA. Officieel is deze supernova geregistreerd als de UDS10 Wilson. Het was Nasa's hoofdonderzoeker David O Jones die tezamen met onderzoekers van de Hopkins University een en ander wereldkundig gemaakt heeft en ons te kennen gaf met deze onderzoeken te proberen meer te achterhalen over veel vraagstukken met betrekking tot de evolutie en uitbreiding van het heelal. Asteroïden: De NASA wil proberen om binnen een tijdsbestek van ongeveer 5 jaar een kleine asteroïde in de buurt van de aarde te brengen. Men denkt aan een ruimtescschip met een speciaal vangnet, die zo'n stuk 'ruimtepuin' op sleeptouw gaat nemen. Als dit lukt dan hoopt men hiermee nauwkeurig de samenstelling van zo'n asteroïde te ontdekken en mogelijk veel heelalgeheimen te ontsluieren en ook hoopt men hierdoor wetenschappelijk een apparaat te construeren die dreigende gevaren van grote inslagen op aarde weet af te weren. Onderzoek op planeet Mars: Dit is tijdelijk onmogelijk, omdat de zon tot 3 mei pal voor Mars staat. Je moet het zo zien: Als bij een kampvuur Piet aan de ene kant staat en Jan aan de andere kant zie je mekaar ook niet en dat is nu ook het geval met Mars. Bovensdien zou de zon invloed kunnen hebben op de commando's die van de aarde gegeven worden aan de Curiosity, de operationele Marwagen/Rover met aan boord allerlei waarneming-en onderzoeksmateriaal. De Marswagen is tijdelijk geparkeerd en alle verbindingslijnen met de aarde staan daarom uitgeschakeld. Interessant voor u is misschien ook het filmpje waarop u ziet hoe die Curiosity met alles erop en eraan op Mars geland is. Klik http://www.youtube.com/embed/XRCIzZHpFtY?REL=0
06-04-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Wetenschappers, verbonden aan de organisatie ESA hebben vandaag een nauwkeurige kaart onthuld van het oudste licht uit het heelal. De kaart vertoont de afgekoelde kosmische straling die zich binnen een bepaald tijdsbestek na de oerknal van 13,82 miljard jaren terug heeft voortgedaan. Het een en ander is gedurende een tijdsbestek van 15 maanden geregistreerd met de satelliet Planck die deze lichtdeeltjes volledig in kaart gebracht heeft. Hoe dit allemaal precies in elkaar steekt kunt u lezen op: http://www.nu.nl/wetenschap/3376365/oudste-licht-heelal-in-kaart-gebracht.html Zie tevens het nieuws hierover op http://nos.nl/artikel/487138-satelliet-maakt-babyfoto-heelal.html Bekijk op het nos-nieuws ook het bijbehorende filmpje met uitleg hierover. Ik wens u veel leesplezier!
Vorige week werd door de NASA met de Kepler telescoop in de buurt van een zonnige ster een mini-planeet ontdekt die momenteel geregistreerd staat als de Corst-95. Vandaag kregen we te horen dat de ESO (European Southern Observatory)-een Europees onderzoekscentrum-met de Very Large Telescope (VLT)-, dichtbij de jonge ster, de HD 100546, een gasplaneet in wording heeft waargenomen. De VLT staat opgesteld op de berg Cerro Paranal in Chili en kan hele verre observaties verrichten. De 'kraamplaneet' staat 335 lichtjaren van onze aarde af. De laatste jaren is er enorm veel in het heelal waargenomen en alles is uitgebreid opgetekend en in kaart gebracht. We zullen ongetwijfeld ook dit jaar veel vanuit de ruimte te horen krijgen, temeer ook omdat ons heel wat te wachten staat en niet alleen de aarde letterlijk en figuurlijk in beweging is, maar ook maan, zon, sterren en alles wat het heelal herbergt danig op drift geslagen is. Hieronder treft u enkele beelden, die van commentaar voorzien zijn en die duidelijk laten zien wat er aan de hand is.
01-03-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
De NASA (National Aeronautics Space Administration) heeft zich geworpen niet alleen op het zuivere onderzoek wat er allemaal in dat heelal te zien is, maar richt zich na de meteoriet die in het Russische Tsjeljabinsk insloeg ook op beveiligingsaspecten. Men is nu bezig om een instrument, wapen of anderzijds uit te vinden om meteorieten die de door de dampkring zijn gekomen zodanig te bewerken dat ze afbuigen en b.v. in een onbewoonde streek belanden en mogelijk zelfs helemaal uit te schakelen. Meer Heelalnieuws: Uitgevonden door een zekere James Webb is de JWST (de James Webb Space Telescope) die straks de ruimte ingestuurd wordt om de hele evolutie van het sterrenstelsel te ontsluieren en zich vooral richt op de zogenaamde dode planeten. Deze telescoop is in staat om onmiddellijk vast te stellen of we te doen hebben met een bewoonde of onbewoonde planeet. Is er zuurstof en waterstof op aanwezig, dan kan er ook op geleefd worden en is het niet uitgesloten dat daar planten groeien, dieren rondlopen en zelfs mogelijk wezens die eruit zien als een mens. Gisteren kwam er een bericht uit India binnen dat geleerden een ruimtevaartuig ontwikkeld hebben dat binnenkort gelanceerd wordt en een landing op een van de planeten gaat uitvoeren. Verder nieuws is hierover niet bekend, maar is het zover dan zal ik mijn lezers hier zeker van op de hoogte stellen. Klik op inzetbeeld waar u zo'n 'bewoonbare planeet' vergroot afgebeeld ziet.
27-02-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Gigantische zonnevlek duidt mogelijk op klimaatswisseling
De laatste tijd verrast het heelal ons door meteorieten, voorbijvliegende asteroïdes en sinds een paar dagen is er door de NASA een gigantische zonnevlek ontdekt die zes keer groter is dan de gehele doorsnee van onze aarde. Zo'n superzonnevlek kan een aanwijzing zijn dat binnen onze energie en levensbron de zon turbulente krachten bezig zijn, die mogelijk invloed kunnen hebben op het klimaat van onze planeet aarde. Als het blijft bij af en toe een grote uitstraling van een lichtreflex, zoals b.v. het Poollicht, dan kunnen we bij het zien daarvan genieten van een gebeurtenis die we niet alle dagen op onze ooglens te zien krijgen, maar er kunnen ook andere krachten aan het werk zijn die, zoals zonnestormen of anderzijds zware magnetische velden naar de aarde zenden en bedreigend zijn voor onze moderne infrastructuur. Uiteindelijk weten we van de zon heel weinig en de Nasa heeft een sonde richting deze natuurlijke levens-en lichtbron gezonden om te zien wat er allemaal aan de hand is. Ander Heelalnieuws: Over een paar weken, om precies te zijn op 10 maart aanstaande komt de komeet Panstarss bij ons op bezoek en zo tegen Nederlandse tijd om 6 uur s'avonds is deze lichtkomeet aan de westelijke horizon met het blote oog waar te nemen. Volgens wetenschappelijke berekeningen veroorzaakt deze komeet geen schade aan de aarde en vliegt hij gewoon zijn baantjes om de planeet Venus en zal het lange tijd duren voor deze komeet zich opnieuw laat zien.
22-02-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Terminologie over verschijnselen en voorwerpen uit het heelal
De laatste tijd hebben we te maken gehad met bijzondere 'bezoeken' uit het heelal en op deze site probeer ik dat altijd zo uit te leggen dat iedereen begrijpt waarover het gaat. Om nieuwsgierige lezers en studenten die stukjes hierover willen schrijven wat meer wetenschappelijk houvast te geven heb ik enkele uitreksels voor u gemaakt ter verduidelijking wat er nu precies verstaan wordt onder een meteoroïde, planetoïde, asteroïde, vallende ster, meteoor, vuurbol, bolide, meteoriet en andere termen. De staatjes heb ik in dit stukje uitgewerkt opgenomen en u heeft de mogelijkheid om deze bladzijde af te drukken en te bewaren. Dit jaar krijgen we veel mooie dingen uit het heelal te zien, maar er kunnen ook een paar vervelende gebeurtenissen plaatsvinden, zoals onverwacht meteorietbezoek en gevolgen zoals deze zich voor enkele dagen terug hebben voortgedaan in Rusland en met name in de oeralregio Tsjeljabinsk, verder staan ons enkele zware zonnestormen te wachten en te hopen is dat de magnetische kracht hiervan minder sterk is dan we wetenschappelijk uitgerekend hebben. Meteoroïde: Dit is een ruimterots, kleiner dan 1 meter in middellijn die naar de aarde komt en nog niet in de atmosfeer gedoken is. Planetoïde of asteroïde: Dit is een wat grotere ruimterots die zelfs een middellijn kan hebben van meerdere meters (15 tot 50 meter is mogelijk en ook nog meer) De 2012 DA 14 die de volgende dag na de meteoriet inslag in Rusland de aarde passeerde was een planetoïde. Vallende ster en/of meteoor: Als een stofdeeltje, steentje of rots in de atmosfeer terecht komt wordt het door de atmosfeer afgeremd. Door de enorme wrijvingskrachten die hierbij ontstaan wordt het deeltje uiteengerukt tot losse moleculen en verdampt het als het ware volledig. De wrijvingskrachten doen bovendien ook de omringende lucht oplichten, zoals een electrische stroom het gas in een buislamp doet verlichten. Er is dus een ionisatie van de omliggende luchtkolom. Het lichtspoor dat ontstaat wekt de illusie van een ster die zich plotseling snel verplaatst of naar beneden valt, vandaar ook de benaming VALLENDE STER. Sterrenkundigen spreken van een METEOOR. VUURBOL: Als de meteoor helderder is dan de helderste planeet aan de hemel, bv. de planeet Venus die van magnitude -4 kan zijn, dan spreken we van een vuurbol. BOLIDE: Als de helderheid helderder is dan de helderste planeet aan de hemel, magnitude -14, dat is helderder dan de volle maan, dan spreken we van een BOLIDE. De Tsjeljabinsk meteoriet was op een gegeven moment zelfs helderder dan de zon met zijn -27 magnitude, dus die behoorde zeker tot de boliden. METEORIET: Als de meteoor/vuurbol/bolide de helse tocht door de atmosfeer overleeft, of fragmenten daarvan, dan spreken we van een meteoriet en dat was zeker het geval daar in de Oeral, getuigend het feit dat een brok van deze meteoriet een gat van zo'n zes meter in de ijsbaan van het nabijgelegen Chebarkul geslagen heeft is daar een duidelijk bewijs van.
18-02-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Boven de Oeral is een meteoriet met een supersonische snelheid van meer dan 50.000 kilometer per uur vanmorgen de dampkring binnen komen vliegen. Wat brokstukken zijn naar beneden gekomen, maar de grootste schade werd teweeggebracht door de enorme knal en schokgolf. In en rondom de stad Tsjeljabinsk hebben ongeveer 3000 huizen schade opgelopen en door rondvliegende voorwerpen en glas werden mensen getroffen. Men spreekt van 1000 gewonden. waarvan een vijftal ernstig. Komt zo'n meteoriet onze dampkring binnen, dan verbrandt hij in de regel helemaal, maar nooit hierbij uitgesloten is dat toch veel stof en brokstukken op de aarde vallen en des te groter die brokstukken zijn des te meer schade kunnen ze verrichten. Meestal vallen die bonken in zee en vroeger toen alles nog niet zo bebouwd was ook wel op het vasteland. In een bebouwde kom nog nooit, maar vanmorgen werden we daar plotseling toch wel mee geconfronteerd en er is nu zoveel 'luchtpuin' onderweg dat dit vaker gaat voorkomen. 2013 Is het jaar dat we veel onheil uit de ruimte kunnen verwachten; zie mijn vorig ruimtestukje! In een heel ver verleden is er ooit zo'n onmetelijke kei zo groot als heel Nederland daar ergens in Afrika terecht gekomen en die heeft daar een enorme krater geslagen. Nog niet zolang geleden heeft een professor van de universiteit van Cardiff een stuk steen van zo'n meteoriet-gevonden in Sri-Laka (voormalig Ceylon)-ontleed en vond daarin fossielen van zeewier. Niet bekend is van welke planeet dat afval afkwam, maar wel kunnen we naar alle waarschijnlijkheid aannemen dat op deze planeet ook levende wezens leven of geleefd hebben. Zou er dan er buiten de aarde toch wezens (Aliens) leven zoals wij, en waren die verhalen van bemande vliegende schotels met Marsmannetjes dan toch echt waar?
Asteroïde, de 2012 DA14, weegt 130.000 ton en vliegt ons voorbij! Over 347 dagen komt hij weer richting de aarde, maar door de kortere ratatie wel heel erg dichtbij!
15-02-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
In september 2012 ontdekten de Russische astronomen Vitals Nevsl en Artyrom Novichonok met de ruimte sonde Deep I projector een komeet (De C/2012 S1) die door zijn geweldige omvang er uitziet als een ijsrots en de naam Ison gekregen heeft. Momenteel is deze megakomeet met een staart van 64000 kilometer nog zo'n 800 miljoen kilometer van ons verwijderd. In November komt hij wat korter in de buurt en door zijn heldere straling is hij van oktober 2013 tot mogelijk februari 2014 met het blote oog zichtbaar. Of deze komeet het zo dicht in de buurt van de zon zal overleven is de vraag. Ons allemaal bekend is de komeet van Halley (langs in 1919 en 1986) die de oudere generaties al een paar keer door het heelal hebben zien reizen. Opnieuw verwacht wordt deze pas weer in 2061, maar er is momenteel nog zo'n reuzenkomeet onderweg en dat is de komeet Panstarrs (de C/2011 L 4) die op 10 maart in de baan van de planeet Mercurius baantjes trekt en net als de Ison met het blote oog vanaf de aarde eveneens te zien is. Berekend is dat deze kometen onze aardkloot ongemoeid laten en dus geen bres slaan op ons aller woonerf. In 2013 valt er door allerlei omstandigheden heel wat luchtpuin naar beneden, maar het meeste verbrandt in de atmosfeer en valt er iets door het 'aarddak' dan komt zo'n stuk puin van een meteoriet of anderzijds meestal ergens in de Grote en/of Atlantische Oceaan terecht. Zonnestorm/zonnewind: In deze wereld met zijn moderne infrastructuur en allerlei geleidesystemen zijn we erg kwetsbaar als zo'n stroom van geladen deeltjes onze aarde treft. Dit jaar-voorheen waren er ook al diverse minder zware zonnestormen-worden enkele superzware zonnewinden verwacht en nog niemand heeft een afweersysteem uitgevonden die ons hiertegen beschermt. Als het allemaal uitkomt wat enkele geleerden berekend hebben, dan is het niet uitgesloten dat een of meerdere van die piekende megazonnewinden een knock-out betekent voor al onze electriciteitssystemen. Door kortsluiting zullen er veel branden ontstaan met insgelijks allemaal nare gevolgen. Net als bij de weersvoorspelling worden, als het regent, stormt, sneeuwt of hagelt, niet alle plaatsen en hoeken van de aarde getroffen, hetzelfde is ook het geval bij zo'n zonnestorm. Gesteld kan zonder meer wel worden dat dichtbewoonde kernen wel het meest kwetsbaar zijn!
Boven de komeet van Halley-beneden de Ison De komeet Panstarrs is vanaf de aarde in maart te zien
07-02-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Als er iets uit de ruimte naar beneden stort, dan komt dit puin, of wat het ook is, vaak terecht in grote dun bevolkte oppervlakten van de wereld. Dit kan wezen in de Grote en/of Atlantische Oceaan of op aarde's grootste zandwoestijn de Sahara met zijn 9.400.000 vierkante kilometer, op Antartica, Noordpool etc. gelukkig komt het zelden voor dat dergelijke brokken belanden op een dichtbevolkte stad of dorp en we dan ook kunnen spreken van weinig ruimtegeweld op onze kleine planeet, waarop wij wonen. Wetenschappers die momenteel bezig zijn met een uitgebreid onderzoek op de planeet Mars (zie mijn vele stukken hierover) hebben geconstateerd dat een groot stuk verschroeid gesteente dat in 2011 in de Sahara werd gevonden een meteoriet was die afkomstig is van de planeet Mars. Het gesteente bevatte vrij veel water en in vergelijking met de onderzoeken die nu aldaar plaats vinden geeft die hele samenstelling van dit gevonden gesteente aan dat het niet uitgesloten is dat er op Mars levende wezens geleefd hebben en/of dat menselijk of dierlijk leven daar ook nu nog mogelijk is. Waarschijnlijk dit pas begonnen jaar zal men ongetwijfeld meer van de rode planeet te weten komen en misschien zal er ooit een ruimtereis naar dit hemellichaam gemaakt kunnen worden.
05-01-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers