Ik ben Evert
Ik ben een man en woon in Angeren gemeente Lingewaard (Nederland) en mijn beroep is altijd in de weer en nog nooit zo druk geweest..
Ik ben geboren op 08/05/1933 en ben nu dus 92 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven van verhalen, wielrennen, voetbal, schaatsen & natuur, .
Everts-Info-Allerlei met veel informatie ter verrijking van uw kennis en gespreksstof
10-11-2016
Gravitatiewetten van Newton en Einstein door Nederlandse natuurkundige achterhaald
Theoretisch natuurkundige Erik Verlinde heeft een heel andere theorie over de zwaartekracht dan zijn grote voorgangers zoals Newton en Einstein. De Amsterdamse fysicus benadert de zwaartekracht als een verschijnsel dat ontstaat uit de eigenschappen van de bouwstenen van het heelal. Een appel die uit een boom valt mag dan recht naar beneden vallen, maar dit geldt niet voor hele grote massa's of uiterst verkleinde kerndelen die met supersonische snelheid hun weg door het heelal vervolgen. Wat het heelal betreft hebben wetenschappers hooguit 4 procent van de heelalgeheimen weten te achterhalen en Verlinde ziet geen donkere massa's of zwarte gaten, maar wel een steeds uitdijend universum. Moeten we nu alle theorieën over de zwaartekracht overboord gooien en verder gaan met de theorieën die door Verlinde hierover uitgediept zijn? Nee, zegt Verlinde. De wetenschap moet blijven onderzoeken, want "grote appels" kunnen misschien heel ver van de boom terecht komen en "minuscule kleintjes" geheel onzichtbaar hun weg vervolgen, de wetenschap mag nooit stilstaan. We moeten blijven vorsen, want meten is weten!
10-11-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
In samenwerking met het Russische ROSCOSMOS heeft ESA in februari 2016 een satelliet gelanceerd met de sonde Trace Gas Orbiter (TGO) die rondom Mars de atmosfeer gaat verkennen en aan boord de Mars Lander Schiaparelli die zo geprogrammeerd is dat deze op een gegeven moment Schiaparelli lost met de bedoeling dat deze een zachte landing op Mars gaat maken om daar de weersgesteldheid en alle andere specifieke hoedanigheden aldaar te registreren. De TGO is in een goede baan om Mars heen terecht gekomen en ook de scheiding van Schiaparelli vond plaats. Op 19 oktober 2016 is deze Lander op Mars geland, maar na de landing kreeg het hoofdkwartier van ESA geen enkel sein. Gisteren werd bekend dat Schiaparelli gecrasht is en mogelijk ontploft en dit alles heeft gelegen aan een storing tussen de software van een radarhoogtemeter en een verkeerde navigatie waardoor Schiaparelli met zo'n vaart op Mars is terecht gekomen dat er niet veel meer van over is. Heel jammer dat het zo gelopen is en zo'n dure projectie slechts ten dele gelukt is. Aan ieder technisch ruimteproject kleven grote risico's. Dat geldt voor nu en ook in de toekomst.
28-10-2016 om 11:48
geschreven door Evert Hübbers
Gepland was 5 oktober 2016, maar vandaag op de laatste septemberdag was het reeds zover en werd de ruimteverkenner Rosetta van ESA voor eeuwig ter ruste gelegd op de komeet 67P, beter bekend als de komeet Churyumov-Gerasimenko. Doordat er veel trammelant was met de Lander Philae die uiteindelijk op de komeet P67 belangrijke gegevens moest verzamelen en door een "manke landing" op de verkeerde plaats terecht kwam, is er niet al te veel van de missie terecht gekomen, maar toch net voldoende om ons enig uitsluitsel te geven over het ontstaan van het heelal. Zo is men te weten gekomen dat de planeet veel organische moleculen herbergt van eenvoudige aminozuren tot complexe verbindingen met waterstof. Tienduizenden van dit soort kometen heeft bij de grote knal ervoor gezorgd dat hier op aarde leven mogelijk was. Wat we bij P67 Churyumov-Gerasimenko ook te weten zijn gekomen, is dat er daar water is, maar het gekke is dat dit water een hele andere samenstelling heeft dan hier op aarde en dat gaan de wetenschappers binnenkort onderzoeken hoe dat in elkaar steekt. Artikelen hierover vindt u in de heelalrubriek van 6 augustus 2014 (rubriek 5) en 24-10-2014, 13 november 2014 en 9-12-02014, Mijn laatste artikel over de P67 is vandaag en even terug van dit jaar vindt u over de Churyumov-Gerasimenko het voorlaatste artikel over deze komeet en dat was d.d. 6 augustus 2014. Heeft u belangstelling voor het heelal, dan raad ik u aan deze artikelen eens nader onder de loep te nemen; het verrijkt uw kennis!
30-09-2016 om 18:03
geschreven door Evert Hübbers
De planeet Jupiter is de grootste planeet van het heelal en heeft 67 manen, waarvan de meeste niet al te groot zijn met hooguit een doorsnee van 10 km. Echter er zijn ook 4 manen bij die wel een zekere grootte hebben en die werden in 1610 ontdekt door de astronoom Galileo Galilei. Dit zijn de manen Callisto, Europa, Ganymedes (groter dan de planeet Mercurius) en Io. De meeste van deze manen hebben vlakke ijslagen met daaronder water. In 2012 werden op deze manen al ijle pluimen van watermoleculen waargenomen onder een stijf bevroren ijskorst. Al jaren is de Hubble ruimte telescoop van NASA alles op en rondom onze reuzenplaneet Jupiter aan het bestuderen en de Space Telescope Imaging Spectograph (de STIS) was de laatste tijd hoofdzakelijk gericht op de kleinste van de Galileïsche manen van Jupiter-de Europa maan. Waargenomen bv. is ultraviolet zonlicht dat door Jupiter is weerkaatst en vervolgens rakelings langs maan Europa bewoog in de richting van de rond de aarde cirkelende ruimtetelescoop. Berekend door NASA is ook dat onder de ijslaag van maan Europa tweemaal zoveel water aanwezig is als in alle wateren van onze aarde. Ons heelal zit mooi in elkaar en alles heeft een functie, waarvan we de meeste doeleinden nog niet hebben weten te ontsluieren. We hopen dat alles evenwichtig blijft en we als kleine aarde t.z.t. niet opgeslokt worden door ongewenste heelalmanoeuvres. We leven in een technologisch tijdperk maar ook in een gevaarlijke periode van vele revoluties, oorlogen en terrorisme. We weten veel te achterhalen maar sommige wetenschappers hebben hun vizier gericht op vernietigingswapens die van de een op de andere dag het hele wereldevenwicht zou kunnen verstoren. Ook dit vereist onze aandacht. Veel leest u daarover op het blog :http://www.bloggen.be/eef/ U vindt daar verhalen die u mogelijk ook interesseren.
27-09-2016 om 19:52
geschreven door Evert Hübbers
Heelalnieuws over de ruimtesonde Rosetta en Lander Philae
Gisteren werd door ESA bekend gemaakt dat de ruimtesonde Rosetta erin geslaagd was om de landingsrobot Philae, afgezet op de komeet P67, beter bekend als de komeet Churyumov-Gerasimenko, te detacheren. Er is veel te doen geweest zowel over Rosetta alsmede de voornoemde komeet. Slechts met horten en stoten opereerde Philae functioneel en dit alles omdat hij bij de plaatsing niet op de juiste plaats geland was en de zonnepanelen bij tijd en wijle slechts functioneel waren. Rosetta heeft Philae teruggevonden in een spelonk en men is nu ook te weten gekomen dat de driepotige honderd kg wegende Lander met een hoogte van 80 cm en een metertje breed toentertijd op twee pootjes terecht is gekomen; dus een manke landing gemaakt heeft! Het project heeft veel geld gekost en men heeft slechts summiere gegevens ermee weten uit te halen. Men heeft er heel weinig aan om sonde Rosetta nog functioneel te houden, dit omdat Philae die de gegevens vanuit de ruimte naar de aarde moest sturen al lange tijd totaal onbruikbaar is. Vermeld zij dan ook dat sonde Rosetta op 5 oktober 2016 buiten gebruik gesteld wordt. Over de komeet 67P Churyumov-Gerasimenko heb ik veel stukken gewijd en u vindt ze in de heelalrubrieken 4-, stuk d.d. 6 augustus 2014 en rubriek 5 in de geschreven stukken op respectievelijk 24-10-2014 en die van 9-, 12-, en 13 november 2014. Bent u voor het eerst op dit blog en u heeft interesse voor ruimtevaart en heelal of anderzijds, raadpleeg dan het archief waar u veel kunt lezen over allerlei weetjes die uw brein verrijken.
06-09-2016 om 10:46
geschreven door Evert Hübbers
NASA' S ruimtesonde Juno maakte op 27 augustus 2016 (zie ook geschreven stuk 28-8-2016) haar eerste scheervlucht en dit op 42.000 km vanaf Jupiter. De eerste vluchtbeelden zijn binnen en hieronder kunt u ze bekijken. Juno maakt nog 34 van dergelijke scheervluchten. Opvallend gegeven is dat in de ruimtesonde ook ingebouwd is een zogenaamde JIRAM camera waarmee infraroodbeelden gemaakt kunnen worden. Hieronder ziet u een beeld van het poollicht nabij de Zuidpool van Jupiter. Al jaren worden alle planeten van ons zonnestelsel bekeken en ook de vele exoplaneten die om een ster draaien. Reeds in 1974 werden door de Pioneer 11 toentertijd ook al foto's gemaakt en ik zie op de eerst genomen foto's-van nu anno augustus 2016-niet veel kwalitatief verschil, maar anderen denken daar misschien anders over.
03-09-2016 om 18:41
geschreven door Evert Hübbers
Juno is volop bezig met verkenning planeet Jupiter
Op 5 juli jl. schreef ik al een stukje over Juno en de planeet Jupiter. De Ruimtesonde zit nu op een afstand van slechts 4200 km van Jupiter en is volop bezig met de verkenning van de atmosfeer rondom deze planeet. We zijn over Jupiter nog niet al te veel te weten gekomen, maar dat zal binnenkort wel het geval wezen, want sinds Juno sinds zaterdag op zondagnacht d.d. 28 augustus 2016 in de juiste baan rondom deze planeet is beland, werden al meteen een serie atmosferische foto's gemaakt en die zullen binnenkort de aarde bereiken en na bestudering hiervan zal NASA ons de gegevens hierover mededelen en kunnen we wat meer over Jupiter vertellen. We blijven u over dit onderwerp en deze verkenning op de hoogte houden.
28-08-2016 om 21:52
geschreven door Evert Hübbers
De Europese Zuidelijke Sterrenwacht-De ESO-heeft onlangs een exoplaneet waargenomen die wentelt om het hemellichaam Proxima Centauri, de dichtst bij ons zonnestelsel staande ster, en uitgebreid kennis genomen heeft men wat er allemaal op en rondom deze zusterplaneet-op slechts 4,24 lichtjaar van de aarde-afspeelt. Een en ander was te lezen in het Duitse weekblad Der Spiegel. Te weten gekomen bij ESO is men dat veel leefelementen op deze planeet aanwezig zijn die overeenkomen met onze aarde en ook wat grootte betreft is deze planeet ongeveer van dezelfde afmeting. Verder nieuws is dat deze planeet in 11 dagen een volledige omwenteling om zijn moederster maakt. Voor een jaar geleden ontdekte ze bij NASA ook al een exoplaneet die eveneens veel gelijkenis met de Aarde vertoonde.; echter deze planeet-de Kepler 542 b-staat op een afstand van 1.400 lichtjaren van de aarde en als je die ooit wil bereiken dan ben je eeuwen onderweg om daar te komen. De 542 b is een gesteenteplaneet met een dichte atmosfeer en grote hoeveelheden water. De door ESO beschreven en ontdekte exoplaneet heeft nog geen naam ontvangen en binnenkort krijgen we er meer over te horen. Deze planeet zou binnen een mensenleeftijd wel bereikt kunnen worden en uitgerekend heeft men met de nu voorhanden apparatuur en reismogelijkheden dan plm. 75 jaar onderweg te wezen; op zoek is men naar snellere reistijden en er lopen in de astronomische wereld genoeg knappe koppen rond die daar t.z.t ondanks de momentele utopische onwerkelijkheid wel een oplossing voor vinden.
14-08-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
In de nacht van donderdag op vrijdag 12 augustus zijn er weer 'vallende sterren' aan het firmament te bewonderen. Deze keer is de Perseïdenzwerm heel wat groter dan andere jaren, en dat komt omdat de aarde zich op dat moment bevindt in een diep stofspoor dat uitgespreid wordt door de komeet Swift-Tuttle. Uiteindelijk heeft dit steengruis niets te maken met sterren, maar zijn het gewoon stofdeeltjes uit de ruimte die met een sneltreinvaart de dampkring van de aarde binnenkomen en daar verbranden. Bij een heldere hemel is het een fantastisch gezicht om deze gloeiende stofregen die wel iets weg heeft van vallende sterren te bewonderen; vandaar ook deze volksbenaming van het neervallend hemelsteengruis.
03-08-2016 om 10:53
geschreven door Evert Hübbers
Ruimtesonde Juno met succes in baan gebracht om planeet Jupiter
Na een lange reis van bijna vijf volle jaren is het NASA gelukt om de ruimtesonde Juno op tijd af te remmen en in de juiste verkenningsbaan te brengen van de planeet Jupiter. Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel en is elf keer groter dan de omtrek van onze aarde. De ruimtesonde Juno is uitgerust met acht geavanceerde onderzoeksinstrumenten en ook is er een ingebouwde camera die alle bewegingen van de planeet Jupiter vastlegt. Voor plm. 4,5 miljard jaar geleden is de planeet ontstaan en het vermoeden hebben we dat Jupiter voornamelijk bestaat uit gas, maar dat weten we niet zeker. Mogelijk vinden we er ook vast materiaal, zoals allerlei gesteenten en in haar atmosfeer misschien nog vele andere stoffen en misschien zelfs water. Wat er allemaal achter die wolken schuil gaat, wordt enkele jaren nauwkeurig onderzocht. Juno gaat eerst 53 dagen lang ellipsvormige banen om Jupiter maken en dit zo'n 37 keer. Omstreeks half oktober wordt Juno in een nieuwe baan op een afstand van 5000 km van de planeet vandaan gebracht en NASA beschouwt zo tegen deze tijd in 2018 dat de missie volbracht is en nadat alle opgenomen onderzoeksgegevens de aarde bereikt hebben, wordt Juno op een zodanige manier vernietigd dat van haar sonde absoluut geen biologisch materiaal op de manen van Jupiter terecht kan komen.
05-07-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Vroeger hadden we het over helderzienden die met een vooruitziende blik de toekomst wisten te voorspellen en je moest dan maar afwachten of dat zo'n voorspelling uitkwam. Wetenschappers die het heelal bestuderen hebben instrumenten uitgevonden waarmee ze ver in het verleden kunnen kijken. Met de LIGO, deze naam staat voor Laser Interferometer Gravitationalwave Obervatory, valt veel te bekijken wat er voor miljoenen, zelfs miljarden jaren geleden plaatsgevonden heeft in het heelal en veel van die tijdrimpels uit het verleden zijn in beeld gebracht. Tot al tweemaal toe werden zwaartekrachtsgolven gedetacheerd en te weten is men ook gekomen dat er een samensmelting geweest is van twee zwarte gaten, waarvan de massa vele keren groter is dan de massa van de zon. Wat er allemaal achter dat grote zwarte gat te zien is, komt men binnenkort ook wel te weten en dan kan men stellen dat er veel tot nu toe heelalgeheimen onthuld zijn. Het is nog niet zover maar lang duren zal het niet meer.
18-06-2016 om 18:34
geschreven door Evert Hübbers
Lichtvervuiling is de grootste oorzaak dat ongeveer 80 procent van de wereldbevolking het zicht ontnomen wordt op de prachtige sterrenhemel. Hoe beschaafder het land is uitgerust met alle moderne apparatuur op dat gebied, zo bv. met lichtkolommen, neonuithangborden, grote verkeersdichtheid met dag en nacht projectie van allerlei vormen van verlichting ter land, op de binnenwateren en aan de kust, hoe meer contourverstoring en totaal geen zicht meer op de natuurlijke verlichting vanuit het heelal. Voor honderd jaar geleden zag de wereld er op dat gebied heel anders uit en genoot je van een prachtig verlichte sterrenhemel van de Melkweg. Dat onnatuurlijke licht met al die kunstapparatuur zorgt er ook voor dat door dit soort licht een teveel aan melatonine in ons lichaam opgenomen wordt en dit kan weer leiden tot een bepaalde vorm van kanker. Lichtvervuiling is eveneens de oorzaak dat bij vnl. trekvogels de lichaamsklok verstoord wordt en de dit kan ook het geval wezen bij dieren die in hun leefgebied verstoord worden door bv. nieuwbouw en de aanleg van wegen met alles wat daarbij hoort. Deze dieren raken echt de kluts kwijt en weten niet meer waar ze naartoe moeten. Misschien is in deze tegenwoordige tijd alles te veel doorgeschoten en het zal me niet verwonderen dat onderzoekers eerstdaags tot de conclusie komen dat we niet alleen gestoord worden door lichtvervuiling, maar eveneens door de instroom van al die digitale apparatuur die de normale communicatie van de mensen onderling volledig verstoort en meer tot onbegrip dan tot begrip leidt en de natuurlijk weke massa van de hersenen beïnvloedt en verstoort. Ook de klimaatwisseling waar we deze eeuw mee te maken hebben kan enorm van invloed wezen op al onze levensvormen. Ondanks dat alles zo modern geworden is zullen we toch moeten oppassen en mogelijk gas terug moeten nemen om deze wereld leefbaar te houden. Conclusie: Gemak is niet altijd een dienstverlener van onze gezondheid!
14-06-2016 om 12:44
geschreven door Evert Hübbers
Sinds 2009 verkent ruimtetelescoop Kepler het heelal op zoek naar planeten buiten ons zonnestelsel. Er was voor een tijdje terug een hapering en liet Kepler het afweten. In de loop der jaren heeft het lucht-en ruimtevaartagentschap NASA-om precies te wezen-1284 nieuwe planeten ontdekt. Negen daarvan bevinden zich op 'leefbare' afstand van de zon en een twaalftal komt met alles zo'n beetje overeen met onze aarde. Van veel van die exoplaneten weten we dat door hun samenstelling geen leven mogelijk is, anderen liggen zoveel lichtjaren van onze aardkloot verwijderd dat we bij wijze van spreken jarenlang onderweg zullen zijn om daar ooit-net als destijds op de maan-een voet op hun bodem te zetten. Vastgesteld is ook dat op sommige van de exoplaneten de temperatuur ver onder 0 ligt en bij anderen dat het daar superheet is en mens noch dier daar kunnen leven. Er zijn er enkele bij waar leven is geweest en mogelijk zijn er tevens planeten bij waar ook nú leven is en waar wij in de verre toekomst mogelijk ooit naartoe zullen kunnen reizen. Heelal technisch gezien zijn we nog niet zover, maar als nadere onderzoeken ooit uitwijzen dat op een of andere exoplaneet goed te leven is, dan zie ik er ooit nog wel een ruimteschip naartoe reizen. We zullen dan veel 'tussensluizen' en ruimtestations in de ruimte moeten bouwen die voortdurend bevoorraad worden en die dienen als tijdelijke verblijfplaats om vandaaruit verder te kunnen reizen.
12-05-2016 om 13:15
geschreven door Evert Hübbers
Vandaag tussen 13.12 en 20.14 uur was met het blote oog niet te zien dat onze kleinste planeet Mercurius een minizonsverduistering teweeg bracht. Door opgestelde telescopen in Artis was dit gebeuren voor het publiek wel zichtbaar gesteld. Per eeuw vindt zo'n kleine zonsverduistering, waarbij 'lilliputter' Mercurius als het ware tussen zon en aarde doortrekt 13 tot 14 keer plaats. De vorige doortrek was in 203. De doortrek voor vandaag bracht een verduistering teweeg die het zonlicht slechts met 0.004 % aan lichtintensiteit deed afnemen. Over zonsverduistering ten dele of bijna geheel heb ik al diverse stukken geschreven. Raadzaam is als zo'n verduistering met het blote oog waarneembaar is om een las-en/of eclipsbril op te zetten. Ook bij waarneming met een telescoop moet men dit om uw ogen te beschermen absoluut doen. De volgende keer dat Mercurius de zon verhindert volledig de aarde te beschijnen is in 2019 weer te zien.
09-05-2016 om 21:46
geschreven door Evert Hübbers
Veel onderzoekers op universiteiten zijn de laatste tijd bezig om met hun telescopen het heelal te verkennen op zoek naar exo-planeten. Ik heb er al diverse stukken aan gewijd. Het was NASA die het eerste kwam met de ontdekking van deze aardeachtige planeten. Over het algemeen staan ze te ver van ons af om ooit bezocht te worden door aardbewoners. Je kunt uiteindelijk geen reis ondernemen die enkele jaren duurt eer je op de plaats van bestemming komt. Dit is wel in de bewoonde wereld te realiseren, want overal vind je plekken om te bivakkeren wat in het heelal momenteel nog niet het geval is. Of al deze exo-planeten bewoonbaar zijn of mogelijk gemaakt kunnen worden is de vraag. Op de meeste aardeachtige planeten is geen leven mogelijk; toch hopen we uiteindelijk wel planeten te vinden die aan alle eisen voldoen en niet alleen van grootte op de aarde lijken, maar ook wat temperatuur en atmosferische gesteldheid aan alle aardse wensen voldoen. Pas ontdekt op de universiteit van Luik hebben astronomen met de Trappist Telescoop drie aardeachtige planeten ontdekt. U kunt er alles over te weten komen door hun blog te bekijken, welke bereikbaar is door met de linkermuisknop te klikken op: http://www.orca.ulg.ac.be/TRAPPIST/Trappist_main/Home.html
03-05-2016 om 13:21
geschreven door Evert Hübbers
Het team van sterrenkundigen van de Amerikaanse Yale-universiteit onder leiding van professor Serbani Basu heeft via waarneming van de ruimtetelescoop Kepler vast kunnen stellen dat exo-planeten-dit zijn planeten die om een andere ster draaien dan de zon- en veelal driemaal zo groot zijn dan de aarde hun dampkring kunnen verliezen. Deze 'superaardes' staan soms zo dicht bij hun ster dat ze meer dan 650 keer zo veel straling ontvangen als onze aarde van de zon. Hierdoor wordt de atmosfeer om zo'n exo-planeet langzaamaan totaal vernietigd. Deze uitkleding van zo'n rotsachtig planeet en buitenlaag van gassen kan eeuwen duren. Leven op een dergelijke planeet bestaat er niet, want ieder levend wezen of bloempje zou door de enorme hitte onmiddellijk verschroeid worden. Wilt u meer weten over het heelal, dan vindt u er bijna alles over op dit kennisblog.
12-04-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Maandag 21 maart om precies 13,14 uur kwam de komeet 252 P/linear, een ijsklomp met een doorsnede van 230 meter, op 5,2 miljoen km langs de aarde. Dinsdag 22 maart om 15, 30 uur was het zijn wat kleinere tweelingbroertje P/216 BA14 Panstarrs die op 3,5 miljoen km even langs onze aarde raasde. Al vanaf het ontdekkingsjaar 2000 worden deze kometen in de gaten gehouden door de NASA-ruimtetelescoop Hubble. Beide kometen vormen geen gevaar voor onze aardkloot. In het jaar 1770 was het de komeet D/1770 L 1 en in 1983 de komeet C /1983 H 1 die op een nog kortere afstand langs de aarde scheerde. Hieronder wat fotomateriaal van deze heelalescapades. Uiteindelijk kom je het niet elke dag tegen dat twee kometen, en zeker niet zo kort achter elkaar, zo'n reis langs de aarde aan het maken zijn.
Broertje komeet P/2016 BA 14 Panstarrs
23-03-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Maandag 14 maart 2016 om 10.31 uur vond in de steppe van Baykonur (Kazachstan) de lancering plaats van de Europese sonde, Exomars, op weg naar de planeet Mars. De ESA verwacht dat deze Exomars zo tegen medio oktober de planeet zal bereiken. Voorheen, met als eerste begin in 1996, waren er van de kant van ESA vijf lanceringen die jammer genoeg als mislukt beschouwd kunnen worden. Wat dat betreft heeft de NASA met hun satellieten en Beagle-lander al veel ontdekkingen gedaan betreffende de atmosfeer op Mars en nú met de Curiosity gegevens weten te verzamelen uit gevonden gesteenten en ook vastgesteld is dat er vroeger riviertjes op de planeet gestroomd hebben en er vermoedelijk een flora en fauna aanwezig is geweest. De bedoeling van ESA is om deze Amerikaanse gegevens te verifiëren en ook zullen er metingen rondom Mars gedaan worden om het atmosferische methaangehalte vast te stellen. Te hopen is dat de Schiaporelli-Lander op een goede plaats op Mars terecht komt en er meteen waardevolle gegevens van daaruit naar de aarde gezonden zullen worden. We zien met belangstelling deze Europese Mars-missie onder Russisch beheer tegemoet en over 8 maanden horen we er wel meer over.
Kosmodroom en lanceerbasis Baykonur in Kazachstan
16-03-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
In 12 van de 34 provincies van Indonesië was vanmorgen om 7.21 uur Indonesische tijd-bij ons was het 1.21 uur in de nacht-een zonsverduistering te zien. Honderdduizenden Indonesiërs hebben de eclips kunnen bewonderen. Door de Volkssterrenwacht URA uit het Belgische Hove was een excursie naar de Oost georganiseerd en een 30-tal verwoede astronomen hebben de zonsverduistering ook waar kunnen nemen. Zeker 10.000 buitenlanders, waaronder mogelijk ook Nederlanders waren aanwezig om dit buitenkansje niet te missen. In Indonesië wonen veel Moslims en bij het zien van deze verduistering klonk aldoor de leuze "Allahu Akbar-God is Groot" Nadien stroomden de moskeeën vol om Allah te danken voor dit bijzonder verschijnsel. De Hindoes zaten veelal binnen, want voor hen was het Nyepi, de "Dag van de Stilte" en dan hoor je thuis bij je gezin te zitten. Een zonsverduistering is niet alledaags en doet zich hoogstzelden voor. We spreken van een zonsverduistering als de maan voor de zon langs schuift en daardoor de heldere zonneschijn gedeeltelijk of totaal geblokkeerd wordt. Beneden dit artikel ziet u enkele beelden van een zonsverduistering en ook een animatie waarbij 'een waarnemer op de maan' tijdens de zonsverduistering de maanschaduw over de aarde zag schijnen. Deze animatie is van 11 augustus 1999 toen we hier ook een eclips konden bewonderen. De kleine cirkel is de kernschaduw waar de verduistering totaal is. De grote cirkel is de bijschaduw van waaruit we slechts een gedeeltelijke verduistering zien. Als u alles over een zonsverduistering wilt weten en wat daar in het heelal allemaal plaatsvindt kom dan vaker op dit kennisblog op bezoek. Interessant is het ook om te kijken op de volgende website en ga hiervoor naar www.zonsverduistering.nl
09-03-2016 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers