Ik ben Evert
Ik ben een man en woon in Angeren gemeente Lingewaard (Nederland) en mijn beroep is altijd in de weer en nog nooit zo druk geweest..
Ik ben geboren op 08/05/1933 en ben nu dus 92 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven van verhalen, wielrennen, voetbal, schaatsen & natuur, .
Everts-Info-Allerlei met veel informatie ter verrijking van uw kennis en gespreksstof
28-05-2013
Fijn om te weten en erover te praten
Voor u opgezocht heb ik weer een paar interessante weetjes. Het gaat over het gebruik van de aloude zegelring en om in de moderne wereld te belanden over Wifi-signalen en stralingen van draadloze apparatuur, zoals mobieltjes en alle andere draadloze netwerken. Deense scholieren hebben een proef genomen waarbij ze tuinkers lieten opgroeien tussen draadloze apparatuur en het resultaat was bedroevend. Deze tuinkers zag er niet uit en vertoonde zich als totaal verkleurd, onfris en verdroogd en was niet te gebruiken om aan groenten e.d. toe te voegen. Vanwege slaap-en concentratieproblemen bij studenten die de hele dag hun knuffeltje-het mobieltje-bij zich droegen en er zelfs mee gingen slapen werd een proef genomen met een kruidensoort i.c. dus met tuinkers. In het verleden is een soortgelijke proef door studenten van de Universiteit van Wageningen voor enkele jaren terug genomen met maïs en andere landbouwproducten en ook hier waren er groeivervormingen. Voordat we een volledige link gaan leggen dat WI-Fi (naam staat voor Wireless Fidelity) bepaalde levenscellen, ook bij de mens, aantasten en hierdoor veel ziektes en ongemakken ontstaan, zullen we nog even door moeten experimenteren om dit voor 100 procent aan te kunnen nemen. De meningen, vooral uit de commerciële hoek, zijn hierover verdeeld. Als je het mij vraagt moeten we alles met mate doen en niet overdreven gaan bellen of computeren. Hetzelfde is met eten en drinken eveneens het geval; laten we het daarbij houden!
28-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Vroeger kon ik heel interessant uit de hoek komen en als aanvankelijk verlegen jongetje wist ik me na een aarzeling van enkele jaren toch te ontpoppen als spreker van formaat. Diverse chronische ziektes hebben me maatschappelijk ver teruggeworpen en de laatste 5 jaar heb ik me alleen nog maar bezig gehouden door veel van mijn ervaringen en wat me zoal te binnen schiet toe te vertrouwen aan mijn vriend 'de computer' en zo bereik ik werelwijd mensen, die ik wel nooit tegen zal komen en toch zijn er velen met me bevriend geraakt en lezen ze mijn stukjes. Wat u hieronder allemaal te lezen krijgt is niet uit de duim gezogen. Het klinkt hilarisch, maar het is echt waar. Als kind zijnde waste mijn moeder me in de teil of tobbe. Toen ik een jaar of tien was gebeurde dit op de tafel en de vriendinnetjes van mijn zuster stonden erbij te kijken, en te giechelen. Intern heb ik vlak na de Tweede Wereldoorlog enkele jaren op een seminarie gezeten waar we ons elke dag wasten en opknapten in het lavabo. Wat er vanaf de knieën tot de navel te zien was moest altijd bedekt blijven en van onderbroek verwisselde je op de vrijdagse ritselavond met de dekens ver over je heen getrokken, zodanig dat je er volledig zeker van was dat op de slaapzaal niemand een onkuise blik op je lichaam geworpen had; aanstoot geven was een zonde en zeker voor een priesterstudent waren onkuise gedachten uit den boze! Interessant is het om te lezen hoe in onze contreien de hygiène in de Middeleeuwen was en eraan toevoegen moet ik dan dat in veel Aziatische en Afrikaanse landen op dat gebied ook nog Middeleeuwse toestanden heersen met daaraan vastklevend allerlei nare infectieziektes van mens en dier. Ik hoop dat u de geschiedenisles van professor Haraba, hieronder verwoord in een vijftal onderwerpen, interessant vindt en tot een volgende keer maar weer!
24-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Dieren zijn gevoeliger als mensen en voor mij staat vast dat ze allemaal een zesde zintuig hebben dat reageert op dreigend gevaar, terwijl wij als mens daar totaal geen erg in hebben. Onze herdershond Max zaliger, die vroeger in een grote ren zat en het bedrijfsterrein moest bewaken, begon om drie uur in de middag al te blaffen als hij naderend onweer bespeurde en gaf je aan zijn roep geen direct gehoor dan zette hij zijn tanden tot bloedens toe in het gaas. Was ik thuis, dan liet ik hem de ren uit en mocht hij liggen in een hoek van de schuur. Hier waande hij zich veilig en als de bui die dan pas vaak uren later kwam en na een uurtje gerommel voorbij was, dan liet ik hem weer teruggaan naar zijn buitenverblijf. Onze elfjarige Tayler die nu onze huisveriendin is en waakt over het erfgoed is ook heel waaks en begint vaak luid te blaffen, terwijl wij helemaal niet in de gaten hebben wat er aan de hand is. Als mijn zoon op weg is naar Angeren staat hij met zijn blafgroet al voor het raam te kijken of hij er aankomt en soms duurt het vaak nog enkele minuten eer zijn wagen om de hoek van de Kampsestraat voor onze mensenogen zichtbaar is. De Tsunami die op 26 december 2004 grote gedeelten van de kustplaatsen in Tailand en andere Aziatische landen in de greep had, heeft veel schade toegebracht aan mens en dier. Meer dan 200.000 mensen kwamen om, maar op veel dode aangespoelde zeeschildpadden na heeft men geen andere dode dieren aangetroffen; deze hadden zich al geruime tijd voordat de ramp zich voltrok landinwaarts teruggetrokken. Anders ligt de zaak bij de gekooide dieren. Deze brengen ook berichten naar buiten en dit uit zich in hun gedrag dat verre van normaal is en volledig afwijkend dan anders. Wij geven daar geen gehoor aan en blijven rustig doorslapen, werken of anderzijds. Vertrouwen doen we meestal op de apparatuur om ons heen, weliswaar waarschuwen radio en tv ons meestal ook voortijdig, maar soms loopt het mis met alle nare gevolgen vandien. We moeten echt meer naar de dieren gaan luisteren en voortijdig de biezen pakken als dreigende gevaren in aantocht zijn. Uit dankbaarheid voor hun waarschuwing laten we de beestjes los of nemen ze mee. Het zijn meestal de dieren in afgesloten wildparken of kooien die bij natuurrampen het loodje leggen. Niet die in Gods vrije natuur! Vermeld zij dat schildpadden wat anders in elkaar zitten dan andere dieren en een soort gerichte zonneantenne met zich meedragen. Dat er zoveel zeeschildpadden met die tsunami het leven gelaten hebben, kan ook wel liggen aan hun eieren op de kuststrook die ze voortdurend in de gaten houden en niet zonder meer verlaten bij dreigend gevaar; een andere verklaring heb ik er niet voor.
23-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Met dit slechte weer krijg ik onze lieve hond Tayler de deur nog niet uit. Mijn vrouw kwam net binnen en vertelde dat er warme regen was gevallen; dus is de zomer in aantocht! In de huiskamer en om op je werk, school of zittend in de trein heb ik om niet chagrijnig te worden toch nog wat aanvullende gespreksstof over het ontstaan van het Maltezer Kruis en een verhaal over de dinosaurus. In het buitengebied van de stad Wyoming hebben Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers een skelet opgegraven van een driehoornige dinosauriër. Met de deftige naam staat deze bekend als de Triceratops. Over het heelal heb ik veel geschreven en dat daarin van alles rondzweeft is bekend. Voor 66 miljoen jaar geleden is er op het Mexicaanse schiereiland Yucatan een meteorietinslag geweest en die was mede debet aan de vernietiging van het reuzendier en planteneter de dinosauriër. In een ver verleden hebben meteorieten hele stukken aarde omgetoverd in een maanlandschap en duizenden levende wezens zijn toen van de aardbodem verdwenen. Nog niet zolang geleden hadden we een meteorietinslag in Rusland en de schade bleef beperkt, maar als de brok net zo groot was geweest als hier de oppervlakte van Angeren, dan zou dit betekend hebben dat alle levende wezens die zich daar bevonden verpulverd zouden zijn en, waren we daar toevallig ook geweest, we onze dure begrafenisondernemer thuis hadden kunnen laten. Op de graafplek in Wyoming huist nog van alles en nog wat in de bodem en mogelijk vinden de wetenschappers nog meer van die skeletten en met een beetje goed overleg is het dan niet uitgesloten dat binnenkort in een van onze musea ook zo'n skelet van een driehoornige dinosauriër te bekijken valt.
In de maanden april, mei en juni, zit Amerika volop in het Tornadoseizoen en er gaat geen jaar voorbij of honderden van die wervelstormen razen door het land. Wat verstaan we onder een tornado? Een tornado is een zeer sterke wervelwind met hagel-en windstormen van honderden kilometers per uur, verder onweer en zware regenval, die ontstaat uit een buienwolk. Zo'n buienwolk kan zich vormen onder een sterke opwaartse verticale luchtstroom en men ziet deze in de verte al aankomen doordat waterdamp condenseert in de wervel. Het zwaarst werd gisteren Moore getroffen, een stad van 55.000 inwoners in de staat Oklahama. De stormkracht van deze tornado was 4 op de schaal van Fujita en zo'n beetje gelijk aan de Tornado die op 26 wei 2011 de plaats Joplin in Missouri trof. Het storm Prediction Centre in Amerika loopt van Texas tot Michigan en verwacht wordt dat na de 14 tornado's die we in een kort tijdsbestek al achter de rug hebben dat er vandaag ook nog enkele fikse wervelwinden in dit gebied voor de nodige ellende zullen zorgen. De Tornado van gisteren met een breedte van anderhalve kilometer en een stormkracht van boven de 400 kilometer per uur heeft een gebied van 40 vierkante mijl totaal vernietigd. Tot op heden zijn er een dertigtal doden te betreuren, waaronder tien schoolkinderen. Buiten de vele gewonden denkt men onder de puinhopen nog veel slachtoffers aan te treffen. De reddingswerkers werden gisteren opgehouden door het totaal vastgelopen verkeer op de wegen en de getroffen gebieden werden pas na uren bereikt. De Pinksterdagen zijn niet overal vrolijk verlopen en veel aangrijpende gebeurtenissen zijn die dagen aan de orde geweest; zie website http://www.bloggen.be/eef/ waar hierover in nieuwsflitsen veel te lezen valt.
21-05-2013 om 15:46
geschreven door Evert Hübbers
Vandaag zijn we via de NASA pas te weten gekomen dat er op 17 maart j.l. een meteorietinslag op de maan geweest is. Een stuk niet al te groot ruimtegesteente van 40 kg is met een snelheid van 80.000 kilometer op de maan terecht gekomen en op onderstaande foto ziet u een foto van het gebeuren. Was dit gesteente op aarde beland, dan zou er een geweldige explosie aan vooraf zijn gegaan (zoals destijds in Rusland). Dit lijkt, zo op de foto te zien, op de maan ook het geval te zijn geweest, maar op de maan is geen zuurstof en een ontploffing bleef dus uit. Wat u op de foto als een explosie ziet is het wegspugend ketsvuur van maangesteente. Zoektocht in het heelal: Met de Kepler ruimtetelescoop kon men bijna op oneindige afstand het heelal bekijken en op zoek was men naar planeten buiten ons zonnestelsel en de mogelijkheid hield men daarbij open ooit een planeet te ontdekken, waarop net als op de aarde leven mogelijk was. Men was hiermee al aardig op weg en veel is er al ontdekt. Om een of andere reden is deze telescoop uitgevallen en heeft het begeven. Men is al bezig een nieuwe en nog sterke telescoop te ontwikkelen, maar we zullen een drietal jaren moeten wachten voordat deze gereed is. Ook de Russische Corot is buiten werking en voorlopig zijn we aangewezen op wat oudere verkenningsapparatuur waarmee ook veel te bekijken valt, maar niet wat de Corot of Kepler konden waarnemen.
18-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Op vrijdag 3 mei j.l. hebben camera's die de zon in de gaten houden geregistreerd dat er sprake was van een zonnevlam. Zonnevlamen zorgen voor veel rumoer op de zon en de stralingen hiervan kunnen door de atmosfeer heen de aarde bereiken en ook kunnen ze invloed hebben op zich hoog in de lucht bevindende communicatiesatellieten die verbindingen via internet, radio en tv in stand houden. Gelukkig zijn er die dag geen storingen geweest. Zonnevlammen zijn ingedeeld in klassen. Te maken hadden we vrijdag met een zonnevlam uit de M-klasse die niet op de aarde gericht was. Gevaarlijk wordt het pas als er een zonnevlam in de X-klasse optreedt. Als dit zich voordoet dan slaan hier op aarde alle 'stoppen' door. In een ver verleden zijn er ooit van die X-stralen geweest, maar toen woonden op aarde nog maar heel weinig mensen en gebruikte men als communicatiemiddel de bode of koerier die over een verre afstand lopend de boodschap moest overbrengen en in een later stadium werd dit de postduif, vervolgens kwamen er morsetekens en tegenwoordig in dit digitale tijdperk maken we gebruik van uiterst moderne communicatiemiddelen die handig zijn, maar bijv. niet opgewassen als zo'n zonnevlam uit de X-klasse de aarde komt plagen. Overgehouden aan de zonnevlam van 3 mei heb ik enkele mooie beelden die door NASA geschoten zijn hier op deze site voor u afgebeeld. U treft ook nog wat andere interessante weetjes aan en het geeft een prettig gevoel als u in gezelschap, als zulke onderwerpen aan de orde komen, hierover kunt meepraten.
07-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Korte inleiding: Van de zon af gerekend is Saturnus de zesde planeet in ons zonnestelsel en na Jupiter de grootste buitenplaneet. De planeet staat 1.427.000.000 kilometer van de zon af en dat is 10 keer verder dan de aarde er vanaf staat. De planeet Saturnus is genoemd naar de Romeinse God van de landbouw en de mensen die leefden in de prehistorie kenden deze planeet al. Saturnus heeft een rotsachtige kern met daaromheen een mantel van metallistische waterstof, gevolgd door een laag van moleculaire waterstof. De gemiddelde dichtheid van Saturnus is 0,687 kg/L en dat is stukken lager dan het soortelijk gewicht van water; Een 'mini-Saturnusje' blijft in een afwasbak met water dus gewoon drijven! Wat bij Saturnus ook het geval is dat de buitenste ring om de planeet heen geheel los staat van Saturnus en er geen verbinding mee heeft. Vastgesteld is dat dit veroorzaakt is door de Maan. Gesteld kan worden dat alle natuurlijke elementen in het heelal elkaar beïnvloeden en dus ook de bewoonde planeet aarde heeft hiermee te maken. Wervelstorm: De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft close-up beelden gemaakt van een gigantische wervelstorm rond de Noordpool van de planeet. Het oog van die Saturnus-storm is kolossaal en heeft een diameter van 2000 kilometer; dit is 20 keer sterker dan de gemiddelde wervelstorm hier op aarde en over zijn geheel genomen dus is het front van zulke stormen dus 10x breder dan heel Nederland. We kunnen dan ook spreken dat Saturnus momenteel geteisterd wordt door een monsterstorm. Zoals bekend ontstaan aardse stormen door warm oceaanwater en gezien de samenstelling van de planeet Saturnus weten we ook dat daar stormen ontstaan door waterdampen die hun uittocht zoeken. Door de ontdekte gigantische wervelstorm op Saturnus zijn veel wetenschappelijke onderzoekers nu bezig een vergelijk te maken met de stormen hier op aarde enerzijds en die monsterstorm op Mars anderzijds. Wilt u wat meer over Saturnus in zijn algemeenheid weten, surf dan naar http://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/saturnus.html
02-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers