Ik ben Evert
Ik ben een man en woon in Angeren gemeente Lingewaard (Nederland) en mijn beroep is altijd in de weer en nog nooit zo druk geweest..
Ik ben geboren op 08/05/1933 en ben nu dus 92 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Schrijven van verhalen, wielrennen, voetbal, schaatsen & natuur, .
Everts-Info-Allerlei met veel informatie ter verrijking van uw kennis en gespreksstof
21-06-2013
Op 23 juni 1963 bezocht Kennedy Berlijn
Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog bezocht de Amerikaanse president John Fidgerald Kennedy op 23 juni 1963 West- Berlijn. Hij betuigde bij de Brandenburger Tor waar de scheidingsmuur begon van Oost-naar West-Berlijn solidariteit met de inwoners door zijn beroemde toespraak af te ronden met de legendarische zin: ,,Ich bin ein Berliner!" De Berlijnse Muur was twee jaar eerder, en wel op 13 augustus 1961 gebouwd. De totale grens rond West-Berlijn bedroeg in lengte aan kilometers om precies te zijn 167,5 km, waarvan 45 km werd gevormd door de Muur. Vroeger tijdens vakantieperiodes reed ik nog wel eens als bijrijder mee met vrachtwagenchauffeurs die daar in de buurt moesten zijn. Nooit zal ik vergeten die plasstop die we langs een van de wegen rondom Berlijn maakten, waarbij ik op een plaats waar de afrastering naar het Oosten beschadigd was een eindje het bos inliep, door een waakhond staande werd gehouden en door een Oost-Duitse Sjoepo meegenomen werd naar de dichtstbijzijnde wachttoren. Na gefouilleerd en verhoord te zijn mocht ik onder geleide weer terug naar de geparkeerde Buzing en een grenswachter liep mee tot de vrachtwagen om het losgeld dat bestond uit een slof sigaretten in ontvangst te nemen.Tijdens vluchtacties bij de beruchte Berlijnse Muur zijn vele Oost-Berlijners gevangen genomen en 196 mensen zijn op de vlucht door grenswachters neergeschoten. In 1989 werd de muur afgebroken en zo langzamerhand is de Duitse eenheid weer hersteld. Voor een paar dagen terug bezocht de Amerikaanse president Barack Obama Berlijn en hield onder de rook van de Brandenburger Tor een speech en memoreerde hierbij aan het bezoek van zijn voorgangers Kennedy en Reagan. Met president Joachim Gauck en Bundeskansler Angela Merkel heeft hij veel nopende politieke zaken besproken en als het om economische wereldproblemen gaat, dan hopen we dat men er in geslaagd is om openingen te vinden die op korte termijn leiden tot een oplossing voor de benarde positie waarin de meeste landen zijn komen te verkeren. Wilt u wat meer te weten komen op politiek en militair terrein, surf dan naar http://www.bloggen.be/eef/ -, het is mijn hoofdweb, dat gaat over van alles en nog wat!
21-06-2013 om 15:02
geschreven door Evert Hübbers
Het is hier binnen altijd nog iets koeler dan buiten. Dus heb ik voor u weer wat interessante weetjes opgezocht. We beginnen met een puzzeltje en omdat het zo heet is heb ik de uitslag er al onder staan; toch maar even zelf proberen of uw resultaat gelijk is aan het mijne! Gisteren heeft mijn tweelingbroer Everard, die al zo'n dikke 60 jaar in een klooster vertoeft een stukje over croissantjes geschreven-surf naar zijn zeer interessante website: http://www.bloggen.be/broedereverard/ -, en laten we eerlijk zijn: ,,Iedereen denkt dat dit smakelijke ontbijthapje een Franse uitvinding is"! Maar dat is niet zo en wat het dan wel is, ziet u hier beneden op een staatje vermeld staan. Niet iedereen is enthousiast dat men jarig is. Vrouwen voelen zich al gauw ouder en trekken er ieder jaar een paar jaartjes vanaf; helemaal niet erg, maar mijn tante Sidonia doet dit al 70 jaar en elk jaar heb ik dit bijgehouden. Zij is nu zover dat ze weer in de wieg terecht is gekomen. Hieronder vindt u ook een staatje met een vertelsel over het anker. Al die weetjes die ik in de loop der jaren verzameld heb en op geen school aan de orde komen, maken toch dat, als u veel dit kennisblog bezoekt, u overal over mee kunt praten en niet met een mond vol tanden zit of staat als bepaalde zaken thuis, op school of in bus, trein of wat voor locatie ook aan de orde komen.
20-06-2013 om 11:00
geschreven door Evert Hübbers
Vandaag zou het 35 graden Celsius worden, maar het is gebleven bij hooguit 25 graden C. Ontdekking Mayastad: Archeologen hebben in de ruïnes van de Oostelijke jungle van Mexico, en dan hebben we het over het schiereiland Yucatan, een Mayastad gevonden. De grootte van deze stad is ongeveer 22 hectare en uit de gevonden voorwerpen denkt men te maken te hebben met een stad uit de jaren 600 tot 900 jaren na X. Gevonden in deze ruïnes zijn tempels, paleizen, woningen en velden met allerlei voorwerpen uit die tijd. Ga je deze zomer op vakantie naar Mexico en houdt u van antropologische vondsten en ontdekkingen, ga daar dan eens even langs om alles uitgebreid te bekijken!
19-06-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Klagers geen nood: ,,We eten nog steeds geen droog brood
We hebben een hekel aan schuld en nu het eruit gaat zien dat we met die economische crisis de huur niet meer kunnen betalen, hebben we het bij het Leger des Heils voor elkaar gekregen dat we eind oktober van dit jaar de beschikking krijgen over een kazernewoning in Schaarsbergen. Tot op heden is het nog een munitiemagazijn waar wat atoomwapens in opgeslagen liggen. Voor niks gaat de zon op; dus ook daar moeten we huur betalen, maar 80 euro per maand is nog wel op te brengen. Hier in Angeren heeft een zekere mijnheer Samsom uit Den Haag een recyclingbedrijf opgezet die zijn weerga niet kent en voor een habbekrats koop je daar meubels die nog goedkoper zijn als bij de IKEA en generatieslang meegaan. Dus onze kinderen zitten ook gebeiteld! Om de zomer vol te maken, ga ik en mijn vrouw met een bevriend echtpaar een wereldreis maken op een paar fietsen waar Armstrong zeven Tour de France-zeges mee behaald heeft en toen we deze kochten, hing op een van die velo's nog een bidon met een spiritueel drankje dat we tot volgende week woensdag bewaren als we hier vanuit Angeren gaan starten. Henk en ik worden gereden door onze vrouwen Marie en Bertha en een van onze sponsors uit Bemmel heeft een duokar uitgevonden waar wij in meereizen. Onze vrouwen vinden het helemaal niet erg dat zij letterlijk en figuurlijk de kar trekken moeten. Jarenlang hebben ze bij Sonja Bakker een vermageringsdieet gevolgd wat geen zoden aan de dijk gezet heeft. Alleen Sonja is er goed mee komen zitten en miljonair geworden en gehoord heb ik dat ze tevens zo´n ´vette vis´aan de haak heeft geslagen. Onderweg leggen we verschillende bezoekjes af en gaan bezienswaardigheden bekijken die echt de moeite waard zijn. Ik heb er al een paar mooie ´bidprentjes´ van ontvangen, die hier beneden staan afgebeeld. We leven van dag tot dag en als de centjes op zijn, wippen we ergens bij een boer binnen om hem te helpen met de oogst binnen te halen. In zak en as komen wij nooit te zitten en zelfs in de oorlogsjaren zijn we nooit iets tekort gekomen. Het regeringsbrood, bereid uit erwtenmeel smaakte met de smout van een clandestien geslacht varkentje opperbest en het was ook in die tijd dat een Duitser me ooit eens de ´Ausdauer´ noemde, een naam die ik ingeruild heb voor een andere bijnaam, waaronder de oude knarren in de gemeente Lingewaard me allemaal heel goed kennen. Al mijn vrienden zullen ongetwijfeld van hun stoel vallen als ze dit verhaal te lezen krijgen. Vermeld zij dat ik met deze tropische zomertemperaturen in het vooruitzicht en aldoor zoemende tijgermuggen om me heen 's avonds in de klamboe met de laptop op mijn schoot gewoon mijn dagelijkse verhaaltjes blijf schrijven; blijf dat bijhouden lezers!
We zijn nu al enthousiast over de te bezoeken bezienswaardigheden De verloren schoen van Sinterklaas in Turkije Maison Viola in het Belgische Zolder meubilair straks in kazernewoning
15-06-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Weetjes over Concurrentie, Monoplie en andere Begrippen
Concurrentie: of Mededinging: Het is de basis van de vrije markteconomie, die vrijheid van beroep, handel en vestiging nastreeft. Concurrentie stimuleert tot grotere inspanning en kan soms de prijzen laag houden. Monopolie: Oorspronkelijk ,,alleenverkoop." Het is een bevoorrechte machtspositie in de prijzenoorlog, waardoor de monopolist door uitsluiting of beperking van de concurrent een monopoliewinst behaalt. Als de staat geheel alleen de productie of de verkoop van bepaalde goederen ter hand neemt, spreekt men van een staatsmonoplie. Dit komt tegenwoordig binnen een Europese Unie (EU) van 32 landen met al zijn bepalingen en het geheel loslaten van staatsbedrijven over de handelslinie binnen een bepaald land niet meer voor. Ook de monopoliebedrijven van gemeenten b.v. met betrekking tot water, gas en electriciteit, die vroeger nutsbedrijven genoemd werden, zijn tegenwoordig in particuliere handen terecht gekomen en vele van die bedrijven zijn zelfs in handen geraakt van buitenlandse ondernemingen. De staat heeft er zeggenschap over doordat ze in al die bedrijven geinvesteerd heeft of aandeelhouder ervan is. Gaat het bij zo'n bedrijf verkeerd, dan zien we dat de staat een dergelijk bedrijf overneemt en om de zaak weer recht te trekken de schuldenlast afschuift op de burger. Hierin moet verandering gebracht worden! Oneerlijke concurrentie: Iemand die zijn handelsomzet wil vergroten door het plegen van bedrieglijke handelingen tot misleiding van het publiek, waardoor nadeel kan ontstaan voor zijn concurrenten, b.v. het gebruik van andersmans handelsmerk, wordt gestraft. Elk onbehoorlijk optreden jegens concurrenten (echter zonder bedrog), waardoor aan hen schade wordt veroorzaakt, is niet strafbaar, maar wel kan men in een burgerlijk proces tot vergoeding van schade worden veroordeeld. Al deze stellingen, verankerd in ons wetboek of vastgelegd in bepalingen van de Kamer van Koophandel zijn leuk opgesteld, maar als het om oneerlijke concurrentie gaat en men komt tot een civiele procedure, dan stuit men vaak op de vele uitwegen die de de Wet biedt en daarom gaat men als 'bedrogen concurrent' zelden over tot een proces dat vaak de kosten ver overtreft en meestal geen enkel resultaat oplevert. Veel grote bedrijven zijn ondergedoken in constructies waar de Wetgever totaal geen zicht meer op heeft. Op televisie zie ik in een reclamespot twee verschillende firma's die een en hetzelfde product verkopen en gesteld wordt dat die eerst genoemde zaak stukken goedkoper is dan de concurrent. Het mooiste van het geval is dat het hier gaat om twee bedrijven, die door een en dezelfde organisatie beheerd wordt. De hele handel heeft tegenwoordig meer weg van een monopolyspel waarin factoren als slimheid, graaizucht en ontduiking van allerlei bepalingen voorop staat! Men kan stellen dat er op vele terreinen echt vals gespeeld wordt en dit eveneens bijdraagt tot de ondergang van de hele Europese economie! Beste lezers van dit blog: Als u ergens over meepraten wilt is het fijn om ook wat te vertellen te hebben en in Evertsuitlaatklep en kennisblog wordt veel gebracht op het gebied van echte wetenschap, maar ook over gewone 'weetjes' als gesprek op kantoor of in de huiskamer.
Volgende week zondag is het Vaderdag, dus test het maar eens uit!
08-06-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Vegetarisch onderzoek: Wetenschappers op voedinggebied hebben een onderzoek ingesteld onder Amerikaanse en Canadese Zevendedagsadventisten die allemaal op een leeftijd zaten van 58 jaar. Dit onderzoek loopt al 30 jaar en tot de conclusie is men gekomen dat de vleeseters onder hen 12 procent minder levenskans hadden dan die personen die vlees vermeden en uitsluitend spijzen tot zich namen waarin geen vet of vlees in aanwezeg is. In het onderzoek waren 73.308 personen betrokken. Men heeft specifiek deze groepering opgezocht, omdat dit mensen zijn die op grond van hun geloof zich niet overgeven aan alcoholgebruik, allemaal niet-rokers zijn en tevens geen drugs gebruiken. Al die ziektes die daar mee te maken hebben zoals hart-en vaatziekten, kanker etc kunnen we dus oorzakelijk voor deze groepering uitsluiten. Ten opzichte van de vrouwen lag de score bij de mannen iets hoger. Kortom, je kunt je leven verlengen door geen vlees te eten! Linkspotige honden: Een kynologisch onderzoek heeft uitgewezen dat linkspotige honden waakzamer zijn dan rechtspotigen. Onze elfjarige hond Tayler, die zowel links als rechtspotig is en uiterst waakzaam wat sowieso al in haar genen is vastgelegd (kruising tussen Yorkshire Terriër en Midland Pincher) is bij het minste of geringste wat haar plaagt al attent; dus opgezocht heb ik mijn Zwitserse vriend François Windler in Bern die volgens zijn zeggen een uiters waakzame linkspotige Bouvier-Bernois heeft. Toen ik daar aanbelde hoorde ik geen geblaf en binnen in de huiskamer lag Willem Tell te slapen als een Rus. Na uren met François over alles en nog wat gesproken te hebben vond ik het welletjes en begaf me tot Willem om hem wakker te maken; ook nu geen geblaf, maar wel een bloedende rechterhand die door die felle knauw er angstvalliger uitzag dan onze langslaper.Twee dagen Zwitserland in een hotel heb ik erbij aan moeten knopen en met deze ervaring ga ik voortaan nergens meer kynologische bevindingen checken. Nee, bij mijn eigen viervoeter voel ik me toch stukken veiliger en dat zal wel komen omdat het een zij is en een toonbeeld van waakzaamheid.
05-06-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Ik heb nooit geweten dat de Duitsers zulke lange woorden eropnahielden. In de oorlogsjaren heb ik veelal te maken gehad met Duitsers die met weinig woorden of een kort zinnetje hun bedoelingen overbrachten. Om er enkele op te noemen: Halt, Ausweis bitte, mitkommen, "Achtung, Feind hört mit"! und absteigen. Vandaag las ik dat de Duitsers het langste woord uit hun taalgebruik geschrapt hebben en dit luidde:
Voor u opgezocht heb ik weer een paar interessante weetjes. Het gaat over het gebruik van de aloude zegelring en om in de moderne wereld te belanden over Wifi-signalen en stralingen van draadloze apparatuur, zoals mobieltjes en alle andere draadloze netwerken. Deense scholieren hebben een proef genomen waarbij ze tuinkers lieten opgroeien tussen draadloze apparatuur en het resultaat was bedroevend. Deze tuinkers zag er niet uit en vertoonde zich als totaal verkleurd, onfris en verdroogd en was niet te gebruiken om aan groenten e.d. toe te voegen. Vanwege slaap-en concentratieproblemen bij studenten die de hele dag hun knuffeltje-het mobieltje-bij zich droegen en er zelfs mee gingen slapen werd een proef genomen met een kruidensoort i.c. dus met tuinkers. In het verleden is een soortgelijke proef door studenten van de Universiteit van Wageningen voor enkele jaren terug genomen met maïs en andere landbouwproducten en ook hier waren er groeivervormingen. Voordat we een volledige link gaan leggen dat WI-Fi (naam staat voor Wireless Fidelity) bepaalde levenscellen, ook bij de mens, aantasten en hierdoor veel ziektes en ongemakken ontstaan, zullen we nog even door moeten experimenteren om dit voor 100 procent aan te kunnen nemen. De meningen, vooral uit de commerciële hoek, zijn hierover verdeeld. Als je het mij vraagt moeten we alles met mate doen en niet overdreven gaan bellen of computeren. Hetzelfde is met eten en drinken eveneens het geval; laten we het daarbij houden!
28-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Vroeger kon ik heel interessant uit de hoek komen en als aanvankelijk verlegen jongetje wist ik me na een aarzeling van enkele jaren toch te ontpoppen als spreker van formaat. Diverse chronische ziektes hebben me maatschappelijk ver teruggeworpen en de laatste 5 jaar heb ik me alleen nog maar bezig gehouden door veel van mijn ervaringen en wat me zoal te binnen schiet toe te vertrouwen aan mijn vriend 'de computer' en zo bereik ik werelwijd mensen, die ik wel nooit tegen zal komen en toch zijn er velen met me bevriend geraakt en lezen ze mijn stukjes. Wat u hieronder allemaal te lezen krijgt is niet uit de duim gezogen. Het klinkt hilarisch, maar het is echt waar. Als kind zijnde waste mijn moeder me in de teil of tobbe. Toen ik een jaar of tien was gebeurde dit op de tafel en de vriendinnetjes van mijn zuster stonden erbij te kijken, en te giechelen. Intern heb ik vlak na de Tweede Wereldoorlog enkele jaren op een seminarie gezeten waar we ons elke dag wasten en opknapten in het lavabo. Wat er vanaf de knieën tot de navel te zien was moest altijd bedekt blijven en van onderbroek verwisselde je op de vrijdagse ritselavond met de dekens ver over je heen getrokken, zodanig dat je er volledig zeker van was dat op de slaapzaal niemand een onkuise blik op je lichaam geworpen had; aanstoot geven was een zonde en zeker voor een priesterstudent waren onkuise gedachten uit den boze! Interessant is het om te lezen hoe in onze contreien de hygiène in de Middeleeuwen was en eraan toevoegen moet ik dan dat in veel Aziatische en Afrikaanse landen op dat gebied ook nog Middeleeuwse toestanden heersen met daaraan vastklevend allerlei nare infectieziektes van mens en dier. Ik hoop dat u de geschiedenisles van professor Haraba, hieronder verwoord in een vijftal onderwerpen, interessant vindt en tot een volgende keer maar weer!
24-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Dieren zijn gevoeliger als mensen en voor mij staat vast dat ze allemaal een zesde zintuig hebben dat reageert op dreigend gevaar, terwijl wij als mens daar totaal geen erg in hebben. Onze herdershond Max zaliger, die vroeger in een grote ren zat en het bedrijfsterrein moest bewaken, begon om drie uur in de middag al te blaffen als hij naderend onweer bespeurde en gaf je aan zijn roep geen direct gehoor dan zette hij zijn tanden tot bloedens toe in het gaas. Was ik thuis, dan liet ik hem de ren uit en mocht hij liggen in een hoek van de schuur. Hier waande hij zich veilig en als de bui die dan pas vaak uren later kwam en na een uurtje gerommel voorbij was, dan liet ik hem weer teruggaan naar zijn buitenverblijf. Onze elfjarige Tayler die nu onze huisveriendin is en waakt over het erfgoed is ook heel waaks en begint vaak luid te blaffen, terwijl wij helemaal niet in de gaten hebben wat er aan de hand is. Als mijn zoon op weg is naar Angeren staat hij met zijn blafgroet al voor het raam te kijken of hij er aankomt en soms duurt het vaak nog enkele minuten eer zijn wagen om de hoek van de Kampsestraat voor onze mensenogen zichtbaar is. De Tsunami die op 26 december 2004 grote gedeelten van de kustplaatsen in Tailand en andere Aziatische landen in de greep had, heeft veel schade toegebracht aan mens en dier. Meer dan 200.000 mensen kwamen om, maar op veel dode aangespoelde zeeschildpadden na heeft men geen andere dode dieren aangetroffen; deze hadden zich al geruime tijd voordat de ramp zich voltrok landinwaarts teruggetrokken. Anders ligt de zaak bij de gekooide dieren. Deze brengen ook berichten naar buiten en dit uit zich in hun gedrag dat verre van normaal is en volledig afwijkend dan anders. Wij geven daar geen gehoor aan en blijven rustig doorslapen, werken of anderzijds. Vertrouwen doen we meestal op de apparatuur om ons heen, weliswaar waarschuwen radio en tv ons meestal ook voortijdig, maar soms loopt het mis met alle nare gevolgen vandien. We moeten echt meer naar de dieren gaan luisteren en voortijdig de biezen pakken als dreigende gevaren in aantocht zijn. Uit dankbaarheid voor hun waarschuwing laten we de beestjes los of nemen ze mee. Het zijn meestal de dieren in afgesloten wildparken of kooien die bij natuurrampen het loodje leggen. Niet die in Gods vrije natuur! Vermeld zij dat schildpadden wat anders in elkaar zitten dan andere dieren en een soort gerichte zonneantenne met zich meedragen. Dat er zoveel zeeschildpadden met die tsunami het leven gelaten hebben, kan ook wel liggen aan hun eieren op de kuststrook die ze voortdurend in de gaten houden en niet zonder meer verlaten bij dreigend gevaar; een andere verklaring heb ik er niet voor.
23-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Met dit slechte weer krijg ik onze lieve hond Tayler de deur nog niet uit. Mijn vrouw kwam net binnen en vertelde dat er warme regen was gevallen; dus is de zomer in aantocht! In de huiskamer en om op je werk, school of zittend in de trein heb ik om niet chagrijnig te worden toch nog wat aanvullende gespreksstof over het ontstaan van het Maltezer Kruis en een verhaal over de dinosaurus. In het buitengebied van de stad Wyoming hebben Nederlandse en Amerikaanse onderzoekers een skelet opgegraven van een driehoornige dinosauriër. Met de deftige naam staat deze bekend als de Triceratops. Over het heelal heb ik veel geschreven en dat daarin van alles rondzweeft is bekend. Voor 66 miljoen jaar geleden is er op het Mexicaanse schiereiland Yucatan een meteorietinslag geweest en die was mede debet aan de vernietiging van het reuzendier en planteneter de dinosauriër. In een ver verleden hebben meteorieten hele stukken aarde omgetoverd in een maanlandschap en duizenden levende wezens zijn toen van de aardbodem verdwenen. Nog niet zolang geleden hadden we een meteorietinslag in Rusland en de schade bleef beperkt, maar als de brok net zo groot was geweest als hier de oppervlakte van Angeren, dan zou dit betekend hebben dat alle levende wezens die zich daar bevonden verpulverd zouden zijn en, waren we daar toevallig ook geweest, we onze dure begrafenisondernemer thuis hadden kunnen laten. Op de graafplek in Wyoming huist nog van alles en nog wat in de bodem en mogelijk vinden de wetenschappers nog meer van die skeletten en met een beetje goed overleg is het dan niet uitgesloten dat binnenkort in een van onze musea ook zo'n skelet van een driehoornige dinosauriër te bekijken valt.
In de maanden april, mei en juni, zit Amerika volop in het Tornadoseizoen en er gaat geen jaar voorbij of honderden van die wervelstormen razen door het land. Wat verstaan we onder een tornado? Een tornado is een zeer sterke wervelwind met hagel-en windstormen van honderden kilometers per uur, verder onweer en zware regenval, die ontstaat uit een buienwolk. Zo'n buienwolk kan zich vormen onder een sterke opwaartse verticale luchtstroom en men ziet deze in de verte al aankomen doordat waterdamp condenseert in de wervel. Het zwaarst werd gisteren Moore getroffen, een stad van 55.000 inwoners in de staat Oklahama. De stormkracht van deze tornado was 4 op de schaal van Fujita en zo'n beetje gelijk aan de Tornado die op 26 wei 2011 de plaats Joplin in Missouri trof. Het storm Prediction Centre in Amerika loopt van Texas tot Michigan en verwacht wordt dat na de 14 tornado's die we in een kort tijdsbestek al achter de rug hebben dat er vandaag ook nog enkele fikse wervelwinden in dit gebied voor de nodige ellende zullen zorgen. De Tornado van gisteren met een breedte van anderhalve kilometer en een stormkracht van boven de 400 kilometer per uur heeft een gebied van 40 vierkante mijl totaal vernietigd. Tot op heden zijn er een dertigtal doden te betreuren, waaronder tien schoolkinderen. Buiten de vele gewonden denkt men onder de puinhopen nog veel slachtoffers aan te treffen. De reddingswerkers werden gisteren opgehouden door het totaal vastgelopen verkeer op de wegen en de getroffen gebieden werden pas na uren bereikt. De Pinksterdagen zijn niet overal vrolijk verlopen en veel aangrijpende gebeurtenissen zijn die dagen aan de orde geweest; zie website http://www.bloggen.be/eef/ waar hierover in nieuwsflitsen veel te lezen valt.
21-05-2013 om 15:46
geschreven door Evert Hübbers
Vandaag zijn we via de NASA pas te weten gekomen dat er op 17 maart j.l. een meteorietinslag op de maan geweest is. Een stuk niet al te groot ruimtegesteente van 40 kg is met een snelheid van 80.000 kilometer op de maan terecht gekomen en op onderstaande foto ziet u een foto van het gebeuren. Was dit gesteente op aarde beland, dan zou er een geweldige explosie aan vooraf zijn gegaan (zoals destijds in Rusland). Dit lijkt, zo op de foto te zien, op de maan ook het geval te zijn geweest, maar op de maan is geen zuurstof en een ontploffing bleef dus uit. Wat u op de foto als een explosie ziet is het wegspugend ketsvuur van maangesteente. Zoektocht in het heelal: Met de Kepler ruimtetelescoop kon men bijna op oneindige afstand het heelal bekijken en op zoek was men naar planeten buiten ons zonnestelsel en de mogelijkheid hield men daarbij open ooit een planeet te ontdekken, waarop net als op de aarde leven mogelijk was. Men was hiermee al aardig op weg en veel is er al ontdekt. Om een of andere reden is deze telescoop uitgevallen en heeft het begeven. Men is al bezig een nieuwe en nog sterke telescoop te ontwikkelen, maar we zullen een drietal jaren moeten wachten voordat deze gereed is. Ook de Russische Corot is buiten werking en voorlopig zijn we aangewezen op wat oudere verkenningsapparatuur waarmee ook veel te bekijken valt, maar niet wat de Corot of Kepler konden waarnemen.
18-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Op vrijdag 3 mei j.l. hebben camera's die de zon in de gaten houden geregistreerd dat er sprake was van een zonnevlam. Zonnevlamen zorgen voor veel rumoer op de zon en de stralingen hiervan kunnen door de atmosfeer heen de aarde bereiken en ook kunnen ze invloed hebben op zich hoog in de lucht bevindende communicatiesatellieten die verbindingen via internet, radio en tv in stand houden. Gelukkig zijn er die dag geen storingen geweest. Zonnevlammen zijn ingedeeld in klassen. Te maken hadden we vrijdag met een zonnevlam uit de M-klasse die niet op de aarde gericht was. Gevaarlijk wordt het pas als er een zonnevlam in de X-klasse optreedt. Als dit zich voordoet dan slaan hier op aarde alle 'stoppen' door. In een ver verleden zijn er ooit van die X-stralen geweest, maar toen woonden op aarde nog maar heel weinig mensen en gebruikte men als communicatiemiddel de bode of koerier die over een verre afstand lopend de boodschap moest overbrengen en in een later stadium werd dit de postduif, vervolgens kwamen er morsetekens en tegenwoordig in dit digitale tijdperk maken we gebruik van uiterst moderne communicatiemiddelen die handig zijn, maar bijv. niet opgewassen als zo'n zonnevlam uit de X-klasse de aarde komt plagen. Overgehouden aan de zonnevlam van 3 mei heb ik enkele mooie beelden die door NASA geschoten zijn hier op deze site voor u afgebeeld. U treft ook nog wat andere interessante weetjes aan en het geeft een prettig gevoel als u in gezelschap, als zulke onderwerpen aan de orde komen, hierover kunt meepraten.
07-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Korte inleiding: Van de zon af gerekend is Saturnus de zesde planeet in ons zonnestelsel en na Jupiter de grootste buitenplaneet. De planeet staat 1.427.000.000 kilometer van de zon af en dat is 10 keer verder dan de aarde er vanaf staat. De planeet Saturnus is genoemd naar de Romeinse God van de landbouw en de mensen die leefden in de prehistorie kenden deze planeet al. Saturnus heeft een rotsachtige kern met daaromheen een mantel van metallistische waterstof, gevolgd door een laag van moleculaire waterstof. De gemiddelde dichtheid van Saturnus is 0,687 kg/L en dat is stukken lager dan het soortelijk gewicht van water; Een 'mini-Saturnusje' blijft in een afwasbak met water dus gewoon drijven! Wat bij Saturnus ook het geval is dat de buitenste ring om de planeet heen geheel los staat van Saturnus en er geen verbinding mee heeft. Vastgesteld is dat dit veroorzaakt is door de Maan. Gesteld kan worden dat alle natuurlijke elementen in het heelal elkaar beïnvloeden en dus ook de bewoonde planeet aarde heeft hiermee te maken. Wervelstorm: De Amerikaanse ruimtesonde Cassini heeft close-up beelden gemaakt van een gigantische wervelstorm rond de Noordpool van de planeet. Het oog van die Saturnus-storm is kolossaal en heeft een diameter van 2000 kilometer; dit is 20 keer sterker dan de gemiddelde wervelstorm hier op aarde en over zijn geheel genomen dus is het front van zulke stormen dus 10x breder dan heel Nederland. We kunnen dan ook spreken dat Saturnus momenteel geteisterd wordt door een monsterstorm. Zoals bekend ontstaan aardse stormen door warm oceaanwater en gezien de samenstelling van de planeet Saturnus weten we ook dat daar stormen ontstaan door waterdampen die hun uittocht zoeken. Door de ontdekte gigantische wervelstorm op Saturnus zijn veel wetenschappelijke onderzoekers nu bezig een vergelijk te maken met de stormen hier op aarde enerzijds en die monsterstorm op Mars anderzijds. Wilt u wat meer over Saturnus in zijn algemeenheid weten, surf dan naar http://www.sterrenkunde.nl/index/encyclopedie/saturnus.html
02-05-2013 om 00:00
geschreven door Evert Hübbers
Nederland kent goede bouwvoorschriften en voor zover ik weet zijn er de laatste jaren geen gebouwen ingestort. De laatste jaren is er in de bouw wel gewerkt met veel buitenlandse goedkope arbeidskrachten, waarbij de controle op de arbeidsomstandigheden waaronder gewerkt werd soms wel veel te wensen overliet en er zijn wat ongelukken gebeurd die weliswaar niet goed te praten zijn, maar in geen verhouding staan tot b.v. landen als India en Pakistan of veel andere Aziatische of Afrikaanse landen. Vandaag is er in Bangladesh een gebouw van 8 verdiepingen ingestort waar een paar duizend mensen werkten in de kledingindustrie. Een honderdtal arbeiders vonden hier de dood en meer dan duizend zijn er gewond. Mogelijk liggen onder het puin ook nog slachtoffers en komt het dodental boven de honderd uit. Voor enkele maanden terug was er in India een brand in een kledingfabriek, waar voor Hollandse bedrijven zoals C&A en Libra, net als bij deze fabriek, kleding gemaakt werd. Ik neem aan dat afgezanten en/of vertegenwoordigers van onze kledingsgiganten toch wel kunnen waarnemen dat daar in die landen onder erbarmelijke omstandigheden gewerkt wordt in gebouwen die niet aan de bouweisen voldoen en dan maar niet te spreken over de soms 15-urige werkdag van vnl. erg jong personeel en de slechte hygiènische omstandigheden in deze gebouwen waar deze mensen tegen een hongerloontje hun werk verrichten. C&A staat voor de Duitse gebroeders Clemens & August Brenninkmeijer die dit bedrijf gesticht hebben en al die Brenninkmeijers en hun nazaten hebben goed geboerd en zijn allemaal multimiljonair. Ik vind de directie van deze confectiegiganten medeverantwoordelijk voor de gebeurtenissen die daar hebben plaatsgevonden en financieel dienen deze dames en heren ter ondersteuning van al die slachtoffers over de brug te komen en in de toekomst te zorgen dat dergelijke menselijke drama's niet meer kunnen plaatsvinden; b.v. door fatsoenlijke ateliers te bouwen en te zorgen voor goede arbeidsomstandigheden waar de mensen met plezier hun werk kunnen verrichten.
24-04-2013 om 19:20
geschreven door Evert Hübbers
Vanmiddag was de voetbalwedstrijd Feyenoord tegen Vitesse. Ajax staat een aantal punten los op vitesse, Feyenoord en PSV. De uitslagen van vandaag zijn nog niet allesbepalend welke club kampioen 2013 zal worden. Een Belgische sportman stuurde me, terwijl hij in de volgwagen zat achter de meute die vandaag ging uitmaken wie van de coureurs de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik op zijn palmares gaat schrijven, een leuke cartoon met een afbeelding hoe trainer Koeman in de bomvolle Kuip te Rotterdam die gevaarlijke geelzwarte Vitesse-spits Bony gaat afstoppen. Verder heb ik ook nog van die leuke prentjes die wat andere zaken aan de ludieke orde stellen. U moet het maar eens bekijken en hoe het allemaal afgelopen is, kunt u direct zien op het sportjournaal. De uitslag van de lottopuzzel op de 'weetjes' van de vorige keer is: het woord lotto komt 8x horizontaal, 4x verticaal en 2x diagonaal erin voor!
21-04-2013 om 20:02
geschreven door Evert Hübbers