Alpro is in België de marktleider wat betreft plantaardige melkalternatieven. Eerst waren er enkel de sojadranken, ondertussen vinden we in hun gamma ook melkvervangers op basis van hazelnoot, amandel, kokosnoot, rijst en haver. Wat desserten betreft, lijkt Alpro dezelfde weg bewandeld te hebben. De puddings op basis van soja behoren immers al een hele tijd tot hun gamma, recentelijk zijn er de Dessert Moments Amandel en Kokosnoot bijgekomen. Puddingen op basis van amandelmelk en kokosnootmelk dus? In de natuurvoedingswinkel vinden we al langer desserts op basis van deze en andere plantaardige melkalternatieven. Het zou dus ideaal zijn, mocht Alpro deze ook toegankelijk maken voor diegenen die liever in de gewone supermarkt hun aankopen doen.
Als we de ingrediëntenlijst van de Dessert Moments bekijken, zien we echter sojabonen in de lijst opduiken. Wie zowel melk als soja moet mijden, is met deze nieuwe producten van Alpro dan ook niet geholpen. Ergens toch wel een gemiste kans lijkt me.
Dit betekent echter niet dat ik een uitbreiding van het gamma plantaardige desserten niet toejuich. Integendeel!
Een potje Dessert Moments bevat minder dan 100 kcal en kan dus zeker als tussendoortje. Van alle zuiveldesserten (pudding, rijstpap, chocomousse,
) op de markt is er slechts één met een lager energiegehalte: de Olympia rijstpap vanille zonder toegevoegde suikers. Dat deze rijstpap minder kcal levert is logisch. Aan de Alpro Dessert Moments is immers wel suiker toegevoegd. Als we de hoeveelheid suikers erin vergelijken met die in een potje vanillepudding (zie tabel) lijkt deze hoeveelheid echter heel laag te liggen. Een simpele blik op de voedingswaardetabellen geeft echter een vertekend beeld. De vanillepudding is immers gemaakt van koemelk. Dierlijke melk bevat van nature melksuiker of lactose. Alpro Dessert Moments bevat geen lactose, het is dus logisch dat de hoeveelheid suikers lager ligt. Terwijl de 9 g suikers van het Alpro Dessert (zo goed als allemaal) toegevoegde suikers zijn, zitten er bij de 17,5 g suikers van de Danette pudding heel wat suikers die van nature voorkomen in melk.
Zelfs als we hiermee rekening houden, kunnen we besluiten dat er minder suiker toegevoegd is aan het Alpro-product dan aan de Danette-pudding. Het verschil zal echter niet zo groot zijn, als dat je op het eerste zicht zou vermoeden. Met één potje heb je immers al meer dan 1/3 van de hoeveelheid vrije suikers die je op een hele dag zou mogen eten, binnen.
We sluiten echter af met een positieve noot. Zoals we gewend zijn van Alpro is ook aan hun nieuwste desserten calcium (en vitamine D, B2 en B12) toegevoegd. Hierdoor verdienen de Dessert Moments een plaats in de blauwe groep van de Actieve Voedingsdriehoek (melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten) en worden ze ondanks de aanwezigheid van toegevoegde suikers niet verbannen naar de restgroep.