Begin deze week had ik het al over probiotica. Het bekendste merk van yoghurts met deze levende bacterieculturen is Activia. Zij brachten recentelijk de variant Fusion op de markt.
Vanwege mijn positieve oordeel over probiotica zou je veronderstellen dat ik een uitbreiding van het gamma toejuich. Toch is Activia Fusion in mijn ogen geen aangewezen product.
Yoghurt is gemaakt van koemelk. Dierlijke vetten (uitgezonderd visvetten) zouden we moeten beperken. Halfvolle en magere zuivel krijgen dan ook de voorkeur. Net zoals de andere yoghurts (behalve de 0%-soorten) van Activia is ook volle melk de basis van de Fusion-variant.
De meeste zorgen maak ik me echter over het suikergehalte. Volgens de voedingswaardetabel bevat één potje 16 g suikers. Deze zijn niet allemaal toegevoegd. Yoghurt bevat van nature immers lactose of melksuiker. Ook het fruitlaagje brengt suikers aan.
Aangezien voedingsmiddelen ook van nature suikers bevatten, is het niet makkelijk om een voedingswaardetabel te beoordelen. Danone is gelukkig zeer behulpzaam: hoewel de meeste producenten dit niet doen, vermeldt zij in de ingrediëntenlijst hoeveel procent van elke grondstof aanwezig is. Zo leren we dat de yoghurt 8% suiker bevat. Een potje van 125 g brengt dus 10 g of 2 klontjes toegevoegde suikers aan.
Je eet best niet meer dan 25 g of 5 klontjes vrije suikers per dag. Een tussendoortje dat al meteen 2 klontjes levert, gaan we dus, ondanks de aanwezigheid van probiotica, geen medicijn noemen. Zeggen dat het te vergelijken is met snoep, is ook niet terecht. De yoghurt levert wel degelijk heel wat mineralen (voornamelijk calcium) en vitamines (voornamelijk vitamine B2 en B12) en behoort dan ook niet tot de restgroep van de voedingsdriehoek. Toch moeten we ook nuchter zijn: een koek als snack levert niet zelden minder suikers dan een fruityoghurt.