Alpro heeft iets nieuws. Na plantaardige versies van melk, pudding en yoghurt, heeft ze nu een kwark op sojabasis op de markt gebracht.
Aangezien we beter wat minder dierlijke eiwitten zouden innemen, juich ik een groter aanbod van plantaardige desserten toe. Zeker, aangezien het om een product op basis van soja gaat. Soja is immers de enige plantaardige eiwitbron die alle aminozuren die we nodig hebben in de juiste hoeveelheden bevat m.a.w. met de eiwitten uit soja kan ons lichaam evenveel aanvangen als met die uit melk of vlees.
Aan dit product zijn calcium en de vitamines D en B 12 toegevoegd. Ideaal dus voor vegetariërs en veganisten. Maar ook voor anderen is het een volwaardige zuivelvervanger. Bij anderen denk ik ondermeer aan mensen die geen lactose verdragen, een stof die zich - in tegenstelling tot in gewone kwark - niet in deze variant bevindt.
Alleen maar positief nieuws dus? Spijtig genoeg niet. Alpro Go On is suikerrijk: per potje van 150 g meer dan twee klontjes. Hij heeft dus niet alleen de gezonde stoffen van zijn dierlijke variant, maar ook de ongezonde trekken ervan overgenomen. Ook vruchtenkwark van koemelk is immers suikerrijk.
Wie op zijn lijn/suikerinname let, is beter af met de kwark van Optimel (Albert Heijn). Toch is ook voor hen Alpro Go 0n een betere keuze dan de meeste andere soorten vruchtenkwark (bv. Danio). Hij levert minder kcal en verzadigt beter. Voor wie geen zuivel wil/mag eten, is deze verruiming van het plantaardige zuivelgamma alleen maar positief.