Ik heb al dikwijls producten van Albert Heijn aanbevolen, maar ook als ze het niet goed doen, mag dit gezegd worden. En niet goed doen ze het bijvoorbeeld met hun cranberries. Deze worden verkocht als superfoods.
Van superfoods verwacht je supergoede effecten. Zelfs als je realistischer bent, verwacht je toch nog dat ze je gezondheid positief beïnvloeden. Of deze cranberries dat gaan doen, is maar de vraag. Slechts 30% van de AH cranberries bestaan immers uit fruit. 70% of meer dan 2/3 van het pak is ananassiroop! Hoewel dit gezonder klinkt dan suiker, is ook dit een snelle en vrije suiker. Meer dan 25 g van dit soort suikers per dag binnenkrijgen, is niet aanbevolen. Superfoods die je supersnel naar deze hoeveelheid brengen, krijgen in ieder geval geen superhoge punten. Logisch dan ook dat dit product in Nederland de prijs voor meest misleidende voedingsmiddel (het Gouden Windei 2015) kreeg.
Deze pindakaas bevat per 100 g 41 g vet. Aangezien magere vleeswaren zoals kippenwit en rosbief nog geen 5% vet leveren, is light hier dus relatief. Toch is deze benaming terecht: de klassieke versie levert immers 58 g vet per 100 g. Van zodra het alternatieve product 30% minder vet (of kcal of suiker) bevat, mag het light genoemd worden.
Zowel de klassieke als de light versie bevatten pindas, plantaardige olie en zout. De light versie bevat daarnaast nog glucosestroop. Door glucosestroop toe te voegen, kan men de hoeveelheid pindas verlagen.
Pindas leveren veel vet, vet bevat 9 kcal per gram. Glucosestroop levert suikers, de energie-inhoud daarvan is 4 kcal per gram. Door pindas te vervangen door glucosestroop, verlaagt men dus de calorische waarde van de pindakaas.
Is dat nu positief? Spijtig genoeg niet. Pindas mogen dan wel veel kcal bevatten. Ze brengen ook gezonde vetten, eiwitten, mineralen en vitamines aan. Glucosestroop levert enkel lege kcal: energie zonder nuttige stoffen. Als je dan nog weet dat een teveel aan suikers evengoed omgezet in lichaamsvet, glucosestroop nog andere nadelige effecten heeft en het energieverschil echt niet groot is (pindakaas voor 1 snede brood = 66 kcal, light pindakaas voor 1 snede brood = 58 kcal), is de keuze snel gemaakt.
Pindakaas is altijd energierijk. Als je moet aansterken, is het een ideaal broodbeleg. Anders ben je er beter spaarzaam mee. Kiezen voor de light versie is voor niemand een goed idee.
Appelsientje Halfzoet is er in de smaken Appel, Sinaasappel en Multifruit. Op de verpakking lezen we dat ze minder fruitsuikers bevatten.
Fruit bevat suikers. Door de aanwezige vezels worden deze relatief traag in het bloed opgenomen. In fruitsap zitten echter nog maar amper vezels. De suikers komen daardoor pijlsnel in het bloed terecht. Terwijl we per dag idealiter 2 à 3 stuks fruit eten, zetten we het sap ervan dan ook best zo weinig mogelijk op het menu.
Dat Appelsientje Halfzoet minder vloeibare fruitsuikers bevat, klinkt goed. Het bekijken van de ingrediënten en prijs van de originele en de lichtere variant, leert ons echter heel wat. De producenten van Appelsientje hebben immers geen fruitsoorten gevonden die minder suiker bevatten of geen procedure ontwikkeld waarmee suikers uit fruitsap gehaald kunnen worden. Nee, een fles Appelsientje Halfzoet wordt gewoon voor 2/3 gevuld met klassiek fruitsap en 1/3 met water!
Logisch dus dat de halfzoete variant per 100 mL minder suiker levert. Water is immers suikerloos. Misleidend? Op zich liegt Appelsientje niet. Als we echter weten dat de halfzoete variant duurder is dan het gewone fruitsap van Appelsientje, frons ik toch even. Water lijkt me immers een stuk goedkoper dan fruitsap
1) Bloemkoolbladeren zijn de perfecte basis voor een salade. Met hummus als dip zijn ze ook een heerlijke snack. Liever warm? Snijd de bladeren van 1 bloemkool in stukken en kook ze 20 minuten in een halve liter groentebouillon. Mix het geheel.
2) Een restje bloemkool? Deze groente kan perfect bloem vervangen als bindmiddel in sausen. Vooral een aanrader bij bloemkool zelf: bloemkool in 'bloemkool-béchamelsaus' in plaats van in gewone béchamelsaus dus.
3) Broccoliroosjes op het menu? Gooi de stam van deze groente dan zeker niet weg. Deze is zoeter dan de roosjes en de ideale basis voor een lichte guacamole. Snijd hiervoor 2 gekookte broccolistammen in kleine stukken en maal met 1 el citroensap en 1 teentje knoflook in een keukenmachine fijn. Meng met 2 lente-uitjes (fijngesneden) en 1 eetlepel verse koriander (grof gehakt). Breng op smaak met peper en zout.
4) Het meekoken van een gebruikt theezakje of een citroenschil geeft op een gezonde manier smaak aan rijst, pasta en andere granen. Probeer bijvoorbeeld eens jasmijnthee te combineren met rijst of groene thee met pasta.
Hoe kan ik alcoholische dranken nuttigen zonder al te veel kcal binnen te krijgen?
Beperk de schade door:
- uit kleine glazen te drinken; - elk glas alcohol af te wisselen met een glas water; - bubbels (champagne, schuimwijn, cava) te verkiezen boven porto, sherry, als aperitief; - droge jenever, single malt whisky of cognac te verkiezen boven likeuren (Baileys, Cointreau,..) als digestief; - te kiezen voor bieren met een laag alcoholgehalte;
- een half glas bier aan te vullen met light frisdrank;
10 muntblaadjes ½ limoen in partjes 2 kiwis 4 ijsblokjes Spuitwater
Stamp de limoenpartjes en de munt in een kan. Mix de geschilde kiwis met de ijsblokjes. Giet het korrelige mengsel in de kan en leng aan met spuitwater. Meng goed en werk af met een muntblaadje.
20 middelgrote aardbeien (kroontjes verwijderd) 100 g light roomkaas (bv. Philadelphia Light) 5 theelepels poedersuiker 40 pure chocoladedruppels (klein) Spuitzak
1) Snijd de kontjes van de aardbeien ruim af en leg apart. Zet de aardbeien met de bovenkant naar beneden op een serveerschaal. 2) Meng de roomkaas met de poedersuiker tot een glad mengsel. 3) Verdeel met een spuitbus een beetje van het roomkaasmengsel over de aardbeien. Zet de kontjes erbovenop. Zet met de spuitzak één stip op de buik van de aardbeien en één bovenop de aardbeien. 4) Druk twee chocoladedruppels in de roomkaaslaag.
Schil 1 komkommer (laat af en toe een paar centimeter schil zitten voor een streperig effect). Snijd de komkommer in dikke plakken van ca. 5 cm breed. Hol met een eetlepel iedere plak een beetje uit (haal niet al het vruchtvlees weg). Meng 185 g tonijn (blik, uitgelekt, in stukken), 1 à 2 eetlepels magere kwark, 1/2 rode paprika (in kleine blokjes), 1 lente-uitje (in dunne ringen) en 1/2 stengel bleekselderij (in dunne ringen). Breng op smaak met zout en peper. Vul de uitgeholde komkommers met het tonijnmengsel.
Snijd de groenten fijn.Fruit de ui en knoflook in een scheut olijfolie en voeg vervolgens de venkel toe.Schep even om en voeg de courgette toe, bak ook deze even mee.Voeg vervolgens de broccoliroosjes toe.Overgiet de groenten met 1,5 liter gekookt water en laat circa 25 minuten koken tot de groenten zacht zijn.Pureer de soep met een staafmixer fijn en breng op smaak met peper en zout.Maak vlak voor het serveren cappuccino schuim, dit kan met een melkopschuimertje of door de melk te verwarmen in een pannetje en vervolgens met de staafmixer op te kloppen.Als je dit lekker vindt, kun je het melkschuim met wat geperste knoflook op smaak maken. Giet de soep in glaasjes en doe op elk glaasje wat van het melkschuim. Maak af met een plukje broccocress.
1 courgette 100 g geraspte magere kaas Groene pesto Tomatensaus Pijnboompitjes (4 per pizza) Italiaanse kruiden
Was de courgette en snijd in schijfjes van ca. 1cm. Garneer met tomatensaus, geraspte kaas en een mespunt pesto. Versier met pijnboompitten en kruiden. Zet de courgettepizzas 12 à 15min in een voorverwarmde oven van 200°C.
Wist u dat... u koffie perfect als marinade kan gebruiken?
Het geeft zalm, biefstuk, kip,... een heerlijk rokerig smaakje. Een stuk gezonder dan ze nadien op smaak te brengen met mayonaise.
Meng bijvoorbeeld 15 cl afgekoelde sterke koffie, 10 cl sojasaus, 1 geplette teen knoflook, 2 cm fijngesneden gember en 1 soeplepel peperbolletjes en gebruik dit als marinade voor eendenborst tijdens de feestdagen.
Nog andere tips/recepten voor eindejaar nodig? Deze maand zet ik de feestmaaltijden in de kijker.
Kook een kipfilet in ca. 10 minuten gaar. Laat afkoelen. Meng in een grote kom 4 eetlepels Griekse Yoghurt 0%, 1 lente-ui (in ringetjes), 2 theelepels kerriepoeder en 1 blikje ananas (uitgelekt, in stukjes). Snijd de kip in dunne reepjes en voeg toe aan de kom. Meng het geheel goed. Breng op smaak met peper.
Aoste heeft zijn gamma broodbeleg recentelijk uitgebreid met twee smeerbare varianten: Aoste Tartiné Kip en Aoste Tartiné ham. Ik kocht een potje van de eerste soort en werd aangenaam verrast door de smaak, maar is het product ook gezond?
Volgens het VIGeZ mag broodbeleg niet meer dan 15% vet bevatten. Aangezien veel vleeswaren (kippenwit, kalkoenfilet, pastrami, ) nog geen 5 g per 100 g bevatten, is het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie hierin dus vrij toegeeflijk. Omdat het dus een stuk lichter kan dan wat volgens het VIGeZ mag, zou ik zeker niet dagelijks kiezen voor charcuterie die met die grens van 15% flirt.
Aoste Tartiné zit dan nog net over die limiet. Vaak zou ik het dan ook niet op het menu zetten. Als we dit product echter vergelijken met een klassieke kipsalade, dan komt het er wel positief uit: het bevat bijna 60% minder vet en 50% minder kcal. Het Aoste-product wordt dan ook smeerbaar gemaakt met room (bevat 20 tot 40% vet), terwijl bij een klassieke salade mayonnaise (80% vet) gebruikt wordt. Doordat room een dierlijk product is en de basis van mayonnaise een plantaardige olie is, is de vetzuursamenstelling van de kipsalade beter: 9% van de vetten van de kipsalade is van de verzadigde soort, bij de Aoste Tartiné Kip is dit 29%. Als we het aantal grammen van dit soort vet per portie bekijken, is er echter amper verschil tussen beiden waar te nemen.
De hoeveelheid zout in Aoste Tartiné Kip is niet overdreven en is zelfs lager dan dat van de meeste magere vleeswaren. Het lagere vetgehalte vergeleken met de klassieke smeerbare kip heeft men dus niet gecompenseerd door extra vaak met het zoutvaatje te schudden om zo de smaak veilig te stellen. Hoewel dit positief is, verandert het mijn oordeel over Aoste Tartiné Kip niet. Een écht gezond product zal ik het nooit noemen, maar als afwisseling kan het wel eens ingeschakeld worden als broodbeleg.
Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook totdat ze zacht zijn.Voeg de champignons en pompoenblokjes toe en bak totdat de champignons bruin zijn en de pompoen gaar is. Dit duurt 10 à 15 minuten.Was de courgette goed en maak er met een rasp/dunschiller lange dunne slierten van Pureer de cottage cheese en pesto samen tot een gladde puree.Meng de champignons, pompoen, courgettepasta en saus onder elkaar.
Griekse Yoghurt 0% is een ideaal product voor lijners en sporters. Het levert immers geen vet, maar wel heel veel eiwitten. Puur bij het ontbijt, als basis voor lichte dressings, om room te vervangen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wel van de voordelen van Griekse Yoghurt 0% willen genieten, maar toch geen liefhebber van de smaak/structuur? In Albert Heijn ontdekte ik Skyr, een IJslandse yoghurt. Hij bevat geen vet en levert zelfs nog iets meer eiwitten dan zijn Griekse broertje. Een aanrader dus!
Verwarm de oven voor op 225°C. Snijd een kruis doorheen de bruine schil van de kastanjes en leg ze met dit kruis naar boven op een bakpapier. Rooster de kastanjes in de oven tot ze open poffen en makkelijk te pellen zijn (10 à 20 minuten). Laat ze afkoelen en verwijder de schil en de zaadhuid.
300 gram gare pompoen (vooraf gekookt) 250 ml amandelmelk 2 eieren snufje vanillepoeder of 1 theel. vanille extract snufje zout
Vulling: 2 zoete appeltjes 1 theel. kaneel ½ eetl. margarine + extra om de vormpjes in te vetten 1 theel. verse gember (fijn geraspt)
1) Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine blokjes of plakjes. 2) Verwarm in een pan de appelstukjes, kaneel, margarine en gember en laat ca. 10 minuten zachtjes smoren tot de appel zacht begint te worden. 3) Verwarm de oven voor op 175°C en vet 5 bakvormpjes of ramekins in. 4) Pureer de pompoen, amandelmelk en zout tot een gladde mousse. 5) Roer er vervolgens met een spatel de eieren door. 6) Verdeel het appelmengsel over de bodem van de bakvormpjes/ramekins. Verdeel er vervolgens de pompoenmousse over. 7) Zet de bakvormpjes/ramekins in een ovenschaal en vul deze met warm water, zodat de bakvormpjes/ramekins voor de helft in het water staan. 8) Zet de ovenschaal voorzichtig in de oven. 9) Bak de custard ca. 30 min op 175°C, verlaag dan de temperatuur naar 150°C en bak nog 15 min tot de custard gaar en luchtig is.