1) Bloemkoolbladeren zijn de perfecte basis voor een salade. Met hummus als dip zijn ze ook een heerlijke snack. Liever warm? Snijd de bladeren van 1 bloemkool in stukken en kook ze 20 minuten in een halve liter groentebouillon. Mix het geheel.
2) Een restje bloemkool? Deze groente kan perfect bloem vervangen als bindmiddel in sausen. Vooral een aanrader bij bloemkool zelf: bloemkool in 'bloemkool-béchamelsaus' in plaats van in gewone béchamelsaus dus.
3) Broccoliroosjes op het menu? Gooi de stam van deze groente dan zeker niet weg. Deze is zoeter dan de roosjes en de ideale basis voor een lichte guacamole. Snijd hiervoor 2 gekookte broccolistammen in kleine stukken en maal met 1 el citroensap en 1 teentje knoflook in een keukenmachine fijn. Meng met 2 lente-uitjes (fijngesneden) en 1 eetlepel verse koriander (grof gehakt). Breng op smaak met peper en zout.
4) Het meekoken van een gebruikt theezakje of een citroenschil geeft op een gezonde manier smaak aan rijst, pasta en andere granen. Probeer bijvoorbeeld eens jasmijnthee te combineren met rijst of groene thee met pasta.