Aoste heeft zijn gamma broodbeleg recentelijk uitgebreid met twee smeerbare varianten: Aoste Tartiné Kip en Aoste Tartiné ham. Ik kocht een potje van de eerste soort en werd aangenaam verrast door de smaak, maar is het product ook gezond?
Volgens het VIGeZ mag broodbeleg niet meer dan 15% vet bevatten. Aangezien veel vleeswaren (kippenwit, kalkoenfilet, pastrami,
) nog geen 5 g per 100 g bevatten, is het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie hierin dus vrij toegeeflijk. Omdat het dus een stuk lichter kan dan wat volgens het VIGeZ mag, zou ik zeker niet dagelijks kiezen voor charcuterie die met die grens van 15% flirt.
Aoste Tartiné zit dan nog net over die limiet. Vaak zou ik het dan ook niet op het menu zetten. Als we dit product echter vergelijken met een klassieke kipsalade, dan komt het er wel positief uit: het bevat bijna 60% minder vet en 50% minder kcal. Het Aoste-product wordt dan ook smeerbaar gemaakt met room (bevat 20 tot 40% vet), terwijl bij een klassieke salade mayonnaise (80% vet) gebruikt wordt. Doordat room een dierlijk product is en de basis van mayonnaise een plantaardige olie is, is de vetzuursamenstelling van de kipsalade beter: 9% van de vetten van de kipsalade is van de verzadigde soort, bij de Aoste Tartiné Kip is dit 29%. Als we het aantal grammen van dit soort vet per portie bekijken, is er echter amper verschil tussen beiden waar te nemen.
De hoeveelheid zout in Aoste Tartiné Kip is niet overdreven en is zelfs lager dan dat van de meeste magere vleeswaren. Het lagere vetgehalte vergeleken met de klassieke smeerbare kip heeft men dus niet gecompenseerd door extra vaak met het zoutvaatje te schudden om zo de smaak veilig te stellen. Hoewel dit positief is, verandert het mijn oordeel over Aoste Tartiné Kip niet. Een écht gezond product zal ik het nooit noemen, maar als afwisseling kan het wel eens ingeschakeld worden als broodbeleg.

|