De diëtist online
Categorieën
  • Een woordje over mij (1)
  • Gezonde keukentips (10)
  • Ingrediënten (7)
  • Productbesprekingen drankjes (5)
  • Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden (12)
  • Productbesprekingen tussendoortjes (13)
  • Productbesprekingen vet- en zoetstoffen (2)
  • Productbesprekingen zuivel(vervangers) (17)
  • Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten (16)
  • Recepten ijsjes (12)
  • Recepten ontbijt en lunch (16)
  • Recepten salades (24)
  • Recepten soepen, hapjes en voorgerechten (8)
  • Recepten warme maaltijd (61)
  • Voeding en gezondheid (29)
  • Weetjes (46)

  • De diëtist online op internet
  • Facebookpagina
  • Website
  • Website groepspraktijk

  • Zoeken in blog


    01-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LU Belvita Soft Baked

    De ingrediëntenlijst van het nieuwste product van LU lijkt mee te vallen. Dat het product suiker bevat, is logisch. Ik juich dit zeker niet toe, maar ben toch al blij dat er om te zoeten geen gebruik is gemaakt van glucose-fructosesiroop. Naast suiker draagt isomaltulose bij aan de zoete smaak. Dit ingredient doet de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen dan gewone suiker. Aangezien er bovendien voor een groot deel volkoren granen gebruikt worden, zal ook de opname van de gewone suiker vertraagd worden. Of je, zoals de verpakking belooft, 4 uur kan teren op het koekje, betwijfel ik. Maar dat de suikers niet pijlsnel in je bloed zullen terechtkomen om je nadien een enorme dip te geven, is alvast niet gelogen.

    Nog een positief punt op de ingrediëntenljst is de aanwezigheid van koolzaadolie. Dit is een omega 3 – rijke vetstof. Verzadigde vetten vervangen door onverzadigde (en dan nog bij voorkeur omega 3), komt de gezondheid ten goede. Zeker aangezien het de enige gebruikte vetstof is, is dit een groot pluspunt voor deze koek. 

    -> Is LU Belvita Soft Baked dan een goed tussendoortje?

    Als we de analyse per 100 g bekijken, lijkt dit wel zo te zijn. Terwijl de energiewaarde, en het vet- en suikergehalte lager zijn dan die van de meeste koeken, ligt de hoeveelheid vezels hoger. 

    Hoewel veel mensen Lu Belvita Soft Baked zullen gebruiken als tussendoortje, is het hier echter niet voor gemaakt. Dit zien we ook als we de analyse per portie bekijken: met een gewicht van 50 g is hij een stuk zwaarder dan de meeste andere koeken. Hierdoor bevat hij meer kcal dan aangewezen is voor een tussendoortje. 

    -> Is LU Belvita Soft Baked dan een goed ontbijt?

    We eten per dag best niet meer dan 25 g ‘vrije’ suikers. Je kan er voor kiezen om een deel daarvan bij het ontbijt te nemen. Hoewel elke dag starten met een zoete maaltijd zeker niet aanbevolen is, vergeleek ik drie suikerrijke ontbijten. Het eerste dat opvalt is het lage vetgehalte van het ‘cornflakesontbijt’. Dit spreekt misschien aan. Toch is dit ontbijt in mijn ogen het minst gezonde van de drie. Het suikergehalte is het hoogst (meer dan 2 klontjes!). Aangezien de hoeveelheid vezels bovendien ondermaats is, zullen deze nog pijlsnel in het bloed terecht komen ook. 

    De voedingswaarde van het ‘broodontbijt’ (twee sneetjes van een klein, lang brood) lijkt zeer hard op die van het ‘koekontbijt’. Eén ochtend in tijdsnood? Dan kan je voor LU Belvita Soft Baked kiezen. Een tip: Verwen je lichaam je dag nadien met een écht volwaardig ontbijt waarin je geen suiker verwerkt. Hoe meer suiker je immers eet, hoe meer zin je erin krijgt. Af en toe een suikerloze dag kan hierin een evenwicht brengen.





    01-11-2015, 22:47 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salade met pompoen

    Voor 1 persoon (340 kcal per persoon):

    1 eetlepel olie
    100 gram pompoen
    ½ appel
    Snufje kaneel
    1 eetlepel honing
    Zwarte peper
    Veldsla
    40 g zachte geitenkaas 
    1 eetlepel pompoenpitten

    Schil en snijd de pompoen en de appel in kleine (hapklare) stukjes. Verwarm de olie en bak hierin de pompoen. Voeg, na ongeveer 5 minuten, als de pompoen een beetje zacht begint te worden, de appel en een snufje kaneel toe en bak deze even mee. Voeg vlak voordat je de pan van het vuur haalt wat zwarte peper en 1 eetlepel honing toe.
    Doe de appel en pompoen onderin een saladetrommel/weckpot. Voeg vervolgens veldsla, geitenkaas en de pompoenpitten toe.

    01-11-2015, 22:44 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    26-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appeltaartmuffins

    Voor 15 muffins (65 kcal per stuk):

    125 gram havermout
    125 gram magere kwark
    1 theelepel bakpoeder
    2 eieren
    1 grote appel (liefst goudrenet)
    50 gram krenten
    Flinke snuf kaneel

    Verwarm de oven voor op 180 graden.
    Snijd de appel in kleine blokjes.
    Meng alle ingrediënten en verdeel over muffinvormpjes.
    Bak de muffins circa 35 minuten in de oven.

    Bron: http://www.boostyourhealth.nl

    26-10-2015, 22:42 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Healthy Herfstsnack: geroosterde pompoenpitten

    De zaden van een pompoen weggooien, is helemaal niet nodig. Ze zijn kerngezond en heel lekker, zeker geroosterd. Verwarm hiervoor de oven voor op 140°C. Maak ondertussen de pitten schoon en droog ze goed af. Rooster ze ongeveer een kwartiertje (tot ze gaan ploffen) in de voorverwarmde oven.

    26-10-2015, 22:41 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje met pikante pompoen (vleesgerecht)

    Voor 2 personen (240 kcal per persoon):

    600 g pompoen
    1 rode peper
    1 tl komijnzaad
    1tl korianderzaad
    1 ui
    200 g runderlap
    1 ½ eetlepel vloeibare margarine
    2 el garam masala
    1 laurierblad

    Rooster het komijnzaad en het korianderzaad in een droge koekenpan tot het gaat geuren. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Snijd het vlees in repen. Bak het vlees in de hete margarine aan alle kanten bruin. Bak de ui, de geroosterde specerijen, de garam masala en het laurierblad kort mee. Giet er 2 dl kokend water bij en laat het vlees 1 uur zacht sudderen. Maak de pompoen schoon. Snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de peper schoon, verwijder de steelaanzet en de pitjes. Snijd de peper in ringen. Doe de pompoen en de peper bij het vlees en stoof het geheel in 20 minuten verder gaar.


    Bron: www.gezondheidsnet.nl

    26-10-2015, 22:40 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... één kg vet ongeveer even groot is als een pompelmoes en één kg spieren overeen komt met een mandarijn?

    Je hebt je ongetwijfeld al eens afgevraagd waarom die ene persoon met een gewicht van 70 kg er heel wat zwaarder uitziet dan die andere persoon met juist hetzelfde gewicht. Als je rekening houdt met bovenstaand weetje, wordt het plots allemaal wat duidelijker.

    26-10-2015, 22:38 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    17-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alpro Dessert Moments

    Alpro is in België de marktleider wat betreft plantaardige melkalternatieven. Eerst waren er enkel de sojadranken, ondertussen vinden we in hun gamma ook melkvervangers op basis van hazelnoot, amandel, kokosnoot, rijst en haver. Wat desserten betreft, lijkt Alpro dezelfde weg bewandeld te hebben. De puddings op basis van soja behoren immers al een hele tijd tot hun gamma, recentelijk zijn er de Dessert Moments Amandel en Kokosnoot bijgekomen. ‘Puddingen’ op basis van ‘amandelmelk’ en ‘kokosnootmelk’ dus? In de natuurvoedingswinkel vinden we al langer desserts op basis van deze en andere plantaardige melkalternatieven. Het zou dus ideaal zijn, mocht Alpro deze ook toegankelijk maken voor diegenen die liever in de ‘gewone’ supermarkt hun aankopen doen. 

    Als we de ingrediëntenlijst van de Dessert Moments bekijken, zien we echter sojabonen in de lijst opduiken. Wie zowel melk als soja moet mijden, is met deze nieuwe producten van Alpro dan ook niet geholpen. Ergens toch wel een gemiste kans lijkt me.  
    Dit betekent echter niet dat ik een uitbreiding van het gamma ‘plantaardige desserten’ niet toejuich. Integendeel!

    Een potje Dessert Moments bevat minder dan 100 kcal en kan dus zeker als tussendoortje. Van alle zuiveldesserten (pudding, rijstpap, chocomousse,…) op de markt is er slechts één met een lager energiegehalte: de Olympia rijstpap vanille zonder toegevoegde suikers. Dat deze rijstpap minder kcal levert is logisch. Aan de Alpro Dessert Moments is immers wel suiker toegevoegd. Als we de hoeveelheid suikers erin vergelijken met die in een potje vanillepudding (zie tabel) lijkt deze hoeveelheid echter heel laag te liggen. Een simpele blik op de voedingswaardetabellen geeft echter een vertekend beeld. De vanillepudding is immers gemaakt van koemelk. Dierlijke melk bevat van nature melksuiker of lactose. Alpro Dessert Moments bevat geen lactose, het is dus logisch dat de hoeveelheid suikers lager ligt. Terwijl de 9 g suikers van het Alpro Dessert (zo goed als allemaal) toegevoegde suikers zijn, zitten er bij de 17,5 g suikers van de Danette pudding heel wat suikers die van nature voorkomen in melk.

    Zelfs als we hiermee rekening houden, kunnen we besluiten dat er minder suiker toegevoegd is aan het Alpro-product dan aan de Danette-pudding. Het verschil zal echter niet zo groot zijn, als dat je op het eerste zicht zou vermoeden. Met één potje heb je immers al meer dan 1/3 van de hoeveelheid ‘vrije’ suikers die je op een hele dag zou mogen eten, binnen. 

    We sluiten echter af met een positieve noot. Zoals we gewend zijn van Alpro is ook aan hun nieuwste desserten calcium (en vitamine D, B2 en B12) toegevoegd. Hierdoor verdienen de Dessert Moments een plaats in de blauwe groep van de Actieve Voedingsdriehoek (melkproducten en calciumverrijkte sojaproducten) en worden ze – ondanks de aanwezigheid van toegevoegde suikers – niet verbannen naar de restgroep.









    17-10-2015, 22:33 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen zuivel(vervangers)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ovenschotel met pompoen (vegetarisch gerecht)

    Voor 2 personen (410 kcal per persoon):

    400 g aardappelen
    400 g pompoen
    1 ui
    1 teentje knoflool
    2 tl kerriepoeder
    1 el olie
    1 el tomatenpuree
    1 ½ dL halfvolle melk
    4 el geraspte belegen 30+ kaas
    4 el halfvolle natuuryoghurt

    Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in weinig water gaar. Warm de oven voor op 200° C. Snijd de pompoen in stukken en verwijder het zaad en het zachte deel. Schil de stukken pompoen en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de ui en de knoflook schoon. Snijd deze klein. Fruit de ui met het kerriepoeder in de olie glazig. Bak de knoflook en de pompoen even mee. Voeg de tomatenpuree toe met een paar lepels water en stoof de groente in 10 minuten gaar. Maak van de gare aardappelen met hete melk en wat peper een puree. Meng de geraspte kaas door de yoghurt. Schep het pompoenmengsel in een ovenvaste schaal en dek dit af met de aardappelpuree. Verdeel het kaasmengsel erover. Laat het gerecht in ca. 20 minuten bruin kleuren.

    Bron: www.gezondheidsnet.nl

    17-10-2015, 22:30 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    09-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan ik met voeding PMS bestrijden?

    Spijtig genoeg bestaat er voor premenstruele klachten geen wondermiddel. Wat extra aandacht voor je voedingspatroon kan tijdens deze periode echter zeker nut hebben. 

    1) Beperk je zoutinname

    Zout zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt. Aangezien je dit tijdens deze periode al genoeg doet, kunnen we het extra effect van zout dus best missen. Let dan ook op met kant-en-klaarmaaltijden, gerookte vis en vleeswaren, hartige snacks, sauzen en andere smaakmakers en wees niet te kwistig met het zoutvatje.

    Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar te weinig drinken zorgt ervoor dat je meer vocht ophoudt. Drink dus zeker 1,5 liter per dag. Rozenbottel- en paardenbloemthee werken licht vochtafdrijvend. Van kruiden kunnen rozemarijn en peterselie helpen. Asperges, komkommer, venkel, bleekselderij en sla zijn voorbeelden van groenten die vochtophoping bestrijden.

    2) Kies voor voedingsmiddelen die de oestrogeenproductie binnen de perken houden

    Hierbij speelt vooral di-indolmethaan een belangrijke rol. Deze voedingsstof vinden we in grote mate in bloemkool, broccoli, (rode) kool en spruiten. 

    3) Vermijd voedingsmiddelen die de oestrogeenproductie stimuleren

    Cafeïne is de grootste boosdoener. Zeg dus nee tegen koffie, thee, cola en energiedranken. Ook alcohol kan je hormonen flink in de war sturen. 

    4) Zet voeding die de serotonineproductie stimuleert op het menu

    Tijdens de PMS-periode daalt het serotonineniveau in je lichaam. Hierdoor heb je last van fameuze humeurschommelingen. Tryptofaan is een aminozuur dat in ons lichaam omgezet kan worden in serotonine en verdient nu dus wat extra aandacht. We vinden het in grote hoeveelheden in pure chocolade, haver, kikkererwten, bananen en melk. Aangezien ook calcium een positief effect heeft, mag een (extra) glaasje (warme) melk (of bijvoorbeeld een bananenmilkshake -> vermijd wel suiker) nu dus zeker op het menu.

    5) Kies voor een voeding rijk aan vitamines van de B-groep.

    Vooral vitamine B6 zou PMS-klachten kunnen verminderen. Bronnen zijn (varkens)vlees, eieren, vis, peulvruchten, aardappelen en volle graanproducten. Wie gevarieerd eet, krijgt alle vitamines (B) in voldoende mate binnen. 

    6) Probeer eventueel supplementen.

    Sommige vrouwen krijgen antidepressiva voorgeschreven, omdat de maandelijks terugkerende neerslachtige gevoelens zo zwaar zijn dat ze hun leven verstoren. Als gezonde voeding niet voldoende helpt en je deze medicatie liever niet inneemt, kan je altijd een teunisbloemoliesupplement of tabletten met het extract van de bes Agnus Castus proberen.

    09-10-2015, 14:24 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Voeding en gezondheid
    03-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De online diëtist ;)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Mijn naam is Carmen Van Malder. In 2011 ben ik met grote onderscheiding afgestudeerd als diëtiste aan de Plantijn HogeschooL. Nadien heb ik nog een diploma 'Adviseur Kindervoeding' en een diploma 'Adviseur sportvoeding' behaald. Verder was ik aanwezig op verschillende bijscholingen.

    Dat ik voor diëtist ging studeren was echter geen logische stap. In het middelbaar volgde ik namelijk Latijn-Grieks, waardoor een klassieke richting meer in de verwachtingslijn lag. Na 6 jaar met mijn hoofd in de boeken te hebben gezeten, kwam ik tot de conclusie dat dit niet was wat ik heel mijn leven wou doen. Ik wou werken met mensen! Dit in combinatie met het feit dat ik ervan overtuigd ben dat voeding een belangrijke preventieve maar ook curatieve rol in het ziekteproces speelt, zorgde ervoor dat ik de studie 'Voedings- en dieetkunde' aanvatte.

    Wie gezond is vanbinnen, straalt vanbuiten. En daarin speelt voeding een belangrijke rol. Daarnaast kan de verkeerde voeding je ziek maken. Wat goed is voor de één, is niet altijd goed voor de ander. Daarom is een professioneel en persoonlijk voedingsadvies zo belangrijk. In de media verschijnen steeds meer berichten over gezonde voeding. Deze zijn vaak echter niet juist of hebben een duidelijke nuancering nodig. Wel zijn ze erg toegankelijk en dus een belangrijke informatiebron voor heel wat mensen. Voor deze mensen wil ik via deze blog een alternatief aanbieden. 

    03-10-2015, 00:00 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Een woordje over mij
    02-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slaatje met linzen en granaatappel (vegetarisch gerecht)

    Voor 4 personen (400 kcal per persoon):

    600 mL groentebouillon
    1 laurierblad
    300 g gedroogde bruine linzen
    1 rode ui
    1 granaatappel
    2 kleine appelen
    Sap van 1/2 citroen
    2 à 3 takjes tijm
    1 handvol platte peterselie
    1 theelepel agavesiroop
    4 eetlepels olijfolie
    Peper en zout

    1) Breng de bouillon aan de kook met het laurierblad. Spoel de linzen in een zeef onder koud stromend water, strooi ze in de bouillon en kook ze in circa 40 minuten (of volgens de gebruiksaanwijzing) beetgaar op een zacht vuurtje. Giet af, verwijder het laurierblad en laat afkoelen.
    2) Pel de ui en snij in reepjes. Snij de granaatappel doormidden en klop er de pitjes uit. Was de appelen, snij ze in kwartjes, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in lucifertjes. Druppel er 1 à 2 eetlepels citroensap over. 
    3) Spoel de tijm, schud droog, hou een paar takjes opzij en rits de blaadjes af van de rest. Spoel de peterselie, schud droog en hak de blaadjes fijn.
    4) Meng in een kom de siroop met de olie en de rest van het citroensap. Kruid met peper en zout. Doe er de linzen, ui- en appelreepjes, granaatappelpitjes en tijm bij en hussel door elkaar. Laat 30 minuten trekken, roer de peterselie door, kruid nog wat bij en verdeel over vier weckpotten. Werk af met takjes tijm.

    02-10-2015, 22:19 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    01-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kokosvet (kokosolie)
    Kokosvet wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Hoewel het dus een plantaardige oorsprong kent, bevat het meer dan 90% verzadigde vetzuren. Een te hoog aandeel van dit soort vetzuren in je voeding verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, aangezien ze de 'slechte' (LDL) cholesterol doen stijgen. Niet alle verzadigde vetzuren hebben echter hetzelfde effect. Laurinezuur is zo een verzadigd vetzuur dat ook de 'goede' (HDL) cholesterol doet stijgen. Een hoge HDL-cholesterol werkt beschermend tegen hart- en vaatziekten. Kokosvet bevat veel laurinezuur. Dit betekent echter niet dat het een gezonde vetstof is. Hij bevat immers ook veel andere verzadigde vetzuren, soorten die de LDL-cholesterol wel verhogen.

    Het grote voordeel van kokosvet is dat het een zeer stabiel vet is. Wanneer we olie langdurig en hevig verhitten, kunnen er transvetten ontstaan. Deze vetten zijn nog schadelijker dan verzadigde vetten. Bij het gebruik van kokosvet in de keuken worden er normaal geen transvetten gevormd.

    Toch gebruik je kokosvet beter niet als standaardvetstof. Wel is het belangrijk om bijvoorbeeld om te wokken te kiezen voor een olie die goed bestand is tegen hitte (bv. arachide-olie) en deze olie niet te warm te laten worden. Aangezien bij het frituren meermaals dezelfde vetstof gebruikt wordt, zou je wegens zijn stabiele karakter dan eventueel wel kunnen opteren voor kokosvet. 

    01-10-2015, 00:00 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Ingrediënten
    30-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Céréal Haverzemelenkoek, Céréal By Nature Speculoos met spelt en Céréal Sugar Control Choco Delight

    Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een ‘gezonde’ koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken: 

    Céréal Haverzemelenkoek

    -> Céréal Haverzemelenkoek bevat per pakje (3 koeken) 81 kcal;
    -> Het vetgehalte is 16 %;
    -> Per 100 g bevat hij 216 mg natrium;
    -> Hij levert per 100 g 10 g vezels

    Theoretisch gezien bevatten deze koekjes per 100 g 1 g vet teveel om door het ViGeZ als voorkeurskoek beschouwd te worden. Aan alle andere eisen wordt wel voldaan. Over deze 1% vet teveel gaan we dan ook niet struikelen, zeker niet omdat de vetzuursamenstelling positief is. Als vetstof wordt immers koolzaadolie gebruikt. Terwijl alle andere reeds besproken koeken de ongezonde palmpitolie (verzadigde vetten) bevatten, wordt hier dus gekozen voor een omega 3 – rijke vetstof. Verzadigde vetten vervangen door onverzadigde (en dan nog bij voorkeur omega 3), komt de gezondheid ten goede. 

    De koek bevat snelle suikers, maar van alle reeds besproken koek is deze diegene met het laagste suikergehalte. Bovendien is het de koek met de meeste vezels. De vezels zullen er voor zorgen dat de toch nog aanwezige suikers trager in het bloed opgenomen worden. Hun schadelijke effecten worden hierdoor afgezwakt. 

    Céréal By Nature Speculoos met spelt 

    -> Céréal By Nature Speculoos met spelt bevat per portie (2 koeken) 100 kcal;
    -> Het vetgehalte is 18 %;
    -> Per 100 g bevat hij 304 mg natrium;
    -> Hij levert per 100 g 2,6 g vezels

    Omdat hij meer dan 15% vet bevat, is hij volgens het VIGeZ al geen voorkeurskoek. Maar een koek van speltmeel moet toch gezond zijn, niet? Hoewel er de laatste tijd veel te doen is rond spelt, lijkt deze graansoort erg op tarwe (de graansoort waar koekjes normaal gemaakt van worden). Voor het grootste deel bevatten ze dan ook dezelfde voedingsstoffen. Of je kiest voor tarwe of spelt maakt dan ook niet veel uit, wel belangrijk is het om steeds te kiezen voor de onbewerkte variant van deze granen m.a.w. te kiezen voor volkoren producten. Deze koekjes bevatten zowel ‘witte’ speltbloem als volkoren speltmeel. Het vezelgehalte is dan ook niet erg hoog, waardoor de snelle suikers van de koek pijlsnel in het bloed komen. En van deze snelle suikers zijn er in deze speculaasjes heel veel van terug te vinden. Het is zelfs het hoofdingrediënt! Van alle reeds besproken koeken (uitgezonderd de peperkoek) is dit de suikerrijkste!

    Ook Lotus heeft een ‘gezonde’ speculoos in zijn assortiment: Lotus Speculoos 6 granen. Deze variant bevat ongeveer evenveel kcal, vetten en suikers als de Céréal-versie, het vezelgehalte ligt hoger (4,7 g per 100 g). Als we dan nog weten dat de speculaasjes van Céréal 22 euro per kg kosten en die van Lotus slechts 6 euro, dan is voor mij de keuze snel gemaakt. 

    Opmerking: Voor mensen die om medische redenen tarwe moeten vermijden, is de Céréal versie wel een goed idee. 

    Céréal Sugar Control Choco Delight

    -> Céréal Sugar Control Choco Delight bevat per portie (2 koeken) 93 kcal;
    -> Het vetgehalte is 21 %;
    -> Per 100 g bevat hij 260 mg natrium;
    -> Hij levert per 100 g 3,3 g vezels

    Deze koek bevat geen suiker. Zijn zoete smaak heeft hij te danken aan maltitol. Deze zoetstof doet de bloedsuikerspiegel minder (snel) stijgen dan suiker. Dit is positief voor mensen die aan diabetes lijden en eigenlijk ook voor niet-diabetici. 

    Sommige zoetstoffen zijn 100-en keren zoeter dan suiker. De gebruikte hoeveelheid is dan ook zo klein dat ze zo goed als geen kcal leveren. Dit geldt echter niet voor maltitol. Deze zoetstof levert ongeveer 2,5 kcal per gram en je hebt er - aangezien het minder zoet is dan suiker - een aanzienlijke hoeveelheid van nodig. Producten met maltitol leveren meestal dan ook ongeveer evenveel kcal als voedingsmiddelen met suiker. Dit geldt ook voor deze koekjes. Hun energiewaarde per 100 g is 442 kcal, een gelijkaardige ‘gewone’ koek (LU Scholiertje) levert er 500.

    Hoewel deze koek aan de ‘vezeleis’ van het VIGeZ voldoet, wordt er toch geraffineerde (‘witte’) tarwebloem gebruikt. Vezels zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel na het eten van koolhydraten langzamer gaat stijgen. Voor een ‘diabeteskoek’ zou er dan ook beter voor volkoren bloem gekozen zijn. 

    Volgens het VIGeZ bevat deze koek te veel vet. Belangrijker dan de hoeveelheid vet, vind ik echter het soort vet. Aangezien diabetici meer kans hebben op hart-en vaatziekten zouden deze van de onverzadigde soort moeten zijn. Doordat palmvet gebruikt wordt als vetstof, is dit hier niet het geval.







    30-09-2015, 00:32 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen tussendoortjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kellogg’s Special K Mini Breaks en Kellogg’s Special K Biscuits Moments

    Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een ‘gezonde’ koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken: 

    Kellogg’s Special K Mini Breaks Natuur

    -> Kellogg’s Special K Mini Breaks Natuur bevat per pakje (24 g) 98 kcal;
    -> Het vetgehalte is 9 %;
    -> Per 100 g bevat hij 380 mg natrium;
    -> Hij levert per 100 g 4 g vezels.

    Kellogg’s Special K Biscuits Moments Chocolade

    -> Kellogg’s Special K Biscuits Moments Chocolade bevat per pakje (2 koeken) 98 kcal;
    -> Het vetgehalte is 9 %;
    -> Per 100 g bevat hij 292 mg natrium;
    -> Hij levert per 100 g 2 g vezels.

    Beide varianten voldoen aan de 4 eisen die het VIGeZ oplegt, het zijn dus voorkeurskoeken. Toch valt ook hier het gebruik van de goedkope, maar ongezonde ingrediënten glucose-fructosesiroop en palmolie op. Verder zien we dat er gekozen wordt voor geraffineerde (‘witte’) bloem. Deze koeken zijn ergens dus te vergelijken met wit brood met margarine en confituur. Beter dan croissants met choco, maar gezond?





    30-09-2015, 00:25 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen tussendoortjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeebaars met venkel en kerstomaatjes (visgerecht)

    Voor 4 personen (370 kcal per persoon): 

    4 zeebaarsfilets
    2 venkelknollen, grof gesneden
    16 krielaardappelen, geschild
    150 g kerstomaatjes
    3 teentjes knoflook, geplet
    2 eetlepels olijfolie
    tijm
    peper en zout

    1) Verwarm de oven voor op 200°C.
    2) Schik de grove stukken venkel en aardappel in een ovenschaal. Voeg er de gekneusde teentjes look, tijm en olijfolie aan toe. Rooster het geheel 35 minuten in de hete oven.
    3) Verhit een grillpan.
    4) Breng de zeebaarsfilet op smaak met peper en zout. Gril de vis in zes minuten gaar en keer de laatste minuut om. 
    5) Let de kerstomaatjes in hun geheel naast de vis en gril ze even mee. 
    6) Serveer de filet met de venkel en de aardappelen. Werk af met het trosje kerstomaten. 

    Bron: Goed Gevoel Oktober 2015

    30-09-2015, 00:23 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Droge koekjes van LU

    Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een ‘gezonde’ koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken: 

    LU Véritable petit beurre 

    -> LU Véritable petit beurre bevat per portie (3 koeken) 108 kcal;
    -> Het vetgehalte is 12 %;
    -> Per 100 g bevat hij 560 mg natrium;
    -> Hij levert per 100 g 3 g vezels

    LU Petit Beukelaer 

    -> LU Petit Beukalaer bevat per portie (3 koeken) 94 kcal;
    -> Het vetgehalte is 12 %;
    -> Per 100 g bevat hij 440 mg natrium;
    -> Hij levert per 100 g 3 g vezels

    Voor het VIGeZ bevatten deze koekjes iets te veel zout. De voedingswaarde van beiden is zeer vergelijkbaar. Ergens vind ik dit een rare vaststelling. Op de verpakking van de tweede variant staat namelijk ‘om je steeds te herbronnen’, waarmee het toch een gezondere indruk wekt dan het boterkoekje LU Véritable petit beurre. Als we de ingrediëntenlijst bekijken, zien we dat het boterkoekje boter bevat, het tweede palmolie. Maakt dat het tweede koekje dan gezonder? Helemaal niet! 

    Wie denkt dat hij met de ‘herbron uzelf – koek’ beter af is dan met de boterkoek, is er dus sowieso al aan voor de moeite. Maar ben je écht slecht met deze koeken? Ondanks het iets hogere zoutgehalte vind ik van niet. Als we ze vergelijken met de ‘gezonde’ Special K-koeken van deze week, zien we immers dat ze minder suiker bevatten. Bovendien worden ze gezoet met échte suiker en niet met de nog ongezondere glucose-fructosesiropen. Nog steeds doen we met deze koeken niet gezonder dan met wit brood met zoet beleg, maar we doen ook niet ongezonder, terwijl de Special K-koeken wel een stuk duurder zijn. 

    Voor wie graag Petit buerre- of Petit Beukelaer-koekjes eet, maar het graag gezond aanpakt, is het zeker de moeite om ‘Le Petit Evernat’ (bv. te koop in Terrasana) te proberen. Deze koekjes bevatten noch geraffineerde bloem (vezels!) noch glucose-fructosesiroop en hebben een gunstigere vetzuursamenstelling dan de droge koekjes van LU.







    30-09-2015, 00:21 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen tussendoortjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 x Appelcake zonder suiker en zonder boter
    1)  Met tarwe

    150 gr zelfrijzend bakmeel 
    150 gr appelmoes zonder toegevoegde suiker
    3 koffielepels Canderel Sucralose 100% (zoetstof)
    3 eieren 
    3 appels ( geschild, in stukjes) 
    kaneel naar smaak 

    1) Verwarm de oven voor op 190°C. 
    2) Meng het meel, de zoetstof, eieren, kaneel en appelmoes tot een homogene massa is ontstaan.
    3) Voeg de appelstukjes toe. 
    4) Bak 50 minuten in de voorverwarmde oven.

     2) Met spelt

    100 g speltbloem
    50 g amandelpoeder + 2 eetlepels extra
    1 eetlepel bakpoeder
    130 mL amandelmelk
    1 ei
    5 eetlepels ongezoete appelmoes
    4 appels

    1) Verwarm de oven voor op 170°C.
    2) Zeef de bloem in een kom en voeg 50 g amandelpoeder, de amandelmelk, de appelmoes, het ei en het bakpoeder toe. Mix alles tot een glad deeg. 
    3) Schil de appels. Snijd er twee in fijne stukjes en meng ze onder het deeg. Snijd de andere twee in schijfjes en leg die op het deeg. 
    4) Bestrooi de cake met het overgebleven amandelpoeder en bak gedurende 40 minuten gaar.

    Bron: Goed Gevoel Februari 2015

    30-09-2015, 00:12 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... olie wel gezonder is dan boter, maar toch meer kcal bevat?

    Olie is het meest energierijke voedingsmiddel dat er bestaat, omdat het voor 100% uit vet bestaat. Boter bevat naast veel vet, ook nog een hoeveelheid water.

    30-09-2015, 00:10 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tofoe met curry, rijst en gegrilde paprika (vegetarisch gerecht)

    Voor 4 personen (204 kcal per persoon):

    2 zakjes zilvervliesrijst
    400 g tofoe, in blokjes gesneden
    300 g magere yoghurt
    2 paprika's
    2 eetlepels citroensap
    2 eetlepels currypoeder
    2 teentjes knoflook
    1 theelepel korianderzaad of verse fijngehakte koriander
    1 theelepel geraspte gember of gemberpoeder

    1) Pel en snipper de knoflook, doe hem bij de yoghurt en meng er de gember, de koriander en de curry door. Breng op smaak met citroensap en meng er de tofoeblokjes onder. Dek af en laat minimum 2 uur marineren in de koelkast.
    2) Warm de oven voor op 220°C. Doe de tofoeblokjes en de marinade in een ovenschaal.
    3) Zet de ovenschaal 25 minuten in de oven en kook ondertussen de rijst.
    4) Grill de paprika. 
    5) Dien op.

    30-09-2015, 00:02 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten warme maaltijd
    29-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... u ook tijdens het vermageren beter voldoende eet?

    Als je jezelf uithongert, zal je op korte termijn veel vermageren. Maar op het moment dat je terug normaal begint te eten, komen er vaak meer kilo's bij dan dat je verloren was. Dit komt omdat je lichaam tijdens het uithongeren in een overlevingsmodus gaat: het begint zeer efficiënt om te gaan met alles wat het krijgt. Op het moment dat je het dan terug wat meer voeding geeft, gaat het dit opslaan als vet voor als er weer eens hongersnood dreigt. Je komt met andere woorden dus sneller bij na je dieet, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht komt. Honger jezelf dus zeker niet uit als je wat wil vermageren. Eet wel vetarm en vermijd zoetigheden. Om je metabolisme op gang te houden, is het belangrijk om:

    - een goed (eiwitrijk) ontbijt te nemen;
    - 3 maaltijden en 2 tussendoortjes te consumeren; eet om de 3 à 4 uur iets; 
    - minstens 1,5 liter water per dag te drinken;
    - voldoende te bewegen.

    29-09-2015, 23:56 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs