De diëtist online
Categorieën
  • Een woordje over mij (1)
  • Gezonde keukentips (10)
  • Ingrediënten (7)
  • Productbesprekingen drankjes (5)
  • Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden (12)
  • Productbesprekingen tussendoortjes (13)
  • Productbesprekingen vet- en zoetstoffen (2)
  • Productbesprekingen zuivel(vervangers) (17)
  • Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten (16)
  • Recepten ijsjes (12)
  • Recepten ontbijt en lunch (16)
  • Recepten salades (24)
  • Recepten soepen, hapjes en voorgerechten (8)
  • Recepten warme maaltijd (61)
  • Voeding en gezondheid (29)
  • Weetjes (46)

  • De diëtist online op internet
  • Facebookpagina
  • Website
  • Website groepspraktijk

  • Zoeken in blog


    01-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kokosvet (kokosolie)
    Kokosvet wordt gewonnen uit het vruchtvlees van de kokosnoot. Hoewel het dus een plantaardige oorsprong kent, bevat het meer dan 90% verzadigde vetzuren. Een te hoog aandeel van dit soort vetzuren in je voeding verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, aangezien ze de 'slechte' (LDL) cholesterol doen stijgen. Niet alle verzadigde vetzuren hebben echter hetzelfde effect. Laurinezuur is zo een verzadigd vetzuur dat ook de 'goede' (HDL) cholesterol doet stijgen. Een hoge HDL-cholesterol werkt beschermend tegen hart- en vaatziekten. Kokosvet bevat veel laurinezuur. Dit betekent echter niet dat het een gezonde vetstof is. Hij bevat immers ook veel andere verzadigde vetzuren, soorten die de LDL-cholesterol wel verhogen.

    Het grote voordeel van kokosvet is dat het een zeer stabiel vet is. Wanneer we olie langdurig en hevig verhitten, kunnen er transvetten ontstaan. Deze vetten zijn nog schadelijker dan verzadigde vetten. Bij het gebruik van kokosvet in de keuken worden er normaal geen transvetten gevormd.

    Toch gebruik je kokosvet beter niet als standaardvetstof. Wel is het belangrijk om bijvoorbeeld om te wokken te kiezen voor een olie die goed bestand is tegen hitte (bv. arachide-olie) en deze olie niet te warm te laten worden. Aangezien bij het frituren meermaals dezelfde vetstof gebruikt wordt, zou je wegens zijn stabiele karakter dan eventueel wel kunnen opteren voor kokosvet. 



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs