De diëtist online
Categorieën
  • Een woordje over mij (1)
  • Gezonde keukentips (10)
  • Ingrediënten (7)
  • Productbesprekingen drankjes (5)
  • Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden (12)
  • Productbesprekingen tussendoortjes (13)
  • Productbesprekingen vet- en zoetstoffen (2)
  • Productbesprekingen zuivel(vervangers) (17)
  • Recepten drankjes, tussendoortjes en desserten (16)
  • Recepten ijsjes (12)
  • Recepten ontbijt en lunch (16)
  • Recepten salades (24)
  • Recepten soepen, hapjes en voorgerechten (8)
  • Recepten warme maaltijd (61)
  • Voeding en gezondheid (29)
  • Weetjes (46)

  • De diëtist online op internet
  • Facebookpagina
  • Website
  • Website groepspraktijk

  • Zoeken in blog


    20-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crop's Fruit for Smoothies
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit relatief nieuwe product vind je in de diepvriezer van je supermarkt. Aangezien de lage temperatuur ervoor zorgt dat het fruit niet rot wordt, hoeven er geen bewaarmiddelen en/of suikers toegevoegd te worden. Crop's Fruit for Smoothies bestaat dan ook voor 100% uit fruit.

    Net zoals voor diepvriesgroente, geldt voor diepvriesfruit de leuze: 'Diepvries is verser dan vers, als vers niet vers meer is'. Het (langdurig) bewaren van verse groente/fruit brengt immers veel meer vitamineverlies met zich mee dan dat het invriezen ervan doet. En zeker als je normaal smoothies maakt van 'het fruit dat blijven liggen is', zal je met het gebruik van Crop's Fruit for Smoothies meer vitamines binnenkrijgen.

    Volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking moet je 100 mL fruitsap mixen met 100 g van het diepvriesfruit. Vitamientjes uit het fruitsap en vitamientjes uit het fruit, supergezond dus, niet? Het is een feit dat een smoothie veel vitamines kan bevatten, maar of het daarom gezond te noemen is, valt nog te betwijfelen. 

    Frisdrank bevat per 100 mL gemiddeld 45 kcal en 11 g suikers, een smoothie bevat er gemiddeld respectievelijk 50 en 10. Het feit dat het om 'natuurlijke' suikers gaat is geen excuus. Bij het persen van fruit blijven het vruchtvlees en daarmee ook bijna alle vezels achter. Bij het mixen van fruit doe je de vezels grotendeels kapot. Die vezels zorgen er normaal voor dat de snelle suikers uit het fruit geen extreme bloedsuikerpiek veroorzaken. Het zijn dus de vezels die de suikers uit fruit gezonder maken dan de suikers uit frisdrank, niet hun natuurlijke karakter. 

    Door de verminderde aanwezigheid van vezels en de vloeibare consistentie zal een smoothie bovendien veel minder verzadigen dan een stuk fruit. Nu moet wel vermeld worden dat deze smoothie, als je hem volgens de aanwijzingen op de verpakking maakt, relatief 'dik' is en dus een stuk beter de maag zal vullen dan vele kant-en-klare versies. Hoewel de smaak meer dan oké is, betwijfel ik dan ook of deze vaste structuur in de smaak gaat vallen bij smoothie-lovers. Worden smoothies immers niet juist vaak gedronken door mensen die niet graag fruit eten en via enkele snelle slokjes toch wat vitamines binnen willen krijgen? 

    Tip: Gebruik Crop's Fruit for Smoothies niet voor smoothies, maar voor het maken van desserten of als toevoeging aan je ontbijt.

    20-09-2015, 00:12 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen tussendoortjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Bananen-frisko'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor 1 persoon:

    Pel een banaan en halveer ze. Steek er een ijsstokje in. Wentel de banaan in een jasje van Griekse yoghurt 0%. Voeg wat kaneel toe en rol ze vervolgens door gehakte amandelen. Plaats in de diepvriezer.

    20-09-2015, 00:08 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ijsjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Imitatiekaas

    De kaas in lasagne, moussaka, kant-en-klaar-maaltijden en op pizza's en cheeseburgers is vaak geen echte kaas. In plaats daarvan wordt de zogenaamde analoog- of imitatiekaas gebruikt. Echte kaas ontstaat door bacteriën in te laten werken op melk en ondergaat een rijpingsproces. Analoogkaas heeft geraffineerde palmolie, melkeiwit, zetmeel, smaak- en kleurstoffen (en eventueel wat echte kaas) als ingrediënten en moet niet rijpen. 

    Deze nepkaas wordt gebruikt omdat 
    - hij goedkoper is;
    - beter smelt en zich makkelijker laten raspen;
    - de kans op bederven kleiner is. 

    Drie redenen die ervoor zorgen dat er steeds meer van dit product gebruikt wordt. Natuurlijk hebben we liever echte kaas, maar wie leest er steeds de ingrediëntenlijst? Bovendien zijn levensmiddelenfabrikanten slim. Als ze naast nepkaas ook wat echte kaas gebruiken, kunnen ze 'kaas' bij de ingrediënten vermelden. De bestanddelen van de nepkaas – plantaardige olie, zetmeel – worden apart vermeld. Talloze producten bevatten olie en zetmeel, dus hoe zou de gemiddelde consument moeten weten dat ze op imitatiekaas wijzen?

    20-09-2015, 00:06 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Ingrediënten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbei-basilicum waterijsje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor meerdere ijsjes:

    2 takjes verse basilicum
    2 eetlepels suiker
    250gr aardbeien
    250ml water

    Maak de aardbeien en de basilicum goed schoon. Doe alles bij elkaar in de blender. Blend tot alles fijn is. Doe in ijsvormpjes en plaats ze minstens 3 uur in de diepvriezer.

    20-09-2015, 00:04 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ijsjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Target Kip

    'Kip uit blik', het klinkt niet erg aantrekkelijk. Na een smaaktest en kritische blik op de voedingswaarde blijkt dit product het echter wel te zijn.

    Over smaken en kleuren valt niet te twisten, maar over de nutritionele samenstelling doe ik wel graag mijn zegje. 

    Hoewel Target Kip ook warm gemaakt kan worden, lijkt het me eerder interessant voor in slaatjes of voor op een broodje. Om het product te kunnen beoordelen, ga ik het dan ook vergelijken met de charcuterie-variant (kippenwit).

    Aan vleeswaren worden vaak nitrieten toegevoegd, onder andere om te voorkomen dat ze snel bederven. Nitrieten maken de zuurstof in het bloed minder beschikbaar. Aangezien de hoeveelheid toegelaten additieven strikt gereglementeerd is, is er echter geen reden tot paniek. 

    Toch vind ik het een pluspunt dat Target Kip geen kunstmatige additieven bevat. Na deze vaststelling maakte ik me echter meteen zorgen over het zoutgehalte. Er moet immers toch iets zijn dat het product beschermt tegen bederven en aangezien dit bij voeding uit blik doorgaans enorme hoeveelheden zout zijn...

    Mijn vrees bleek echter onterecht te zijn. Met 1,2 (natuur) en 1,4 g (in tomatensaus) per 100 g bevat het maar ongeveer de helft zoveel zout als het kippenwit. 

    Aangezien dit het punt was waarover ik me het meeste zorgen maakte, zou er al iets grondig mis moeten zijn met het vetgehalte om het product als 'slecht' te categoriseren. Ook op dat vlak scoort Target Kip echter uitstekend. Het vlees is voor 100% afkomstig van de kippenborst. Kippenvlees is altijd relatief mager, maar als we weten dat een kippenbout 5 keer zo vet is als een kippenborst, is ook dit weer een positief punt voor Target Kip.

    We hebben hier dus te maken met een magere eiwitbron, met andere woorden een product dat zeker in de winkelkar van wie wil vermageren mag vallen. Met 15 g per portie (26 g per 100 g) is hij immers niet alleen eiwitrijker dan de charcuterie-variant, het is ook een ideale hoeveelheid om bij de lunch te eten.





    20-09-2015, 00:02 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... snelkookrijst (parboiled of partially boiled rice) meer vitamines en mineralen bevat dan gewone witte rijst?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Witte rijst is geen voorkeursproduct. De gezondste delen van de graankorrel, de zemel en de kiem, zijn immers volledig verwijderd. Vezels, mineralen en vitamines zijn dan ook nog maar amper aanwezig. 

    Parboiled rice is rijst met een verkorte kooktijd. Hij is immers al een keer gestoomd. Dit stoomproces gebeurt voordat zemel en kiem verwijderd worden. Tijdens deze behandeling dringen een deel van de vezels en mineralen uit de buitenste laag van de graankorrel in het meellichaam, dat uiteindelijk opgegeten wordt.

    Snelkookrijst bevat hierdoor wat meer vitamines en mineralen dan gewone witte rijst. Qua vezelaanbreng is er echter geen verschil. De voedingswaarde van zilvervlies- of volkorenrijst wordt dus nog lang niet bereikt.

    20-09-2015, 00:00 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgettesalade (vegetarisch gerecht)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen (225 kcal per persoon):

    3 courgettes
    1 teentje knoflook
    10 g verse munt
    10 g kervel
    10 g peterselie
    50 g pijnboompitten
    2 eetlepels witte wijnazijn
    1 koffielepel ahornsiroop of honing
    enkele druppels tabasco
    6 eetlepels olijfolie
    grof zeezout
    peper van de molen

    1) Spoel de courgettes, halveer en verwijder de pitten. Snijd in lange dunne plakjes met behulp van een mandoline en snijd daarna in fijne slierten.
    2) Bereid de vinaigrette. Meng hiervoor de witte wijnazijn, de tabasco en de ahornsiroop in een kommetje. Pel de knoflook, snipper fijn en voeg toe samen met de olijfolie. Kruid met peper en zout en meng nogmaals.
    3) Hak de verse munt, de kervel en de peterselie grof.
    4) Zet een pannetje op een laag vuur met de pijnboompitten en rooster ze mooi goudgeel.
    5) Giet de vinaigrette over de courgetteslierten en bestrooi rijkelijk met de verse kruiden en de geroosterde pijnboompitten.

    Bron: Delhaize Magazine juni/juli 2015

    20-09-2015, 00:00 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten salades
    19-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bananenijs

    Voor 3 personen:

    Snijd 5 (over)rijpe bananen in plakjes. Steek deze in de diepvries tot ze bevroren zijn. Blend ze en je krijgt zonder toevoegingen heerlijk romig ijs. Te vast? Voeg wat melk toe.

    Je kan ook hetzelfde doen met 3 bevroren bananen en 125 gram bevroren bosbessen en frambozen. 

    Chocolade-addict? Voeg aan het bananenijs 2 à 3 eetlepels cacao toe. 


    19-09-2015, 23:54 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ijsjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kant-en-klare maaltijdsalades

    Een salade als lunch klinkt gezond en in principe is het dat ook. We zouden per dag minstens 300 g groente moeten eten. Deze hoeveelheid in het avondmaal verwerkt krijgen, is moeilijk. 's Middags en zelfs 's morgens wat van deze vitaminebommetjes op het menu zetten, is dan ook aan te raden. Aangezien van deze 300 g idealiter 100 g rauwkost is, springen salades helemaal in het oog. 

    Dat je met een salade altijd een lichte keuze maakt, klopt echter niet. Gebruik je veel mayonaise, voeg je zware kaassoorten toe, gebruik je meer croûtons dan blaadjes sla,... dan lopen de kcal al snel hoog op. Maak je je salade zelf, dan heb je hier controle over. Anders zit het met kant-en-klare versies.

    Zo koos ik drie maaltijdsalades die erg gezond in de oren klinken: salade van noedels en groene thee (1); maaltijdsalade met spinazie, quinoa en noten (2) en maaltijdsalade Marokkaanse Kip met couscous en munt-citroendressing (3). Drie slaatjes zonder kaas en met 'powerfood' (groene thee, quinoa), wat doet vermoeden dat we licht kiezen.

    Laat ons een gemiddelde vrouw nemen die graag enkele kilo's wil vermageren. Dagelijks 1500 kcal innemen is voor haar ideaal. Een middagmaal levert daar best ongeveer 30% van. Dit komt neer op 450 kcal. 

    De drie gekozen slaatjes leveren allemaal meer dan 700 kcal. De variant met quinoa overstijgt zelfs de 800 kcal: meer dan de helft van wat onze vrouw op een dag zou mogen eten en evenveel als een grote diepvriespizza. Dat pizza niet gezond is, weten we. We weten dat het een vetbom is. Zeer frappant is het dus dat na analyse blijkt dat twee van de drie slaatjes (2 en 3) meer vet leveren dan de pizza.

    Maakt het dan niet uit of je voor de pizza of voor de maaltijdsalade kiest? Natuurlijk wel. Zo is de vetzuursamenstelling van de onderzochte salades (bv. noten) veel gunstiger dan die van de pizza. Pizza bevat bijna uitsluitend 'lege' kcal: er wordt energie aangebracht, maar hij levert amper nuttige voedingsstoffen. De salades zijn wel een bron van vitamines en mineralen. Met salades 2 en 3 heb je zelfs meer dan de helft van de aanbevolen hoeveelheid groente binnen.

    Salades bij de lunch blijven dus ideaal. Koop je ze echter kant-en-klaar, bekijk dan zeker de voedingswaardetabel. Wie verwacht van een slaatje (2) immers dat het 64 g vet levert en zo bijna onze vetbehoefte voor een hele dag dekt?









    19-09-2015, 23:50 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardbeien-yoghurtijsjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor 6 personen: 

    Plet 250 g aardbeien met een vork en meng ze met 2 eetlepels poedersuiker en 500 g Griekse yoghurt 0%. Vul 6 ijsvormpjes met dit mengsel en zet 3 uur in de diepvries.

    19-09-2015, 23:17 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ijsjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Danival Les graines Express 2 céréales & 2 Légumineuses
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoe beter een lunch verzadigt, hoe makkelijker het is om 's namiddags snoep links te laten liggen. Vet vertraagt de vertering, maar brengt ook veel kcal aan. Eiwitten en vezels daarentegen vullen de maag goed zonder de energieaanbreng van de maaltijd de hoogte in te jagen. Een slaatje met vis of vlees brengt deze twee verzadigende componenten aan. Zeker wie zware fysieke arbeid verricht, eet daar best nog wat koolhydraten (bv. brood) bij. 

    Hoewel dit soms zo wordt voorgesteld, zijn koolhydraten zeker geen vergif, ook niet voor wie geen actief leven heeft. Koolhydraten zijn immers dé voedingsstof waarop onze hersenen werken. Wel is het belangrijk om de hoeveelheid die je ervan inneemt af te stemmen op hoeveel energie je verbruikt en te kiezen voor de vezelrijke soorten.

    Aangezien het immers ook niet de bedoeling kan zijn om elke dag zowel 's middags als 's avonds vlees of vis op het menu te zetten, 
    zocht en vond ik een zeer interessant alternatief in Bioplanet: Danival Les graines Express 2 céréales & 2 Légumineuses. Dit product is een mengeling van quinoa, spelt, rode bonen en linzen. Deze 4 ingrediënten brengen elk zowel complexe koolhydraten als vezels en eiwitten aan. Deze laatste twee komen zelfs in zeer grote hoeveelheden voor. De mix geeft daardoor niet alleen energie, maar verzadigt ook enorm goed. Concreet: om evenveel vezels als met de helft van een pakje van dit product (195 kcal) binnen te krijgen, moet je 5 sneden volkorenbrood (400 kcal) eten.

    Ben je dus een slaatjeseter die op zoek is naar wat variatie? Of wil je wel gezonder gaan eten, maar vind je dat rauwkost met wat vlees of vis je toch niet voldoende energie geeft? Dan is dit product zeker het proberen waard. Combineer een half pakje met zoveel rauwkost als dat je maar wil, werk het af met een yoghurtdressing en eet als dessert bijvoorbeeld een potje Vitalinea Plus (eiwitrijke yoghurt!). Ik ben ervan overtuigd dat je maag voor lange tijd niet meer zal knorren.

    19-09-2015, 23:14 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen maaltijdcomponenten/maaltijden
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u dat... een kg vet verbranden ruim 7000 kcal kost?

    Als je iedere dag 2000 kcal opneemt, dan mag je bijna vier volledige dagen niets eten om een kg af te vallen. Dus: Ieder dieet dat zegt dat je meer dan 1 kg vet in vier dagen kunt verliezen, is onjuist of rekent ook vochtverlies of spierafbraak mee.

    19-09-2015, 23:11 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Weetjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spinazie-Mango-Banaanijs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor meerdere ijsjes:

    1 mango
    1 banaan
    2 handjes gewassen spinazie
    2 dl water

    Snijd de mango en banaan in stukjes, mix met de spinazie en het water. Vul hiermee ijsvormpjes en stop ze in de vriezer voor 3 à 4 uur.

    Bron: www.heartlife.nl

    19-09-2015, 23:10 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ijsjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Glucose-fructosesiroop
    Glucose-fructosesiroop wordt ook wel fructose-glucosesiroop, glucosesiroop, fructosesiroop, maïssirroop, isoglucose of high-fructose corn syrup (HFCS) genoemd en wordt gebruikt als zoetmiddel. Terwijl suiker voor de helft uit glucose en voor de helft uit fructose bestaat, bevat glucose-fructosesiroop meer fructose dan glucose. Hierdoor is hij zoeter. Aangezien hij bovendien goedkoper en langer houdbaar is, is hij sinds de jaren 80 een veelgebruikt ingrediënt in frisdranken, ijs, snoep, gebak, soepen, ketchup, dressings, crackers,... Zeker de laatste jaren is een bewerkt (zoet) voedingsmiddel zonder dit ingrediënt vinden een hele karwei. Deze trend is verontrustend, want – nog meer dan gewone suiker – zorgt hij voor leververvetting en vergroot hij de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en kanker. Daarnaast bevat deze siroop soms ook hoge concentraties kwik, wat nog een extra belasting voor de gezondheid is.

    19-09-2015, 23:07 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Ingrediënten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cécémel Mager

    'De enige échte Cécémel' bevat 87 kcal per 100 mL. Dit is ongeveer dubbel zoveel als cola.

    De nieuwe Cécémel is gemaakt van magere melk en bevat per 100 mL ongeveer 30 kcal minder. Dit is niet weinig. Op het eerste zicht lijkt het dus dat Friesland een licht alternatief voor de originele variant op de markt gebracht heeft.

    De bewuste consument heeft waarschijnlijk echter iets opgemerkt: Cécémel mager is niet de eerste poging om de originele chocomelk van Friesland gezonder te maken. Tot een tijdje geleden was er immers Cécémel Light. Cécémel mager werd niet zomaar toegevoegd aan het gamma, Cécémel Light moest ervoor verdwijnen.

    Op het eerste zicht lijkt er weinig verschil tussen beiden te zijn. Hun energie-aanbreng is immers ongeveer gelijk. Gewoon een naamswijziging dan? Spijtig geniet niet.

    Cécémel Light was gemaakt van halfvolle melk, zoetstof en cacao. Cécémel Mager is gemaakt van magere melk, suiker en cacao.
    Deze wijziging is in de eerste plaats negatief voor diabetespatiënten. Aangezien de wereldgezondheidsorganisatie de maximaal aanbevolen hoeveelheid 'vrije' suikers per dag recent nog verlaagde en men er steeds meer van overtuigd is dat (snelle) suikers schadelijker zijn dan (verzadigde) vetten, is het eigenlijk voor iedereen een nadelige evolutie.

    De gezondste chocomelk maak je zelf met behulp van magere of halfvolle melk/plantaardige melkvervanger, ongezoete cacao (bv. Pur Cacao van Ethiquable) en enkele druppels Stevia.

    Eveneens gezonder en bovendien ook minder energierijk dan Cécémel mager zijn:
    - magere melk met Cankao (Canderel): 40 kcal per 100 mL;
    - Alpro Soya Light Choco: 42 kcal per 100 mL;
    - Alpro Almond Dark Choco: 47 kcal per 100 mL.









    19-09-2015, 15:23 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen drankjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frozen Banana Snack
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meng een geplette banaan met wat Griekse Yoghurt 0% en een beetje pindakaas. Voeg eventueel wat honing toe. Breng dit mengsel steeds tussen twee schijfjes banaan. Leg deze snacks een paar uur in de vriezer.

    19-09-2015, 15:20 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ijsjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konjac
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Konjac is een plant die groeit in China, Japan en Indonesië. De knollen van deze plant bevatten zetmeel. Hierdoor kan er meel van gemaakt worden en bijgevolg ook pasta.

    Konjac is zeer rijk aan vezels. Deze vezels slorpen water op, waardoor je maag dus met een kleine hoeveelheid van deze 'Konjac-producten' gevuld is. Bovendien bevat de pasta maar 9 kcal per 100 g, dit is minder dan 1/5 van de kcal in een appel!

    Voor volume-eters is deze pasta dus een goed idee. Belangrijk is om er een lichte saus bij te maken (bv. tomatensaus, de pasta slorpt de smaak van andere voedingsmiddelen goed op, droog is hij vrij smaakloos) en om er veel bij te drinken.

    Producten van konjac zijn spijtig genoeg vrij duur. In Action kan je ze nu vinden voor een klein prijsje. Gans het jaar vind je ze ook in Di (merk 'Dukan'), sommige Delhaizes (merk 'Gerlinéa) en Bioplanet (merk Slendier). In deze laatste winkel vind je er zelfs lasagnebladen van.

    19-09-2015, 15:19 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Ingrediënten
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Thee-ijs'

    Kook 1 liter water. Giet in een thermoskan. Hang 1 zakje rooibosthee in het water en laat circa 5 minuten trekken. Haal het zakje eruit. Voeg 2 eetlepels honing, 3 blaadjes verse munt (fijngehakt) en 3 perziken (zonder schil, gepureerd) toe. Giet het theemengsel in ijsvompjes en laat een nacht opstijven in de diepvries. 

    19-09-2015, 15:15 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Recepten ijsjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tilman Elimin Fresh
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voldoende drinken is in elk seizoen belangrijk. Water is de voorkeursdrank. Ter afwisseling zijn koffie en thee ideaal. Warme dranken zijn in de zomer echter minder geliefd. Aan de koude varianten van deze twee wordt vaak veel suiker toegevoegd. Ze zelf maken en zoeten met bijvoorbeeld stevia is een oplossing. Geen tijd voor? In de apotheek vond ik Tilman Elimin Fresh. Volgens de gebruiksaanwijzing moet je een zakje 
    gedurende 4 tot 6 minuten in een glas koud (spuit)water laten trekken om een lekkere, afslankende thee te krijgen. Maar klopt dit ook? Ik testte de variant met munt en citroen. Ook de smaken Citroen-Anijs en Hibiscus-rode vruchten bestaan.

    Zoals de meeste afslankende dranken, bevat ook Tilman Elimin Fresh Munt-Citroen groene thee. Groene thee is rijk aan anti-oxidanten en bevat geen kcal. Het is dus een gezonde dorstlesser. Dat het effectief vetverbrandend werkt, is echter nooit bewezen. Sommige studies tonen een beperkt gunstig effect op het vermageringsproces, in andere onderzoeken is er helemaal geen invloed waarneembaar. Zelfs als een gunstig effect bij overgewicht werd geobserveerd, gold dit slechts op korte termijn. 

    Ook citroen(sap), eveneens aanwezig in zowat alle vetverbrandende dranken, heeft waarschijnlijk geen effect. 

    De andere ingrediënten zijn rozemarijn, kaneel, zoethout en pepermunt. De kruidengeneeskunde zegt dat rozemarijn vochtafdrijvend werkt. Is het echter niet vet dat we willen verliezen?

    Hoewel ook hierbij niet alle onderzoeken hetzelfde resultaat leveren, zou kaneel kunnen helpen om de suikerspiegel te stabiliseren. Een constante suikerspiegel staat voor minder energiedips en dus minder drang naar zoetigheid. Zoethout en pepermunt kunnen eveneens deze drang in toom houden.

    De combinatie van pepermunt en citroen zorgt voor een frisse smaak. Door de toevoeging van de zoete specerijen kaneel en zoethout heb ik niet de neiging de drank af te werken met suiker of zoetstof. Wanneer je ongezoete (ijs)thee drinkt in plaats van bijvoorbeeld fruitsap of frisdrank (ice tea), neem je veel minder kcal op. Hierdoor past deze drank perfect in een vermageringsdieet. Zal hij effectief de vetverbranding bevorderen? Ik zou er niet op rekenen, maar baat het niet, dan schaadt het niet.

    19-09-2015, 15:12 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen drankjes
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balisto Yoberry-Mix

    Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een ‘gezonde’ koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken: 

    -> Balisto Yoberry-Mix bevat per pakje (1 koek) 93 kcal;
    -> Het vetgehalte is 25 %;
    -> Per 100 g bevat hij 265 mg natrium;
    -> Het vezelgehalte wordt niet vermeld.

    Vanwege het hoge vetgehalte kunnen we een Balisto geen voorkeurskoek noemen. Door zijn lage energiegehalte per stuk, ben je er wel beter mee dan met een andere snoepreep (Twix, Snickers,…). Op een gezondere manier je drang naar chocolade stillen, doe je met een blokje (of bijvoorbeeld een Mignonette, energiegehalte van ongeveer 50 kcal per stuk) van de donkerste variant. Liever wat meer knabbelwerk? In de natuurvoedingswinkel (Terrasana) vond ik van het merk ‘Soria’ rijstsnacks met een vulling van chocolade en hazelnoten. Ze bevatten geen geraffineerde bloem (wel volkoren rijstmeel) en hebben, zeker voor chocoladekoeken, een gunstige vetzuursamenstelling. Met 106 kcal per pakje (3 snacks), 14 g vet, 48 mg natrium en 3 g vezels per 100 g voldoen ze bovendien aan de eisen van het VIGEZ.





    19-09-2015, 14:47 geschreven door Carmen  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Productbesprekingen tussendoortjes
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs