Glucose-fructosesiroop wordt ook wel fructose-glucosesiroop, glucosesiroop, fructosesiroop, maïssirroop, isoglucose of high-fructose corn syrup (HFCS) genoemd en wordt gebruikt als zoetmiddel. Terwijl suiker voor de helft uit glucose en voor de helft uit fructose bestaat, bevat glucose-fructosesiroop meer fructose dan glucose. Hierdoor is hij zoeter. Aangezien hij bovendien goedkoper en langer houdbaar is, is hij sinds de jaren 80 een veelgebruikt ingrediënt in frisdranken, ijs, snoep, gebak, soepen, ketchup, dressings, crackers,... Zeker de laatste jaren is een bewerkt (zoet) voedingsmiddel zonder dit ingrediënt vinden een hele karwei. Deze trend is verontrustend, want nog meer dan gewone suiker zorgt hij voor leververvetting en vergroot hij de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en kanker. Daarnaast bevat deze siroop soms ook hoge concentraties kwik, wat nog een extra belasting voor de gezondheid is.