Voldoende drinken is in elk seizoen belangrijk. Water is de voorkeursdrank. Ter afwisseling zijn koffie en thee ideaal. Warme dranken zijn in de zomer echter minder geliefd. Aan de koude varianten van deze twee wordt vaak veel suiker toegevoegd. Ze zelf maken en zoeten met bijvoorbeeld stevia is een oplossing. Geen tijd voor? In de apotheek vond ik Tilman Elimin Fresh. Volgens de gebruiksaanwijzing moet je een zakje gedurende 4 tot 6 minuten in een glas koud (spuit)water laten trekken om een lekkere, afslankende thee te krijgen. Maar klopt dit ook? Ik testte de variant met munt en citroen. Ook de smaken Citroen-Anijs en Hibiscus-rode vruchten bestaan.
Zoals de meeste afslankende dranken, bevat ook Tilman Elimin Fresh Munt-Citroen groene thee. Groene thee is rijk aan anti-oxidanten en bevat geen kcal. Het is dus een gezonde dorstlesser. Dat het effectief vetverbrandend werkt, is echter nooit bewezen. Sommige studies tonen een beperkt gunstig effect op het vermageringsproces, in andere onderzoeken is er helemaal geen invloed waarneembaar. Zelfs als een gunstig effect bij overgewicht werd geobserveerd, gold dit slechts op korte termijn.
Ook citroen(sap), eveneens aanwezig in zowat alle vetverbrandende dranken, heeft waarschijnlijk geen effect.
De andere ingrediënten zijn rozemarijn, kaneel, zoethout en pepermunt. De kruidengeneeskunde zegt dat rozemarijn vochtafdrijvend werkt. Is het echter niet vet dat we willen verliezen?
Hoewel ook hierbij niet alle onderzoeken hetzelfde resultaat leveren, zou kaneel kunnen helpen om de suikerspiegel te stabiliseren. Een constante suikerspiegel staat voor minder energiedips en dus minder drang naar zoetigheid. Zoethout en pepermunt kunnen eveneens deze drang in toom houden.
De combinatie van pepermunt en citroen zorgt voor een frisse smaak. Door de toevoeging van de zoete specerijen kaneel en zoethout heb ik niet de neiging de drank af te werken met suiker of zoetstof. Wanneer je ongezoete (ijs)thee drinkt in plaats van bijvoorbeeld fruitsap of frisdrank (ice tea), neem je veel minder kcal op. Hierdoor past deze drank perfect in een vermageringsdieet. Zal hij effectief de vetverbranding bevorderen? Ik zou er niet op rekenen, maar baat het niet, dan schaadt het niet.
Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een gezonde koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken:
-> Balisto Yoberry-Mix bevat per pakje (1 koek) 93 kcal; -> Het vetgehalte is 25 %; -> Per 100 g bevat hij 265 mg natrium; -> Het vezelgehalte wordt niet vermeld.
Vanwege het hoge vetgehalte kunnen we een Balisto geen voorkeurskoek noemen. Door zijn lage energiegehalte per stuk, ben je er wel beter mee dan met een andere snoepreep (Twix, Snickers, ). Op een gezondere manier je drang naar chocolade stillen, doe je met een blokje (of bijvoorbeeld een Mignonette, energiegehalte van ongeveer 50 kcal per stuk) van de donkerste variant. Liever wat meer knabbelwerk? In de natuurvoedingswinkel (Terrasana) vond ik van het merk Soria rijstsnacks met een vulling van chocolade en hazelnoten. Ze bevatten geen geraffineerde bloem (wel volkoren rijstmeel) en hebben, zeker voor chocoladekoeken, een gunstige vetzuursamenstelling. Met 106 kcal per pakje (3 snacks), 14 g vet, 48 mg natrium en 3 g vezels per 100 g voldoen ze bovendien aan de eisen van het VIGEZ.
Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een gezonde koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken:
-> Vondelmolen peperkoek bevat per pakje (2 sneetjes) 120 kcal; -> Het vetgehalte is minder dan 1%; -> Per 100 g bevat hij 168 mg natrium; -> Hij levert per 100 g iets meer dan 3 g vezels.
We kunnen dus besluiten dat Vondelmolen Peperkoek met parelsuiker een eerstekeuskoek is. Is het daarom een gezond tussendoortje? Elke koek behoort tot de restgroep. In de restgroep zijn alle voedingsmiddelen opgenomen die niet nodig zijn in een evenwichtige voeding. Ze leveren vooral energie en in verhouding weinig of geen voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Ook peperkoek gaan we dan ook geen écht gezond tussendoortje noemen. Wat me bovendien verontrust, is dat het hoofdingrediënt glucose-fructosestroop is. Roggebloem komt slechts op de tweede plaats. 37% van de peperkoek is roggebloem. Meer dan 37% is dus glucose-fructosestroop. Terwijl suiker voor de helft uit glucose en voor de helft uit fructose bestaat, bevat glucose-fructosesiroop meer fructose dan glucose. Hierdoor is hij zoeter. Aangezien hij bovendien goedkoper en langer houdbaar is, is hij sinds de jaren 80 een veelgebruikt ingrediënt. Zeker de laatste jaren is een bewerkt (zoet) voedingsmiddel zonder dit zoetmiddel vinden een hele karwei. Deze trend is verontrustend, want nog meer dan gewone suiker zorgt hij voor leververvetting en vergroot hij de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en kanker. Daarnaast bevat deze siroop soms ook hoge concentraties kwik, wat nog een extra belasting voor de gezondheid is.
Palmolie wordt gewonnen uit het vruchtvlees van oliepalmvruchten. Het is een zeer goedkope vetstof en wordt dan ook veelvuldig gebruikt in gebak en taart, kant-en-klare gerechten, pizza's, quiches, sandwiches, zoete en zoute koekjes, smeerpasta's en margarines. Plantaardige oliën zijn doorgaans rijk aan onverzadigde, gezonde vetten. Palmolie, palmpitolie en kokosolie zijn echter rijk aan verzadigde vetten die de kans op hart- en vaatziekten verhogen.
Hoewel voedselproducenten veelvuldig gebruik maken van dit ingrediënt, raad de Hoge Gezondheidsraad aan om de inname ervan te beperken. In de praktijk komt dit dus neer op zoveel mogelijk onbewerkte producten te kiezen.
200 g quinoa 10 tricolore kerstomaatjes 1 komkommer 110 g groene mini-asperges ½ venkel ½ bussel koriander ½ bussel munt 1 koffielepel sambal oelek
Voor de dressing: Sap van ½ limoen Sap van ½ citroen 4 eetlepels olijfolie 4 eetlepels sushi-azijn Peper en zout
1) Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. 2) Snijd het uiteinde van de asperges en blancheer ze kort. Laat ze daarna schrikken onder koud water. 3) Snijd de tomaten in partjes. Spoel de komkommer en de venkel en snijd in kleine blokjes. Hak de munt en de koriander fijn. 4) Meng de groenten, de sambal oelek en de groene kruiden onder de quinoa. 5) Maak een dressing door alle ingrediënten te mengen, giet deze over de quinoasalade en serveer koud. Werk af met fijngesnipperde koriander.
Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een gezonde koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken:
Sultana Fruitbiscuit Naturel -> Sultana Fruitbiscuit Naturel bevat per pakje (3 koeken) 171 kcal; -> Het vetgehalte is 7%; -> Per 100 g bevat hij 240 mg natrium; -> Hij levert per 100 g bijna 3 g vezels.
Sultana Hartig Kaas-tomaat
-> Sultana Hartig Kaas-tomaat bevat per pakje (3 koeken) 177 kcal; -> Het vetgehalte is 14 %; -> Per 100 g bevat hij 1000 mg natrium; -> Hij levert per 100 g nog geen 2 g vezels.
Sultanas worden gezien als gezonde koeken. Toch voldoet geen van beide varianten aan de eisen om een voorkeurskoek genoemd te mogen worden. De hartige versie bevat niet alleen te veel kcal, maar ook te weinig vezels. Bovendien brengt hij heel veel zout aan. Hierdoor is deze gezonde koek volgens het VIGeZ zelfs geen tweedekeuskoek, wel een product dat zelfs in de restgroep bij de slechtste leerlingen hoort.
Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een gezonde koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken:
Grany zacht appel en abrikoos
-> Grany zacht appel en abrikoos bevat per pakje (1 koek) 130 kcal; -> Het vetgehalte is 14 %; -> Per 100 g bevat hij 330 mg natrium; -> Hij levert per 100 g 3 g vezels.
Grany zacht appel en abrikoos voldoet aan de 4 eisen die het VIGeZ oplegt, het is dus een voorkeurskoek. Toch valt ook hier het gebruik van de goedkope, maar ongezonde ingrediënten glucose-fructosesiroop en palmolie op.
Grany biscuit granen
-> Grany biscuit granen bevat per pakje (2 koeken) 132 kcal; -> Het vetgehalte is 17 %; -> Per 100 g bevat hij 640 mg natrium; -> Hij levert per 100 g iets meer dan 5 g vezels.
Grany biscuit granen bevat te veel vet en te veel natrium (zout) om een voorkeurskoek te zijn. Wel erg positief is zijn hoge vezelgehalte. Van alle reeds besproken koeken zal deze dan ook het best verzadigen. Bovendien zullen de vezels de nadelige effecten van de snelle suikers deels wegwerken. Met een natriumgehalte van 640 mg per 100 g is deze koek volgens het VIGeZ echter een product dat zelfs in de restgroep bij de slechtste leerlingen hoort. Het plaatst Grany biscuit granen dus in dezelfde categorie als frangipanes, wafels, Juist vanwege zijn hoge vezelgehalte vind ik dit niet terecht.
1) Kook de geschilde aardappelen samen met de broccoli gaar in een grote pan met lichtgezouten water. 2) Plet de hazelnoten in grove stukken op een snijplank en rooster ze enkele minuten in een droge pan op een hoog vuur. 3) Meng de mosterd, de wijn- en balsamicoazijn en de olie tot een vinaigrette. 4) Breng op smaak met peper. 5) Laat de aardappelen en de broccoli uitlekken. Snijd de aardappelen overlangs in twee en leg ze in een slakom. Doe er de uitgelekte broccoli, rode ui en geroosterde hazelnoten bij. Overgiet met de vinaigrette. Laat 1 minuut intrekken en meng voorzichtig. Dien onmiddellijk op.