'Kip uit blik', het klinkt niet erg aantrekkelijk. Na een smaaktest en kritische blik op de voedingswaarde blijkt dit product het echter wel te zijn.
Over smaken en kleuren valt niet te twisten, maar over de nutritionele samenstelling doe ik wel graag mijn zegje.
Hoewel Target Kip ook warm gemaakt kan worden, lijkt het me eerder interessant voor in slaatjes of voor op een broodje. Om het product te kunnen beoordelen, ga ik het dan ook vergelijken met de charcuterie-variant (kippenwit).
Aan vleeswaren worden vaak nitrieten toegevoegd, onder andere om te voorkomen dat ze snel bederven. Nitrieten maken de zuurstof in het bloed minder beschikbaar. Aangezien de hoeveelheid toegelaten additieven strikt gereglementeerd is, is er echter geen reden tot paniek.
Toch vind ik het een pluspunt dat Target Kip geen kunstmatige additieven bevat. Na deze vaststelling maakte ik me echter meteen zorgen over het zoutgehalte. Er moet immers toch iets zijn dat het product beschermt tegen bederven en aangezien dit bij voeding uit blik doorgaans enorme hoeveelheden zout zijn...
Mijn vrees bleek echter onterecht te zijn. Met 1,2 (natuur) en 1,4 g (in tomatensaus) per 100 g bevat het maar ongeveer de helft zoveel zout als het kippenwit.
Aangezien dit het punt was waarover ik me het meeste zorgen maakte, zou er al iets grondig mis moeten zijn met het vetgehalte om het product als 'slecht' te categoriseren. Ook op dat vlak scoort Target Kip echter uitstekend. Het vlees is voor 100% afkomstig van de kippenborst. Kippenvlees is altijd relatief mager, maar als we weten dat een kippenbout 5 keer zo vet is als een kippenborst, is ook dit weer een positief punt voor Target Kip.
We hebben hier dus te maken met een magere eiwitbron, met andere woorden een product dat zeker in de winkelkar van wie wil vermageren mag vallen. Met 15 g per portie (26 g per 100 g) is hij immers niet alleen eiwitrijker dan de charcuterie-variant, het is ook een ideale hoeveelheid om bij de lunch te eten.