De kaas in lasagne, moussaka, kant-en-klaar-maaltijden en op pizza's en cheeseburgers is vaak geen echte kaas. In plaats daarvan wordt de zogenaamde analoog- of imitatiekaas gebruikt. Echte kaas ontstaat door bacteriën in te laten werken op melk en ondergaat een rijpingsproces. Analoogkaas heeft geraffineerde palmolie, melkeiwit, zetmeel, smaak- en kleurstoffen (en eventueel wat echte kaas) als ingrediënten en moet niet rijpen.
Deze nepkaas wordt gebruikt omdat - hij goedkoper is; - beter smelt en zich makkelijker laten raspen; - de kans op bederven kleiner is.
Drie redenen die ervoor zorgen dat er steeds meer van dit product gebruikt wordt. Natuurlijk hebben we liever echte kaas, maar wie leest er steeds de ingrediëntenlijst? Bovendien zijn levensmiddelenfabrikanten slim. Als ze naast nepkaas ook wat echte kaas gebruiken, kunnen ze 'kaas' bij de ingrediënten vermelden. De bestanddelen van de nepkaas plantaardige olie, zetmeel worden apart vermeld. Talloze producten bevatten olie en zetmeel, dus hoe zou de gemiddelde consument moeten weten dat ze op imitatiekaas wijzen?
|