Het VIGeZ of Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie beoordeelt een koek op basis van 4 criteria: het energie-, vet-, vezel- en zoutgehalte. Een gezonde koek mag volgens haar maximum 150 kcal per portie leveren. Per 100 g mag hij niet meer dan 15 g vet en 400 mg natrium bevatten en moet hij minstens 2 g vezels aanbrengen. Aangezien het VIGeZ een onafhankelijk expertisecentrum is, ga ook ik deze criteria gebruiken:
-> Balisto Yoberry-Mix bevat per pakje (1 koek) 93 kcal; -> Het vetgehalte is 25 %; -> Per 100 g bevat hij 265 mg natrium; -> Het vezelgehalte wordt niet vermeld.
Vanwege het hoge vetgehalte kunnen we een Balisto geen voorkeurskoek noemen. Door zijn lage energiegehalte per stuk, ben je er wel beter mee dan met een andere snoepreep (Twix, Snickers,
). Op een gezondere manier je drang naar chocolade stillen, doe je met een blokje (of bijvoorbeeld een Mignonette, energiegehalte van ongeveer 50 kcal per stuk) van de donkerste variant. Liever wat meer knabbelwerk? In de natuurvoedingswinkel (Terrasana) vond ik van het merk Soria rijstsnacks met een vulling van chocolade en hazelnoten. Ze bevatten geen geraffineerde bloem (wel volkoren rijstmeel) en hebben, zeker voor chocoladekoeken, een gunstige vetzuursamenstelling. Met 106 kcal per pakje (3 snacks), 14 g vet, 48 mg natrium en 3 g vezels per 100 g voldoen ze bovendien aan de eisen van het VIGEZ.

|