9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    20-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17, 18, 19 en 20 mei 2013 - PASSIE: kunstige creaties
    O.l.v. Johan - M. Van de Walle hebben verschillende aquarelcursisten zich de laatste jaren zodanig ontwikkeld dat tijdens dit weekend zij hun mooie creaties tentoon konden stellen. Alle leden werden uitgenodigd om dit weekend een kijk te komen nemen in Ter Loo, Torhoutsesteenweg 56 te 8210 Loppem.

    Het was voor de initiatiefnemers een fantastisch weekend, waarop zijn heel wat geïnteresseerden mochten begroeten.

    Door op de link *.pps te klikken wordt een PowerPoint presentatie geopend. Veel kijkplezier.

    Bijlagen:
    TerLoo.ppsx (2.6 MB)   

    20-05-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    04-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 mei 2013 - 13.30u - begeleide fietstocht Groot-Brugge
    Via Paalbos, Doornhut, Rooigem, het Zuidervaartje, de Dampoort en de zwaaikom bereikten we Scheepsdalebrug. We vervolgden onze weg langs een kort stukje kanaal richting Oostende. Langs kasteel Bloemendale, de spoorweg en Hof ter Straeten kwamen we in Varsenare. Daar doken we domein Beisbroek binnen en hadden er een verdiende pauze aan het Koetshuis.

    Via Zevenkerken, Bethanië en de Lac van Loppem bereikten we aan Weinebrugge de Albertlaan, waar we het brede fietspad richting Brugge volgden. We reden hierbij de nieuwe fietsbrug over de Expressweg officieel in.

    Via Sint-Michiels en een stukje Ring bereikten we de Katelijnebrug. Via het Brugs kerkhof bereikten we onze eindbestemming en genoten nog wat na in 't Leenhof.









    04-05-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    20-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 april 2013 - groepsbezoek aan Atlantikwall met gids

     

     

    Provinciedomein Raversijde

     

    Openluchtmuseum Atlantikwall

    We gingen terug op stap, ditmaal naar het Provinciedomein Raversijde. We gingen er meerbepaald de Atlantikwall bezoeken, onder deskundige begeleiding van een plaatselijke gids.  Atlantikwall  een wandeling langs de goed bewaarde overblijfselen van de batterij ‘ Aachen’ uit de Eerste Wereldoorlog en de batterij ‘ Saltzwedel neu’ uit de Tweede Wereldoorlog.  We  vonden er,  met origineel materiaal,  ingerichte bunkers, open en overdekte gangen,  maar ook artilleriestukken en zoeklichten wachtten er ons op.

    Het loonde zeer zeker de moeite.
    HIeronder enkele sfeerbeelden (met dank aan Ronny en Lizette)

































    20-04-2013 om 10:24 geschreven door DFVA  


    25-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 maart 2013 - ledenfeest Kasteel van Moerkerke

    Het bestuur nodigde haar leden uit voor een feestmaaltijd n.a.v. haar ledenfeest.  Wat stond er op het menu ?

     

    Aperitief met hapjes

    Mechelse asperges met gestoomde grietfilet in een mousselinesaus met gerookte zalm en verse tuinkruiden

    Filet van parelhoen in een lichte roomsaus met primeurgroentjes

    Gemarineerde ananas, witte chocolade, munt, fris van mango, crumble van limoen

           Koffie en koekjes

    49 trouwe leden trotseerden de winterkoude en genoten van een warme namiddag.

    Hierbij enkele sfeerbeelden.

































    25-03-2013 om 18:00 geschreven door DFVA  


    20-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 maart 2013 - Nacht van de Geschiedenis - Prof. Em. J.J. Cassiman

    DINSDAG 19 maart 2013

    om 20.00 uur

    NACHT VAN DE GESCHIEDENIS

     

    Toepassingen van DNA-analyse in gerechtelijk en forensisch onderzoek

     

    Prof. Em. J.J. Cassiman

     

    De explosieve groei van biotechnologische methoden heeft een reeks belangrijke toepassingen mogelijk gemaakt in niet-medische domeinen.

    Door middel van DNA-onderzoek op mens en dier kan men deze bevindingen ook toepassen in gerechtelijk onderzoek: het vergelijken van het DNA-profiel van een biologisch spoor met dat van verdachten of slachtoffers – in vaderschapsbepalingen, in het oplossen van historische zaken – de Romanov’s, Lodewijk XVII etc. – maar ook in het onderzoek van menselijke resten bij archeologische opgravingen. Bovendien kan DNA-onderzoek ons ook heel wat leren over wie onze stamvaders en stammoeders zijn geweest, wanneer zij vermoedelijk hebben geleefd en of we nu afstammen van de Neanderthalers of andere homosoorten.

     

    De DNA-molecule zorgt dus als het ware voor de fysische continuïteit tussen de generaties en kan dus met succes worden aangewend om bepaalde vormen van afstamming te achterhalen, al blijft het gebruik van deze mogelijkheden voorlopig nog redelijk beperkt.

     

    U leest het:  zeer boeiende materie, die ons door Professor Cassiman (KU Leuven) op een gepaste wijze uit de doeken werd gedaan.



















    20-03-2013 om 18:06 geschreven door DFVA  


    10-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken voor mannen 1 maart 2013 (o.l.v. Lena Hallaert)
    Deze themakookavond voor mannen ging de Oosterse weg op. We probeerden het namelijk eens op de Thaïse manier.

    DE OOSTERSE KEUKEN – 01/03/2013

     

    THAISE KRABSOEP MET KOKOS, RIJSTNOEDELS EN SLUIMERERWTEN

    THEE VAN SCAMPI’S

    ZOETZURE SSCAMPI’S

    KOMKOMMERSALADE

    OOSTERSE KOOLSLA

    KOKOSRIJST

    WOK MET RUNDSVLEES, TERIYAKI EN SESAM

    PITTIGE KIPPENSCHOTEL MET KOKOSMELK

    KOKOSFLAN MET PASSIEVRUCHT

     

     

    THAISE KRABSOEP MET KOKOS, RIJSTNOEDELS EN SLUIMERERWTEN

    Benodigdheden: 4 sjalotten – 2 teentjes look -  1 groen pepertje (of espelettepeper) – 1 bosje koriander – 1 bosje basilicum – 2 stengels citroengras – 2 lepels olie – 2 eetlepels kurkuma – 8 dl kokosmelk – 4 dl visbouillon -  50 gr rijstnoedels of rijstvermicelli – 100 gr sluimererwten – 100 gr diepvrieserwten – 450 gr krabvlees – 1 a 2 eetlepels vissaus – sap van 1 limoen – kroepoek voor de afwerking

    Werkwijze: Snij de citroengrasstengels doormidden en haal de zachte kern eruit.  Snij het pepertje doormidden en verwijder de zaadjes.  Pel en snipper de sjalot en de look.

    Pureer in de keukenrobot de sjalotten, de look, het groene pepertje, de koriander en de basilicum, samen met de kern van het citroengras.

    Verhit de olie in een pan en fruit de kruidenpasta aan, samen met de kurkuma. 

    Voeg de kokosmelk en de visbouillon toe en de citroengrasstengels en breng aan de kook.

    Voeg de rijstnoedels toe en kook beetgaar.

    Blancheer ondertussen de versneden sluimererwten in gezouten water.

    Voeg de erwten, krab en sluimererwten toe aan de soep.  Breng de soep op smaak met vissaus en limoensap.

    Verdeel over kopjes en dien op met kroepoek.

     

    ZOETZURE SCAMPI’S

    Benodigdheden:   1 verpakking scampi’s – 1 groot blik ananas – 150 gr fijngesnipperde ui – 1 rode paprika – vetstof

    Benodigdheden  voor de saus:  12 eetlepels tomatenketchup – 8 eetlepels suiker – 8 eetlepels wijnazijn – 4 eetlepels olie – 4 eetlepels sojasaus – 1 kippenbouillonblokje – een snuifje gemberpoeder – maïzena

    Werkwijze:

    Meng alle ingrediënten voor de saus.

    Bak de scampi’s aan in de pan,  neem uit de pan en hou warm.  Stoof de ui en de paprikareepjes in de pan en voeg er de gemengde ingrediënten voor de saus aan toe, samen met het sap van de ananas.  Laat goed doorkoken en bindt indien nodig met maïzena en voeg de stukjes ananas toe.

     

    THEE VAN SCAMPI’S

    Benodigdheden:  1 sjalot – 1 teentje look – 1 stuk gember van 3 cm – 2 stengels citroengras – 1,5 liter visbouillon – 1 staal preiwit – 1 wortel – eventueel  – verse koriander – scampi’s

    Werkwijze:  Pel de scampi’s en spaar het afval.  Pel en hak de look en de sjalot.  Schil de gember en snij in kleine stukjes. 

    Bak de afval van scampi’s aan in een weinig olijfolie en blus met de visbouillon.  Voeg de gember, lookteentje en het gekneusde citroengras toe.  Breng aan de kook, verminder en laat 30’ trekken.  Snij ondertussen de prei in zeer fijne ringetjes en de wortel in piepkleine blokjes.

    Zeef de bouillon, voeg de fijngesneden groentjes toe en laat garen.  Breng op smaak met pezo.

    Bak ondertussen de scampi’s in een pan en breng op smaak met peper en zout.

    Doe de thee in een glaasje, steek scampi op de rand en versier met koriander

     

    WOK MET RUNDSVLEES, TERIYAKI EN SESAM

    Benodigdheden:

    400 g rundvlees (bv. 'groothoofd') - 1 paksoi (Aziatische kool)  - 4 babymaïskolfjes  - 1 stuk gember  - 100 g sojascheuten   -  12 shitake-paddenstoelen   -  1⁄2 rode chilipeper   - 

    6 eetlepels arachideolie   -  8 eetlepels rijstwijn (of sherry)  -  4 eetlepels sojasaus   -  8 eetlepels suiker   -  2 eetlepels sesamolie   - 1 teentje look

    Werkwijze:

    Bereid eerst de marinade voor het vlees. Meng de rijstwijn, de sojasaus, de suiker en de sesamolie in een schaal. Pel de look en plet deze tot pulp. Voeg ook de lookpulp toe en meng alles goed.

    Snij het rundvlees in dunne hapklare plakjes. Je kan voor dit gerecht bv. groothoofd gebruiken, een deelstuk van het rund.

    Leg de plakjes rundvlees in de marinade. Roer even om zodat de saus smaak kan geven aan het vlees. Zet de marinade met het rundvlees opzij.

    Snij de bladeren van de paksoi los en was ze in veel water.

    Laat de kool uitlekken en snij de bladeren (de blanke stelen én de groene bladeren) in grove stukken.

    Maak (indien nodig) de shiitake-paddenstoelen schoon met een doekje of een borsteltje en verwijder het verharde deel van het steeltje. Snij de paddenstoelen in kwartjes.

    Snij de kolfjes babymais in reepjes.

    Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snij het pikante vruchtje in zeer fijne stukken.
    Opmerking: Was daarna onmiddellijk je handen! Het sap van de chilipeper kan voor ellende zorgen als je in je ogen wrijft.

    Schil het stukje gember en rasp de knol. (Bepaal de hoeveelheid naar smaak.)

    Verhit de wok op een hoog vuur. Schenk er een scheutje arachideolie in. (Dit type olie is bestand tegen hoge temperaturen.)

    Haal de plakjes rundvlees uit de marinade. Laat ze kort uitlekken en bak ze kort in de hete wok.
    Let op:
    als het vlees te vochtig is, zal het spatten wanneer je het in de wok doet.

    Laat het vlees al roerend kleuren en voeg vervolgens de paddenstoelen, de babymais en de snippers chilipeper toe. Roer alles om (met bv. een houten lepel).

    Voeg vervolgens ook de stukken paksoi toe, samen met de geraspte gember. Als laatste voeg je de sojascheuten toe.

    Verhit de groenten in de wok, blijf roeren en zorg ervoor dat er niets aanbrandt. Ook de paksoi moet beetgaar blijven.

    Schenk ten slotte een deel van de vleesmarinade in de wok. Extra zout en peper zijn niet noodzakelijk. De marinade zorgt voor het zoute en de chili geeft het gerecht een pikante toets.

    Roer alles een laatste keer om en serveer met rijst of noedels

     

    PITTIGE KIPPENSCHOTEL MET KOKOSMELK

    Benodigdheden:   2 dubbele kippenfilets – laurier – 1 dl witte wijn – 2 koffielepels currypoeder – 1 blik kokosroom – ¼ l room – 1 snufje saffraan – 3 dl kippenbouillon –

    1 courgette – 5 wortelen  –  1 bakje sojascheuten – 1 staal prei -   1 ui – 2 teentjes look –

    1 stukje gember - 1 koffielepel sambal oelek – 1 lepel bruine suiker – een vijftal limoenen - 75 gr geraspte kokos -   1 bosje verse koriander -

    Werkwijze: 

    Snipper de ui en de look fijn, rasp de gember.

    Ontzaad de courgette en snij in julienne, snij de gewassen prei en de

    geschraapte wortelen in julienne.

    Snij de kippenfilets in blokjes en bak ze aan, overstrooi met de curry, kruid met peper en zout.

    Haal de kip uit de pan en stoof hierin de ui, de look, de prei, de wortelen en de  courgette.

    Overgiet met de witte wijn, de kippenbouillon en de room.

    Voeg laurier toe en laat de groenten beetgaar worden.

    Voeg de stukjes kip toe en overgiet met de kokosmelk, kruid met pezo en saffraan, voeg de bruine suiker toe en breng op smaak met het limoensap.

    Laat inkoken tot de gewenste dikte, bindt indien nodig en  breng over in ovenschaal  Bestrooi met de geraspte kokos en de koriander, beleg met plakjes limoen.

    Serveer met gekookte rijst of pasta

     

    KOMKOMMERSALADE

    Benodigdheden: 1 komkommer – 1 soeplepel balsamico-azijn – ½  rode chilipeper –

    2 sjalotten – 2 soeplepels koriander – 1 soeplepel suiker- zout

    Werkwijze:  Was de komkommer en versnij in brunoise.  Hak de sjalotten en de chilipeper fijn.  Meng alle ingrediënten en voeg bij de komkommer.

     

     

    OOSTERSE KOOLSLA

    Benodigdheden:  ½ kg witte kool – 1 rode chilipeper – 1 teentje look – 1 rode paprika – 1 koffielepel geraspte gember – 2 eetlepels sesamolie – 1 koffielepel bruine suiker – 1 eetlepel sesamzaadjes – 3 eetlepels rijstwijn – lichte sojasaus

    Werkwijze:  Snij de witte kool in vier, verwijder de harde kern en snij zeer fijn.  Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij in brunoise.  Hak de chilipeper, snij de look fijn, rasp de gember.

    Fruit de look samen met de gember en de chilipeper in de sesamolie.  Strooi er de bruine suiker en de sesamzaadjes over. Voeg de witte kool toe en blus met de sake, voeg de paprika toe.   Giet er een scheutje sojasaus en water bij, dek de pan af en laat 5 a 10 minuutjes stoven.

    Breng op smaak met wat sojasaus en laat afkoelen

     

     

     

     

     

    KOKOSRIJST

    Benodigdheden: 250 gr rijst – 3 dl kokosmelk – 4 dl visbouillon – zeste van 1 limoen – 1 rood pepertje – 1 stukje gember – 4 lente-uitjes – 50 gr gedroogde kokospoeder

    Werkwijze:Breng de kokosmelk aan de kook met de visbouillon, de zeste van limoen, de rode peper en de geraspte gember.  Doe de rijst erbij en laat gaarkoken.  Snij de lente-uitjes fijn en voeg samen met de kokospoeder bij de rijst.

     

     

    KOKOSFLAN MET PASSIEVRUCHT

    Benodigdheden: 4 dooiers – 90 gr suiker – 4 dl kokosmelk – 1 dl melk – 3 gelatineblaadjes – 4 passievruchten - passievruchtencoulis

    Werkwijze:  Klop de dooiers samen met de suiker tot ruban

    Week de gelatineblaadjes in koud water.

    Kook de kokosmelk en de melk en voeg dit bij het eiermengsel en voeg de gelatineblaadjes toe.  Doe in ieder glas het vruchtvlees van een halve passievrucht en schep hierop de half opgesteven flan, laat verder opstijven in de koelkast.

    Werk af met de passievruchtencoulis.



























    10-03-2013 om 13:34 geschreven door DFVA  


    24-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 23/02/2013 - 15de quiz
    Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde Davidsfonds Ver-Assebroek haar jaarlijkse quiz. De 15de inmiddels.
    Er waren 17 groepen ingeschreven. Eén voor éen zeer gedreven. Hierna volgt een beeldimpressie, maar starten doen we met de eindstand.

    Aan iedereen een pluim voor de sterke organisatie. In het bijzonder een grote dank aan Antoon Verschuere, die met zijn gekend enthousiasme de quiz in goede banen leidde.




































    24-02-2013 om 11:43 geschreven door DFVA  


    12-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUARELCURSUS 2013

    Hierbij enkele mooie werkjes van de laatste aquarellessen.Ingezonden door Christiane Constandt.







    12-02-2013 om 18:14 geschreven door DFVA  


    20-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 januari 2013 - Toast Literair - ontbijt met anekdotes uit de geschiedenis van de tafelmanieren + kookkunst door de jaren heen - door Toon Hillewaere

    TOAST LITERAIR

     

    Ontbijt met anekdotes uit de geschiedenis van de tafelmanieren

    +

    kookkunst door de jaren heen

     

    door Toon Hillewaere

     

    In het kader van ‘toast literair’  organiseerden wij een  ontbijt, met hieraan gekoppeld een causerie. De gastspreker van dienst  was Toon Hillewaere.

     

    Tafelen is steeds een beetje feest. Geboren in de keuken van het ouderlijke hotel, begon Toon al vroeg te experimenteren. Daardoor is zijn interesse voor de keuken altijd gebleven.

     

    Tijdens zijn voordracht bracht hij ons anekdotes uit de geschiedenis van de tafelmanieren door de eeuwen heen, eetgewoontes van de prehistorie via het Franse Hof tot en met de Revolutie, import uit  Oost en West “spijzen en dranken en tradities”, en zowaar een aantal tips om in uw eigen keuken te gebruiken. Alles werd overgoten met een pikant sausje en uiteraard waren etymologische verklaringen en literaire anekdotes nooit ver te zoeken.





































    20-01-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    17-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 januari 2013 - diavoordracht Bretagne door Paul Coessens

    Audio-visuele voordracht – Bretagne -

                    door Paul Coessens

     

    “Armor”… tussen hemel en zee,

    “Argoat”… tussen hemel en aarde….

     

    Zo spreken de Bretoenen met eigen woorden

    over hun eigen land!

    Maar zelfs tussen hemel en aarde is de zee

     hier altijd dichtbij.

    “Armor”, “Argoat”… twee Keltische namen dus

    die de dappere stammen al gebruikten

    toen ze zich hier als eersten kwamen vestigen.

    In Carnac en op vele andere plaatsen hebben

    die eerste volkeren 6000 jaar geleden

    grote stenen in  merkwaardige rijen rechtop gezet…

     

    Vandaag zijn de Bretoenen nog steeds diepgelovige, maar ook koppige, dappere en eenvoudige mensen. Ze leven in een land van klippen met grillige vormen en onverwachte kleuren, kruisbeelden en calvaries, heilige fonteinen, oude vrouwen met traditionele kapjes, festnoz of feesten, processies en pardones, mysteries en legendes

     

    Dit alles maakt van Bretagne een wonderlijke streek, waarover Paul Coessens prachtig kon vertellen.

















    17-01-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    08-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 december 2012 - Maud Bekaert

    Letters in steen - werk en inspiratie

     

    door Maud Bekaert

     

    Hoeve Hangerijn (zaal De Doening)


    Maud Bekaert is letterbeeldhouwster. In deze voordracht vertelde ze over de verschillende facetten van haar werk en lichtte het verschil toe tussen opdracht- en vrij werk. Aan de hand van foto’s maakten we kennis met steensoorten, het kalligrafische aspect in haar werk en de stijl die ze de voorbije 18 jaren als letterbeeldhouwster heeft ontwikkeld.

    Ze sprak over inspiratiebronnen en de manier waarop ze die aanwendt. Over haar werk in Zuid-Afrika en over QNX.

    Verder ging Maud Bekaert graag  in op vragen van het publiek en ontstond een interessant gesprek over kunst, kunstambacht en letterbeeldhouwen.

    Bedankt voor deze interessante avond.







































    08-12-2012 om 12:50 geschreven door DFVA  


    01-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 november 2012 - wijndegustatie o.l.v. Willy De Four

    We hebben al een heel wat wijnstreken van Frankrijk afgereisd. We zijn op weg naar Bordeaux maar stopten vandaag in le Sud-Ouest.

     

    Het zuidwesten is een uitgestrekt wijngebied met heel veel appellations. Het is een verzamelnaam van alle wijngaarden ten oosten, ten zuidoosten en ten zuiden van Bordeaux en het departement Gironde.

    Het landschap wordt hier minder overheerst door wijngaarden dan elders. In dit luilekkerland (Périgord) zijn veel boomgaarden  (pruimen, appels, noten), weilanden en pluimveebedrijven (foie-gras).

    De grootste en bekendste wijngebieden liggen rond Bergerac aan de Dordogne en rond Cahors aan de Lot, maar er zijn tientallen kleine en onbekende appellations. Het is een vrij onbekende streek met wijnen die al eeuwen in de schaduw van de bordeauxwijnen staan. Na een korte theoretische inleiding over de streek, de appellations en de gebruikte druivenrassen zal het wijngebied van het zuidwesten, voor u geen onbekende meer zijn. De gehele streek uitkammen en de verschillende appellations proeven is een onmogelijke zaak .

     

    In de blindproeverij kwamen naast bekende appellations zoals Bergerac, Cahors, Madiran en Jurançon ook minder gekende appelations aan bod, zoals Côtes du Marmandais, Gaillac, Côtes du Frontonais, Côtes du Brulhois en Pacherenc du Vic-Bilh.

     

    Het werd een leerrijke informatieve avond gevuld met karaktervolle typische wijnen.









































    01-12-2012 om 17:20 geschreven door DFVA  


    12-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 en 12 novemer 2012 - cursus klassieke muziek o.l.v. Michel Croos

    Johann Sebastian Bach

    (1685-1750)

     

    Klassieke muziek - initiatie

    door Michel Croos 

    In 2011 werden drie muziekinitiatieavonden gewijd aan Johann Sebastian Bach.
    Toch bleek dit onvoldoende om de veelzijdigheid van zijn composities aan te tonen.

    Op 5 en 12 november 2012 kwamen nog enkele monumentale werken voor solisten, koor en orkest aan bod: het Kerstoratorium, de Hohe Messe en de Mattäus-Passion.
    Besluiten deden we  met  “De Kunst der Fuga”.















    12-11-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    10-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUARELCURSUS NAJAAR 2012
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een laatste creatie van hand van Gilbert Desoete.

    10-11-2012 om 17:25 geschreven door DFVA  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUAREL - collage door Gilbert De Soete
    Met dank aan Gilbert



























    10-11-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    01-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUARELCURSUS NAJAAR 2012

    Op 11 oktober 2012 ging de vijfde lessenreeks aquarel van start, o.l.v. Johan Van de Walle. In deze nieuwe reeks, onder de titel ‘Joy with creation’ verwerven de cursisten verdere bekwaamheid in allerhande technieken én leren ze ook bewust met kleuren omgaan. Bovendien is er ook ruimte om te werken aan een eigen project. Daarover meer later.







    01-11-2012 om 13:40 geschreven door DFVA  


    13-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 oktober 2012 - Koken voor mannen o.l.v. Lena Hallaert

    Crème Bruleé van brie met ananassalsa

    Erwtensoep met torentje van garnaal, gerookte forel en zure room

    Eendenborst  met Cumberlandsaus, witloofcompote en rucolastoemp

    Chocoladeschuim geparfumeerd met sinaasappel

    CREME BRULEE VAN BRIE MET ANANASSALSA

    Benodigdheden: 

    200 gr brie – 200 gr platte kaas – bruine suiker

    Werkwijze: 

    Smelt de brie op een zacht vuurtje.  Voeg van het vuur de platte kaas toe.Vul kleine platte schaaltjes en laat opstijven in de koelkast.

    Lepel wat bruine suiker op de schaaltjes en brandt ze af met een brandertje. Werk af met de ananassalsa.

    ANANASSALSA

    Benodigdheden:1 eetlepel olijfolie – 2 schijven ananas in blokjes -  wat  rasp van 1 limoen – wat sap van 1 limoen  -  pezo

    Werkwijze:  Doe de ananasblokjes in een kom en vermeng met alle ingrediënten. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met pezo. 

    ERWTENSOEP MET TORENTJE VAN GARNAAL EN ZURE ROOM  

    Benodigdheden  voor de soep:  350 gr diepvrieserwten – 80 gr gerookt spek in 1 stuk – 2 preiwitten – 2 uien – 1 liter gevogeltebouillon – olijfolie – pezo

    Voor het torentje:  2 gerookte forelfilets – 100 gr gepelde garnalen  – 2 lente-uitjes – 1 tomaat – truffelolie –  pezo – 100 gr zure room – plukjes kervel

    Werkwijze:

    Spoel de prei en snij in stukken. Pel en snipper de ui. Fruit de prei en de ui aan in wat olijfolie. Blus met de bouillon en doe het spek erbij Laat 15 minuutjes op een zacht vuur trekken. Voeg 300 gr erwten toe en laat nog 5 minuten koken. Verwijder het spek en mix de soep en breng op smaak met pezo. Maak het torentje: Pel de garnalen. Pel en ontpit de tomaat. Blancheer de resterende erwten (50gr). Snij de gerookte forel in blokjes Snij de lente-uitjes fijn. Meng de garnalen en de gerookte forel. Voeg de lente-ui, de erwtjes en de Tomatenblokjes toe. Breng op smaak met pezo en wat truffelolie. Zet in de oven op 100° gedurende een achttal minuutjes.  Zet een dresseerring op de warme borden , vul met het mengsel en verwijder de ring. Werk af met een quenelle zure room en een takje kervel.

    EENDENBORST MET CUMBERLANDSAUS

    Benodigdheden:  Eendenborstfilets – pezo – boter

    Voor de suikersiroop:  100 gr water - 100 gr suiker -  de schil van een sinaasappel

    Voor de saus:  2 dl sinaasappelsap – 1 eetlepel aalbessengelei – 50 gr fijne witte suiker – 2 eetlepels water – 2 eetlepels witte wijnazijn –

    1 eetlepel roze peperbessen – 1 blik druiven – 1 dl bruine fond – handboter – pezo

    Werkwijze: 

    Kook het water en de suiker tot stroop.  Was de sinaasappel, maak zestes van de schil  en blancheer in de suikersiroop.  Laat uitlekken op bakpapier.

    Voor de saus:  Laat de suiker en het water karameliseren, voeg de bruine fond, het sinaasappelsap, de witte wijnazijn en het sap van de druiven toe en laat inkoken. Bind de saus met de handboter, breng op smaak met pezo, de aalbessengelei, de roze peperbollen en de druiven. Voeg de sinaasappelzeste toe.

    Snij de eendenborstfilets kruiselings in langs de velkant.  Kleur het vlees langs beide kanten aan, te beginnen aan de velkant, breng over in vuurvaste schotel.

    Plaats in een voorverwarmde oven van 180° gedurende een vijftiental minuutjes. Verpak het vlees in folie en laat vijf minuutjes rusten alvorens in plakjes te versnijden. 

    Witloofcompote:

    Benodigdheden: 1 eetlepel rozijnen – citroensap – 500 gr rode appels – 500 gr witloof – boter – ongeveer twee eetlepels suiker – 1 dl room

    Werkwijze:  laat de rozijnen weken in het citroensap.

    Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.

    Verwijder de bittere kern uit het witloof en versnij in fijne ringetjes.  Bak de appelblokjes aan in boter en bestrooi met de suiker.

    Voeg het witloof, de rozijntjes en een eetlepel citroensap toe, schep goed om.  Voeg de room toe, laat goed doorkoken tot het witloof gaar is.  Breng op smaak met peper en zout. 

    RUCOLASTOEMP:

    Benodigdheden:  1 kg aardappelen – 100 gr rucola – 100 gr zongedroogde tomaten – scheutje melk – boter – pezomus.

    Werkwijze:  Schil de aardappelen en kook ze gaar.  Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen.  Stamp fijn en voeg de opgewarmde melk met boter erbij.  Breng op smaak met pezomus.  Roer de in stukjes gesneden zongedroogde tomaten en in de versneden rucola toe en schep om.

    CHOCOLADESCHUIM GEPARFUMEERD MET SINAASAPPEL

    Benodigdheden:  3 eigelen – 1 eetlepel suiker – 2 dl melk – 3,5 dl room – 1 vanillestok – 300 g  melkchocolade en 100 gr witte chocolade – zeste en sap van 1 sinaasappel – 3 blaadjes gelatine – 1 sinaasappel voor de garnering

    Werkwijze:  Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.

    Klop de eigelen tot ruban samen met de suiker.

    Warm de melk op samen met de uitgehaalde vanillestok en smelt hierin de gelatineblaadjes.  Voeg bij het eiermengsel.  Klop de room lobbig en voeg eveneens bij het eiermengsel.

    Laat de chocolade smelten in het sinaasappelsap en –zeste en voeg bij het eiermengsel.

    Doe in glaasjes, laat opstijven in de koelkast en versier met de à vif gesneden sinaasappel en eventueel wat slagroom.

                                                                                                                  









































    13-10-2012 om 17:19 geschreven door DFVA  


    24-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 22 september 2012 - Vers Geperst

    “Vers Geperst” - Officiële start 29ste werkjaar.

     

    Van  10 tot 18u kon men in de Patria kennis maken met het boekenaanbod van het Davidsfonds 2012-2013.

     

    Heel wat mensen vernieuwden hun lidmaatschap en maakten hierbij kans tot het winnen van een prachtig boek.

     

    Vanaf 18.30 openden een 50-tal leden vanavond het nieuwe werkjaar met een drink, voorstelling van het jaarprogramma en een gastronomische barbecue.

     

    Hierbij enkele sfeerbeelden van deze dag.































    24-09-2012 om 20:47 geschreven door DFVA  


    19-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZOMERZOEKTOCHT DAVIDSFONDS

    De zoektocht DFVA 2012 voerde ons 12-koppig groepje naar de startplaats Sint-Niklaas en naar mooie stadjes in de omgeving, zoals o.m. Rupelmonde, Bazel, Tielrode, Haasdonk en Waasmunster. Het schitterende weer, de frisse gedrevenheid om de gestelde vragen op te lossen en de kameraadschappelijke sfeer maakten er opnieuw een zalig vakantieweekend van. Met deze groepsactiviteit werd het werkjaar 2011-2012 in schoonheid afgesloten.

    Nieuwe afspraak: de startavond van zaterdag 23.09.2012.























    19-08-2012 om 11:23 geschreven door DFVA  


    03-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 2 juni 2012 - stadswandeling: "De Brugse Zorgen" o.l.v. Greta Vanzieleghem

    Met als thema ‘zorg’ maakten we tijdens de wandeling kennis met gekende en minder gekende verhalen rond zorg, waarbij zowel gefocust werd op de zorginstelling als gebouw als op het geestelijk, lichamelijk en maatschappelijk welzijn van de mens. We kwamen langs bekende, en minder bekende en vergeten instellingen die elk hun rol speelden in het verleden. Het werd een wandeling met verhalen over gevangenen, kloosterlingen, akkerzieken, onderwijs, armen, kinderzorg, enz.













    03-06-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs