KOOKLES DAVIDSFONDS 17/10/2008
aperitief: Pink Panter
aperitiefhapje: Lasagne van chevagnekaas en zalm
soep: bloemkool-courgettesoep
voorgerecht: bladerdeeggebakje met prei, zalm en kruidensausje
hoofdgerecht: kalkoenfilet met karamelsaus, ananasbrochette en krielaardappeltjes
dessert: chocobeker
Pink Panter
benodigdheden
2dl cointreau 2 dl passoa 4 à 6 dl pompelmoessap
werkwijze
Giet alle dranken in een maatbeker. Schut goed en plaats afgedekt koel weg. Serveer in smalle hoge glazen, die je eventueel versiert met citroen en suiker.
Lassagne van chevagnekaas en zalm
benodigdheden
4 sneetjes chevagnekaas 4 sneetjes gerookte zalm 1,5 soeplepels graantjesmosterd 3 eetlepels olijfolie - 1 koffielepel basilicum 1 koffielepel dille 1 blad aluminiumfolie
werkwijze
Meng de mosterd, de olijfolie, de basilicum en de dille. Leg op de strook aluminiumfolie een sneetje chevagnekaas. Giet een beetje van het mengsel op de kaas en strijk open. Leg daarop een beetje zalm. Giet terug een beetje van het mengsel op de zalm en strijk open. Leg daarop terug een sneetje chevagnekaas. Herhaal de bewerking en eindig met chevagnekaas. Plooi de folie dicht en laat opstijven in de koelkast. Snij in kleine blokjes, net voor het opdienen en serveer in een schaaltje.
Bloemkool-courgettesoep
Benodigdheden
2 uien 2 courgettes 1 bloemkool 2 liter kippenbouillon boter tijm en laurier
Werkwijze
Ui pellen en fijn snipperen. Bloemkool schoonmaken, wassen en versnijden. Courgettes wassen en grof versnijden.
Ui aanfruiten in boter. Voeg de andere groenten toe en stoof goed aan. Leng aan met bouillon, de kruiden en laat garen.
Mix de soep fijn en breng op smaak.
Bladerdeegtaartje met zalm en kruidensaus
Benodigdheden
4 plakjes bladerdeeg van 10cm op 10cm
Vulling: 20 gr. boter 2 gespoelde en in ringen gesneden preiwitten pezo 2 sneetjes
gerookte zalm 1 losgeklopt ei
voor de saus: 1,5 dl room 50 gr kruidenkaas fijngehakt bieslook pezo
Werkwijze
Smelt de boter en stoof hierin de prei, laat uitlekken. Meng de afgekoelde prei met de in reepjes gesneden zalm. Verdeel het mengsel over de deeglapjes. Bestrijk de deegranden met water, vouw ze dicht tot een driehoek en druk de randen goed aan. Bestrijk de flapjes met losgeklopt ei. Leg ze op een ingevette bakplaat (eventueel op bakpapier) en bak ze 20 op 180°. Meng de room (40% vet) met de fijne bieslook en de kruidenkaas, kruid met pezo. Verwarm de saus al roerend en serveer bij het warme gebakje.
Kalkoenfilet met karamelsaus
Benodigdheden
1 kalkoenfilet van 1 kg boter 2 uien - 1 liter sinaasappelsap 20 suikerklontjes 4 dl rode wijn pezo
Werkwijze
Het vlees langs alle zijden dichtschroeien, kruiden en laten garen. De ui fijn snipperen en stoven in wat boter. Haal de ui uit de pot en breng er het sinaasappelsap en de suikerklontjes in, laat inkoken. Breng de pan van het vuur en voeg de wijn bij. Doe de ui terug bij de saus en laat opnieuw inkoken. Daarna binden met handboter.
Ananasbrochette
Benodigdheden
1 verse ananas brochettestokken boter suiker kokospoeder
Werkwijze
Schil de ananas, halveer en snij elke helft in drie delen, verwijder de kern, snij in stukjes en breng op een brochettestokje. Kleur aan in boter, bestrooi met suiker en karameliseer kort, bestrooi met kokospoeder en dien op.
Krielaardappeltjes met spek
Benodigdheden
4 krieltjes per persoon 1 plakje gerookt spek per aardappel 1 takje rozemarijn per persoon
Werkwijze
Was en stoom (of kook) de krieltjes gaar. Leg op iedere aardappel een takje rozemarijn en omwikkel met gerookt spek. Schik in een ingeoliede vuurvaste schotel en zet in een voorverwarmde oven van 180° tot het spek begint te bruinen.
Afwerking:
Snij het vlees in plakjes. Schik op een bord: een paar plakjes vlees, nappeer met saus de gebakken ananasbrochette en de krieltjes.
Chocobeker
Benodigheden
100 gr chocolade 1 dl melk 200 gr platte kaas 2 x 75 gr. suiken 2 dl room 3 eieren
Werkwijze
Roer de dooiers en 75 gr suiker schuimig. Smelt de chocolade in de melk. Roer de eierdooiers en de chocolade in de platte kaas. Klop de room stijf. Klop het eiwit stijf en voeg 75 gr. suiker toe. Meng de room en het eiwit onder het mengsel. Dien fris op, eventueel met een koekje.
SMAKELIJK
17-10-2008 om 00:00
geschreven door DFVA 
|