9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    12-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUARELCURSUS 2013

    Hierbij enkele mooie werkjes van de laatste aquarellessen.Ingezonden door Christiane Constandt.







    12-02-2013 om 18:14 geschreven door DFVA  


    20-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 januari 2013 - Toast Literair - ontbijt met anekdotes uit de geschiedenis van de tafelmanieren + kookkunst door de jaren heen - door Toon Hillewaere

    TOAST LITERAIR

     

    Ontbijt met anekdotes uit de geschiedenis van de tafelmanieren

    +

    kookkunst door de jaren heen

     

    door Toon Hillewaere

     

    In het kader van ‘toast literair’  organiseerden wij een  ontbijt, met hieraan gekoppeld een causerie. De gastspreker van dienst  was Toon Hillewaere.

     

    Tafelen is steeds een beetje feest. Geboren in de keuken van het ouderlijke hotel, begon Toon al vroeg te experimenteren. Daardoor is zijn interesse voor de keuken altijd gebleven.

     

    Tijdens zijn voordracht bracht hij ons anekdotes uit de geschiedenis van de tafelmanieren door de eeuwen heen, eetgewoontes van de prehistorie via het Franse Hof tot en met de Revolutie, import uit  Oost en West “spijzen en dranken en tradities”, en zowaar een aantal tips om in uw eigen keuken te gebruiken. Alles werd overgoten met een pikant sausje en uiteraard waren etymologische verklaringen en literaire anekdotes nooit ver te zoeken.





































    20-01-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    17-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 januari 2013 - diavoordracht Bretagne door Paul Coessens

    Audio-visuele voordracht – Bretagne -

                    door Paul Coessens

     

    “Armor”… tussen hemel en zee,

    “Argoat”… tussen hemel en aarde….

     

    Zo spreken de Bretoenen met eigen woorden

    over hun eigen land!

    Maar zelfs tussen hemel en aarde is de zee

     hier altijd dichtbij.

    “Armor”, “Argoat”… twee Keltische namen dus

    die de dappere stammen al gebruikten

    toen ze zich hier als eersten kwamen vestigen.

    In Carnac en op vele andere plaatsen hebben

    die eerste volkeren 6000 jaar geleden

    grote stenen in  merkwaardige rijen rechtop gezet…

     

    Vandaag zijn de Bretoenen nog steeds diepgelovige, maar ook koppige, dappere en eenvoudige mensen. Ze leven in een land van klippen met grillige vormen en onverwachte kleuren, kruisbeelden en calvaries, heilige fonteinen, oude vrouwen met traditionele kapjes, festnoz of feesten, processies en pardones, mysteries en legendes

     

    Dit alles maakt van Bretagne een wonderlijke streek, waarover Paul Coessens prachtig kon vertellen.

















    17-01-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    08-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 december 2012 - Maud Bekaert

    Letters in steen - werk en inspiratie

     

    door Maud Bekaert

     

    Hoeve Hangerijn (zaal De Doening)


    Maud Bekaert is letterbeeldhouwster. In deze voordracht vertelde ze over de verschillende facetten van haar werk en lichtte het verschil toe tussen opdracht- en vrij werk. Aan de hand van foto’s maakten we kennis met steensoorten, het kalligrafische aspect in haar werk en de stijl die ze de voorbije 18 jaren als letterbeeldhouwster heeft ontwikkeld.

    Ze sprak over inspiratiebronnen en de manier waarop ze die aanwendt. Over haar werk in Zuid-Afrika en over QNX.

    Verder ging Maud Bekaert graag  in op vragen van het publiek en ontstond een interessant gesprek over kunst, kunstambacht en letterbeeldhouwen.

    Bedankt voor deze interessante avond.







































    08-12-2012 om 12:50 geschreven door DFVA  


    01-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 november 2012 - wijndegustatie o.l.v. Willy De Four

    We hebben al een heel wat wijnstreken van Frankrijk afgereisd. We zijn op weg naar Bordeaux maar stopten vandaag in le Sud-Ouest.

     

    Het zuidwesten is een uitgestrekt wijngebied met heel veel appellations. Het is een verzamelnaam van alle wijngaarden ten oosten, ten zuidoosten en ten zuiden van Bordeaux en het departement Gironde.

    Het landschap wordt hier minder overheerst door wijngaarden dan elders. In dit luilekkerland (Périgord) zijn veel boomgaarden  (pruimen, appels, noten), weilanden en pluimveebedrijven (foie-gras).

    De grootste en bekendste wijngebieden liggen rond Bergerac aan de Dordogne en rond Cahors aan de Lot, maar er zijn tientallen kleine en onbekende appellations. Het is een vrij onbekende streek met wijnen die al eeuwen in de schaduw van de bordeauxwijnen staan. Na een korte theoretische inleiding over de streek, de appellations en de gebruikte druivenrassen zal het wijngebied van het zuidwesten, voor u geen onbekende meer zijn. De gehele streek uitkammen en de verschillende appellations proeven is een onmogelijke zaak .

     

    In de blindproeverij kwamen naast bekende appellations zoals Bergerac, Cahors, Madiran en Jurançon ook minder gekende appelations aan bod, zoals Côtes du Marmandais, Gaillac, Côtes du Frontonais, Côtes du Brulhois en Pacherenc du Vic-Bilh.

     

    Het werd een leerrijke informatieve avond gevuld met karaktervolle typische wijnen.









































    01-12-2012 om 17:20 geschreven door DFVA  


    12-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 en 12 novemer 2012 - cursus klassieke muziek o.l.v. Michel Croos

    Johann Sebastian Bach

    (1685-1750)

     

    Klassieke muziek - initiatie

    door Michel Croos 

    In 2011 werden drie muziekinitiatieavonden gewijd aan Johann Sebastian Bach.
    Toch bleek dit onvoldoende om de veelzijdigheid van zijn composities aan te tonen.

    Op 5 en 12 november 2012 kwamen nog enkele monumentale werken voor solisten, koor en orkest aan bod: het Kerstoratorium, de Hohe Messe en de Mattäus-Passion.
    Besluiten deden we  met  “De Kunst der Fuga”.















    12-11-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    10-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUARELCURSUS NAJAAR 2012
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een laatste creatie van hand van Gilbert Desoete.

    10-11-2012 om 17:25 geschreven door DFVA  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUAREL - collage door Gilbert De Soete
    Met dank aan Gilbert



























    10-11-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    01-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUARELCURSUS NAJAAR 2012

    Op 11 oktober 2012 ging de vijfde lessenreeks aquarel van start, o.l.v. Johan Van de Walle. In deze nieuwe reeks, onder de titel ‘Joy with creation’ verwerven de cursisten verdere bekwaamheid in allerhande technieken én leren ze ook bewust met kleuren omgaan. Bovendien is er ook ruimte om te werken aan een eigen project. Daarover meer later.







    01-11-2012 om 13:40 geschreven door DFVA  


    13-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 oktober 2012 - Koken voor mannen o.l.v. Lena Hallaert

    Crème Bruleé van brie met ananassalsa

    Erwtensoep met torentje van garnaal, gerookte forel en zure room

    Eendenborst  met Cumberlandsaus, witloofcompote en rucolastoemp

    Chocoladeschuim geparfumeerd met sinaasappel

    CREME BRULEE VAN BRIE MET ANANASSALSA

    Benodigdheden: 

    200 gr brie – 200 gr platte kaas – bruine suiker

    Werkwijze: 

    Smelt de brie op een zacht vuurtje.  Voeg van het vuur de platte kaas toe.Vul kleine platte schaaltjes en laat opstijven in de koelkast.

    Lepel wat bruine suiker op de schaaltjes en brandt ze af met een brandertje. Werk af met de ananassalsa.

    ANANASSALSA

    Benodigdheden:1 eetlepel olijfolie – 2 schijven ananas in blokjes -  wat  rasp van 1 limoen – wat sap van 1 limoen  -  pezo

    Werkwijze:  Doe de ananasblokjes in een kom en vermeng met alle ingrediënten. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met pezo. 

    ERWTENSOEP MET TORENTJE VAN GARNAAL EN ZURE ROOM  

    Benodigdheden  voor de soep:  350 gr diepvrieserwten – 80 gr gerookt spek in 1 stuk – 2 preiwitten – 2 uien – 1 liter gevogeltebouillon – olijfolie – pezo

    Voor het torentje:  2 gerookte forelfilets – 100 gr gepelde garnalen  – 2 lente-uitjes – 1 tomaat – truffelolie –  pezo – 100 gr zure room – plukjes kervel

    Werkwijze:

    Spoel de prei en snij in stukken. Pel en snipper de ui. Fruit de prei en de ui aan in wat olijfolie. Blus met de bouillon en doe het spek erbij Laat 15 minuutjes op een zacht vuur trekken. Voeg 300 gr erwten toe en laat nog 5 minuten koken. Verwijder het spek en mix de soep en breng op smaak met pezo. Maak het torentje: Pel de garnalen. Pel en ontpit de tomaat. Blancheer de resterende erwten (50gr). Snij de gerookte forel in blokjes Snij de lente-uitjes fijn. Meng de garnalen en de gerookte forel. Voeg de lente-ui, de erwtjes en de Tomatenblokjes toe. Breng op smaak met pezo en wat truffelolie. Zet in de oven op 100° gedurende een achttal minuutjes.  Zet een dresseerring op de warme borden , vul met het mengsel en verwijder de ring. Werk af met een quenelle zure room en een takje kervel.

    EENDENBORST MET CUMBERLANDSAUS

    Benodigdheden:  Eendenborstfilets – pezo – boter

    Voor de suikersiroop:  100 gr water - 100 gr suiker -  de schil van een sinaasappel

    Voor de saus:  2 dl sinaasappelsap – 1 eetlepel aalbessengelei – 50 gr fijne witte suiker – 2 eetlepels water – 2 eetlepels witte wijnazijn –

    1 eetlepel roze peperbessen – 1 blik druiven – 1 dl bruine fond – handboter – pezo

    Werkwijze: 

    Kook het water en de suiker tot stroop.  Was de sinaasappel, maak zestes van de schil  en blancheer in de suikersiroop.  Laat uitlekken op bakpapier.

    Voor de saus:  Laat de suiker en het water karameliseren, voeg de bruine fond, het sinaasappelsap, de witte wijnazijn en het sap van de druiven toe en laat inkoken. Bind de saus met de handboter, breng op smaak met pezo, de aalbessengelei, de roze peperbollen en de druiven. Voeg de sinaasappelzeste toe.

    Snij de eendenborstfilets kruiselings in langs de velkant.  Kleur het vlees langs beide kanten aan, te beginnen aan de velkant, breng over in vuurvaste schotel.

    Plaats in een voorverwarmde oven van 180° gedurende een vijftiental minuutjes. Verpak het vlees in folie en laat vijf minuutjes rusten alvorens in plakjes te versnijden. 

    Witloofcompote:

    Benodigdheden: 1 eetlepel rozijnen – citroensap – 500 gr rode appels – 500 gr witloof – boter – ongeveer twee eetlepels suiker – 1 dl room

    Werkwijze:  laat de rozijnen weken in het citroensap.

    Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.

    Verwijder de bittere kern uit het witloof en versnij in fijne ringetjes.  Bak de appelblokjes aan in boter en bestrooi met de suiker.

    Voeg het witloof, de rozijntjes en een eetlepel citroensap toe, schep goed om.  Voeg de room toe, laat goed doorkoken tot het witloof gaar is.  Breng op smaak met peper en zout. 

    RUCOLASTOEMP:

    Benodigdheden:  1 kg aardappelen – 100 gr rucola – 100 gr zongedroogde tomaten – scheutje melk – boter – pezomus.

    Werkwijze:  Schil de aardappelen en kook ze gaar.  Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen.  Stamp fijn en voeg de opgewarmde melk met boter erbij.  Breng op smaak met pezomus.  Roer de in stukjes gesneden zongedroogde tomaten en in de versneden rucola toe en schep om.

    CHOCOLADESCHUIM GEPARFUMEERD MET SINAASAPPEL

    Benodigdheden:  3 eigelen – 1 eetlepel suiker – 2 dl melk – 3,5 dl room – 1 vanillestok – 300 g  melkchocolade en 100 gr witte chocolade – zeste en sap van 1 sinaasappel – 3 blaadjes gelatine – 1 sinaasappel voor de garnering

    Werkwijze:  Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.

    Klop de eigelen tot ruban samen met de suiker.

    Warm de melk op samen met de uitgehaalde vanillestok en smelt hierin de gelatineblaadjes.  Voeg bij het eiermengsel.  Klop de room lobbig en voeg eveneens bij het eiermengsel.

    Laat de chocolade smelten in het sinaasappelsap en –zeste en voeg bij het eiermengsel.

    Doe in glaasjes, laat opstijven in de koelkast en versier met de à vif gesneden sinaasappel en eventueel wat slagroom.

                                                                                                                  









































    13-10-2012 om 17:19 geschreven door DFVA  


    24-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 22 september 2012 - Vers Geperst

    “Vers Geperst” - Officiële start 29ste werkjaar.

     

    Van  10 tot 18u kon men in de Patria kennis maken met het boekenaanbod van het Davidsfonds 2012-2013.

     

    Heel wat mensen vernieuwden hun lidmaatschap en maakten hierbij kans tot het winnen van een prachtig boek.

     

    Vanaf 18.30 openden een 50-tal leden vanavond het nieuwe werkjaar met een drink, voorstelling van het jaarprogramma en een gastronomische barbecue.

     

    Hierbij enkele sfeerbeelden van deze dag.































    24-09-2012 om 20:47 geschreven door DFVA  


    19-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZOMERZOEKTOCHT DAVIDSFONDS

    De zoektocht DFVA 2012 voerde ons 12-koppig groepje naar de startplaats Sint-Niklaas en naar mooie stadjes in de omgeving, zoals o.m. Rupelmonde, Bazel, Tielrode, Haasdonk en Waasmunster. Het schitterende weer, de frisse gedrevenheid om de gestelde vragen op te lossen en de kameraadschappelijke sfeer maakten er opnieuw een zalig vakantieweekend van. Met deze groepsactiviteit werd het werkjaar 2011-2012 in schoonheid afgesloten.

    Nieuwe afspraak: de startavond van zaterdag 23.09.2012.























    19-08-2012 om 11:23 geschreven door DFVA  


    03-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 2 juni 2012 - stadswandeling: "De Brugse Zorgen" o.l.v. Greta Vanzieleghem

    Met als thema ‘zorg’ maakten we tijdens de wandeling kennis met gekende en minder gekende verhalen rond zorg, waarbij zowel gefocust werd op de zorginstelling als gebouw als op het geestelijk, lichamelijk en maatschappelijk welzijn van de mens. We kwamen langs bekende, en minder bekende en vergeten instellingen die elk hun rol speelden in het verleden. Het werd een wandeling met verhalen over gevangenen, kloosterlingen, akkerzieken, onderwijs, armen, kinderzorg, enz.













    03-06-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    28-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinkstermaandag 28 mei 2012 - Culturele daguitstap Artezië o.l.v. Carlo Goethals

     )

    Een voormalig graafschap dat lange tijd tot de Bourgondische Nederlanden behoorde. Centraal ligt Atrecht, het huidige Arras, nog altijd de belangrijkste stad in de streek. Jarenlang de twistappel tussen Vlaamse graven en Franse koningen lag ook in de 20ste eeuw hier het slagveld van Europa.  

    Programma: 6.30 u.: verzamelen aan het P. Verhaegheplein (vertrek om 6.45 u)

    Via Rijsel reden we richting Lens. Koffiestop en bezoek aan Notre Dame de Lorette. Deze necropolis is een herinnering aan de vele Fransen die hier sneuvelden in 1914-18 tijdens de felle gevechten om de strategische heuvelrug van Vimy. Op het immense kerkhof liggen 20.000 soldaten begraven en in het indrukwekkende ossuarium liggen ruim 20.000 niet geïdentificeerde Franse militairen. Rondrit waarbij we o.a. La targette (kerkhof) en de abdijruïne van Mont St.Eloi voorbijreden. Via Siracourt (fotostop aan voormalige V2 lanceerhelling) bereikten we Hesdin met bezoek aan de privétuin van een gepassioneerd  koppel. Op ca. 5400 m² is een Franse tuin ontstaan met een indrukwekkende collectie bomen en struiken. Daarnaast heeft deze romantische tuin maar liefst 300 verschillende soorten rozen en 160 hortensia’s.

    Middagmaal in een landelijke herberg .

    In de namiddag via Hesdin naar Montreuil, een gaaf voorbeeld van een oud Frans stadje. In deze voormalige havenstad zijn de Vauban-omwallingen nog nagenoeg compleet intact. De bovenstad, in en rond de citadel, heeft zijn romantische sfeer bewaard.

    Nadien reden we via Boulogne-sur-Mer en Calais richting België, waar we in Veurne een avondstop maakten om ons buikje wat te vullen.

    Daarna in een drukke avondspits richting Brugge.

    We namen rond 21u afscheid na een geslaagde dag.

    Hierna wat foto’s.

    Geniet ook van de mooie diareportage die Antoon Degroote heeft gemaakt, door volgende link te volgen: http://www.mijnalbum.nl/Album=7IWKYRAM









































    28-05-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    21-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 19 mei 2012 - begeleide fietstocht

    Zaterdag 19 mei 2012

    Begeleide fietstocht - De Hertsbergse bossen

     

    Onder rustig tempo, aangegeven door Joris en Luc, fietsten we via Moerbrugge naar Hertsberge. Eenmaal door de dorpskom reden we het bosgebied van Hertsberge en Beernem in, langs dreven met prachtige villa's en dito natuur.

    Pauzeren deden we op het terras van het Bulskampveld.


    De terugweg ging via Driekoningen en langs het kanaal Gent-Brugge en Moerbrugge.

     

    De fietstocht was ongeveer 40 km.

     

    Het was ideaal fietsweer, wat zon wat bewolking en weinig wind.

     

    Bedankt aan de talrijke deelnemers.













    21-05-2012 om 21:18 geschreven door DFVA  


    26-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 maart 2012 - Kasteel van Moerkerke - ledenfeest

    Ledenfeest

     

    zondag 25 maart 2012 om 12.30 u

     

    KASTEEL VAN MOERKERKE

     

    Het Davidsfonds Ver-Assebroek nodigde zijn leden uit om deel te nemen aan het jaarlijks ledenfeest.

    Reeds enige jaren vormt het Kasteel van Moerkerke het decor voor activiteit.

    Na een welkomstwoord, dankte voorzitter Antoon het dagelijks bestuur voor de inspanningen die bij iedere activiteit wordt geleverd. Hij dankte tevens het personeel van het Kasteel voor de goede zorgen. We werden enorm goed verwend.

    We zagen er enkel stralende gezichten (net zoals een stralende zon van de partij was).

     

    Menu

    Aperitief met hapjes

    Bretoense forel, couteaux, zalf van wortel, witloof en hoeveboter

    Eendenfilet,  jus van oude balsamico, woudvruchten, rode biet, knolselder

    Roomijssoufflé met Grand Marnier, aardbei, appelsien en verse munt

    Koffie en koekjes









































    26-03-2012 om 20:31 geschreven door DFVA  


    21-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 maart 2012 - Nacht van de Geschiedenis

    DINSDAG 20 maart 2012 

    NACHT VAN DE GESCHIEDENIS

     

    De Gemene en Loweiden in Assebroek (door Marc Vandepitte)

     

    ontspanningsruimte OLVA DE MEERSEN

    Astridlaan 400 – 8310 BRUGGE – 20 u

     

    De Nacht van de Geschiedenis is op korte tijd uitgegroeid tot een van de meest succesvolle Davidsfonds Evenementen. Het opzet is nochtans eenvoudig: elk jaar meer dan 200 activiteiten rond geschiedenis op één avond aanbieden, van lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen tot theater. Davidsfondsafdelingen steken vaak met de plaatselijke heemkringen de koppen bij elkaar en zorgen voor een boeiend en gevarieerd programma, in 2011 goed voor meer dan 19.000 deelnemers.

     

    Dinsdag 20 maart 2012 was het weer zover: de tiende Nacht van de Geschiedenis, een jubileumeditie.

     

    Sinds “immemoriale tijden” worden in Assebroek en Oedelem de Gemene- en Loweiden, een landbouwgebied van bijna 80 hectaren in gemeenschappelijke eigendom van “aanborgers”, gebruikt en bestuurd op een unieke manier. Heden ten dage worden alle gebruiken en afspraken die gemaakt zijn meer dan 7 eeuwen geleden, levendig gehouden. Hoofdman Marc Vandepitte gaf uitleg bij het ontstaan, de evolutie en huidige werking van deze merkwaardige en waardevolle vereniging. Karel Tsjiep piepte ook om het hoekje!

    Thema van de Nacht van de Geschiedenis was "bier", waarop we meteen gebruik maakten om een lekker biertje te degusteren.































    21-03-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    09-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 MAART 2012 - Aquarel - Creatief met kleur

    Lessenreeks 'Creatief met kleur', les 8 maart 2012

     

    De opdracht was: breng een zwart-wit foto van een landschap mee. Met dat voorbeeld gingen we in de les aan de slag: kleuren bepalen, de sfeer, de compositie. Een heel uitdagende oefening, waarbij we alle reeds aangeleerde technieken konden toepassen. 











    09-03-2012 om 19:45 geschreven door DFVA  


    06-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKEN VOOR MANNEN 2 MAART 2012 o.l.v. Lena HALLAERT

    KOOKLES DAVIDSFONDS VER ASSEBROEK 2/03/2012

    Crostini met roomkaas en pesto

    Lentesoep van groene asperges

    Krokante scampi met dragonsaus en gemarineerde mango.

    Zeebaars met erwtenpuree en zeekraal, tomatencurry en groene couscous

    Grasgroene peertjes met roomijs en advocaatsausje

     

    CROSTINI MET ROOMKAAS EN PESTO

    Benodigdheden: 1 ciabatta -  2 sneetjes gekookte ham -  2 sneetjes Ardense ham - 150g Philadelphia roomkaas -  1,5 lp groene pesto pezo,olijfolie

    Werkwijze:  snijd de gekookte ham heel fijn.  Snijd de Ardense ham in reepjes.

    Snijd het stokbrood in schijfjes van 1,5 cm, besprenkel ze met wat olijfolie en plaats ze even in de oven tot ze krokant zijn.   Meng ondertussen de groene pesto met de roomkaas en de gekookte ham.  Kruid af met peper en zout.  Beleg de broodjes met dit mengsel.  Versier met enkele reepjes Ardense ham.

     

    VELOUTE VAN GROENE ASPERGES:

    Benodigdheden:  700 gr groene asperges – 2 aardappelen – 2 sjalotten – 150 ml room – 1 liter kippenbouilon

    Werkwijze:   Was de asperges in koud water en snij het houterige einde af.  Snij de topjes af en snij in de lengte in twee, kook gaar.

    Snij de rest in schijfjes, pel en snipper de sjalot, schil de aardappelen en snij in stukjes.  Stoof de sjalot in boter, voeg de aspergestukjes toe, alsook de aardappelen.  Laat garen, mix en breng op smaak.  Voeg de room toe.  Dien op in een bord en versier met de aspergekopjes.

     

     

     

    SCAMPIKROKANTJE MET GEMARINEERDE MANGO EN DRAGONSAUSJE

    Benodigdheden:   12 tijgerscampi’s -  1 pak kataifideeg (turkse winkel) -pezo –  2 teentjes knoflook -  verse dragonblaadjes van 1 tak dragon -  2 eierdooiers - 2 lepels limoensap -  2 dl zonnebloem-olie

    Voor de gemarineerde mango:  1 komkommer – 1 rijpe mango – 1 stukje rode chilipeper – 1 teentje look – sap van 1 limoen – 8 eetlepels rijstazijn - 4 eetlepels gembersiroop - 1 snuifje suiker

    Werkwijze

    Voor de gemarineerde mango:

    Snij de mango in kleine brunoise. Snij de komkommer met een dunschiller in lange slierten.  Snipper de look en de chilipeper.   Doe ze bij de komkommer en de mango, overgiet met limoen, suiker, rijstazijn en gembersiroop en laat marineren.

    Voor de dragonsaus:

    Snij de knoflook fijn en cutter de dragonblaadjes fijn.  Doe de eidooiers, het limoensap, een snuifje zout en een vleugje peper  in een kom en roer los.  Voeg stilaan de olie al roerend toe tot je een mayonaise bekomt.  Voeg er de dragon en de look  aan toe.

    Voor de scampi’s:

    Pel de scampi’s en  verwijder het darmkanaal.  Kruid ze met peper en zout.   Trek  het deeg in reepjes en leg op elk deegreepje een scampi en rol  samen op.   Bak de scampi’s in de wok of de frituurpan. 

    BORDPRESENTATIE:  Schik drie komkommerrolletjes op een bord, samen met de gemarineerde mango.  Schik de scampi’s op het bord met wat dragonsaus.

     

    ZEEBAARS MET ERWTENPUREE EN ZEEKRAAL, TOMATENCURRY EN GROENE COUSCOUS

    Benodigdheden:  8 zeebaarsfilets - 100 gr  zeekraal - 400 gr diepvrieserwten - - 1 kippenbouillonblokje -  ½ dl room - 50 gr boter -  75 gr garnalen -  pezo

    Werkwijze:  Kook de erwtjes in kippenbouillon.  Giet af en doe in de blender met de room en de boter. Breng op smaak met pezo.   Blancheer de zeekraal , verfris onder koud water en stoof even aan in boter.  Bak de vis in olijfolie, de velkant eerst en kruid met pezo.

     Benodigdheden voor de tomatencurry:  8 tomaten – 1 uitje – 1 teentje look – 1 stukje gember van een tweetal centimeter – 2 koffielepels  currypoeder -  koriander - boter – pezo

     Werkwijze voor de tomatencurry:

    Pel en snipper de ui en het teentje look.  Schil de gember en snij in stukjes.  Snij de tomaten in vier, haal de zaadjes eruit en versnij in brunoise.

     Stoof de ui aan in wat boter, samen met het teentje look en de gember.  Voeg de currypoeder toe en laat even aanstoven.

    Voeg de tomaten toe en laat een vijftiental minuutjes stoven zonder deksel.  Mix de saus, breng op smaak met peper en zout en werk af met wat fijngesnipperde koriander.

    Benodigdheden voor de couscous:  100 gr couscous – 1,5 dl kippenbouillon – 1 half bosje platte peterselie – 1 lepel olijfolie

    Werkwijze voor de couscous:  Breng de kippenbouillon aan de kook. Giet deze in de blender en mix samen met de platte peterselie en zeef eventueel.   Giet  op de couscous, roer los en laat een kwartiertje rusten. Meng vlak voor het opdienen wat olijfolie eronder.

    BORDPRESENTATIE:  Schep een lepel erwtenpuree op een bord. Strooi er garnalen op. Leg er de vis op.   Plaats wat zeekraal op de vis .  Lepel er de tomatencurry rond.

    Dien op met de groene couscous.

     

    GRASGROENE PEERTJES MET ROOMIJS EN ADVOCAATSAUS

    Benodigdheden:  2 conferenceperen – een halve fles pisang ambon – ½ liter water – 80 gr suiker – roomijs – chocoladeschilfers – verse munt of citroenmelisse

    Werkwijze:  Schil de peren en laat er een kraagje aan.  Halveer ze en haal er het klokhuis uit.  Breng de pisang samen met het water en de suiker aan de kook en leg er de peren in.  Laat ze garen.  Haal uit het vocht en laat uitlekken.  Snij ze in waaiervorm. 

    Benodigdheden voor de saus:  3 dl room  - 2 eetlepels poedersuiker – 1 dl advokaat

    Werkwijze voor de saus:  Klop de room samen met de bloemsuiker half stijf en meng er de advocaat onder.

    BORDPRESENTATIE:  Giet een lepeltje saus op een koel bord.  Schik er de peren op en vervolgens de roomijs.  Versier met de chocoladeschilfers, een muntblaadje of citroenmelisse

     

     

    SMAKELIJK!









































    06-03-2012 om 21:16 geschreven door DFVA  


    11-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09.02.2012 - AQUARELCURSUS - CREATIEF MET KLEUR

    Lessenreeks ‘Creatief met kleur’, 09.02.2012

     

    Het onderwerp was: met olieverf een portret schilderen op doek. Een hele uitdaging! We kregen als vertrekpunt allemaal dezelfde zwartwit foto van een kop van een Grieks beeld. Met de rastertechniek brachten we het portret in grote lijnen aan op doek. Dan gingen we aan de slag met zwarte olieverf en paletmes om de grote schaduwpartijen in te vullen. Tenslotte werden de grijstinten en de oplichtende delen uitgewerkt met witte verf.

    Daarna was het heel boeiend om de onderlinge resultaten met elkaar te vergelijken!















    11-02-2012 om 11:14 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs