9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    13-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 oktober 2012 - Koken voor mannen o.l.v. Lena Hallaert

    Crème Bruleé van brie met ananassalsa

    Erwtensoep met torentje van garnaal, gerookte forel en zure room

    Eendenborst  met Cumberlandsaus, witloofcompote en rucolastoemp

    Chocoladeschuim geparfumeerd met sinaasappel

    CREME BRULEE VAN BRIE MET ANANASSALSA

    Benodigdheden: 

    200 gr brie – 200 gr platte kaas – bruine suiker

    Werkwijze: 

    Smelt de brie op een zacht vuurtje.  Voeg van het vuur de platte kaas toe.Vul kleine platte schaaltjes en laat opstijven in de koelkast.

    Lepel wat bruine suiker op de schaaltjes en brandt ze af met een brandertje. Werk af met de ananassalsa.

    ANANASSALSA

    Benodigdheden:1 eetlepel olijfolie – 2 schijven ananas in blokjes -  wat  rasp van 1 limoen – wat sap van 1 limoen  -  pezo

    Werkwijze:  Doe de ananasblokjes in een kom en vermeng met alle ingrediënten. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met pezo. 

    ERWTENSOEP MET TORENTJE VAN GARNAAL EN ZURE ROOM  

    Benodigdheden  voor de soep:  350 gr diepvrieserwten – 80 gr gerookt spek in 1 stuk – 2 preiwitten – 2 uien – 1 liter gevogeltebouillon – olijfolie – pezo

    Voor het torentje:  2 gerookte forelfilets – 100 gr gepelde garnalen  – 2 lente-uitjes – 1 tomaat – truffelolie –  pezo – 100 gr zure room – plukjes kervel

    Werkwijze:

    Spoel de prei en snij in stukken. Pel en snipper de ui. Fruit de prei en de ui aan in wat olijfolie. Blus met de bouillon en doe het spek erbij Laat 15 minuutjes op een zacht vuur trekken. Voeg 300 gr erwten toe en laat nog 5 minuten koken. Verwijder het spek en mix de soep en breng op smaak met pezo. Maak het torentje: Pel de garnalen. Pel en ontpit de tomaat. Blancheer de resterende erwten (50gr). Snij de gerookte forel in blokjes Snij de lente-uitjes fijn. Meng de garnalen en de gerookte forel. Voeg de lente-ui, de erwtjes en de Tomatenblokjes toe. Breng op smaak met pezo en wat truffelolie. Zet in de oven op 100° gedurende een achttal minuutjes.  Zet een dresseerring op de warme borden , vul met het mengsel en verwijder de ring. Werk af met een quenelle zure room en een takje kervel.

    EENDENBORST MET CUMBERLANDSAUS

    Benodigdheden:  Eendenborstfilets – pezo – boter

    Voor de suikersiroop:  100 gr water - 100 gr suiker -  de schil van een sinaasappel

    Voor de saus:  2 dl sinaasappelsap – 1 eetlepel aalbessengelei – 50 gr fijne witte suiker – 2 eetlepels water – 2 eetlepels witte wijnazijn –

    1 eetlepel roze peperbessen – 1 blik druiven – 1 dl bruine fond – handboter – pezo

    Werkwijze: 

    Kook het water en de suiker tot stroop.  Was de sinaasappel, maak zestes van de schil  en blancheer in de suikersiroop.  Laat uitlekken op bakpapier.

    Voor de saus:  Laat de suiker en het water karameliseren, voeg de bruine fond, het sinaasappelsap, de witte wijnazijn en het sap van de druiven toe en laat inkoken. Bind de saus met de handboter, breng op smaak met pezo, de aalbessengelei, de roze peperbollen en de druiven. Voeg de sinaasappelzeste toe.

    Snij de eendenborstfilets kruiselings in langs de velkant.  Kleur het vlees langs beide kanten aan, te beginnen aan de velkant, breng over in vuurvaste schotel.

    Plaats in een voorverwarmde oven van 180° gedurende een vijftiental minuutjes. Verpak het vlees in folie en laat vijf minuutjes rusten alvorens in plakjes te versnijden. 

    Witloofcompote:

    Benodigdheden: 1 eetlepel rozijnen – citroensap – 500 gr rode appels – 500 gr witloof – boter – ongeveer twee eetlepels suiker – 1 dl room

    Werkwijze:  laat de rozijnen weken in het citroensap.

    Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes.

    Verwijder de bittere kern uit het witloof en versnij in fijne ringetjes.  Bak de appelblokjes aan in boter en bestrooi met de suiker.

    Voeg het witloof, de rozijntjes en een eetlepel citroensap toe, schep goed om.  Voeg de room toe, laat goed doorkoken tot het witloof gaar is.  Breng op smaak met peper en zout. 

    RUCOLASTOEMP:

    Benodigdheden:  1 kg aardappelen – 100 gr rucola – 100 gr zongedroogde tomaten – scheutje melk – boter – pezomus.

    Werkwijze:  Schil de aardappelen en kook ze gaar.  Giet de aardappelen af en laat ze uitdampen.  Stamp fijn en voeg de opgewarmde melk met boter erbij.  Breng op smaak met pezomus.  Roer de in stukjes gesneden zongedroogde tomaten en in de versneden rucola toe en schep om.

    CHOCOLADESCHUIM GEPARFUMEERD MET SINAASAPPEL

    Benodigdheden:  3 eigelen – 1 eetlepel suiker – 2 dl melk – 3,5 dl room – 1 vanillestok – 300 g  melkchocolade en 100 gr witte chocolade – zeste en sap van 1 sinaasappel – 3 blaadjes gelatine – 1 sinaasappel voor de garnering

    Werkwijze:  Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.

    Klop de eigelen tot ruban samen met de suiker.

    Warm de melk op samen met de uitgehaalde vanillestok en smelt hierin de gelatineblaadjes.  Voeg bij het eiermengsel.  Klop de room lobbig en voeg eveneens bij het eiermengsel.

    Laat de chocolade smelten in het sinaasappelsap en –zeste en voeg bij het eiermengsel.

    Doe in glaasjes, laat opstijven in de koelkast en versier met de à vif gesneden sinaasappel en eventueel wat slagroom.

                                                                                                                  









































    13-10-2012 om 17:19 geschreven door DFVA  


    24-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 22 september 2012 - Vers Geperst

    “Vers Geperst” - Officiële start 29ste werkjaar.

     

    Van  10 tot 18u kon men in de Patria kennis maken met het boekenaanbod van het Davidsfonds 2012-2013.

     

    Heel wat mensen vernieuwden hun lidmaatschap en maakten hierbij kans tot het winnen van een prachtig boek.

     

    Vanaf 18.30 openden een 50-tal leden vanavond het nieuwe werkjaar met een drink, voorstelling van het jaarprogramma en een gastronomische barbecue.

     

    Hierbij enkele sfeerbeelden van deze dag.































    24-09-2012 om 20:47 geschreven door DFVA  


    19-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZOMERZOEKTOCHT DAVIDSFONDS

    De zoektocht DFVA 2012 voerde ons 12-koppig groepje naar de startplaats Sint-Niklaas en naar mooie stadjes in de omgeving, zoals o.m. Rupelmonde, Bazel, Tielrode, Haasdonk en Waasmunster. Het schitterende weer, de frisse gedrevenheid om de gestelde vragen op te lossen en de kameraadschappelijke sfeer maakten er opnieuw een zalig vakantieweekend van. Met deze groepsactiviteit werd het werkjaar 2011-2012 in schoonheid afgesloten.

    Nieuwe afspraak: de startavond van zaterdag 23.09.2012.























    19-08-2012 om 11:23 geschreven door DFVA  


    03-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 2 juni 2012 - stadswandeling: "De Brugse Zorgen" o.l.v. Greta Vanzieleghem

    Met als thema ‘zorg’ maakten we tijdens de wandeling kennis met gekende en minder gekende verhalen rond zorg, waarbij zowel gefocust werd op de zorginstelling als gebouw als op het geestelijk, lichamelijk en maatschappelijk welzijn van de mens. We kwamen langs bekende, en minder bekende en vergeten instellingen die elk hun rol speelden in het verleden. Het werd een wandeling met verhalen over gevangenen, kloosterlingen, akkerzieken, onderwijs, armen, kinderzorg, enz.













    03-06-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    28-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinkstermaandag 28 mei 2012 - Culturele daguitstap Artezië o.l.v. Carlo Goethals

     )

    Een voormalig graafschap dat lange tijd tot de Bourgondische Nederlanden behoorde. Centraal ligt Atrecht, het huidige Arras, nog altijd de belangrijkste stad in de streek. Jarenlang de twistappel tussen Vlaamse graven en Franse koningen lag ook in de 20ste eeuw hier het slagveld van Europa.  

    Programma: 6.30 u.: verzamelen aan het P. Verhaegheplein (vertrek om 6.45 u)

    Via Rijsel reden we richting Lens. Koffiestop en bezoek aan Notre Dame de Lorette. Deze necropolis is een herinnering aan de vele Fransen die hier sneuvelden in 1914-18 tijdens de felle gevechten om de strategische heuvelrug van Vimy. Op het immense kerkhof liggen 20.000 soldaten begraven en in het indrukwekkende ossuarium liggen ruim 20.000 niet geïdentificeerde Franse militairen. Rondrit waarbij we o.a. La targette (kerkhof) en de abdijruïne van Mont St.Eloi voorbijreden. Via Siracourt (fotostop aan voormalige V2 lanceerhelling) bereikten we Hesdin met bezoek aan de privétuin van een gepassioneerd  koppel. Op ca. 5400 m² is een Franse tuin ontstaan met een indrukwekkende collectie bomen en struiken. Daarnaast heeft deze romantische tuin maar liefst 300 verschillende soorten rozen en 160 hortensia’s.

    Middagmaal in een landelijke herberg .

    In de namiddag via Hesdin naar Montreuil, een gaaf voorbeeld van een oud Frans stadje. In deze voormalige havenstad zijn de Vauban-omwallingen nog nagenoeg compleet intact. De bovenstad, in en rond de citadel, heeft zijn romantische sfeer bewaard.

    Nadien reden we via Boulogne-sur-Mer en Calais richting België, waar we in Veurne een avondstop maakten om ons buikje wat te vullen.

    Daarna in een drukke avondspits richting Brugge.

    We namen rond 21u afscheid na een geslaagde dag.

    Hierna wat foto’s.

    Geniet ook van de mooie diareportage die Antoon Degroote heeft gemaakt, door volgende link te volgen: http://www.mijnalbum.nl/Album=7IWKYRAM









































    28-05-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    21-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 19 mei 2012 - begeleide fietstocht

    Zaterdag 19 mei 2012

    Begeleide fietstocht - De Hertsbergse bossen

     

    Onder rustig tempo, aangegeven door Joris en Luc, fietsten we via Moerbrugge naar Hertsberge. Eenmaal door de dorpskom reden we het bosgebied van Hertsberge en Beernem in, langs dreven met prachtige villa's en dito natuur.

    Pauzeren deden we op het terras van het Bulskampveld.


    De terugweg ging via Driekoningen en langs het kanaal Gent-Brugge en Moerbrugge.

     

    De fietstocht was ongeveer 40 km.

     

    Het was ideaal fietsweer, wat zon wat bewolking en weinig wind.

     

    Bedankt aan de talrijke deelnemers.













    21-05-2012 om 21:18 geschreven door DFVA  


    26-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 maart 2012 - Kasteel van Moerkerke - ledenfeest

    Ledenfeest

     

    zondag 25 maart 2012 om 12.30 u

     

    KASTEEL VAN MOERKERKE

     

    Het Davidsfonds Ver-Assebroek nodigde zijn leden uit om deel te nemen aan het jaarlijks ledenfeest.

    Reeds enige jaren vormt het Kasteel van Moerkerke het decor voor activiteit.

    Na een welkomstwoord, dankte voorzitter Antoon het dagelijks bestuur voor de inspanningen die bij iedere activiteit wordt geleverd. Hij dankte tevens het personeel van het Kasteel voor de goede zorgen. We werden enorm goed verwend.

    We zagen er enkel stralende gezichten (net zoals een stralende zon van de partij was).

     

    Menu

    Aperitief met hapjes

    Bretoense forel, couteaux, zalf van wortel, witloof en hoeveboter

    Eendenfilet,  jus van oude balsamico, woudvruchten, rode biet, knolselder

    Roomijssoufflé met Grand Marnier, aardbei, appelsien en verse munt

    Koffie en koekjes









































    26-03-2012 om 20:31 geschreven door DFVA  


    21-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 maart 2012 - Nacht van de Geschiedenis

    DINSDAG 20 maart 2012 

    NACHT VAN DE GESCHIEDENIS

     

    De Gemene en Loweiden in Assebroek (door Marc Vandepitte)

     

    ontspanningsruimte OLVA DE MEERSEN

    Astridlaan 400 – 8310 BRUGGE – 20 u

     

    De Nacht van de Geschiedenis is op korte tijd uitgegroeid tot een van de meest succesvolle Davidsfonds Evenementen. Het opzet is nochtans eenvoudig: elk jaar meer dan 200 activiteiten rond geschiedenis op één avond aanbieden, van lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen tot theater. Davidsfondsafdelingen steken vaak met de plaatselijke heemkringen de koppen bij elkaar en zorgen voor een boeiend en gevarieerd programma, in 2011 goed voor meer dan 19.000 deelnemers.

     

    Dinsdag 20 maart 2012 was het weer zover: de tiende Nacht van de Geschiedenis, een jubileumeditie.

     

    Sinds “immemoriale tijden” worden in Assebroek en Oedelem de Gemene- en Loweiden, een landbouwgebied van bijna 80 hectaren in gemeenschappelijke eigendom van “aanborgers”, gebruikt en bestuurd op een unieke manier. Heden ten dage worden alle gebruiken en afspraken die gemaakt zijn meer dan 7 eeuwen geleden, levendig gehouden. Hoofdman Marc Vandepitte gaf uitleg bij het ontstaan, de evolutie en huidige werking van deze merkwaardige en waardevolle vereniging. Karel Tsjiep piepte ook om het hoekje!

    Thema van de Nacht van de Geschiedenis was "bier", waarop we meteen gebruik maakten om een lekker biertje te degusteren.































    21-03-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    09-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 MAART 2012 - Aquarel - Creatief met kleur

    Lessenreeks 'Creatief met kleur', les 8 maart 2012

     

    De opdracht was: breng een zwart-wit foto van een landschap mee. Met dat voorbeeld gingen we in de les aan de slag: kleuren bepalen, de sfeer, de compositie. Een heel uitdagende oefening, waarbij we alle reeds aangeleerde technieken konden toepassen. 











    09-03-2012 om 19:45 geschreven door DFVA  


    06-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKEN VOOR MANNEN 2 MAART 2012 o.l.v. Lena HALLAERT

    KOOKLES DAVIDSFONDS VER ASSEBROEK 2/03/2012

    Crostini met roomkaas en pesto

    Lentesoep van groene asperges

    Krokante scampi met dragonsaus en gemarineerde mango.

    Zeebaars met erwtenpuree en zeekraal, tomatencurry en groene couscous

    Grasgroene peertjes met roomijs en advocaatsausje

     

    CROSTINI MET ROOMKAAS EN PESTO

    Benodigdheden: 1 ciabatta -  2 sneetjes gekookte ham -  2 sneetjes Ardense ham - 150g Philadelphia roomkaas -  1,5 lp groene pesto pezo,olijfolie

    Werkwijze:  snijd de gekookte ham heel fijn.  Snijd de Ardense ham in reepjes.

    Snijd het stokbrood in schijfjes van 1,5 cm, besprenkel ze met wat olijfolie en plaats ze even in de oven tot ze krokant zijn.   Meng ondertussen de groene pesto met de roomkaas en de gekookte ham.  Kruid af met peper en zout.  Beleg de broodjes met dit mengsel.  Versier met enkele reepjes Ardense ham.

     

    VELOUTE VAN GROENE ASPERGES:

    Benodigdheden:  700 gr groene asperges – 2 aardappelen – 2 sjalotten – 150 ml room – 1 liter kippenbouilon

    Werkwijze:   Was de asperges in koud water en snij het houterige einde af.  Snij de topjes af en snij in de lengte in twee, kook gaar.

    Snij de rest in schijfjes, pel en snipper de sjalot, schil de aardappelen en snij in stukjes.  Stoof de sjalot in boter, voeg de aspergestukjes toe, alsook de aardappelen.  Laat garen, mix en breng op smaak.  Voeg de room toe.  Dien op in een bord en versier met de aspergekopjes.

     

     

     

    SCAMPIKROKANTJE MET GEMARINEERDE MANGO EN DRAGONSAUSJE

    Benodigdheden:   12 tijgerscampi’s -  1 pak kataifideeg (turkse winkel) -pezo –  2 teentjes knoflook -  verse dragonblaadjes van 1 tak dragon -  2 eierdooiers - 2 lepels limoensap -  2 dl zonnebloem-olie

    Voor de gemarineerde mango:  1 komkommer – 1 rijpe mango – 1 stukje rode chilipeper – 1 teentje look – sap van 1 limoen – 8 eetlepels rijstazijn - 4 eetlepels gembersiroop - 1 snuifje suiker

    Werkwijze

    Voor de gemarineerde mango:

    Snij de mango in kleine brunoise. Snij de komkommer met een dunschiller in lange slierten.  Snipper de look en de chilipeper.   Doe ze bij de komkommer en de mango, overgiet met limoen, suiker, rijstazijn en gembersiroop en laat marineren.

    Voor de dragonsaus:

    Snij de knoflook fijn en cutter de dragonblaadjes fijn.  Doe de eidooiers, het limoensap, een snuifje zout en een vleugje peper  in een kom en roer los.  Voeg stilaan de olie al roerend toe tot je een mayonaise bekomt.  Voeg er de dragon en de look  aan toe.

    Voor de scampi’s:

    Pel de scampi’s en  verwijder het darmkanaal.  Kruid ze met peper en zout.   Trek  het deeg in reepjes en leg op elk deegreepje een scampi en rol  samen op.   Bak de scampi’s in de wok of de frituurpan. 

    BORDPRESENTATIE:  Schik drie komkommerrolletjes op een bord, samen met de gemarineerde mango.  Schik de scampi’s op het bord met wat dragonsaus.

     

    ZEEBAARS MET ERWTENPUREE EN ZEEKRAAL, TOMATENCURRY EN GROENE COUSCOUS

    Benodigdheden:  8 zeebaarsfilets - 100 gr  zeekraal - 400 gr diepvrieserwten - - 1 kippenbouillonblokje -  ½ dl room - 50 gr boter -  75 gr garnalen -  pezo

    Werkwijze:  Kook de erwtjes in kippenbouillon.  Giet af en doe in de blender met de room en de boter. Breng op smaak met pezo.   Blancheer de zeekraal , verfris onder koud water en stoof even aan in boter.  Bak de vis in olijfolie, de velkant eerst en kruid met pezo.

     Benodigdheden voor de tomatencurry:  8 tomaten – 1 uitje – 1 teentje look – 1 stukje gember van een tweetal centimeter – 2 koffielepels  currypoeder -  koriander - boter – pezo

     Werkwijze voor de tomatencurry:

    Pel en snipper de ui en het teentje look.  Schil de gember en snij in stukjes.  Snij de tomaten in vier, haal de zaadjes eruit en versnij in brunoise.

     Stoof de ui aan in wat boter, samen met het teentje look en de gember.  Voeg de currypoeder toe en laat even aanstoven.

    Voeg de tomaten toe en laat een vijftiental minuutjes stoven zonder deksel.  Mix de saus, breng op smaak met peper en zout en werk af met wat fijngesnipperde koriander.

    Benodigdheden voor de couscous:  100 gr couscous – 1,5 dl kippenbouillon – 1 half bosje platte peterselie – 1 lepel olijfolie

    Werkwijze voor de couscous:  Breng de kippenbouillon aan de kook. Giet deze in de blender en mix samen met de platte peterselie en zeef eventueel.   Giet  op de couscous, roer los en laat een kwartiertje rusten. Meng vlak voor het opdienen wat olijfolie eronder.

    BORDPRESENTATIE:  Schep een lepel erwtenpuree op een bord. Strooi er garnalen op. Leg er de vis op.   Plaats wat zeekraal op de vis .  Lepel er de tomatencurry rond.

    Dien op met de groene couscous.

     

    GRASGROENE PEERTJES MET ROOMIJS EN ADVOCAATSAUS

    Benodigdheden:  2 conferenceperen – een halve fles pisang ambon – ½ liter water – 80 gr suiker – roomijs – chocoladeschilfers – verse munt of citroenmelisse

    Werkwijze:  Schil de peren en laat er een kraagje aan.  Halveer ze en haal er het klokhuis uit.  Breng de pisang samen met het water en de suiker aan de kook en leg er de peren in.  Laat ze garen.  Haal uit het vocht en laat uitlekken.  Snij ze in waaiervorm. 

    Benodigdheden voor de saus:  3 dl room  - 2 eetlepels poedersuiker – 1 dl advokaat

    Werkwijze voor de saus:  Klop de room samen met de bloemsuiker half stijf en meng er de advocaat onder.

    BORDPRESENTATIE:  Giet een lepeltje saus op een koel bord.  Schik er de peren op en vervolgens de roomijs.  Versier met de chocoladeschilfers, een muntblaadje of citroenmelisse

     

     

    SMAKELIJK!









































    06-03-2012 om 21:16 geschreven door DFVA  


    11-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.09.02.2012 - AQUARELCURSUS - CREATIEF MET KLEUR

    Lessenreeks ‘Creatief met kleur’, 09.02.2012

     

    Het onderwerp was: met olieverf een portret schilderen op doek. Een hele uitdaging! We kregen als vertrekpunt allemaal dezelfde zwartwit foto van een kop van een Grieks beeld. Met de rastertechniek brachten we het portret in grote lijnen aan op doek. Dan gingen we aan de slag met zwarte olieverf en paletmes om de grote schaduwpartijen in te vullen. Tenslotte werden de grijstinten en de oplichtende delen uitgewerkt met witte verf.

    Daarna was het heel boeiend om de onderlinge resultaten met elkaar te vergelijken!















    11-02-2012 om 11:14 geschreven door DFVA  


    05-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.04/02/2012 - 14de quizavond

    Quiz Davidsfonds Ver-Assebroek

    Een terugblik op een geslaagde avond

     

    Negentien ploegen, goed voor 85 quizzers, bogen zich gedurende 8 rondes over 80 vragen, 2 rodedraadvragen en 3 tafelvragen. Hun hersenen knisperden en kraakten! Van lieverlee werden de kelen droog en begonnen de magen te knorren. Om al dat ingespannen nadenken op dreef te houden, draafden de bestuursleden af en aan met drank en werden wel honderd broodjes gesmeerd en belegd. Iedereen bereikte tenslotte behouden de allerlaatste vraag.

    Toen was het gespannen wachten op de scores. De winnende ploeg was Clio, goed voor 79 %, tweede werd DF Oostkamp met 75 % en derde was Fiasco met 73 %. Iedere deelnemer mocht een prijs kiezen zodat niemand met lege handen naar huis hoefde. De besten kwamen het eerst aan bod en hadden dus de ruimste keuze en de kans om met de leukste prijzen te gaan lopen. Maar uiteindelijk waren er enkel tevreden gezichten te zien, zowel bij de deelnemers als bij de hele ploeg van de bestuursleden en de medewerkers van de assistentie.

    Afspraak voor de volgende editie van de DFVA-quiz: februari 2013.

     































    05-02-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    22-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22/01/2012 - Toast Literair - ontbijt met volksvertellingen door vertelcollectief Mandragora

    22/01/2012 - Toast Literair

    Ontbijt met volksvertellingen door vertelcollectief Mandragora

     

    Een onvergetelijk ontbijt

     

    Voor de eerste deelname van onze vereniging aan dit nationaal initiatief van het Davidsfonds werd het vertelcollectief Mandragora uitgenodigd.

    Elke tafel van ongeveer acht personen was ruim voorzien van koffie, fruitsap, broodjes, koffiekoeken.

    Tijdens het ontbijt kwam met een doorschuifsysteem een van de vertellers mee aan tafel zitten om een tweetal verhalen op te dissen.

    De luisteraars hingen aan hun lippen en genoten bijvoorbeeld van een ondeugend scheppingsverhaal of van een spannende duivelssage over een ‘galgenjoenk’. Tussenin was er ook tijd om gezellig bij te praten.

    Een zeer geslaagde formule, zeker voor herhaling vatbaar!

    Bijzondere dank tevens aan Christiane Constandt voor volgende sfeerbeelden.

































    22-01-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    19-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19/01/2012 - audio-visuele voordracht Egypte door Eric DEMUYDT

    Donderdag 19 januari 2012 - om 20.00 uur

     

    audio-visuele voordracht

    DE PARELS VAN EGYPTE

    door Eric Demuyt

     

    De Oud-Griekse historicus Herodotus van Halicarnassus (ca 485 – 420 v. Chr.) schreef in zijn ‘Historiën’: ‘Egypte is een geschenk van de Nijl’.

     

    Inderdaad de vruchtbaarheid van het Nijldal en de wildernis van de oprukkende woestijn drukken sedert duizenden jaren hun stempel op de geschiedenis en de cultuur van Egypte. Eén van Egyptes populairste en oudste mythen – de strijd tussen woestijn en cultuurland – heeft tot op heden nog niets aan relevantie ingeboet. De oude Egyptenaren geloofden dat geluk in het hiernamaals afhing van de juiste voorbereidingen in het wereldse leven.

    Wat je ook bezoekt in Egypte, aan de dood valt niet te ontsnappen: van de Grote Piramide en het gouden masker van Tutanchamon tot de moskeeën van Caïro – veel van de gedenkwaardigste bezienswaardigheden van het land zijn nauw met de dodencultus verbonden. Een cruise op de Nijl, van Luxor tot Aswan, brengt bijzondere, oude en hedendaagse oorden onder de aandacht.

    Luxor, Memphis, Caïro en Alexandrië kwamen uiteraard ook aan bod. Een aantal interessante aspecten van het oude en hedendaagse Egypte werden audiovisueel geïllustreerd.

    Bedankt aan Eric voor deze heel interessante avond. Zijn passie voor het land was wel heel duidelijk !















    19-01-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    11-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 december 2011 - DE BRUGSE BROUWERIJEN VAN DE MIDDELEEUWEN TOT HET HEDEN

    Via het brouwen van het bier in de oudheid kwamen wij snel in de middeleeuwen van de Lage Landen en in Brugge. Uiteraard kwamen het gruut, het Gruuthuse en het gruutrecht ter sprake.

    Hoe werd bier vroeger gebrouwen? Dat staat fijntjes beschreven in ‘Den Volmaeckten Bierbrouwer’ door de geneeskundige en brouwer Wouter van Lis.

    Over het brouwwater was ook nog een en ander te zeggen, want Brugge had immers zijn Waterhuis dat via de moerbuizen over de ganse stad zuiver water bedeelde.

    Verder werden enkele vroegere Brugse brouwerijen besproken, maar werd er ook wat

    dieper ingegaan op de corporatie van de ‘Biervoerders’, de kuipers, ‘goed mans herberghe’ en ‘quader herberghe….

      

    Uiteindelijk werd iets over de Brugse brouwerijen verteld die in de 19de en 20ste eeuw het Industrieel tijdperk zijn ingegaan en wat er vandaag nog van overblijft. Velen kennen immers nog de brouwerijen Aigle Belgica, ’t Hamerken, De Halve Maan, De Lac en Het Zweerd.

     

    Ten slotte moest je ook nog weten hoe ook het laatste stukje beschermd industrieel erfgoed, in de Unesco stad van het werelderfgoed, zomaar moet plaats ruimen voor immobiliën.

    De uiteenzetting van Paul Vanneste was uiterst interessant.















    11-12-2011 om 17:36 geschreven door DFVA  


    27-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25- november 2011 - Wijnen uit de Languedoc-Roussillon: wijndegustatie met Willy Defour

    We zetten onze Tour de France van de wijn verder richting zuiden, steeds o.l.v. Willy De Four.

    De Languedoc en de Roussillon zijn twee heerlijke gebieden in het zuiden van Frankrijk, het vroegere Occitanië, waar de bewoners nog Occitaans spreken. Ze gebruiken nog het woordje ‘oc’ in plaats van ‘oui’ voor ‘ja’. Het is een uitgestrekte, zeer afwisselende streek  met een oppervlakte van 30.000 km² verspreid over de departementen Gard, Hérault en Lozère in het noorden en Aude en Pyrénées Orientales in het zuiden. Hier vind je een woeste natuur waar je de geuren van de garrigue (kreupelbos) ruikt , de Middellandse zee met veel zon en eveneens prachtige wijngaarden. Alhoewel Languedoc-Roussillon in één adem genoemd wordt zijn het op wijngebied twee afzonderlijke gebieden met eigen appellations. Het is het grootste wijngebied van Frankrijk en vooral gekend voor zijn grote productie van landwijnen. Waar vroeger het accent vooral op kwantiteit lag, gaat men nu meer kwaliteitsbewust gaan werken met lagere rendementen. Wij doorlopen vanavond de wijngebieden van de Languedoc en van Roussillon en proeven een aantal witte en rode wijnen met verschillende appellations. Aangezien deze streek ook gekend is voor de vins doux naturels zal een proeverij van deze natuurlijke zoete wijnen niet ontbreken.

     

    Het werd opnieuw een ontdekking en een gezellig genieten van minder gekende maar hoog aangeschreven wijnen.





































    27-11-2011 om 14:13 geschreven door DFVA  


    22-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7, 14 en 21 november 2011 - Klassieke muziek – initiatie (door Michel Croos)

    Johann Sebastian Bach

    (1685-1750)

     

    Klassieke muziek – initiatie (door Michel Croos)

     

    Iemand schreef ooit over deze barokcomponist: “Het is zeker zijn schuld niet dat wij opgezadeld zitten met zijn muziek!”.

    Na zijn dood verdween zijn oeuvre nagenoeg volledig in de vergetelheid.  Zelfs zijn 4 muzikale zonen componeerden liever in een “modernere” stijl.

     Via een omweg kwam de partituur van de “Mathäus Passion” in handen van Felix Mendelsohnn die het werk in 1829 definitief van onder het stof  haalde door het uit te voeren in Berlijn. Dat was het begin van een reusachtige inhaalbeweging. Tegen het einde van de 19de eeuw waren de ruim 1000 werken van J.S.Bach gedrukt en uitgegeven.

     

    In de jaarlijkse top-100 van Radio Klara worden de eerste plaatsen steevast ingenomen door werken van J.S.Bach, en het concertgebouw programmeert elk jaar eind  januari een weekend “Bach Academie”.

     

    Deze  muzikale avonden werden gebracht door onze muziekvriend Michel Croos.

    Enkele sfeerbeelden:

















    22-11-2011 om 21:41 geschreven door DFVA  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's cursisten aquarelcursus
    Nog enkele foto's van de aquarelcursisten.

    Nogmaal dank aan Eric voor het bezorgen van deze beelden.







































    22-11-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's aquarel Johan Vandewalle

    De derde cursus werd beëindigd op donderdag 01 december ll.

    Hierna de 8 aquarellen die door Johan werden geschilderd tijdens de 8 cursuslessen en die door de cursisten naar best vermogen werden nagebootst.

    Deze foto's werden toegestuurd door Eric Demuyt.

















    22-11-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUARELCURSUS NAJAAR 2011 (vervolg)
    En nog wat foto's van de aquarelcursus.
    Deze keer met bijzondere dank aan Antoon Degroote.










    22-11-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs