9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    25-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 maart 2013 - ledenfeest Kasteel van Moerkerke

    Het bestuur nodigde haar leden uit voor een feestmaaltijd n.a.v. haar ledenfeest.  Wat stond er op het menu ?

     

    Aperitief met hapjes

    Mechelse asperges met gestoomde grietfilet in een mousselinesaus met gerookte zalm en verse tuinkruiden

    Filet van parelhoen in een lichte roomsaus met primeurgroentjes

    Gemarineerde ananas, witte chocolade, munt, fris van mango, crumble van limoen

           Koffie en koekjes

    49 trouwe leden trotseerden de winterkoude en genoten van een warme namiddag.

    Hierbij enkele sfeerbeelden.

































    25-03-2013 om 18:00 geschreven door DFVA  


    20-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 maart 2013 - Nacht van de Geschiedenis - Prof. Em. J.J. Cassiman

    DINSDAG 19 maart 2013

    om 20.00 uur

    NACHT VAN DE GESCHIEDENIS

     

    Toepassingen van DNA-analyse in gerechtelijk en forensisch onderzoek

     

    Prof. Em. J.J. Cassiman

     

    De explosieve groei van biotechnologische methoden heeft een reeks belangrijke toepassingen mogelijk gemaakt in niet-medische domeinen.

    Door middel van DNA-onderzoek op mens en dier kan men deze bevindingen ook toepassen in gerechtelijk onderzoek: het vergelijken van het DNA-profiel van een biologisch spoor met dat van verdachten of slachtoffers – in vaderschapsbepalingen, in het oplossen van historische zaken – de Romanov’s, Lodewijk XVII etc. – maar ook in het onderzoek van menselijke resten bij archeologische opgravingen. Bovendien kan DNA-onderzoek ons ook heel wat leren over wie onze stamvaders en stammoeders zijn geweest, wanneer zij vermoedelijk hebben geleefd en of we nu afstammen van de Neanderthalers of andere homosoorten.

     

    De DNA-molecule zorgt dus als het ware voor de fysische continuïteit tussen de generaties en kan dus met succes worden aangewend om bepaalde vormen van afstamming te achterhalen, al blijft het gebruik van deze mogelijkheden voorlopig nog redelijk beperkt.

     

    U leest het:  zeer boeiende materie, die ons door Professor Cassiman (KU Leuven) op een gepaste wijze uit de doeken werd gedaan.



















    20-03-2013 om 18:06 geschreven door DFVA  


    10-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken voor mannen 1 maart 2013 (o.l.v. Lena Hallaert)
    Deze themakookavond voor mannen ging de Oosterse weg op. We probeerden het namelijk eens op de Thaïse manier.

    DE OOSTERSE KEUKEN – 01/03/2013

     

    THAISE KRABSOEP MET KOKOS, RIJSTNOEDELS EN SLUIMERERWTEN

    THEE VAN SCAMPI’S

    ZOETZURE SSCAMPI’S

    KOMKOMMERSALADE

    OOSTERSE KOOLSLA

    KOKOSRIJST

    WOK MET RUNDSVLEES, TERIYAKI EN SESAM

    PITTIGE KIPPENSCHOTEL MET KOKOSMELK

    KOKOSFLAN MET PASSIEVRUCHT

     

     

    THAISE KRABSOEP MET KOKOS, RIJSTNOEDELS EN SLUIMERERWTEN

    Benodigdheden: 4 sjalotten – 2 teentjes look -  1 groen pepertje (of espelettepeper) – 1 bosje koriander – 1 bosje basilicum – 2 stengels citroengras – 2 lepels olie – 2 eetlepels kurkuma – 8 dl kokosmelk – 4 dl visbouillon -  50 gr rijstnoedels of rijstvermicelli – 100 gr sluimererwten – 100 gr diepvrieserwten – 450 gr krabvlees – 1 a 2 eetlepels vissaus – sap van 1 limoen – kroepoek voor de afwerking

    Werkwijze: Snij de citroengrasstengels doormidden en haal de zachte kern eruit.  Snij het pepertje doormidden en verwijder de zaadjes.  Pel en snipper de sjalot en de look.

    Pureer in de keukenrobot de sjalotten, de look, het groene pepertje, de koriander en de basilicum, samen met de kern van het citroengras.

    Verhit de olie in een pan en fruit de kruidenpasta aan, samen met de kurkuma. 

    Voeg de kokosmelk en de visbouillon toe en de citroengrasstengels en breng aan de kook.

    Voeg de rijstnoedels toe en kook beetgaar.

    Blancheer ondertussen de versneden sluimererwten in gezouten water.

    Voeg de erwten, krab en sluimererwten toe aan de soep.  Breng de soep op smaak met vissaus en limoensap.

    Verdeel over kopjes en dien op met kroepoek.

     

    ZOETZURE SCAMPI’S

    Benodigdheden:   1 verpakking scampi’s – 1 groot blik ananas – 150 gr fijngesnipperde ui – 1 rode paprika – vetstof

    Benodigdheden  voor de saus:  12 eetlepels tomatenketchup – 8 eetlepels suiker – 8 eetlepels wijnazijn – 4 eetlepels olie – 4 eetlepels sojasaus – 1 kippenbouillonblokje – een snuifje gemberpoeder – maïzena

    Werkwijze:

    Meng alle ingrediënten voor de saus.

    Bak de scampi’s aan in de pan,  neem uit de pan en hou warm.  Stoof de ui en de paprikareepjes in de pan en voeg er de gemengde ingrediënten voor de saus aan toe, samen met het sap van de ananas.  Laat goed doorkoken en bindt indien nodig met maïzena en voeg de stukjes ananas toe.

     

    THEE VAN SCAMPI’S

    Benodigdheden:  1 sjalot – 1 teentje look – 1 stuk gember van 3 cm – 2 stengels citroengras – 1,5 liter visbouillon – 1 staal preiwit – 1 wortel – eventueel  – verse koriander – scampi’s

    Werkwijze:  Pel de scampi’s en spaar het afval.  Pel en hak de look en de sjalot.  Schil de gember en snij in kleine stukjes. 

    Bak de afval van scampi’s aan in een weinig olijfolie en blus met de visbouillon.  Voeg de gember, lookteentje en het gekneusde citroengras toe.  Breng aan de kook, verminder en laat 30’ trekken.  Snij ondertussen de prei in zeer fijne ringetjes en de wortel in piepkleine blokjes.

    Zeef de bouillon, voeg de fijngesneden groentjes toe en laat garen.  Breng op smaak met pezo.

    Bak ondertussen de scampi’s in een pan en breng op smaak met peper en zout.

    Doe de thee in een glaasje, steek scampi op de rand en versier met koriander

     

    WOK MET RUNDSVLEES, TERIYAKI EN SESAM

    Benodigdheden:

    400 g rundvlees (bv. 'groothoofd') - 1 paksoi (Aziatische kool)  - 4 babymaïskolfjes  - 1 stuk gember  - 100 g sojascheuten   -  12 shitake-paddenstoelen   -  1⁄2 rode chilipeper   - 

    6 eetlepels arachideolie   -  8 eetlepels rijstwijn (of sherry)  -  4 eetlepels sojasaus   -  8 eetlepels suiker   -  2 eetlepels sesamolie   - 1 teentje look

    Werkwijze:

    Bereid eerst de marinade voor het vlees. Meng de rijstwijn, de sojasaus, de suiker en de sesamolie in een schaal. Pel de look en plet deze tot pulp. Voeg ook de lookpulp toe en meng alles goed.

    Snij het rundvlees in dunne hapklare plakjes. Je kan voor dit gerecht bv. groothoofd gebruiken, een deelstuk van het rund.

    Leg de plakjes rundvlees in de marinade. Roer even om zodat de saus smaak kan geven aan het vlees. Zet de marinade met het rundvlees opzij.

    Snij de bladeren van de paksoi los en was ze in veel water.

    Laat de kool uitlekken en snij de bladeren (de blanke stelen én de groene bladeren) in grove stukken.

    Maak (indien nodig) de shiitake-paddenstoelen schoon met een doekje of een borsteltje en verwijder het verharde deel van het steeltje. Snij de paddenstoelen in kwartjes.

    Snij de kolfjes babymais in reepjes.

    Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snij het pikante vruchtje in zeer fijne stukken.
    Opmerking: Was daarna onmiddellijk je handen! Het sap van de chilipeper kan voor ellende zorgen als je in je ogen wrijft.

    Schil het stukje gember en rasp de knol. (Bepaal de hoeveelheid naar smaak.)

    Verhit de wok op een hoog vuur. Schenk er een scheutje arachideolie in. (Dit type olie is bestand tegen hoge temperaturen.)

    Haal de plakjes rundvlees uit de marinade. Laat ze kort uitlekken en bak ze kort in de hete wok.
    Let op:
    als het vlees te vochtig is, zal het spatten wanneer je het in de wok doet.

    Laat het vlees al roerend kleuren en voeg vervolgens de paddenstoelen, de babymais en de snippers chilipeper toe. Roer alles om (met bv. een houten lepel).

    Voeg vervolgens ook de stukken paksoi toe, samen met de geraspte gember. Als laatste voeg je de sojascheuten toe.

    Verhit de groenten in de wok, blijf roeren en zorg ervoor dat er niets aanbrandt. Ook de paksoi moet beetgaar blijven.

    Schenk ten slotte een deel van de vleesmarinade in de wok. Extra zout en peper zijn niet noodzakelijk. De marinade zorgt voor het zoute en de chili geeft het gerecht een pikante toets.

    Roer alles een laatste keer om en serveer met rijst of noedels

     

    PITTIGE KIPPENSCHOTEL MET KOKOSMELK

    Benodigdheden:   2 dubbele kippenfilets – laurier – 1 dl witte wijn – 2 koffielepels currypoeder – 1 blik kokosroom – ¼ l room – 1 snufje saffraan – 3 dl kippenbouillon –

    1 courgette – 5 wortelen  –  1 bakje sojascheuten – 1 staal prei -   1 ui – 2 teentjes look –

    1 stukje gember - 1 koffielepel sambal oelek – 1 lepel bruine suiker – een vijftal limoenen - 75 gr geraspte kokos -   1 bosje verse koriander -

    Werkwijze: 

    Snipper de ui en de look fijn, rasp de gember.

    Ontzaad de courgette en snij in julienne, snij de gewassen prei en de

    geschraapte wortelen in julienne.

    Snij de kippenfilets in blokjes en bak ze aan, overstrooi met de curry, kruid met peper en zout.

    Haal de kip uit de pan en stoof hierin de ui, de look, de prei, de wortelen en de  courgette.

    Overgiet met de witte wijn, de kippenbouillon en de room.

    Voeg laurier toe en laat de groenten beetgaar worden.

    Voeg de stukjes kip toe en overgiet met de kokosmelk, kruid met pezo en saffraan, voeg de bruine suiker toe en breng op smaak met het limoensap.

    Laat inkoken tot de gewenste dikte, bindt indien nodig en  breng over in ovenschaal  Bestrooi met de geraspte kokos en de koriander, beleg met plakjes limoen.

    Serveer met gekookte rijst of pasta

     

    KOMKOMMERSALADE

    Benodigdheden: 1 komkommer – 1 soeplepel balsamico-azijn – ½  rode chilipeper –

    2 sjalotten – 2 soeplepels koriander – 1 soeplepel suiker- zout

    Werkwijze:  Was de komkommer en versnij in brunoise.  Hak de sjalotten en de chilipeper fijn.  Meng alle ingrediënten en voeg bij de komkommer.

     

     

    OOSTERSE KOOLSLA

    Benodigdheden:  ½ kg witte kool – 1 rode chilipeper – 1 teentje look – 1 rode paprika – 1 koffielepel geraspte gember – 2 eetlepels sesamolie – 1 koffielepel bruine suiker – 1 eetlepel sesamzaadjes – 3 eetlepels rijstwijn – lichte sojasaus

    Werkwijze:  Snij de witte kool in vier, verwijder de harde kern en snij zeer fijn.  Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij in brunoise.  Hak de chilipeper, snij de look fijn, rasp de gember.

    Fruit de look samen met de gember en de chilipeper in de sesamolie.  Strooi er de bruine suiker en de sesamzaadjes over. Voeg de witte kool toe en blus met de sake, voeg de paprika toe.   Giet er een scheutje sojasaus en water bij, dek de pan af en laat 5 a 10 minuutjes stoven.

    Breng op smaak met wat sojasaus en laat afkoelen

     

     

     

     

     

    KOKOSRIJST

    Benodigdheden: 250 gr rijst – 3 dl kokosmelk – 4 dl visbouillon – zeste van 1 limoen – 1 rood pepertje – 1 stukje gember – 4 lente-uitjes – 50 gr gedroogde kokospoeder

    Werkwijze:Breng de kokosmelk aan de kook met de visbouillon, de zeste van limoen, de rode peper en de geraspte gember.  Doe de rijst erbij en laat gaarkoken.  Snij de lente-uitjes fijn en voeg samen met de kokospoeder bij de rijst.

     

     

    KOKOSFLAN MET PASSIEVRUCHT

    Benodigdheden: 4 dooiers – 90 gr suiker – 4 dl kokosmelk – 1 dl melk – 3 gelatineblaadjes – 4 passievruchten - passievruchtencoulis

    Werkwijze:  Klop de dooiers samen met de suiker tot ruban

    Week de gelatineblaadjes in koud water.

    Kook de kokosmelk en de melk en voeg dit bij het eiermengsel en voeg de gelatineblaadjes toe.  Doe in ieder glas het vruchtvlees van een halve passievrucht en schep hierop de half opgesteven flan, laat verder opstijven in de koelkast.

    Werk af met de passievruchtencoulis.



























    10-03-2013 om 13:34 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs