Deze themakookavond voor mannen ging de Oosterse weg op. We probeerden het namelijk eens op de Thaïse manier.
DE OOSTERSE
KEUKEN 01/03/2013
THAISE
KRABSOEP MET KOKOS, RIJSTNOEDELS EN SLUIMERERWTEN
THEE VAN SCAMPIS
ZOETZURE
SSCAMPIS
KOMKOMMERSALADE
OOSTERSE
KOOLSLA
KOKOSRIJST
WOK MET RUNDSVLEES, TERIYAKI EN SESAM
PITTIGE KIPPENSCHOTEL MET KOKOSMELK
KOKOSFLAN MET
PASSIEVRUCHT
THAISE KRABSOEP MET KOKOS, RIJSTNOEDELS EN
SLUIMERERWTEN
Benodigdheden: 4 sjalotten 2 teentjes look - 1 groen pepertje (of espelettepeper) 1
bosje koriander 1 bosje basilicum 2 stengels citroengras 2 lepels olie
2 eetlepels kurkuma 8 dl
kokosmelk 4 dl
visbouillon - 50 gr rijstnoedels of
rijstvermicelli 100 gr sluimererwten 100 gr diepvrieserwten 450 gr
krabvlees 1 a
2 eetlepels vissaus sap van 1 limoen kroepoek voor de afwerking
Werkwijze: Snij de citroengrasstengels doormidden en haal de zachte
kern eruit. Snij het pepertje doormidden
en verwijder de zaadjes. Pel en snipper
de sjalot en de look.
Pureer in
de keukenrobot de sjalotten, de look, het groene pepertje, de koriander en de
basilicum, samen met de kern van het citroengras.
Verhit de
olie in een pan en fruit de kruidenpasta aan, samen met de kurkuma.
Voeg de
kokosmelk en de visbouillon toe en de citroengrasstengels en breng aan de kook.
Voeg de
rijstnoedels toe en kook beetgaar.
Blancheer
ondertussen de versneden sluimererwten in gezouten water.
Voeg de
erwten, krab en sluimererwten toe aan de soep.
Breng de soep op smaak met vissaus en limoensap.
Verdeel
over kopjes en dien op met kroepoek.
ZOETZURE SCAMPIS
Benodigdheden:
1 verpakking scampis
1 groot blik ananas 150 gr fijngesnipperde ui 1 rode paprika vetstof
Benodigdheden voor de saus: 12 eetlepels tomatenketchup 8 eetlepels
suiker 8 eetlepels wijnazijn 4 eetlepels olie 4 eetlepels sojasaus 1
kippenbouillonblokje een snuifje gemberpoeder maïzena
Werkwijze:
Meng
alle ingrediënten voor de saus.
Bak
de scampis aan in de pan, neem uit de
pan en hou warm. Stoof de ui en de
paprikareepjes in de pan en voeg er de gemengde ingrediënten voor de saus aan
toe, samen met het sap van de ananas.
Laat goed doorkoken en bindt indien nodig met maïzena en voeg de stukjes
ananas toe.
THEE VAN SCAMPIS
Benodigdheden: 1 sjalot 1 teentje look 1
stuk gember van 3 cm
2 stengels citroengras 1,5
liter visbouillon 1 staal preiwit 1 wortel
eventueel verse koriander scampis
Werkwijze: Pel de scampis en spaar het afval. Pel en hak de look en de sjalot. Schil de gember en snij in kleine stukjes.
Bak de afval van scampis aan in een weinig olijfolie en blus met de
visbouillon. Voeg de gember, lookteentje
en het gekneusde citroengras toe. Breng
aan de kook, verminder en laat 30
trekken. Snij ondertussen de prei in
zeer fijne ringetjes en de wortel in piepkleine blokjes.
Zeef de bouillon, voeg de fijngesneden groentjes toe en laat garen. Breng op smaak met pezo.
Bak ondertussen de scampis in een pan en breng op smaak met peper en
zout.
Doe de thee in een glaasje, steek scampi op de rand en versier met
koriander
WOK MET RUNDSVLEES, TERIYAKI EN SESAM
Benodigdheden:
400
g
rundvlees (bv. 'groothoofd') - 1 paksoi (Aziatische kool) - 4 babymaïskolfjes - 1 stuk gember - 100 g sojascheuten - 12
shitake-paddenstoelen - 1⁄2 rode chilipeper -
6 eetlepels
arachideolie - 8 eetlepels rijstwijn (of sherry) - 4
eetlepels sojasaus - 8 eetlepels suiker - 2
eetlepels sesamolie - 1 teentje look
Werkwijze:
Bereid eerst de
marinade voor het vlees. Meng de rijstwijn, de sojasaus, de suiker en de
sesamolie in een schaal. Pel de look en plet deze tot pulp. Voeg ook de
lookpulp toe en meng alles goed.
Snij het
rundvlees in dunne hapklare plakjes. Je kan voor dit gerecht bv. groothoofd
gebruiken, een deelstuk van het rund.
Leg de plakjes
rundvlees in de marinade. Roer even om zodat de saus smaak kan geven aan het
vlees. Zet de marinade met het rundvlees opzij.
Snij de bladeren
van de paksoi los en was ze in veel water.
Laat de kool
uitlekken en snij de bladeren (de blanke stelen én de groene bladeren) in grove
stukken.
Maak (indien
nodig) de shiitake-paddenstoelen schoon met een doekje of een borsteltje en
verwijder het verharde deel van het steeltje. Snij de paddenstoelen in
kwartjes.
Snij de kolfjes
babymais in reepjes.
Verwijder de zaadjes
uit de chilipeper en snij het pikante vruchtje in zeer fijne stukken.
Opmerking: Was daarna onmiddellijk je handen! Het sap van de
chilipeper kan voor ellende zorgen als je in je ogen wrijft.
Schil het stukje gember
en rasp de knol. (Bepaal de hoeveelheid naar smaak.)
Verhit de wok op een
hoog vuur. Schenk er een scheutje arachideolie in. (Dit type olie is bestand
tegen hoge temperaturen.)
Haal de plakjes
rundvlees uit de marinade. Laat ze kort uitlekken en bak ze kort in de hete
wok.
Let op: als het vlees te vochtig is, zal het spatten wanneer je
het in de wok doet.
Laat het vlees al
roerend kleuren en voeg vervolgens de paddenstoelen, de babymais en de snippers
chilipeper toe. Roer alles om (met bv. een houten lepel).
Voeg vervolgens ook de
stukken paksoi toe, samen met de geraspte gember. Als laatste voeg je de
sojascheuten toe.
Verhit de groenten in
de wok, blijf roeren en zorg ervoor dat er niets aanbrandt. Ook de paksoi moet
beetgaar blijven.
Schenk ten slotte een
deel van de vleesmarinade in de wok. Extra zout en peper zijn niet
noodzakelijk. De marinade zorgt voor het zoute en de chili geeft het gerecht
een pikante toets.
Roer alles een laatste
keer om en serveer met rijst of noedels
PITTIGE KIPPENSCHOTEL MET KOKOSMELK
Benodigdheden:
2 dubbele kippenfilets laurier 1 dl witte wijn 2
koffielepels currypoeder 1 blik kokosroom ¼ l room 1 snufje saffraan 3 dl kippenbouillon
1 courgette 5 wortelen 1
bakje sojascheuten 1 staal prei - 1
ui 2 teentjes look
1 stukje gember - 1 koffielepel sambal oelek 1 lepel
bruine suiker een vijftal limoenen - 75 gr geraspte kokos - 1
bosje verse koriander -
Werkwijze:
Snipper de ui en de look fijn, rasp de gember.
Ontzaad de courgette en snij in julienne, snij de
gewassen prei en de
geschraapte wortelen in julienne.
Snij de kippenfilets in blokjes en bak ze aan,
overstrooi met de curry, kruid met peper en zout.
Haal de kip uit de pan en stoof hierin de ui, de look,
de prei, de wortelen en de courgette.
Overgiet met de witte wijn, de kippenbouillon en de
room.
Voeg laurier toe en laat de groenten beetgaar worden.
Voeg de stukjes kip toe en overgiet met de kokosmelk,
kruid met pezo en saffraan, voeg de bruine suiker toe en breng op smaak met het
limoensap.
Laat inkoken tot de gewenste dikte, bindt indien nodig
en breng over in ovenschaal Bestrooi met de geraspte kokos en de
koriander, beleg met plakjes limoen.
Serveer met gekookte rijst of pasta
KOMKOMMERSALADE
Benodigdheden: 1
komkommer 1 soeplepel balsamico-azijn ½
rode chilipeper
2
sjalotten 2 soeplepels koriander 1 soeplepel suiker- zout
Werkwijze: Was de komkommer en versnij in brunoise. Hak de sjalotten en de chilipeper fijn. Meng alle ingrediënten en voeg bij de komkommer.
OOSTERSE KOOLSLA
Benodigdheden: ½ kg witte kool 1 rode chilipeper 1
teentje look 1 rode paprika 1 koffielepel geraspte gember 2 eetlepels
sesamolie 1 koffielepel bruine suiker 1 eetlepel sesamzaadjes 3 eetlepels
rijstwijn lichte sojasaus
Werkwijze: Snij de witte kool in vier, verwijder de
harde kern en snij zeer fijn. Was de
paprika, verwijder de zaadlijsten en snij in brunoise. Hak de chilipeper, snij de look fijn, rasp de
gember.
Fruit
de look samen met de gember en de chilipeper in de sesamolie. Strooi er de bruine suiker en de sesamzaadjes
over. Voeg de witte kool toe en blus met de sake, voeg de paprika toe. Giet er een scheutje sojasaus en water bij,
dek de pan af en laat 5 a
10 minuutjes stoven.
Breng
op smaak met wat sojasaus en laat afkoelen
KOKOSRIJST
Benodigdheden:
250 gr rijst 3 dl
kokosmelk 4 dl
visbouillon zeste van 1 limoen 1 rood pepertje 1 stukje gember 4
lente-uitjes 50 gr gedroogde kokospoeder
Werkwijze:Breng
de kokosmelk aan de kook met de visbouillon, de zeste van limoen, de rode peper
en de geraspte gember. Doe de rijst
erbij en laat gaarkoken. Snij de
lente-uitjes fijn en voeg samen met de kokospoeder bij de rijst.
KOKOSFLAN MET PASSIEVRUCHT
Benodigdheden: 4 dooiers 90 gr suiker 4 dl kokosmelk 1 dl melk 3
gelatineblaadjes 4 passievruchten - passievruchtencoulis
Werkwijze: Klop de dooiers
samen met de suiker tot ruban
Week de
gelatineblaadjes in koud water.
Kook de
kokosmelk en de melk en voeg dit bij het eiermengsel en voeg de
gelatineblaadjes toe. Doe in ieder glas
het vruchtvlees van een halve passievrucht en schep hierop de half opgesteven
flan, laat verder opstijven in de koelkast.
Werk af
met de passievruchtencoulis.