Opnieuw volboekt: wat een succes. Lena had opnieuw een schitterend menu voorbereid. Vrijdag de 13de ? Hebben we niks van gemerkt hoor.
Eerst rustig menu overlopen en in groepen verdeeld. TEAMWORK !
We hebben gewerkt, gelachen en gegeten.
Tot de volgende keer.
Hieronder nogmaals het draaiboek en bijhorende sfeerbeelden.
Aperitief: Schuimwijn met hibiscusbloemen
Aperitiefhapje: Aperitiefmosseltjes
Soep: Bloemkool-paprikasoep met mascarpone
Voorgerecht: Gorgonzolataart met parmaham en peren
Hoofdgerecht: Lamsfilet met muntsaus, gepaneerd witloof en parmesaanaardappeltjes
Dessert: Mandarijnpudding
Aperitief:
Benodigdheden: 1 fles schuimwijn 1 potje hibiscusbloemen
Werkwijze: Doe in een hoog glas een hibiscusbloem doe er een klein beetje van de siroop van de bloemen op en leng aan met schuimwijn.
Aperitiefmosseltjes
Benodigdheden: Per persoon 4 gekookte mosseltjes potje kruidenkaas - per persoon 2 plakjes bacon - sla een schepje honing een lepeltje mosterd olie gehakte bieslook.
Werkwijze: Snij de plakjes bacon overlangs in twee. Leg op ieder plakje een beetje van de kruidenkaas. Daar bovenop komt een mosseltje, vervolgens rolt u alles op.
Maak ondertussen een vinaigrette met de honing, mosterd en olie.
Leg de mosselpakketjes op een ingevette bakplaat en grill ze lichtbruin in de oven. Snij de sla fijn en verdeel over de bordjes. Schik hierop de mosselen en werk af met de vinaigrette, de bieslook en wat peper.
Bloemkool-paprikasoep met mascarpone
Benodigdheden: 500 gr bloemkoolroosjes 1 ½ rode paprika
2 fijngesnipperde uien - 1 ½ l kippenbouillon 90 gr mascarpone
wat bieslook boter - pezo
Werkwijze: Stoof de ui in boter. Voeg de in stukjes gesneden paprika toe en de bloemkoolroosjes en laat meestoven. Giet de bouillon over de groenten en laat een twintigtal minuten zachtjes koken. Laat de mascarpone smelten in de soep en mix. Werk de soep af met de fijngesnipperde bieslook.
Gorgonzolataart met parmaham en peren,
Benodigdheden: 2 ½ dl room 200 gr gorgonzola wat tijm pezo 3 rijpe peren citroensap 4 eieren 100 gr parmaham olijfolie bladerdeeg
Werkwijze: Verwarm de oven voor op 200° . Verwarm de room en gorgonzola in een pan en laat de kaas al roerend smelten. Voeg de tijm en de peper toe naar smaak en laat wat afkoelen. Schil de peren, snij ze in acht partjes en verwijder de klokhuizen. Besprenkel de partjes met citroensap. Bekleed een bakvorm met het bladerdeeg. Druk het deeg goed aan en snij de overtollige randen af. Prik gaatjes in met een vork. Klop de eieren door de gorgonzolasaus en schenk de saus op de taartbodem. Leg de peren naar boven en de smalle kant naar het midden in de vorm en verdeel de in reepjes gesneden ham erover. Druppel er wat olijfolie over en maal er royaal peper over.
Bak de taart gedurende 30 a 35 min op 200°.
Lamsfilet met muntsaus
Benodigdheden: 1 kg lamsfilet boter pezo look.
Voor de saus: 1 bokaal bruine fond en 1 bokaal water olijfolie pezo 1 teentje look 100 gr. Gesneden wortelen 100 gr. ui 100 gr. gerookt spek
1 eetlepel tomatenpuree 2 dl rode wijn 2 eetlepels verse munt.
Werkwijze: Stoof de ui, wordtel en spek en voeg de tomatenpuree toe en laat stoven. Blus met de wijn en de fond. Voeg het water toe en laan inkoken. Zeef de saus.
Bak het vlees en hou het warm. Voeg de saus bij het braadvocht, laat koken en bind met handboter. Voeg net voor het opdienen de gesnipperde munt toe.
Gepaneerd witloof
Benodigdheden: 4 witloofstronken boter suiker pezo 100 gr bloem 2 eiwitten 100 gr paneer meel
Werkwijze: Maak het witloof schoon, strooi er wat suiker op en stoof gaar in wat boter. Breng op smaak met peper en zout, en laat het uitlekken van zodra het gaar is, en laat afkoelen.
Wentel het witloof eerst in de bloem, dan in het eiwit en dan in het paneermeel.
Bak in frituurvet.
Parmesaanaardappelen
Benodigdheden: 4 grote aardappelen boter 75 gr parmezaanse kaas
Werkwijze: De aardappelen schillen, wassen, droogdeppen en in de lengte doormidden snijden. Daarna in dunne schijfjes snijden en in een ingeboterde ovenschaal leggen, en bestrooien met peper en zout. De boter in kleine stukjes doen en gelijkmatig over de aardappelen verdelen. In oven ongeveer 35 minuten op 180 °. Doe er de parmezaanse kaas over en laat gratineren.
Mandarijnpudding:
Benodigdheden: 1 blikje mandarijntjes op sap (200 gr) 40 gr suiker 1 citroen 4 blaadjes gelatine 2 dl yoghurt 1 ei 1 dl room 2 mandarijnen
Werkwijze:
Gelatine weken in koud water
Citroen halveren en ½ uitpersen
Blik mandarijnen afgieten en mandarijnen in stukjes snijden
Doe in een kookpot 1 dl mandarijnsap, citroensap en suiker en verwarm tot de suiker is opgelost.
Gelatine uitknijpen en in het warme vruchtsap oplossen
Fijngesneden mandarijntjes en yoghurt eronder mengen.
Laten afkoelen
Ei splitsen en eiwit opkloppen.
Room opkloppen
Schep de room en het eiwit onder het mandarijnmengsel
Doe in glaasjes en laat opstijven.
Versier met de verse mandarijntjes
SMAKELIJK




























 Bijlagen: http://www.mijnalbum.nl/Album=W3QCH7YZ
14-03-2009 om 00:00
geschreven door DFVA 
|