9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    25-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 maart 2009 - "De Katharen" door prof. Raphaël De Keyser

    N.a.v. de Nacht van de Geschiedenis - De Katharen : meer dan een obscure sekte?

    De Katharen zijn “in”…

    Tal van reisorganisaties en ook het Davidsfonds bieden cultuurreizen door het “Land van de Katharen” aan. Het departement Aude in de Franse provincie Languedoc-Roussillon profileert zich in toeristische brochures en op zijn website uitdrukkelijk als “Aude pays Cathare”, en promoot een bezoek aan de overgebleven zogenaamde “Katharenburchten” zoals die van Carcassonne en Montségur.

    Professor Raphaël De Keyser, doctor in de geschiedenis en emeritus hoogleraar aan de K.U. Leuven, is een kenner van het Katharisme, en begeleidde voor het Davidsfonds verschillende reizen door het land van de Katharen. Hij was dan ook goed geplaatst om ons een antwoord te geven op volgende vragen:

    - wie waren echter de Katharen of Albigenzen?

    - waarom kwamen ze – hoewel ze zichzelf christenen noemden – toch in botsing met zowel de geestelijke als wereldlijke leiders?

    - waren ze enkel in Frankrijk actief?

    - wat gebeurde er met hen toen in de 13de eeuw heuse kruistochten een einde trachtten te maken aan hun succes?

    - wat hebben de Katharen te maken met de mythische Graal?

    - en waarom blijft de geschiedenis van deze lang verdwenen religieuze “dissidenten” nog steeds zo tot de verbeelding spreken?

    Hij wist ons ook meer te vertellen over de bijzonder boeiende maar ook tragische geschiedenis van deze beweging.

    Een enorm boeiende avond met 73 aanwezigen.

    Na een dankwoord gericht te hebben tot de professor sloot voorzitter Joris af:

    “Alles voor Vlaanderen, en Vlaanderen … niet voor de Katharen, maar voor Christus.’







    25-03-2009 om 00:00 geschreven door DFVA  


    15-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 15 maart 2009 - Bezoek Brugs Kerkhof o.l.v. Lucien Huyghe

    Sterven is omgeven met mysterie, met gevoelens en emoties. Begraven (cremeren) zit vol met rituelen en symbolen, deels religieus van oorsprong, deels voortkomend uit een andere levensbeschouwing.

    Een oud kerkhof als dat van Steenbrugge is tegelijk ook een soort schatkamer van ‘funerair erfgoed’. Het is zelfs ook een plaats waar het aangenaam is om eens rond te wandelen .

    Tijdens het bezoek gingen we dieper in op de beeld- en symbolentaal die gebruikt werd en wordt. We leerde ook één en ander over ‘begraven’ en ‘cremeren’, vroeger en nu.

    Boeiende wandeling onder de eerste lentezon.

































    15-03-2009 om 18:35 geschreven door DFVA  


    14-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijdag 13 maart 2009 - koken voor mannen o.l.v. Lena Hallaert

     

     

    Opnieuw volboekt: wat een succes. Lena had opnieuw een schitterend menu voorbereid.
    Vrijdag de 13de ? Hebben we niks van gemerkt hoor.

    Eerst rustig menu overlopen en in groepen verdeeld.  TEAMWORK !

    We hebben gewerkt, gelachen en gegeten.

    Tot de volgende keer.

    Hieronder nogmaals het draaiboek en bijhorende sfeerbeelden.

    Aperitief:  Schuimwijn  met hibiscusbloemen




    Aperitiefhapje: Aperitiefmosseltjes

    Soep: Bloemkool-paprikasoep met mascarpone

    Voorgerecht: Gorgonzolataart met parmaham en peren

    Hoofdgerecht: Lamsfilet met muntsaus, gepaneerd witloof en parmesaanaardappeltjes

    Dessert: Mandarijnpudding







    Aperitief:

     

    Benodigdheden:  1 fles schuimwijn – 1 potje hibiscusbloemen

     

    Werkwijze:  Doe in een hoog glas een hibiscusbloem doe er een klein beetje van de siroop van de bloemen op en leng aan met schuimwijn.

     

    Aperitiefmosseltjes

     

    Benodigdheden:  Per persoon 4 gekookte mosseltjes – potje kruidenkaas -  per persoon 2 plakjes bacon -   sla – een  schepje honing – een lepeltje mosterd – olie – gehakte bieslook.

     

    Werkwijze:  Snij de plakjes bacon overlangs in twee.  Leg op ieder plakje een beetje van de kruidenkaas.  Daar bovenop komt een mosseltje, vervolgens rolt u alles op. 

    Maak ondertussen een vinaigrette met de honing, mosterd en olie.

    Leg de mosselpakketjes op een ingevette bakplaat en grill ze lichtbruin in de oven.  Snij de sla fijn en verdeel over de bordjes.  Schik hierop de mosselen en werk af met de vinaigrette, de bieslook en wat peper.

     

    Bloemkool-paprikasoep met mascarpone

     

    Benodigdheden:  500 gr bloemkoolroosjes – 1  ½ rode paprika –

    2 fijngesnipperde uien -  1 ½ l kippenbouillon – 90 gr mascarpone –

    wat bieslook – boter - pezo

     

     

    Werkwijze:  Stoof de ui in boter.  Voeg de in stukjes gesneden paprika toe en de bloemkoolroosjes en laat meestoven.  Giet de bouillon over de groenten en laat een twintigtal minuten zachtjes koken.  Laat de mascarpone smelten in de soep en mix.  Werk de soep af met de fijngesnipperde bieslook.    

     

     

     

    Gorgonzolataart met parmaham en peren,

     

    Benodigdheden: 2 ½ dl room – 200 gr gorgonzola – wat tijm – pezo – 3 rijpe peren – citroensap – 4 eieren – 100 gr parmaham – olijfolie – bladerdeeg

     

    Werkwijze:  Verwarm de oven voor op 200° . Verwarm de room en gorgonzola in een pan en laat de kaas al roerend smelten.  Voeg de tijm en de peper toe naar smaak en laat wat afkoelen.  Schil de peren, snij ze in acht partjes en verwijder de klokhuizen.  Besprenkel de partjes met citroensap.  Bekleed een bakvorm met het bladerdeeg.  Druk  het deeg goed aan en snij de overtollige randen af.  Prik gaatjes in met een vork.  Klop de eieren door de gorgonzolasaus en schenk de saus op de taartbodem.  Leg de peren naar boven en de smalle kant naar het midden in de vorm en verdeel de in reepjes gesneden ham erover.  Druppel er wat olijfolie over en maal er royaal peper over. 

    Bak de taart gedurende 30 a 35 min op 200°.

     

     

    Lamsfilet met muntsaus

     

    Benodigdheden:  1 kg lamsfilet – boter – pezo – look.

     

    Voor de saus:  1 bokaal bruine fond en 1 bokaal water – olijfolie – pezo – 1 teentje look – 100 gr.  Gesneden wortelen – 100 gr. ui – 100 gr. gerookt spek –

    1 eetlepel tomatenpuree – 2 dl rode wijn –  2 eetlepels verse munt.

     

    Werkwijze:  Stoof de ui, wordtel en spek en voeg de tomatenpuree toe en laat stoven.  Blus met de wijn en de fond.  Voeg het water toe en laan inkoken.  Zeef de saus.

     

    Bak het vlees en hou het warm.  Voeg de saus bij het braadvocht, laat koken en bind met handboter.  Voeg net voor het opdienen de gesnipperde munt toe.

     

     

    Gepaneerd witloof

     

    Benodigdheden:  4 witloofstronken – boter –  suiker – pezo – 100 gr bloem – 2 eiwitten – 100 gr paneer meel

     

    Werkwijze: Maak het witloof schoon, strooi er wat suiker op en stoof gaar in wat boter.  Breng op smaak met peper en zout, en laat het uitlekken van zodra het gaar is, en laat afkoelen.

    Wentel het witloof eerst in de bloem, dan in het eiwit en dan in het paneermeel.

    Bak in frituurvet.

     

    Parmesaanaardappelen

     

    Benodigdheden:  4 grote aardappelen – boter  –  75 gr parmezaanse kaas

     

    Werkwijze:  De aardappelen schillen, wassen, droogdeppen en  in de lengte doormidden snijden.  Daarna in dunne schijfjes snijden en in een ingeboterde ovenschaal leggen, en bestrooien met peper en zout.  De boter in kleine stukjes doen en gelijkmatig over de aardappelen verdelen.  In oven ongeveer 35 minuten op 180 °.  Doe er de parmezaanse kaas over en laat gratineren.

     

    Mandarijnpudding:

     

    Benodigdheden:  1 blikje mandarijntjes op sap (200 gr) – 40 gr suiker – 1 citroen – 4 blaadjes gelatine – 2 dl yoghurt – 1 ei – 1 dl room – 2 mandarijnen –

     

    Werkwijze: 

    Gelatine weken in koud water

    Citroen halveren en ½ uitpersen

    Blik mandarijnen afgieten en mandarijnen in stukjes snijden

    Doe in een kookpot 1 dl mandarijnsap, citroensap en suiker en verwarm tot de suiker is opgelost.

    Gelatine uitknijpen en in het warme vruchtsap oplossen

    Fijngesneden mandarijntjes en yoghurt eronder mengen.

    Laten afkoelen

    Ei splitsen en eiwit opkloppen.

    Room opkloppen

    Schep de room en het eiwit onder het mandarijnmengsel

    Doe in glaasjes en laat opstijven.

    Versier met de verse mandarijntjes

      

     

     

     

     

    SMAKELIJK

     

     

     

     

     



























































    Bijlagen:
    http://www.mijnalbum.nl/Album=W3QCH7YZ   

    14-03-2009 om 00:00 geschreven door DFVA  


    08-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 8 maart 2009 - maaltijd Kasteel van Moerkerke n.a.v. 25 jaar Davidsfonds Ver-Assebroek
    Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Davidsfonds Ver-Assebroek werd dit jaar het ledenfeest gehouden in het Kasteel van Moerkerke.
    Het was een enorm succes. Liefst 79 personen hadden zich voor de maaltijd ingeschreven. Enkele sfeerbeelden:

















































































    08-03-2009 om 00:00 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs