Via het brouwen van het
bier in de oudheid kwamen wij snel in de middeleeuwen van de Lage Landen en in
Brugge. Uiteraard kwamen het gruut, het Gruuthuse en het gruutrecht ter sprake.
Hoe werd bier vroeger
gebrouwen? Dat staat fijntjes beschreven in Den Volmaeckten Bierbrouwer door
de geneeskundige en brouwer Wouter van Lis.
Over het brouwwater was
ook nog een en ander te zeggen, want Brugge had immers zijn Waterhuis dat via
de moerbuizen over de ganse stad zuiver water bedeelde.
Verder werden enkele
vroegere Brugse brouwerijen besproken, maar werd er ook wat
dieper ingegaan op de
corporatie van de Biervoerders, de kuipers, goed mans herberghe en quader herberghe
.
Uiteindelijk werd iets
over de Brugse brouwerijen verteld die in de 19de en 20ste
eeuw het Industrieel tijdperk zijn ingegaan en wat er vandaag nog van
overblijft. Velen kennen immers nog de brouwerijen Aigle Belgica, t Hamerken,
De Halve Maan, De Lac en Het Zweerd.
Ten slotte moest je ook
nog weten hoe ook het laatste stukje beschermd industrieel erfgoed, in de
Unesco stad van het werelderfgoed, zomaar moet plaats ruimen voor immobiliën.
De uiteenzetting van Paul Vanneste was uiterst interessant.






11-12-2011 om 17:36
geschreven door DFVA 
|