9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    11-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 december 2011 - DE BRUGSE BROUWERIJEN VAN DE MIDDELEEUWEN TOT HET HEDEN

    Via het brouwen van het bier in de oudheid kwamen wij snel in de middeleeuwen van de Lage Landen en in Brugge. Uiteraard kwamen het gruut, het Gruuthuse en het gruutrecht ter sprake.

    Hoe werd bier vroeger gebrouwen? Dat staat fijntjes beschreven in ‘Den Volmaeckten Bierbrouwer’ door de geneeskundige en brouwer Wouter van Lis.

    Over het brouwwater was ook nog een en ander te zeggen, want Brugge had immers zijn Waterhuis dat via de moerbuizen over de ganse stad zuiver water bedeelde.

    Verder werden enkele vroegere Brugse brouwerijen besproken, maar werd er ook wat

    dieper ingegaan op de corporatie van de ‘Biervoerders’, de kuipers, ‘goed mans herberghe’ en ‘quader herberghe….

      

    Uiteindelijk werd iets over de Brugse brouwerijen verteld die in de 19de en 20ste eeuw het Industrieel tijdperk zijn ingegaan en wat er vandaag nog van overblijft. Velen kennen immers nog de brouwerijen Aigle Belgica, ’t Hamerken, De Halve Maan, De Lac en Het Zweerd.

     

    Ten slotte moest je ook nog weten hoe ook het laatste stukje beschermd industrieel erfgoed, in de Unesco stad van het werelderfgoed, zomaar moet plaats ruimen voor immobiliën.

    De uiteenzetting van Paul Vanneste was uiterst interessant.















    11-12-2011 om 17:36 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs