9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    28-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.28 november 2008: "Bourgondië": wijndegustatie door Willy De Four

    Bourgogne is een grote streek in het oostelijk centrum van Frankrijk, die zich 300 km uitstrekt van noord naar zuid, vergelijkbaar met de oppervlakte van België.

    Ofschoon zo uitgestrekt, wordt slechts in een klein deel ervan wijn gemaakt. Alle wijnstreken zijn uniek, maar Bourgogne is de andere nog een stapje voor!

    Bourgogne is klein op wereldvlak en zelfs in Frankrijk, maar welk ander wijngebied in Frankrijk telt een honderdtal “appellations d’origine contrôlées”? Welke andere wijnstreek is zo ‘uiteengespat’ in tienduizenden percelen, verdeeld over 4500 wijnboeren, “négociants-éleveurs” en “coöperaties”?

    Op deze en andere vragen gaf onze vertrouwde wijnkenner Willy De Four ons zeker een antwoord.

    Wij hadden een blindproeverij met 3 witte en 5 rode wijnen uit de verschillende districten.

    Hieronder een beschrijving van de geproefde wijnen en enkele sfeerbeelden.

    Chablis 1er Cru ’’Mont de Milieu’’, 2006 100% Chardonnay

    Domaine de la Meulière van Chantal en Claude Laroche 89800 Fleys. Aangekocht op de wijnbeurs te Duinkerke aan 13,20 euro.

    Zijn 1e cru ‘Mont de Milieu’ is fris, fruitig en mineraalachtig (vuursteen) maar ook bloemig kortom een goed gemaakte wijn met veel karakter en een lange afdronk.

    Is op zijn mooist tussen 3 à 10 jaar. Men drinkt dit bij edele vissoorten met een vette saus, of bij kreeft, langoustines en rivierkreeftjes of bij gerookte zalm.

    Pouilly-Fuissée ’’Les Plessys”, 2006 100% Chardonnay

    Domaine de Savy - Le Clos des Carrières – 71570 Saint-Amour-Bellevue propriétaire-récoltant Jean Yves Cognard. Aangekocht op de wijnbeurs te Duinkerke aan 13,10 euro. De wijnboer woont ten zuiden van Pouilly en Fuissé te Saint-Amour een cru gemeente in de Beaujolais maar heeft dus een aantal kleine percelen ‘climats’ in de gemeenten Chanes en Chaintré die beplant zijn met Chardonnay. Hij bewerkt 7 ha waarvan er 4,30 ha eigendom zijn.

    Aroma’s van vanille (eik) en eventueel geroosterd brood. Deze wijn is fruitig (citrus en ananas). Bij het verouderen verschuiven de aroma’s naar droge vruchten (hazelnoten en amandelen) honing en geroosterd brood.

    Het is een volle vette wijn met een lange afdronk, een bewaarwijn. Te drinken bij kreeft, langoustines, wit vlees van kip.

    Puligny-Montrachet ‘Les Grands Champs’ 2006 100% chardonnay

    Domaine Bachelet Bernard & fils te Dezize les Maranges. Deze wijn werd aangekocht op de wijnbeurs te Duinkerke aan 21,00 euro.

    Deze wijn is bloemig en fruitig (steenfruit zoals pêche en meloen) en is zeer evenwichtig gebouwd.

    Rully 1e cru ‘Les Cloux’ 2006 100% pinot noir

    Domaine Henri et Paul Jacqueson, rue de Chèvremont 5-7 te Rully

    Aangekocht bij Divo ( Franky Baert) Vlamingveld 15 8490 Jabbeke aan 18,57 euro

    Uitzicht: licht granaatrood met violet reflecties, heel transparant met rijkelijke tranenband.

    Geur: fijn bloemige aanzet, een beetje vanille maar veel vers rood fruit ( rode bessen, framboos en aardbei) ook een lichte kruidigheid.

    Smaak: viooltjes, cassis, braambes en een aangenaam zuurtje. We ervaren een volle smaak en een goed evenwicht met een fijne tannine. Een afdronk van 8 sec.

    Het is een klassiek gevinifieerde, elegante en fijne Bourgogne.

    Kan nog 5 jaar bewaren . Te schenken aan 15 à 16° bij een eend of kwartel in wijn- of sinaasappelsaus of bij rood vlees maar is ook de perfecte begeleider bij zachte kazen zoals époisses, maroilles …

    Bourgogne ’’Côte Chalonnaise” 2005 100% Pinot Noir

    Château de Chamilly van Véronique Desfontaine aangekocht op de wijnbeurs te Rijsel aan 8,30 euro. Het kasteel bevindt zich te Chamilly dat op 7 km van Mercurey ligt. Chamilly behoort dus niet bij de gemeentelijke appellations en de premiers crus van de Côte Chalonnaise.

    Deze wijn is krachtig en fruitig, evenwichtig en aangenaam om te drinken en heeft een lange afdronk.

    Mâcon Rouge 2006 100% Gamay druif

    Domaine du Voisinet van Arlette et Serge Sangoy, Nouville 71250 Blanot.

    De gemeente Blanot ligt 25 km van Tournus en van Macon. Deze wijn werd aangekocht in de wijnbeurs te Rijsel aan 5,30 euro.

    Het is een alledaags wijntje maar toch met een gemeentelijke appellation dat zeer fruitig maar vooral kruidig overkomt. Aangenaam om te drinken bij kleine hapjes en charcuterie.

    Moulin-à-Vent, 2006 ‘Les Trois Roches’ 100% Gamay druif

    Domaine du Vissoux van Pierre-Marie Chermette te Saint-Vérand

    Aangekocht bij Divo, Vlamingveld 15 8490 Jabbeke aan 14,47 euro.

    Uitzicht: granaatrood, alhoewel minimaal gefilterd toch helder en doorschijnend met een dik aflopende tranenband.

    Geur: heerlijk fruitig, framboos, aardbei, kers, bosbes. Na opschudden komen wat licht geroosterde toetsen naar boven en wat kruidigheid (zoethout en anijs)

    Smaak: sappig fruit, wat violet en heel mineraal, frisse zuren, aangename molligheid met soepele, compleet geïntegreerde tannine. Een fijn pepertje in de ruime afdronk van 8 sec.

    Het is een artisanale plezierwijn, vol en krachtig. Is nu op dronk maar blijft zeker nog 3 à 4 jaar op topniveau.

    Te schenken bij hoevekip of fazant uit de oven met herfstgroenten maar ook bij rood vlees of een St.-Nectaire.

    Pommard 1e cru ’’Les Charmots’’ 2006 100% Pinot Noir

    Domaine Moissenet - Bonnard, Rue des Jardins te Pommard.

    Aangekocht op de wijnbeurs te Rijsel aan 24,00 euro.

    De Pommard 1er cru Charmots 2006 heeft een klassieke kruidige neus , complex , vlezig maar nog gesloten en te jong.

    De aanwezige tannine meldt ons dat we deze wijn nog enkele jaren moeten laten liggen om hem dan te schenken bij een mooi stuk rood vlees of wild.

    Gevrey - Chambertin , vieilles vignes, 2006 100% Pinot Noir

    Domaine Mazilly père et fils , Route de Pommard 21190 Meloisey

    Aangekocht op de wijnbeurs te Duinkerke aan 16,00 euro

    Deze Gevrey-Chambertin is een zeer traditionele wijn elegant en fruitig met complexe aroma’s, duidelijk nog te jong. Bij veroudering krijgen we aroma’s van gekookte kersen, leder en champignons.























































    28-11-2008 om 00:00 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs