9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    26-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 maart 2012 - Kasteel van Moerkerke - ledenfeest

    Ledenfeest

     

    zondag 25 maart 2012 om 12.30 u

     

    KASTEEL VAN MOERKERKE

     

    Het Davidsfonds Ver-Assebroek nodigde zijn leden uit om deel te nemen aan het jaarlijks ledenfeest.

    Reeds enige jaren vormt het Kasteel van Moerkerke het decor voor activiteit.

    Na een welkomstwoord, dankte voorzitter Antoon het dagelijks bestuur voor de inspanningen die bij iedere activiteit wordt geleverd. Hij dankte tevens het personeel van het Kasteel voor de goede zorgen. We werden enorm goed verwend.

    We zagen er enkel stralende gezichten (net zoals een stralende zon van de partij was).

     

    Menu

    Aperitief met hapjes

    Bretoense forel, couteaux, zalf van wortel, witloof en hoeveboter

    Eendenfilet,  jus van oude balsamico, woudvruchten, rode biet, knolselder

    Roomijssoufflé met Grand Marnier, aardbei, appelsien en verse munt

    Koffie en koekjes









































    26-03-2012 om 20:31 geschreven door DFVA  


    21-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 maart 2012 - Nacht van de Geschiedenis

    DINSDAG 20 maart 2012 

    NACHT VAN DE GESCHIEDENIS

     

    De Gemene en Loweiden in Assebroek (door Marc Vandepitte)

     

    ontspanningsruimte OLVA DE MEERSEN

    Astridlaan 400 – 8310 BRUGGE – 20 u

     

    De Nacht van de Geschiedenis is op korte tijd uitgegroeid tot een van de meest succesvolle Davidsfonds Evenementen. Het opzet is nochtans eenvoudig: elk jaar meer dan 200 activiteiten rond geschiedenis op één avond aanbieden, van lezingen, tentoonstellingen, rondleidingen tot theater. Davidsfondsafdelingen steken vaak met de plaatselijke heemkringen de koppen bij elkaar en zorgen voor een boeiend en gevarieerd programma, in 2011 goed voor meer dan 19.000 deelnemers.

     

    Dinsdag 20 maart 2012 was het weer zover: de tiende Nacht van de Geschiedenis, een jubileumeditie.

     

    Sinds “immemoriale tijden” worden in Assebroek en Oedelem de Gemene- en Loweiden, een landbouwgebied van bijna 80 hectaren in gemeenschappelijke eigendom van “aanborgers”, gebruikt en bestuurd op een unieke manier. Heden ten dage worden alle gebruiken en afspraken die gemaakt zijn meer dan 7 eeuwen geleden, levendig gehouden. Hoofdman Marc Vandepitte gaf uitleg bij het ontstaan, de evolutie en huidige werking van deze merkwaardige en waardevolle vereniging. Karel Tsjiep piepte ook om het hoekje!

    Thema van de Nacht van de Geschiedenis was "bier", waarop we meteen gebruik maakten om een lekker biertje te degusteren.































    21-03-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    09-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 MAART 2012 - Aquarel - Creatief met kleur

    Lessenreeks 'Creatief met kleur', les 8 maart 2012

     

    De opdracht was: breng een zwart-wit foto van een landschap mee. Met dat voorbeeld gingen we in de les aan de slag: kleuren bepalen, de sfeer, de compositie. Een heel uitdagende oefening, waarbij we alle reeds aangeleerde technieken konden toepassen. 











    09-03-2012 om 19:45 geschreven door DFVA  


    06-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KOKEN VOOR MANNEN 2 MAART 2012 o.l.v. Lena HALLAERT

    KOOKLES DAVIDSFONDS VER ASSEBROEK 2/03/2012

    Crostini met roomkaas en pesto

    Lentesoep van groene asperges

    Krokante scampi met dragonsaus en gemarineerde mango.

    Zeebaars met erwtenpuree en zeekraal, tomatencurry en groene couscous

    Grasgroene peertjes met roomijs en advocaatsausje

     

    CROSTINI MET ROOMKAAS EN PESTO

    Benodigdheden: 1 ciabatta -  2 sneetjes gekookte ham -  2 sneetjes Ardense ham - 150g Philadelphia roomkaas -  1,5 lp groene pesto pezo,olijfolie

    Werkwijze:  snijd de gekookte ham heel fijn.  Snijd de Ardense ham in reepjes.

    Snijd het stokbrood in schijfjes van 1,5 cm, besprenkel ze met wat olijfolie en plaats ze even in de oven tot ze krokant zijn.   Meng ondertussen de groene pesto met de roomkaas en de gekookte ham.  Kruid af met peper en zout.  Beleg de broodjes met dit mengsel.  Versier met enkele reepjes Ardense ham.

     

    VELOUTE VAN GROENE ASPERGES:

    Benodigdheden:  700 gr groene asperges – 2 aardappelen – 2 sjalotten – 150 ml room – 1 liter kippenbouilon

    Werkwijze:   Was de asperges in koud water en snij het houterige einde af.  Snij de topjes af en snij in de lengte in twee, kook gaar.

    Snij de rest in schijfjes, pel en snipper de sjalot, schil de aardappelen en snij in stukjes.  Stoof de sjalot in boter, voeg de aspergestukjes toe, alsook de aardappelen.  Laat garen, mix en breng op smaak.  Voeg de room toe.  Dien op in een bord en versier met de aspergekopjes.

     

     

     

    SCAMPIKROKANTJE MET GEMARINEERDE MANGO EN DRAGONSAUSJE

    Benodigdheden:   12 tijgerscampi’s -  1 pak kataifideeg (turkse winkel) -pezo –  2 teentjes knoflook -  verse dragonblaadjes van 1 tak dragon -  2 eierdooiers - 2 lepels limoensap -  2 dl zonnebloem-olie

    Voor de gemarineerde mango:  1 komkommer – 1 rijpe mango – 1 stukje rode chilipeper – 1 teentje look – sap van 1 limoen – 8 eetlepels rijstazijn - 4 eetlepels gembersiroop - 1 snuifje suiker

    Werkwijze

    Voor de gemarineerde mango:

    Snij de mango in kleine brunoise. Snij de komkommer met een dunschiller in lange slierten.  Snipper de look en de chilipeper.   Doe ze bij de komkommer en de mango, overgiet met limoen, suiker, rijstazijn en gembersiroop en laat marineren.

    Voor de dragonsaus:

    Snij de knoflook fijn en cutter de dragonblaadjes fijn.  Doe de eidooiers, het limoensap, een snuifje zout en een vleugje peper  in een kom en roer los.  Voeg stilaan de olie al roerend toe tot je een mayonaise bekomt.  Voeg er de dragon en de look  aan toe.

    Voor de scampi’s:

    Pel de scampi’s en  verwijder het darmkanaal.  Kruid ze met peper en zout.   Trek  het deeg in reepjes en leg op elk deegreepje een scampi en rol  samen op.   Bak de scampi’s in de wok of de frituurpan. 

    BORDPRESENTATIE:  Schik drie komkommerrolletjes op een bord, samen met de gemarineerde mango.  Schik de scampi’s op het bord met wat dragonsaus.

     

    ZEEBAARS MET ERWTENPUREE EN ZEEKRAAL, TOMATENCURRY EN GROENE COUSCOUS

    Benodigdheden:  8 zeebaarsfilets - 100 gr  zeekraal - 400 gr diepvrieserwten - - 1 kippenbouillonblokje -  ½ dl room - 50 gr boter -  75 gr garnalen -  pezo

    Werkwijze:  Kook de erwtjes in kippenbouillon.  Giet af en doe in de blender met de room en de boter. Breng op smaak met pezo.   Blancheer de zeekraal , verfris onder koud water en stoof even aan in boter.  Bak de vis in olijfolie, de velkant eerst en kruid met pezo.

     Benodigdheden voor de tomatencurry:  8 tomaten – 1 uitje – 1 teentje look – 1 stukje gember van een tweetal centimeter – 2 koffielepels  currypoeder -  koriander - boter – pezo

     Werkwijze voor de tomatencurry:

    Pel en snipper de ui en het teentje look.  Schil de gember en snij in stukjes.  Snij de tomaten in vier, haal de zaadjes eruit en versnij in brunoise.

     Stoof de ui aan in wat boter, samen met het teentje look en de gember.  Voeg de currypoeder toe en laat even aanstoven.

    Voeg de tomaten toe en laat een vijftiental minuutjes stoven zonder deksel.  Mix de saus, breng op smaak met peper en zout en werk af met wat fijngesnipperde koriander.

    Benodigdheden voor de couscous:  100 gr couscous – 1,5 dl kippenbouillon – 1 half bosje platte peterselie – 1 lepel olijfolie

    Werkwijze voor de couscous:  Breng de kippenbouillon aan de kook. Giet deze in de blender en mix samen met de platte peterselie en zeef eventueel.   Giet  op de couscous, roer los en laat een kwartiertje rusten. Meng vlak voor het opdienen wat olijfolie eronder.

    BORDPRESENTATIE:  Schep een lepel erwtenpuree op een bord. Strooi er garnalen op. Leg er de vis op.   Plaats wat zeekraal op de vis .  Lepel er de tomatencurry rond.

    Dien op met de groene couscous.

     

    GRASGROENE PEERTJES MET ROOMIJS EN ADVOCAATSAUS

    Benodigdheden:  2 conferenceperen – een halve fles pisang ambon – ½ liter water – 80 gr suiker – roomijs – chocoladeschilfers – verse munt of citroenmelisse

    Werkwijze:  Schil de peren en laat er een kraagje aan.  Halveer ze en haal er het klokhuis uit.  Breng de pisang samen met het water en de suiker aan de kook en leg er de peren in.  Laat ze garen.  Haal uit het vocht en laat uitlekken.  Snij ze in waaiervorm. 

    Benodigdheden voor de saus:  3 dl room  - 2 eetlepels poedersuiker – 1 dl advokaat

    Werkwijze voor de saus:  Klop de room samen met de bloemsuiker half stijf en meng er de advocaat onder.

    BORDPRESENTATIE:  Giet een lepeltje saus op een koel bord.  Schik er de peren op en vervolgens de roomijs.  Versier met de chocoladeschilfers, een muntblaadje of citroenmelisse

     

     

    SMAKELIJK!









































    06-03-2012 om 21:16 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs