9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    23-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 maart 2010 - Nacht van de Geschiedenis: De weg- en veldkapellen, het klein religieus erfgoed van West-Vlaanderen door Valentin DEGRANDE

    Een typisch verschijnsel bij weg- en veldkapellen is het ‘dienen’ van de gelovige.

    Enkele voorbeelden zijn de Brugse Blindekenskapel waar men diende tegen blindheid en oogkwalen; de kapel ter Ruisscher of ter Koortsen in Moerkerke, waar men diende tegen de moeraskoortsen…

    Om het geheel overzichtelijk te maken werden de kapellen ingedeeld naar bouwvorm zoals toegankelijke (gebouwtjes met een interieur en een toegangsdeur) en niet-toegankelijke kapellen, muurkapellen, open kapellen en staakkapellen.

    Achter deze West-Vlaamse kapellen en kapelletjes schuilen ook vele verhalen waarvan er enkele uit de doeken worden gedaan.

    Valentin Degrande werd al heel lang geboeid door het kleine, het intieme, het geheimzinnige en volkse karakter van deze bouwwerkjes.
     




















    23-03-2010 om 00:00 geschreven door DFVA  


    15-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 14 maart 2010 - Kasteel van Moerkerke: ledenfeest

    Zoals ieder jaar mochten wij onze trouwe leden begroeten op het ledenfeest.
    Een gemoedige sfeer, aangenaam gezelschap en veel lekkers:

    Menu

    Aperitief met hapjes

    Zeeduivel, lente-ui, zalf van broccoli en snippers gandaham met een mousseline van witbier

    Mechelse koekoek gegrild met mozzarella en zuiderse groentjes,

    fettucini met basilicum en een zacht paprikasausje

    Bavarois van speculoos met gekarameliseerde appeltjes en vanille-ijs

    Koffie en koekjes

    Hieronder enkele sfeerbeelden (ook dank aan Armand Vandenbrande)

















































    15-03-2010 om 00:00 geschreven door DFVA  


    06-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 maart 2010 - Koken voor mannen
    Heel wat jong geweld aanwezig deze keer.

    Onder het toeziende oog en met behulp van Lena kregen we opnieuw heel wat gedaan.

    Hieronder het volledig menu, alsook de sfeerbeelden.

    KOOKLES DAVIDSFONDS 05/03/2010

     

    Aperitiefhapje: Toast van rozijnenbrood met gekarameliseerde peer en cambozola

    Soep:  Peterseliesoep met sla.

    Tussengerecht: Gorgonzolataart  met parmaham en peren,

    Hoofdgerecht:  Oosterse varkensvinken met paprikaroom en Italiaanse rijst

    Dessert: Ijskoffie

     

    Aperitiefhapje:

    Toast van rozijnenbrood met gekarameliseerde peer en cambozola

    Benodigdheden:  10 rondjes rozijnenbrood – 1 peer – 30 gr boter – 1 eetlepel rietsuiker – snuifje kaneel – 1 eetlepel balsamico-azijn – 10 plakjes cambozola – bieslook

    Bereidingswijze:  Steek  met een vormpje rondjes uit rozijnenbrood en rooster in de oven.

    Schil de peer, verwijder het klokhuis en versnij in plakjes.  Fruit de peer in de hete boter aan, karameliseer met de rietsuiker en voeg een snuifje kaneelpoeder toe en de balsamico-azijn.

    Leg de plakjes peer op het brood en leg de cambozola er bovenop.

    Laat even smelten in de oven en garneer met bieslook.

     

    Soep:  Peterseliesoep met sla.

    Benodigdheden:  2 bosjes peterselie – 2 kroppen sla – ½ kg aardappelen – 2 uien – tijm – laurier – pezo – 3 liter kippenbouillon – boter

    Werkwijze: 

    De ui pellen en grof versnijden en stoven in wat boter.  De sla spoelen, in stukken scheuren en meestoven.  De bouillon en de aardappelen toevoegen, kruiden met tijm, laurier en pezo, laat 15 minuutjes garen.  Peterselie spoelen en grof hakken, erbij voegen nogmaals laten koken zonder deksel (voor de groene kleur).  Tijm en laurier eruit halen, mixen en op smaak brengen.

     

    Gorgonzolataart met parmaham en peren,

    Benodigdheden: 2 ½ dl room – 200 gr gorgonzola – wat tijm – pezo – 3 rijpe peren – citroensap – 4 eieren – 100 gr parmaham – olijfolie – bladerdeeg

    Werkwijze:  Verwarm de oven voor op 200° . Verwarm de room en gorgonzola in een pan en laat de kaas al roerend smelten.  Voeg de tijm en de peper toe naar smaak en laat wat afkoelen.  Schil de peren, snij ze in acht partjes en verwijder de klokhuizen.  Besprenkel de partjes met citroensap.  Bekleed een bakvorm met het bladerdeeg.  Druk  het deeg goed aan en snij de overtollige randen af.  Prik gaatjes in met een vork.  Klop de eieren door de gorgonzolasaus en schenk de saus op de taartbodem.  Leg de peren naar boven en de smalle kant naar het midden in de vorm en verdeel de in reepjes gesneden ham erover.  Druppel er wat olijfolie over en maal er royaal peper over. 

    Bak de taart gedurende 30 a 35 min op 200°.

     

    Benodigdheden voor het fruitig slaatje:

     1 pakje raketsla – 1 pakje veldsla – 1 krop gewone sla - 250 g witte druiven,

    2 lepels geroosterde pijnboompitten – 4 bolletjes  gekonfijte gember

    Voor de vinaigrette: 4 lep olijfolie  - 2 lep rode wijnazijn – wat sap van de gekonfijte gember.

    Spoel de veldsla, de raketsla en de gewone sla  en halveer de druiven

    Meng de sla en de vruchten met de gekonfijte gember en de pijnboompitten

    Maak een vinaigrette van olie, azijn en sap van de gekonfijte gember en sprenkel over de salade.

     

     

    Oosterse varkensvinken met paprikaroom en Italiaanse rijst

    Benodigdheden:   4 fijne varkenslapjes van 100 g elk -  4 lente-uitjes - 1 grote wortel – olijfolie - 1 eetlepel sojasaus -  100 g sojascheuten - 2 eetlepels gehakte verse koriander –

    Werkwijze:   

    Snijd de lente-uitjes in stukjes van 1 cm. Schil de wortel en rasp zeer fijn. Stoof de lente-uitjes

    en de wortel aan in 2 eetlepels olijfolie. Voeg de sojasaus toe en laat op een zacht vuurtje 2

    minuten garen. Voeg vervolgens de sojascheuten toe. Laat alles 2 minuten garen, werk af met

    de koriander en laat het groentemengsel volledig afkoelen.

    Leg de vleeslapjes op een plankje en verdeel het groentemengsel over de varkenslapjes, rol ze dicht en bind de pakjes eventueel met keukentouw dicht. Bak de pakketjes in olijfolie goudbruin aan. 

     

    Benodigdheden  voor de parikaroom: 1 rode en 1 gele paprika - 2 dl groentebouillon –

    4 dl room -  olijfolie -  paprikapoeder – pezo

    Spoel de paprika’s, snijd ze in stukken en kook ze 4 à 5 minuten in de bouillon. Pureer met de

    staafmixer. Zeef de coulis om alle velletjes te verwijderen. Voeg er de room aan toe en laat op

    een zacht vuur inkoken tot sausdikte. Kruid naar smaak bij met paprikapoeder, peper en zout.

     

     

    Benodigdheden voor de Italiaanse  rijst:

    250 gr rijst – 3 lepels olijfolie – 1 ui – 2 rode paprika’s – 4 tomaten – ½  liter kippenbouillon – pezo – peterselie

    Werkwijze voor de Italiaanse rijst: 

    Snipper de ui fijn en stoof in wat vetstof.

    Voeg de rijst toe  en de geconcasseerde tomaten (pellen en ontzaden).

    De fijngesneden paprika’s toevoegen, de bouillon en de kruiden.

    De rijst laten gaarkoken.

     

     

    Ijskoffie

    Benodigdheden:  1 liter vanille-ijs – 2 dl room – 1 soeplepel oploskoffie – 1 kopje amaretto

    Werkwijze:  Laat het ijs op kamertemperatuur smelten.  Warm de amaretto op en voeg de koffie toe zodat deze kan oplossen, laat afkoelen. Klop de room op, voeg bij roomijs en voeg de gekoelde amaretto toe.

     

     


    Smakelijk.









































































    06-03-2010 om 00:00 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs