Heel wat jong geweld aanwezig deze keer.
Onder het toeziende oog en met behulp van Lena kregen we opnieuw heel wat gedaan.
Hieronder het volledig menu, alsook de sfeerbeelden.
KOOKLES DAVIDSFONDS 05/03/2010
Aperitiefhapje: Toast van rozijnenbrood met gekarameliseerde peer en cambozola
Soep: Peterseliesoep met sla.
Tussengerecht: Gorgonzolataart met parmaham en peren,
Hoofdgerecht: Oosterse varkensvinken met paprikaroom en Italiaanse rijst
Dessert: Ijskoffie
Aperitiefhapje:
Toast van rozijnenbrood met gekarameliseerde peer en cambozola
Benodigdheden: 10 rondjes rozijnenbrood 1 peer 30 gr boter 1 eetlepel rietsuiker snuifje kaneel 1 eetlepel balsamico-azijn 10 plakjes cambozola bieslook
Bereidingswijze: Steek met een vormpje rondjes uit rozijnenbrood en rooster in de oven.
Schil de peer, verwijder het klokhuis en versnij in plakjes. Fruit de peer in de hete boter aan, karameliseer met de rietsuiker en voeg een snuifje kaneelpoeder toe en de balsamico-azijn.
Leg de plakjes peer op het brood en leg de cambozola er bovenop.
Laat even smelten in de oven en garneer met bieslook.
Soep: Peterseliesoep met sla.
Benodigdheden: 2 bosjes peterselie 2 kroppen sla ½ kg aardappelen 2 uien tijm laurier pezo 3 liter kippenbouillon boter
Werkwijze:
De ui pellen en grof versnijden en stoven in wat boter. De sla spoelen, in stukken scheuren en meestoven. De bouillon en de aardappelen toevoegen, kruiden met tijm, laurier en pezo, laat 15 minuutjes garen. Peterselie spoelen en grof hakken, erbij voegen nogmaals laten koken zonder deksel (voor de groene kleur). Tijm en laurier eruit halen, mixen en op smaak brengen.
Gorgonzolataart met parmaham en peren,
Benodigdheden: 2 ½ dl room 200 gr gorgonzola wat tijm pezo 3 rijpe peren citroensap 4 eieren 100 gr parmaham olijfolie bladerdeeg
Werkwijze: Verwarm de oven voor op 200° . Verwarm de room en gorgonzola in een pan en laat de kaas al roerend smelten. Voeg de tijm en de peper toe naar smaak en laat wat afkoelen. Schil de peren, snij ze in acht partjes en verwijder de klokhuizen. Besprenkel de partjes met citroensap. Bekleed een bakvorm met het bladerdeeg. Druk het deeg goed aan en snij de overtollige randen af. Prik gaatjes in met een vork. Klop de eieren door de gorgonzolasaus en schenk de saus op de taartbodem. Leg de peren naar boven en de smalle kant naar het midden in de vorm en verdeel de in reepjes gesneden ham erover. Druppel er wat olijfolie over en maal er royaal peper over.
Bak de taart gedurende 30 a 35 min op 200°.
Benodigdheden voor het fruitig slaatje:
1 pakje raketsla 1 pakje veldsla 1 krop gewone sla - 250 g witte druiven,
2 lepels geroosterde pijnboompitten 4 bolletjes gekonfijte gember
Voor de vinaigrette: 4 lep olijfolie - 2 lep rode wijnazijn wat sap van de gekonfijte gember.
Spoel de veldsla, de raketsla en de gewone sla en halveer de druiven
Meng de sla en de vruchten met de gekonfijte gember en de pijnboompitten
Maak een vinaigrette van olie, azijn en sap van de gekonfijte gember en sprenkel over de salade.
Oosterse varkensvinken met paprikaroom en Italiaanse rijst
Benodigdheden: 4 fijne varkenslapjes van 100 g elk - 4 lente-uitjes - 1 grote wortel olijfolie - 1 eetlepel sojasaus - 100 g sojascheuten - 2 eetlepels gehakte verse koriander
Werkwijze:
Snijd de lente-uitjes in stukjes van 1 cm. Schil de wortel en rasp zeer fijn. Stoof de lente-uitjes
en de wortel aan in 2 eetlepels olijfolie. Voeg de sojasaus toe en laat op een zacht vuurtje 2
minuten garen. Voeg vervolgens de sojascheuten toe. Laat alles 2 minuten garen, werk af met
de koriander en laat het groentemengsel volledig afkoelen.
Leg de vleeslapjes op een plankje en verdeel het groentemengsel over de varkenslapjes, rol ze dicht en bind de pakjes eventueel met keukentouw dicht. Bak de pakketjes in olijfolie goudbruin aan.
Benodigdheden voor de parikaroom: 1 rode en 1 gele paprika - 2 dl groentebouillon
4 dl room - olijfolie - paprikapoeder pezo
Spoel de paprikas, snijd ze in stukken en kook ze 4 à 5 minuten in de bouillon. Pureer met de
staafmixer. Zeef de coulis om alle velletjes te verwijderen. Voeg er de room aan toe en laat op
een zacht vuur inkoken tot sausdikte. Kruid naar smaak bij met paprikapoeder, peper en zout.
Benodigdheden voor de Italiaanse rijst:
250 gr rijst 3 lepels olijfolie 1 ui 2 rode paprikas 4 tomaten ½ liter kippenbouillon pezo peterselie
Werkwijze voor de Italiaanse rijst:
Snipper de ui fijn en stoof in wat vetstof.
Voeg de rijst toe en de geconcasseerde tomaten (pellen en ontzaden).
De fijngesneden paprikas toevoegen, de bouillon en de kruiden.
De rijst laten gaarkoken.
Ijskoffie
Benodigdheden: 1 liter vanille-ijs 2 dl room 1 soeplepel oploskoffie 1 kopje amaretto
Werkwijze: Laat het ijs op kamertemperatuur smelten. Warm de amaretto op en voeg de koffie toe zodat deze kan oplossen, laat afkoelen. Klop de room op, voeg bij roomijs en voeg de gekoelde amaretto toe.
Smakelijk.




































06-03-2010 om 00:00
geschreven door DFVA 
|