9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    18-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 mei 2014 - Stadswandelig

    Zaterdag 24 mei 2014 - 14.15 u.

    ‘In vuur en vlam’ - Stadswandeling te Brugge o.l.v. Gerard Vanparys

    In ‘vuur en vlam’ zetten voor Brugge via relicten in gebouwen, gevelstenen en

    beelden uit het verleden, maar ook langs de etalages van het heden.

    Verhalen over stadsbranden, brand in gebouwen, brandmerken, de vuurproef, het vuur aan de

    schenen leggen,de stadsverlichting, brandbestrijding, verwarming…

    Ook in elk mens, oud of jong, steekt er een ‘hartevlammetje’: liefde en erotiek, pikante snoep en ‘spekkeliefde’….

    Dit alles liet Gerard wat sudderen op een bedje van plaatselijke geschiedenis en cultuur.























    18-05-2014 om 10:52 geschreven door DFVA  


    12-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.open lesdag aquarel 8 mei 2014

     



























    12-05-2014 om 18:09 geschreven door DFVA  


    20-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frieslandreis 7, 8, 9 en 10 april 2014

    FRIESLAND: een uniek, nog wat onbekend stukje Nederland

    o.l.v. Carlo Goethals - 7, 8, 9 en 10 april 2014

    Friesland kan er prat op gaan elf steden te bezitten die elk hun bewondering verdienen. Ze zijn vooral bekend van de Elfstedentocht. Een groots verleden en een eigen taal maken van deze provincie een unieke bestemming. Het is niet alleen het land van de schaatsers, maar ook van de klokkenluiders, ringrijders, kaatsers en fierljeppers. Het is de streek van de internationale zuivelindustrie, de Bokma en de Douwe Egberts koffie. Het bezit een rijk patrimonium van statige kerken, kloosters, grote stadhuizen, waterpoorten en scheepswerven. Een landschap van grachten en meertjes, een bevolking die er fier op is een eigen klederdracht en volksdansen te bezitten. Voor velen onder ons een onbekend stukje Nederland, een ideale bestemming voor deze 4-daagse. We verblijven in een gekend hotel in het hartje van de hoofdstad Leeuwarden.

    PROGRAMMA

    Maandag 7 april

    Pastoor Verhaegheplein:

    vertrek om 06.00 uur

    Via Oosterhout (vrije koffiestop), Arnhem, Zwolle tot in Giethoorn. In dit kleine ‘Venetië’ maken we een boottocht op de dwarssloten langsheen de schilderachtige boerderijen.

    Middagmaal

    In de namiddag rijden we naar Leeuwarden, hoofdstad van de Friese Nassau. De historische kern van de stad straalt nog steeds een zekere voornaamheid uit: een erfenis uit de tijd dat de Friese stadhouders er hof hielden. Het gebied binnen de grachten staat bekend als een gezellig winkel- en uitgaanscentrum.

    Overnachting in ons hotel te Leeuwarden.

    Dinsdag 8 april

    Na het ontbijt rijden we doorheen het typische terpenlandschap naar Hoge Beitum waar we een bezoek brengen aan de hoogste terp van Friesland. Via het vlakke binnenland volgen we een stukje van de vroegere kustlijn naar Lauwersoog waar we de boot nemen naar Schiermonnikoog, één van de Waddeneilanden. Dit eiland met een rijk natuurgebied is praktisch volledig verkeersvrij, zodat we er met volle teugen kunnen genieten van een natuurwandeling of een fietstocht. Wie noch wandelen, noch fietsen wil, kan zich gerust een tijdje ophouden in het bezoekerscentrum.

    Middagmaal

    In de late namiddag varen we terug naar het vasteland en zo terug naar Leeuwarden.

    Woensdag 9 april

    Na het ontbijt gaat het richting Sloten waar we een bezoek brengen aan dit zeer levendig Friese stadje. In Hindelopen brengen we een bezoek aan het schaatsmuseum waar ruime aandacht besteed wordt aan de Elfstedentocht.

    Friese lunch

    Volgende halte is Bolsward (dit onder voorbehoud, alternatief wordt voorzien), waar we na een stadswandeling de jeneverstokerij Sonnema bezoeken. Hier wordt het bekende Friese drankje Berenburg gestookt en uiteraard ook geproefd. Op de terugweg bezoeken we het kerkje van Wieuwerd met zijn mummiekelder. In 1765 werden in de kelder van deze 13de eeuwse dorpskerk elf gave mummies ontdekt. Door een juiste combinatie van temperatuur en luchtsamenstelling zijn de lichamen goed geconserveerd.

    Donderdag 10 april

    Na het ontbijt brengen we een bezoek aan Sneek, een fraai handelscentrum met grachten en wallen. Binnen de oude stad liggen nog de adellijke verblijven of ‘Stinzen’. Via de afsluitdijk naar Hoorn, een voormalig handelsstadje aan het IJselmeer. Het stratenpatroon is door de eeuwen heen intact gebleven en zijn historische gevels kunnen gerust de vergelijking met Amsterdam en Haarlem doorstaan. Een ongekend pareltje dat zeker een ontdekking zal zijn.

    Middagmaal

    Via Amsterdam rijden we richting huiswaarts met nog een vrije avondstop onderweg.





































    20-04-2014 om 00:00 geschreven door DFVA  


    26-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25 MAART 2014 - Nacht van de Geschiedenis - Assebroek in de Grooten Oorlog - door Valentin Degrande

    Dinsdag 25 maart 2014 om 20.00 u - Nacht van de geschiedenis

    Assebroek in de Groote Oorlog - door Valentin Degrande

    De 12de Nacht van de Geschiedenis brak alle records: maar liefst 23.500 deelnemers woonden op 25 maart jl. een activiteit rond WOI bij. Dat waren er zo'n 7.000 meer dan vorig jaar!

    Honderd jaar geleden, op 4 augustus 1914, werd ons land meegesleurd in de Eerste Wereldoorlog. Vier jaar lang had ook Assebroek te lijden onder de Duitse bezetting. Die zorgde voor een ongeziene omwenteling in het dagelijks leven van onze bevolking. Het economische, sociale en maatschappelijke leven werd overhoop gehaald. Honger, armoede, onzekerheid over de toekomst en het lot van de eigen soldaten: echtgenoot-vader-zoon-broer vormden een voortdurende bron van ellende en psychologische spanningen.

    In een ruim twee uur durende presentatie werden al deze facetten van de ’Groote Oorlog’ getoond en verhaald. Het geheel werd aangevuld met unieke geluidsopnamen van enkele geïnterviewde Assebroekenaars die de oorlog meegemaakt hebben. In het kader van de 100-jarige herdenking wou deze presentatie een brug slaan tussen verleden, heden en een blik op de toekomst. En toch, oorlog is van alle tijden.









    26-03-2014 om 07:53 geschreven door DFVA  


    23-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zondag 23 maart 2014 - ledenfeest Kasteel van Moerkerke

    Op zondag 23 maart 2014 mochten wij weer heel wat leden welkom heten op ons jaarlijks ledenfeest.
    Plaats van het gebeuren: Kasteel van Moerkerke.

    Allemaal tevreden gezichten.

    Menu:

    Aperitief met hapjes

    Zeeduivel, pancetta, gegrilde asperge, broccoli

    Suprème van parelhoen in een bladerdeegje met grondwitloof, gebakken jonagold en shii-take, rode biet

    Gebakje van banaan met mousse van chocolade, roomijs van speculoos

    Koffie

    Dank u allemaal voor de heel gezellige namiddag.





































    23-03-2014 om 21:25 geschreven door DFVA  


    17-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vrijdag 14 maart 2014 - Koken voor mannen o.l.v. Lena Hallaert

    KOKEN MET BIER

    APERITIEFHAPJE: STOKBROOD MET RILETTE VAN GEROOKTE MAKREEL

    VOORGERECHT: ASPERGES A LA NAGE MET ZALM IN MAREDSOUSBIER EN OOSTERSE KRUIDEN

    SOEP: MOSSELSOEP MET BRUGS TARWEBIER, VENKEL EN WITLOOF

    HOOFDGERECHT: LAMSFILET MET EEN ORVAL-SAUSJE,

    LENTE-SLAATJE EN RISOTTO

    DESSERT: CHARLOTTE MET FRAMBOZENBIER





































    17-03-2014 om 19:41 geschreven door DFVA  


    08-03-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.donderdag 6 maart 2014 - 14.00u - brouwerijbezoek Bockor

    Donderdag 6 maart 2014 om 14.00 u

    Brouwerijbezoek: brouwerij Bockor - Kwabrugstraat 5 - 8510 Bellegem

    Ongeveer 120 jaar reeds ligt in de schaduw van de kerktoren van Bellegem een brouwerij. Er werd daar meer dan een eeuw geleden het typische bruine bier van Zuid-West-Vlaanderen gebrouwen door Omer Vander Ghinste, een ‘ouden tripel’. Die brouwerij kreeg de familienaam van de brouwer en het is daar nu al 5 generaties de traditie dat elke oudste zoon de naam Omer krijgt.

    In 1929, onder invloed van de komst van het ‘Pilsener Type’ uit Tsjechië, ontwikkelde de brouwerij een eigen pilstype, de ‘Ghinst Pils’. Later kreeg die pils de naam Bockor, naar het Duitse ‘bock’ en het Franse ‘or’, vrij vertaald dus ‘gouden pint’.

    De naam van de brouwerij veranderde pas in 1977 naar ‘Brouwerij Bockor’. Het is vanaf 2008 dat, door de lancering van het bier ‘OMER’, de brouwerij Bockor op de wereldkaart werd gezet.

    Het gratis bezoek hield een 2 uur durende gegidste rondleiding in, inbegrepen

    2 degustaties per persoon + 1 geschenkpakket per persoon.

    Het aantal deelnemers was beperkt tot 25.





































    08-03-2014 om 17:57 geschreven door DFVA  


    27-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.donderdag 27 februari 2014 - Kleurenanalyse door Ria Akset

    Kleurenanalyse - door Ria Akset

    donderdag 27 februari 2014 - om 20.00 u - Zaal Patria - Kerklaan 37, 8310 Assebroek

    Ria Akset combineert haar job op school met haar ‘Ateljee Coloree’, waar ze werkzaam is als kleurenconsulente. Zij is gepassioneerd door de werking van kleuren in kledij en interieur, maar ook in voeding en in gezondheid.

    Deze avond kwam zij ons uitleggen hoe wij mooier kunnen worden en er jonger kunnen uitzien door de passende kleuren te dragen. Is een stralender look niet wat wij allemaal verlangen?
    Zij deed ook een korte persoonlijke kleurenanalyse bij wie het wenste.















    27-02-2014 om 00:00 geschreven door DFVA  


    23-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8ste aquarelcursus

    Aquarel en diverse toepassingen o.l.v. Johan-M. Van de Walle

















    23-02-2014 om 20:07 geschreven door DFVA  


    28-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aquarelcursus
    Nog wat sfeerbeelden van de aquarelcursus, gemaakt door een cursist. Met dank.
































    28-12-2013 om 17:07 geschreven door DFVA  


    22-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7de cursus aquarel o.l.v. Johan Van de Walle

    In de 7de cursus aquarel schitteren de deelnemers met hun talenten.

    Wat sfeerfoto's van de laatste les en werkjes.

























    22-12-2013 om 20:07 geschreven door DFVA  


    01-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijndegustatie Bordeauxwijnen o.l.v. Willy De Four
    Vrijdag 29 november 2013 - 20.00 uur BORDEAUXWIJNEN (deel 1) Onze wijnreis door Frankrijk gaat steeds maar verder en dit jaar zijn wij in Bordeaux beland, het belangrijkste wijngebied van Frankrijk, met meer dan 120.000 hectare wijngaard en 57 verschillende appellations van rood, wit, rosé en crémant. Bordeaux is de wijnstreek die tot de verbeelding spreekt, enerzijds door de magische kastelen die je hier vindt (Château Margaux, Mouton Rothschild, d’Yquem enz…) en anderzijds door de aantrekkelijkheid van hun classement (premier grand cru classé, cru bourgeois exceptionnel). Het aanbod is hier enorm, van eenvoudige wijnen die nog gemaakt worden door echte wijnbouwersfamilies tot topwijnen van grote châteaux. Wij geven een antwoord op vragen als : hoe komen de wijnen van Bordeaux aan zo’n reputatie en waarom zijn de Vlamingen Bordeauxdrinkers en verkiezen de walen Bourgognewijnen? Grofweg kun je de wijngaarden van Bordeaux, die allemaal binnen het departement Gironde vallen, in twee verdelen met als grens de rivieren Gironde en Garonne. Op de rechteroever (Libourne kant) liggen de pronkstukken Saint-Emilion en Pomerol en op de linkeroever (Médoc kant) vinden wij de zes cru’s (Margaux, Pauillac, Saint-Julien, Saint-Estèphe, Listrac en Moulis). Voor de proeverij van dit jaar gaan wij een keuze maken uit de wijnen van de rechteroever (rive droite) om dan volgend jaar de andere kant te ontdekken. Van de rechteroever van de Gironde proeven wij de appellations Côtes de Blaye, 1ère Côtes de Blaye en Côtes de Bourg. Van de rechteroever van de Dordogne (Libournais) proeven wij de appellations Fronsac of Canon-Fronsac, Pomerol of Lalande de Pomerol, Saint-Emilion en één van de satellietgemeenten van Saint-Emillion, Côtes de Castillon en Bordeaux Côtes de francs. We ontdekken minder gekende, karaktervolle wijnen met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Het wordt opnieuw een boeiende, leerrijke en ontspannende avond, zo’n avond waar je zeker wil bij zijn. Een informatieve avond gevuld met karaktervolle typische wijnen om over te discussiëren. Er gebeurt geen verkoop van wijnen. Het blijft een informatieve, leerrijke avond met schitterende wijnen.

































    01-12-2013 om 17:33 geschreven door DFVA  


    26-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAGUITSTAP LENS-LEWARDE o.l.v. Toon Hillewaere

     

    Zaterdag 26 oktober 2013

     

    Bezoek aan het Louvre museum in Lens

    en aan mijnensite in Lewarde

     

    o.l.v. Toon Hillewaere

     

    Het meest bezochte museum van Frankrijk heeft voor een eerste nakomeling gezorgd. Eind december 2012 opende het Louvre een dochterinstelling in Lens. Het is een toegankelijk, licht en zeer vernieuwend museum geworden. Je zapt als het ware door de kunstgeschiedenis. We bezochten de vaste collectie in de Galerie du Temps en tevens ook het Pavillon de Verre.

     

    In Lewarde hadden we een geleid bezoek met veiligheidshelm in één van de mijngangen aldaar. Nadien kregen we nog de kans om alles nog eens rustig over te doen in het museum met een Nederlandstalige audiogids.





































    26-10-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    13-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 oktober 2013 - Koken voor mannen

    Het mannelijk genootschap maakte er o.l.v. Lena Hallaert een smakelijke avond van. Er werd gezorgd voor een topmenu. Dat wij hierbij de wedstrijd van de Rode Duivels in Kroatië moesten missen, maakte niets uit. De sfeer zat er goed in.

    Hieronder enkele sfeerbeelden én de menu met bereidingswijze.

    Aperitiefhapje: VANILLEGLAASJE

    Voorgerecht: KROKANTE LASAGNE VAN GEROOKTE EEND  MET VENKEL

    Soep:SOEPJE VAN BLOEMKOOL EN POMPOEN MET RICOTTA EN GEROOSTERDE POMPOENPITTEN

    Hoofdgerecht:FILET VAN FAZANT MET  ABRIKOZENSAUS,  POSTELEINSALADE EN PARELCOUSCOUS

    Dessert: BAVAROIS VAN CUBERDON MET FRAMBOZENCOULIS EN CRUNCH

    APERITIEFHAPJE: VANILLEGLAASJE MET GEROOKTE PALING

    Benodigdheden:  vanille-ijs  -  ¼ komkommer  -  1 Granny Smith  -  1 sjalot  -  wat dille -
    pezo – citroen -  een stuk gerookte paling of forel

    Werkwijze: 

    Snij de komkommer, appel en sjalot fijn. Sprenkel citroensap over de appel tegen het verkleuren. Meng alles.
    Meng gesmolten vanille-ijs met peper, zout en dille.
    Vul glaasjes met de appelmengeling en schep er het 'sausje' over.
    Werk af met de in reepjes gesneden gerookte vis.

    VOORGERECHT: KROKANTE LASAGNE VAN GEROOKTE EEND  MET VENKEL

    Benodigdheden:  1 venkel – 150 gr suiker – ½ dl azijn – 1 steranijs – 1 kruidnagel – 1 dl witte wijn  - 12 stukjes brickdeeg van 5 cm op 3 cm –  1 bosje rucolasalade – 1 sjalot – 16 plakjes gerookte eendenborst – chilisaus – balsamicocreme – geutje olijfolie

    Werkwijze:  Breng de suiker samen met de azijn aan de kook.  Voeg steranijs, kruidnagel en witte wijn toe en laat zachtjes koken.  Snij de venkel in kleine blokjes en voeg toe. Giet de warme marinade over de venkel en laat afkoelen.

    Bak ondertussen de stukjes brickdeeg  krokant in wat olie.  Haal de venkel ui de marinade en laat uitlekken.  Maak een frisse salade van de gemarineerde venkel, de rucola en de sjalot, kruid met peper en zout en voeg een scheutje olijfolie toe.

    Schik op een bord een krokant gebakken stukje brickdeeg, daarop wat frisse salade, gevolgd door een paar sneetjes gerookte eendenborst.  Herhaal en eindig met een krokant gebakken stukje brickdeeg.  Serveer met de chilisaus en versier met de balsamicocreme.

    SOEPJE VAN BLOEMKOOL EN POMPOEN

    MET RICOTTA EN GEROOSTERDE POMPOENPITTEN

    Benodigdheden:    350 g pompoen  -  400 g bloemkool - 1 ui – 1 teentje look - 1 liter kippenbouillon  -  Tijm/rozemarijn/laurier  -  200 g ricotta  -  50 g pompoenpitten  -  Boter

    Werkwijze:

    Pel de pompoen en snij in blokjes, Snij de bloemkool in roosjes; snipper de ui en de look fijn.

    Smelt een klontje boter in een ruime kookpot.
    Stoof hierin de ui en knoflook aan.
    Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
    Bind de tijm, rozemarijn en laurier samen en voeg toe.
    Voeg de pompoen en bloemkool toe.
    Plaats een deksel op de pot en laat dit 20 minuten zachtjes koken.
    Verwijder het kruidentuiltje.
    Mix de soep zeer fijn en voeg nu de ricotta toe.
    Breng nog verder op smaak met peper en zout.
    Als de soep te dik is, voeg dan nog een beetje bouillon toe.
    Rooster de pompoenpitten in een pan zonder boter.
    Serveer deze soep met enkele pompoenpitten, deze zorgen voor een heerlijke crunch in de
    soep.

    HOOFDGERECHT:  FILET VAN FAZANT MET  ABRIKOZENSAUS,  POSTELEINSALADE EN PARELCOUSCOUS

    Benodigdheden:  4  filets van fazant

    Benodigdheden voor de saus: 10 gedroogde abrikozen  - ¼ l room  - ¼ l fond  - 1 glas witte porto  - 1 eetlepel  mosterd  - 1 eetlepel  honing  - pezo – 50 gr boter – 50 gr bloem

    Werkwijze voor de abrikozensaus:

    Snijd de gedroogde abrikozen in fijne reepjes.

    Doe de abrikozenreepjes in een kom, overgiet ze met het glaasje porto en laat ze hierin een uurtje wellen.

    Doe  vervolgens de honing, de mosterd, de porto met de fijngesneden abrikozen, de room en de fond  in een kookpot, breng aan de kook en laat  inkoken. Breng op smaak met pezo  en  bind met handboter.

    Benodigdheden voor de parelcouscous:

    200 gr parelcouscous – 1 wortel – 1 courgette – 1 rode paprika – 1 gele paprika – 1 rode ui -  4 lente-uitjes – 3 takjes verse munt – komijn – zwarte peper – citroenolijfolie - olijfolie

    Werkwijze voor de parelcouscous:  Kook de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen. Maak de groenten schoon, was ze en versnij ze in brunoise.Verhit een scheut olijfolie en stoof de groenten aan tot ze beetgaar zijn, begin met de ui, de wortel en de paprika’s.   Breng op smaak met de komijn, zwarte peper, munt, lente-uitjes en citroenolie.

     Benodigdheden voor de posteleinsalade:  1 bondje postelein – 1 bondje waterkers – 1 pijpajuintje – 1 rode ui – 1 bakje kerstomaatjes – 1 sinaasappel

    Werkwijze voor de posteleinsalade:  Maak de postelein en de waterkers schoon. Snipper het pijpajuintje en de rode ui fijn.  Snij de gewassen kerstomaatjes in twee.  Snij de sinaasappel a vif.

    Benodigdheden voor de dressing:  1 eetlepel sinaasappelolijfolie – 2 eetlepels olijfolie – 2 eetlepels kweeperenazijn

    Werkwijze voor de dressing:  Meng alles samen en breng op smaak met pezo.

    DESSERT: BAVAROIS VAN CUBERDON

    MET FRAMBOZENCOULIS EN CRUNCH

    Benodigdheden:

    2,5 dl room -  2 eiwitten -  6 gr gelatine  -  70 g cuberdonsiroop - cuberdon crunch - frambozencoulis

    Werkwijze:

    Laat voor de bavarois de gelatine 10 minuten weken in koud water. Knijp de blaadjes uit en laat ze smelten in 1 eetlepel warm water. Klop de room half stijf. Meng de opgeloste gelatine onder de room. Klop de eiwitten bijna stijf, voeg de cuberdonsiroop toe en klop verder stijf. Spatel het eiwit voorzichtig onder de room. Doe de bavarois in een spuitzak. Breng eerst een bodempje coulis in de dessertglaasjes en spuit daarop de bavarois. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Werk af met cuberdon crunch.

    SMAKELIJK!























    13-10-2013 om 20:39 geschreven door DFVA  


    22-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21/09/2013 - VERS GEPERST

    Uit de startblokken

    Davidsfonds Ver-Assebroek begint 30ste werkjaar!

    Op zaterdag 21 september vonden vele DFVA-leden opnieuw de weg naar zaal Patria, voor een bezoekje aan de boekenstand, de hernieuwing van het lidmaatschap en/of de gastronomische barbecue.

    Het bestuur kon met voldoening melden dat er een 7-tal nieuwe leden waren aangeworven, en dat ongeveer ¾ van de leden al hun lidmaatschap hadden hernieuwd. Dat geeft de bestuursleden vertrouwen om zich weer een jaar lang voor hun vereniging in te spannen.

    Tijdens de receptie gaf de voorzitter aan de hand van een powerpointpresentatie een enthousiast overzicht van de gevarieerde waaier aan activiteiten die reeds gepland zijn, met voor elk wat wils: een kookcursus voor mannen, een dia-avond, een voordracht over successieplanning, enz. Bovendien, omdat het dit jaar een jubileumjaar is, staat er ook een meerdaagse reis naar Friesland op het programma. Velen kregen al meteen zin om zich daarvoor in te schrijven!

    Daarna was het tijd om de innerlijke mens te verzorgen met diverse groentjes, een scampibrochette, een mals stukje steak of een heerlijk lamsribbetje. Dit alles overgoten met een glaasje wijn (of een ander drankje) en onder het genieten van een gezellig bijpraten.

    Dus: dit was een geslaagde start! Als je het nu voelt kriebelen om ook lid te worden van deze levendige vereniging, dat kan nog steeds. Neem gerust contact op met de voorzitter Antoon Verscheure en dan krijg je de nodige info. Zijn gegevens:

    antoon.verscheure@telenet.be    Tel.:  050 67 78 92



































    22-09-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    22-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZOMERZOEKTOCHT DAVIDSFONDS HAGELANG

    Gezamenlijke deelname aan de zomerzoektocht “Het Hageland” op zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2013.

     

    Ook dit jaar maakten we er een gezellige tweedaagse van. We vertrokken op zaterdag 3 augustus aan de toeristische dienst van Diest voor een speurtocht langs landelijke wegjes en pittoreske dorpjes. Er werd halt gehouden op een aantal locaties, waaronder de abdij van Averbode, het Zichem van Ernest Claes en de basiliek van Scherpenheuvel, waar we speurden naar de antwoorden op de vragen.          





























    22-08-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    02-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 juni 2013 - Papen en geuzen - stadswandeling in Brugge o.l.v. Lucien Huyghe

    Stadswandeling in Brugge: “Geuzen en papen”

                     

     

    De tijd is voorbij dat iemand die ’s zondags niet ter kerke ging, gebrandmerkt werd als “geus”.

    Maar Davidsfondsleden die hun kindertijd beleefden in de jaren zestig of vroeger, hebben het nog meegemaakt: vooral in de dorpen was je ofwel een kerkganger ofwel een geus. Dat die term voor de enen een scheldwoord was en voor de anderen een eretitel (een geuzennaam!), en zoveel eeuwen na de godsdienstoorlogen nog verder leefde, bewijst genoeg: de tijd van het protestantisme, de kerkhervorming of het Westerse schisma moet toen, in de zestiende-zeventiende eeuw, zeer diep ingegrepen hebben in onze gewesten.

     

    In deze wandeling gingen we op zoek naar verhalen die verbonden zijn met gebouwen of plekken in de binnenstad uit die beroerde tijd.





















    02-06-2013 om 20:27 geschreven door DFVA  


    01-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MAANDAG 20 MEI 2013 - BEZOEK HAGELAND O.L.V. CARLO GOETHALS

    Tussen Leuven en Diest ligt het heuvelachtige Hageland. In het noorden is ze begrensd door de Demer, in het zuidoosten door de benedenlopen van de Grote en de Kleine Gete. Beboste hellingen en eindeloze akkers vormen het landschap. Geologisch gezien zijn deze hellingen zandbanken van een drooggevallen oerzee. Het ijzerzandsteen dat we in de ondergrond aantreffen werd later gebruikt als bouwsteen. De Demergotiek kreeg er zijn naam door. Op de naar het zuiden gerichte hellingen werden sinds de middeleeuwen wijngaarden aangelegd en vandaag wordt deze traditie hersteld.

    Programma:
    Aarschot: bezoek aan het kleine 'reinvoaertmuseum'. Een heemkundig museum waar enthousiaste Hagelanders ons terugbrengen naar de tijd van toen. Dit alles afgerond met een streekdrankje. Bezoek aan het Hagelands wijnbedrijf met proeverij.
    Middagmaal: BBQ
    Na de middag reden we verder doorheen het Hageland richting Leuven. Vanuit het begijnhof maakten we een wandeling langsheen de belangrijkste universitaire faculteiten en belandden zo in de buurt van de oude Hallen, nu centrum van de Alma Mater. Vrije tijd was er in de buurt van de oude markt, waar studenten hun wijsheid beklinken.





































    01-06-2013 om 20:02 geschreven door DFVA  


    20-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17, 18, 19 en 20 mei 2013 - PASSIE: kunstige creaties
    O.l.v. Johan - M. Van de Walle hebben verschillende aquarelcursisten zich de laatste jaren zodanig ontwikkeld dat tijdens dit weekend zij hun mooie creaties tentoon konden stellen. Alle leden werden uitgenodigd om dit weekend een kijk te komen nemen in Ter Loo, Torhoutsesteenweg 56 te 8210 Loppem.

    Het was voor de initiatiefnemers een fantastisch weekend, waarop zijn heel wat geïnteresseerden mochten begroeten.

    Door op de link *.pps te klikken wordt een PowerPoint presentatie geopend. Veel kijkplezier.

    Bijlagen:
    TerLoo.ppsx (2.6 MB)   

    20-05-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    04-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 mei 2013 - 13.30u - begeleide fietstocht Groot-Brugge
    Via Paalbos, Doornhut, Rooigem, het Zuidervaartje, de Dampoort en de zwaaikom bereikten we Scheepsdalebrug. We vervolgden onze weg langs een kort stukje kanaal richting Oostende. Langs kasteel Bloemendale, de spoorweg en Hof ter Straeten kwamen we in Varsenare. Daar doken we domein Beisbroek binnen en hadden er een verdiende pauze aan het Koetshuis.

    Via Zevenkerken, Bethanië en de Lac van Loppem bereikten we aan Weinebrugge de Albertlaan, waar we het brede fietspad richting Brugge volgden. We reden hierbij de nieuwe fietsbrug over de Expressweg officieel in.

    Via Sint-Michiels en een stukje Ring bereikten we de Katelijnebrug. Via het Brugs kerkhof bereikten we onze eindbestemming en genoten nog wat na in 't Leenhof.









    04-05-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs