9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    23-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8ste aquarelcursus

    Aquarel en diverse toepassingen o.l.v. Johan-M. Van de Walle

















    23-02-2014 om 20:07 geschreven door DFVA  


    28-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aquarelcursus
    Nog wat sfeerbeelden van de aquarelcursus, gemaakt door een cursist. Met dank.
































    28-12-2013 om 17:07 geschreven door DFVA  


    22-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7de cursus aquarel o.l.v. Johan Van de Walle

    In de 7de cursus aquarel schitteren de deelnemers met hun talenten.

    Wat sfeerfoto's van de laatste les en werkjes.

























    22-12-2013 om 20:07 geschreven door DFVA  


    01-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijndegustatie Bordeauxwijnen o.l.v. Willy De Four
    Vrijdag 29 november 2013 - 20.00 uur BORDEAUXWIJNEN (deel 1) Onze wijnreis door Frankrijk gaat steeds maar verder en dit jaar zijn wij in Bordeaux beland, het belangrijkste wijngebied van Frankrijk, met meer dan 120.000 hectare wijngaard en 57 verschillende appellations van rood, wit, rosé en crémant. Bordeaux is de wijnstreek die tot de verbeelding spreekt, enerzijds door de magische kastelen die je hier vindt (Château Margaux, Mouton Rothschild, d’Yquem enz…) en anderzijds door de aantrekkelijkheid van hun classement (premier grand cru classé, cru bourgeois exceptionnel). Het aanbod is hier enorm, van eenvoudige wijnen die nog gemaakt worden door echte wijnbouwersfamilies tot topwijnen van grote châteaux. Wij geven een antwoord op vragen als : hoe komen de wijnen van Bordeaux aan zo’n reputatie en waarom zijn de Vlamingen Bordeauxdrinkers en verkiezen de walen Bourgognewijnen? Grofweg kun je de wijngaarden van Bordeaux, die allemaal binnen het departement Gironde vallen, in twee verdelen met als grens de rivieren Gironde en Garonne. Op de rechteroever (Libourne kant) liggen de pronkstukken Saint-Emilion en Pomerol en op de linkeroever (Médoc kant) vinden wij de zes cru’s (Margaux, Pauillac, Saint-Julien, Saint-Estèphe, Listrac en Moulis). Voor de proeverij van dit jaar gaan wij een keuze maken uit de wijnen van de rechteroever (rive droite) om dan volgend jaar de andere kant te ontdekken. Van de rechteroever van de Gironde proeven wij de appellations Côtes de Blaye, 1ère Côtes de Blaye en Côtes de Bourg. Van de rechteroever van de Dordogne (Libournais) proeven wij de appellations Fronsac of Canon-Fronsac, Pomerol of Lalande de Pomerol, Saint-Emilion en één van de satellietgemeenten van Saint-Emillion, Côtes de Castillon en Bordeaux Côtes de francs. We ontdekken minder gekende, karaktervolle wijnen met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Het wordt opnieuw een boeiende, leerrijke en ontspannende avond, zo’n avond waar je zeker wil bij zijn. Een informatieve avond gevuld met karaktervolle typische wijnen om over te discussiëren. Er gebeurt geen verkoop van wijnen. Het blijft een informatieve, leerrijke avond met schitterende wijnen.

































    01-12-2013 om 17:33 geschreven door DFVA  


    26-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DAGUITSTAP LENS-LEWARDE o.l.v. Toon Hillewaere

     

    Zaterdag 26 oktober 2013

     

    Bezoek aan het Louvre museum in Lens

    en aan mijnensite in Lewarde

     

    o.l.v. Toon Hillewaere

     

    Het meest bezochte museum van Frankrijk heeft voor een eerste nakomeling gezorgd. Eind december 2012 opende het Louvre een dochterinstelling in Lens. Het is een toegankelijk, licht en zeer vernieuwend museum geworden. Je zapt als het ware door de kunstgeschiedenis. We bezochten de vaste collectie in de Galerie du Temps en tevens ook het Pavillon de Verre.

     

    In Lewarde hadden we een geleid bezoek met veiligheidshelm in één van de mijngangen aldaar. Nadien kregen we nog de kans om alles nog eens rustig over te doen in het museum met een Nederlandstalige audiogids.





































    26-10-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    13-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 oktober 2013 - Koken voor mannen

    Het mannelijk genootschap maakte er o.l.v. Lena Hallaert een smakelijke avond van. Er werd gezorgd voor een topmenu. Dat wij hierbij de wedstrijd van de Rode Duivels in Kroatië moesten missen, maakte niets uit. De sfeer zat er goed in.

    Hieronder enkele sfeerbeelden én de menu met bereidingswijze.

    Aperitiefhapje: VANILLEGLAASJE

    Voorgerecht: KROKANTE LASAGNE VAN GEROOKTE EEND  MET VENKEL

    Soep:SOEPJE VAN BLOEMKOOL EN POMPOEN MET RICOTTA EN GEROOSTERDE POMPOENPITTEN

    Hoofdgerecht:FILET VAN FAZANT MET  ABRIKOZENSAUS,  POSTELEINSALADE EN PARELCOUSCOUS

    Dessert: BAVAROIS VAN CUBERDON MET FRAMBOZENCOULIS EN CRUNCH

    APERITIEFHAPJE: VANILLEGLAASJE MET GEROOKTE PALING

    Benodigdheden:  vanille-ijs  -  ¼ komkommer  -  1 Granny Smith  -  1 sjalot  -  wat dille -
    pezo – citroen -  een stuk gerookte paling of forel

    Werkwijze: 

    Snij de komkommer, appel en sjalot fijn. Sprenkel citroensap over de appel tegen het verkleuren. Meng alles.
    Meng gesmolten vanille-ijs met peper, zout en dille.
    Vul glaasjes met de appelmengeling en schep er het 'sausje' over.
    Werk af met de in reepjes gesneden gerookte vis.

    VOORGERECHT: KROKANTE LASAGNE VAN GEROOKTE EEND  MET VENKEL

    Benodigdheden:  1 venkel – 150 gr suiker – ½ dl azijn – 1 steranijs – 1 kruidnagel – 1 dl witte wijn  - 12 stukjes brickdeeg van 5 cm op 3 cm –  1 bosje rucolasalade – 1 sjalot – 16 plakjes gerookte eendenborst – chilisaus – balsamicocreme – geutje olijfolie

    Werkwijze:  Breng de suiker samen met de azijn aan de kook.  Voeg steranijs, kruidnagel en witte wijn toe en laat zachtjes koken.  Snij de venkel in kleine blokjes en voeg toe. Giet de warme marinade over de venkel en laat afkoelen.

    Bak ondertussen de stukjes brickdeeg  krokant in wat olie.  Haal de venkel ui de marinade en laat uitlekken.  Maak een frisse salade van de gemarineerde venkel, de rucola en de sjalot, kruid met peper en zout en voeg een scheutje olijfolie toe.

    Schik op een bord een krokant gebakken stukje brickdeeg, daarop wat frisse salade, gevolgd door een paar sneetjes gerookte eendenborst.  Herhaal en eindig met een krokant gebakken stukje brickdeeg.  Serveer met de chilisaus en versier met de balsamicocreme.

    SOEPJE VAN BLOEMKOOL EN POMPOEN

    MET RICOTTA EN GEROOSTERDE POMPOENPITTEN

    Benodigdheden:    350 g pompoen  -  400 g bloemkool - 1 ui – 1 teentje look - 1 liter kippenbouillon  -  Tijm/rozemarijn/laurier  -  200 g ricotta  -  50 g pompoenpitten  -  Boter

    Werkwijze:

    Pel de pompoen en snij in blokjes, Snij de bloemkool in roosjes; snipper de ui en de look fijn.

    Smelt een klontje boter in een ruime kookpot.
    Stoof hierin de ui en knoflook aan.
    Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
    Bind de tijm, rozemarijn en laurier samen en voeg toe.
    Voeg de pompoen en bloemkool toe.
    Plaats een deksel op de pot en laat dit 20 minuten zachtjes koken.
    Verwijder het kruidentuiltje.
    Mix de soep zeer fijn en voeg nu de ricotta toe.
    Breng nog verder op smaak met peper en zout.
    Als de soep te dik is, voeg dan nog een beetje bouillon toe.
    Rooster de pompoenpitten in een pan zonder boter.
    Serveer deze soep met enkele pompoenpitten, deze zorgen voor een heerlijke crunch in de
    soep.

    HOOFDGERECHT:  FILET VAN FAZANT MET  ABRIKOZENSAUS,  POSTELEINSALADE EN PARELCOUSCOUS

    Benodigdheden:  4  filets van fazant

    Benodigdheden voor de saus: 10 gedroogde abrikozen  - ¼ l room  - ¼ l fond  - 1 glas witte porto  - 1 eetlepel  mosterd  - 1 eetlepel  honing  - pezo – 50 gr boter – 50 gr bloem

    Werkwijze voor de abrikozensaus:

    Snijd de gedroogde abrikozen in fijne reepjes.

    Doe de abrikozenreepjes in een kom, overgiet ze met het glaasje porto en laat ze hierin een uurtje wellen.

    Doe  vervolgens de honing, de mosterd, de porto met de fijngesneden abrikozen, de room en de fond  in een kookpot, breng aan de kook en laat  inkoken. Breng op smaak met pezo  en  bind met handboter.

    Benodigdheden voor de parelcouscous:

    200 gr parelcouscous – 1 wortel – 1 courgette – 1 rode paprika – 1 gele paprika – 1 rode ui -  4 lente-uitjes – 3 takjes verse munt – komijn – zwarte peper – citroenolijfolie - olijfolie

    Werkwijze voor de parelcouscous:  Kook de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen. Maak de groenten schoon, was ze en versnij ze in brunoise.Verhit een scheut olijfolie en stoof de groenten aan tot ze beetgaar zijn, begin met de ui, de wortel en de paprika’s.   Breng op smaak met de komijn, zwarte peper, munt, lente-uitjes en citroenolie.

     Benodigdheden voor de posteleinsalade:  1 bondje postelein – 1 bondje waterkers – 1 pijpajuintje – 1 rode ui – 1 bakje kerstomaatjes – 1 sinaasappel

    Werkwijze voor de posteleinsalade:  Maak de postelein en de waterkers schoon. Snipper het pijpajuintje en de rode ui fijn.  Snij de gewassen kerstomaatjes in twee.  Snij de sinaasappel a vif.

    Benodigdheden voor de dressing:  1 eetlepel sinaasappelolijfolie – 2 eetlepels olijfolie – 2 eetlepels kweeperenazijn

    Werkwijze voor de dressing:  Meng alles samen en breng op smaak met pezo.

    DESSERT: BAVAROIS VAN CUBERDON

    MET FRAMBOZENCOULIS EN CRUNCH

    Benodigdheden:

    2,5 dl room -  2 eiwitten -  6 gr gelatine  -  70 g cuberdonsiroop - cuberdon crunch - frambozencoulis

    Werkwijze:

    Laat voor de bavarois de gelatine 10 minuten weken in koud water. Knijp de blaadjes uit en laat ze smelten in 1 eetlepel warm water. Klop de room half stijf. Meng de opgeloste gelatine onder de room. Klop de eiwitten bijna stijf, voeg de cuberdonsiroop toe en klop verder stijf. Spatel het eiwit voorzichtig onder de room. Doe de bavarois in een spuitzak. Breng eerst een bodempje coulis in de dessertglaasjes en spuit daarop de bavarois. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Werk af met cuberdon crunch.

    SMAKELIJK!























    13-10-2013 om 20:39 geschreven door DFVA  


    22-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21/09/2013 - VERS GEPERST

    Uit de startblokken

    Davidsfonds Ver-Assebroek begint 30ste werkjaar!

    Op zaterdag 21 september vonden vele DFVA-leden opnieuw de weg naar zaal Patria, voor een bezoekje aan de boekenstand, de hernieuwing van het lidmaatschap en/of de gastronomische barbecue.

    Het bestuur kon met voldoening melden dat er een 7-tal nieuwe leden waren aangeworven, en dat ongeveer ¾ van de leden al hun lidmaatschap hadden hernieuwd. Dat geeft de bestuursleden vertrouwen om zich weer een jaar lang voor hun vereniging in te spannen.

    Tijdens de receptie gaf de voorzitter aan de hand van een powerpointpresentatie een enthousiast overzicht van de gevarieerde waaier aan activiteiten die reeds gepland zijn, met voor elk wat wils: een kookcursus voor mannen, een dia-avond, een voordracht over successieplanning, enz. Bovendien, omdat het dit jaar een jubileumjaar is, staat er ook een meerdaagse reis naar Friesland op het programma. Velen kregen al meteen zin om zich daarvoor in te schrijven!

    Daarna was het tijd om de innerlijke mens te verzorgen met diverse groentjes, een scampibrochette, een mals stukje steak of een heerlijk lamsribbetje. Dit alles overgoten met een glaasje wijn (of een ander drankje) en onder het genieten van een gezellig bijpraten.

    Dus: dit was een geslaagde start! Als je het nu voelt kriebelen om ook lid te worden van deze levendige vereniging, dat kan nog steeds. Neem gerust contact op met de voorzitter Antoon Verscheure en dan krijg je de nodige info. Zijn gegevens:

    antoon.verscheure@telenet.be    Tel.:  050 67 78 92



































    22-09-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    22-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZOMERZOEKTOCHT DAVIDSFONDS HAGELANG

    Gezamenlijke deelname aan de zomerzoektocht “Het Hageland” op zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2013.

     

    Ook dit jaar maakten we er een gezellige tweedaagse van. We vertrokken op zaterdag 3 augustus aan de toeristische dienst van Diest voor een speurtocht langs landelijke wegjes en pittoreske dorpjes. Er werd halt gehouden op een aantal locaties, waaronder de abdij van Averbode, het Zichem van Ernest Claes en de basiliek van Scherpenheuvel, waar we speurden naar de antwoorden op de vragen.          





























    22-08-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    02-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 juni 2013 - Papen en geuzen - stadswandeling in Brugge o.l.v. Lucien Huyghe

    Stadswandeling in Brugge: “Geuzen en papen”

                     

     

    De tijd is voorbij dat iemand die ’s zondags niet ter kerke ging, gebrandmerkt werd als “geus”.

    Maar Davidsfondsleden die hun kindertijd beleefden in de jaren zestig of vroeger, hebben het nog meegemaakt: vooral in de dorpen was je ofwel een kerkganger ofwel een geus. Dat die term voor de enen een scheldwoord was en voor de anderen een eretitel (een geuzennaam!), en zoveel eeuwen na de godsdienstoorlogen nog verder leefde, bewijst genoeg: de tijd van het protestantisme, de kerkhervorming of het Westerse schisma moet toen, in de zestiende-zeventiende eeuw, zeer diep ingegrepen hebben in onze gewesten.

     

    In deze wandeling gingen we op zoek naar verhalen die verbonden zijn met gebouwen of plekken in de binnenstad uit die beroerde tijd.





















    02-06-2013 om 20:27 geschreven door DFVA  


    01-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MAANDAG 20 MEI 2013 - BEZOEK HAGELAND O.L.V. CARLO GOETHALS

    Tussen Leuven en Diest ligt het heuvelachtige Hageland. In het noorden is ze begrensd door de Demer, in het zuidoosten door de benedenlopen van de Grote en de Kleine Gete. Beboste hellingen en eindeloze akkers vormen het landschap. Geologisch gezien zijn deze hellingen zandbanken van een drooggevallen oerzee. Het ijzerzandsteen dat we in de ondergrond aantreffen werd later gebruikt als bouwsteen. De Demergotiek kreeg er zijn naam door. Op de naar het zuiden gerichte hellingen werden sinds de middeleeuwen wijngaarden aangelegd en vandaag wordt deze traditie hersteld.

    Programma:
    Aarschot: bezoek aan het kleine 'reinvoaertmuseum'. Een heemkundig museum waar enthousiaste Hagelanders ons terugbrengen naar de tijd van toen. Dit alles afgerond met een streekdrankje. Bezoek aan het Hagelands wijnbedrijf met proeverij.
    Middagmaal: BBQ
    Na de middag reden we verder doorheen het Hageland richting Leuven. Vanuit het begijnhof maakten we een wandeling langsheen de belangrijkste universitaire faculteiten en belandden zo in de buurt van de oude Hallen, nu centrum van de Alma Mater. Vrije tijd was er in de buurt van de oude markt, waar studenten hun wijsheid beklinken.





































    01-06-2013 om 20:02 geschreven door DFVA  


    20-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17, 18, 19 en 20 mei 2013 - PASSIE: kunstige creaties
    O.l.v. Johan - M. Van de Walle hebben verschillende aquarelcursisten zich de laatste jaren zodanig ontwikkeld dat tijdens dit weekend zij hun mooie creaties tentoon konden stellen. Alle leden werden uitgenodigd om dit weekend een kijk te komen nemen in Ter Loo, Torhoutsesteenweg 56 te 8210 Loppem.

    Het was voor de initiatiefnemers een fantastisch weekend, waarop zijn heel wat geïnteresseerden mochten begroeten.

    Door op de link *.pps te klikken wordt een PowerPoint presentatie geopend. Veel kijkplezier.

    Bijlagen:
    TerLoo.ppsx (2.6 MB)   

    20-05-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    04-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 mei 2013 - 13.30u - begeleide fietstocht Groot-Brugge
    Via Paalbos, Doornhut, Rooigem, het Zuidervaartje, de Dampoort en de zwaaikom bereikten we Scheepsdalebrug. We vervolgden onze weg langs een kort stukje kanaal richting Oostende. Langs kasteel Bloemendale, de spoorweg en Hof ter Straeten kwamen we in Varsenare. Daar doken we domein Beisbroek binnen en hadden er een verdiende pauze aan het Koetshuis.

    Via Zevenkerken, Bethanië en de Lac van Loppem bereikten we aan Weinebrugge de Albertlaan, waar we het brede fietspad richting Brugge volgden. We reden hierbij de nieuwe fietsbrug over de Expressweg officieel in.

    Via Sint-Michiels en een stukje Ring bereikten we de Katelijnebrug. Via het Brugs kerkhof bereikten we onze eindbestemming en genoten nog wat na in 't Leenhof.









    04-05-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    20-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 april 2013 - groepsbezoek aan Atlantikwall met gids

     

     

    Provinciedomein Raversijde

     

    Openluchtmuseum Atlantikwall

    We gingen terug op stap, ditmaal naar het Provinciedomein Raversijde. We gingen er meerbepaald de Atlantikwall bezoeken, onder deskundige begeleiding van een plaatselijke gids.  Atlantikwall  een wandeling langs de goed bewaarde overblijfselen van de batterij ‘ Aachen’ uit de Eerste Wereldoorlog en de batterij ‘ Saltzwedel neu’ uit de Tweede Wereldoorlog.  We  vonden er,  met origineel materiaal,  ingerichte bunkers, open en overdekte gangen,  maar ook artilleriestukken en zoeklichten wachtten er ons op.

    Het loonde zeer zeker de moeite.
    HIeronder enkele sfeerbeelden (met dank aan Ronny en Lizette)

































    20-04-2013 om 10:24 geschreven door DFVA  


    25-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 maart 2013 - ledenfeest Kasteel van Moerkerke

    Het bestuur nodigde haar leden uit voor een feestmaaltijd n.a.v. haar ledenfeest.  Wat stond er op het menu ?

     

    Aperitief met hapjes

    Mechelse asperges met gestoomde grietfilet in een mousselinesaus met gerookte zalm en verse tuinkruiden

    Filet van parelhoen in een lichte roomsaus met primeurgroentjes

    Gemarineerde ananas, witte chocolade, munt, fris van mango, crumble van limoen

           Koffie en koekjes

    49 trouwe leden trotseerden de winterkoude en genoten van een warme namiddag.

    Hierbij enkele sfeerbeelden.

































    25-03-2013 om 18:00 geschreven door DFVA  


    20-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 maart 2013 - Nacht van de Geschiedenis - Prof. Em. J.J. Cassiman

    DINSDAG 19 maart 2013

    om 20.00 uur

    NACHT VAN DE GESCHIEDENIS

     

    Toepassingen van DNA-analyse in gerechtelijk en forensisch onderzoek

     

    Prof. Em. J.J. Cassiman

     

    De explosieve groei van biotechnologische methoden heeft een reeks belangrijke toepassingen mogelijk gemaakt in niet-medische domeinen.

    Door middel van DNA-onderzoek op mens en dier kan men deze bevindingen ook toepassen in gerechtelijk onderzoek: het vergelijken van het DNA-profiel van een biologisch spoor met dat van verdachten of slachtoffers – in vaderschapsbepalingen, in het oplossen van historische zaken – de Romanov’s, Lodewijk XVII etc. – maar ook in het onderzoek van menselijke resten bij archeologische opgravingen. Bovendien kan DNA-onderzoek ons ook heel wat leren over wie onze stamvaders en stammoeders zijn geweest, wanneer zij vermoedelijk hebben geleefd en of we nu afstammen van de Neanderthalers of andere homosoorten.

     

    De DNA-molecule zorgt dus als het ware voor de fysische continuïteit tussen de generaties en kan dus met succes worden aangewend om bepaalde vormen van afstamming te achterhalen, al blijft het gebruik van deze mogelijkheden voorlopig nog redelijk beperkt.

     

    U leest het:  zeer boeiende materie, die ons door Professor Cassiman (KU Leuven) op een gepaste wijze uit de doeken werd gedaan.



















    20-03-2013 om 18:06 geschreven door DFVA  


    10-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken voor mannen 1 maart 2013 (o.l.v. Lena Hallaert)
    Deze themakookavond voor mannen ging de Oosterse weg op. We probeerden het namelijk eens op de Thaïse manier.

    DE OOSTERSE KEUKEN – 01/03/2013

     

    THAISE KRABSOEP MET KOKOS, RIJSTNOEDELS EN SLUIMERERWTEN

    THEE VAN SCAMPI’S

    ZOETZURE SSCAMPI’S

    KOMKOMMERSALADE

    OOSTERSE KOOLSLA

    KOKOSRIJST

    WOK MET RUNDSVLEES, TERIYAKI EN SESAM

    PITTIGE KIPPENSCHOTEL MET KOKOSMELK

    KOKOSFLAN MET PASSIEVRUCHT

     

     

    THAISE KRABSOEP MET KOKOS, RIJSTNOEDELS EN SLUIMERERWTEN

    Benodigdheden: 4 sjalotten – 2 teentjes look -  1 groen pepertje (of espelettepeper) – 1 bosje koriander – 1 bosje basilicum – 2 stengels citroengras – 2 lepels olie – 2 eetlepels kurkuma – 8 dl kokosmelk – 4 dl visbouillon -  50 gr rijstnoedels of rijstvermicelli – 100 gr sluimererwten – 100 gr diepvrieserwten – 450 gr krabvlees – 1 a 2 eetlepels vissaus – sap van 1 limoen – kroepoek voor de afwerking

    Werkwijze: Snij de citroengrasstengels doormidden en haal de zachte kern eruit.  Snij het pepertje doormidden en verwijder de zaadjes.  Pel en snipper de sjalot en de look.

    Pureer in de keukenrobot de sjalotten, de look, het groene pepertje, de koriander en de basilicum, samen met de kern van het citroengras.

    Verhit de olie in een pan en fruit de kruidenpasta aan, samen met de kurkuma. 

    Voeg de kokosmelk en de visbouillon toe en de citroengrasstengels en breng aan de kook.

    Voeg de rijstnoedels toe en kook beetgaar.

    Blancheer ondertussen de versneden sluimererwten in gezouten water.

    Voeg de erwten, krab en sluimererwten toe aan de soep.  Breng de soep op smaak met vissaus en limoensap.

    Verdeel over kopjes en dien op met kroepoek.

     

    ZOETZURE SCAMPI’S

    Benodigdheden:   1 verpakking scampi’s – 1 groot blik ananas – 150 gr fijngesnipperde ui – 1 rode paprika – vetstof

    Benodigdheden  voor de saus:  12 eetlepels tomatenketchup – 8 eetlepels suiker – 8 eetlepels wijnazijn – 4 eetlepels olie – 4 eetlepels sojasaus – 1 kippenbouillonblokje – een snuifje gemberpoeder – maïzena

    Werkwijze:

    Meng alle ingrediënten voor de saus.

    Bak de scampi’s aan in de pan,  neem uit de pan en hou warm.  Stoof de ui en de paprikareepjes in de pan en voeg er de gemengde ingrediënten voor de saus aan toe, samen met het sap van de ananas.  Laat goed doorkoken en bindt indien nodig met maïzena en voeg de stukjes ananas toe.

     

    THEE VAN SCAMPI’S

    Benodigdheden:  1 sjalot – 1 teentje look – 1 stuk gember van 3 cm – 2 stengels citroengras – 1,5 liter visbouillon – 1 staal preiwit – 1 wortel – eventueel  – verse koriander – scampi’s

    Werkwijze:  Pel de scampi’s en spaar het afval.  Pel en hak de look en de sjalot.  Schil de gember en snij in kleine stukjes. 

    Bak de afval van scampi’s aan in een weinig olijfolie en blus met de visbouillon.  Voeg de gember, lookteentje en het gekneusde citroengras toe.  Breng aan de kook, verminder en laat 30’ trekken.  Snij ondertussen de prei in zeer fijne ringetjes en de wortel in piepkleine blokjes.

    Zeef de bouillon, voeg de fijngesneden groentjes toe en laat garen.  Breng op smaak met pezo.

    Bak ondertussen de scampi’s in een pan en breng op smaak met peper en zout.

    Doe de thee in een glaasje, steek scampi op de rand en versier met koriander

     

    WOK MET RUNDSVLEES, TERIYAKI EN SESAM

    Benodigdheden:

    400 g rundvlees (bv. 'groothoofd') - 1 paksoi (Aziatische kool)  - 4 babymaïskolfjes  - 1 stuk gember  - 100 g sojascheuten   -  12 shitake-paddenstoelen   -  1⁄2 rode chilipeper   - 

    6 eetlepels arachideolie   -  8 eetlepels rijstwijn (of sherry)  -  4 eetlepels sojasaus   -  8 eetlepels suiker   -  2 eetlepels sesamolie   - 1 teentje look

    Werkwijze:

    Bereid eerst de marinade voor het vlees. Meng de rijstwijn, de sojasaus, de suiker en de sesamolie in een schaal. Pel de look en plet deze tot pulp. Voeg ook de lookpulp toe en meng alles goed.

    Snij het rundvlees in dunne hapklare plakjes. Je kan voor dit gerecht bv. groothoofd gebruiken, een deelstuk van het rund.

    Leg de plakjes rundvlees in de marinade. Roer even om zodat de saus smaak kan geven aan het vlees. Zet de marinade met het rundvlees opzij.

    Snij de bladeren van de paksoi los en was ze in veel water.

    Laat de kool uitlekken en snij de bladeren (de blanke stelen én de groene bladeren) in grove stukken.

    Maak (indien nodig) de shiitake-paddenstoelen schoon met een doekje of een borsteltje en verwijder het verharde deel van het steeltje. Snij de paddenstoelen in kwartjes.

    Snij de kolfjes babymais in reepjes.

    Verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snij het pikante vruchtje in zeer fijne stukken.
    Opmerking: Was daarna onmiddellijk je handen! Het sap van de chilipeper kan voor ellende zorgen als je in je ogen wrijft.

    Schil het stukje gember en rasp de knol. (Bepaal de hoeveelheid naar smaak.)

    Verhit de wok op een hoog vuur. Schenk er een scheutje arachideolie in. (Dit type olie is bestand tegen hoge temperaturen.)

    Haal de plakjes rundvlees uit de marinade. Laat ze kort uitlekken en bak ze kort in de hete wok.
    Let op:
    als het vlees te vochtig is, zal het spatten wanneer je het in de wok doet.

    Laat het vlees al roerend kleuren en voeg vervolgens de paddenstoelen, de babymais en de snippers chilipeper toe. Roer alles om (met bv. een houten lepel).

    Voeg vervolgens ook de stukken paksoi toe, samen met de geraspte gember. Als laatste voeg je de sojascheuten toe.

    Verhit de groenten in de wok, blijf roeren en zorg ervoor dat er niets aanbrandt. Ook de paksoi moet beetgaar blijven.

    Schenk ten slotte een deel van de vleesmarinade in de wok. Extra zout en peper zijn niet noodzakelijk. De marinade zorgt voor het zoute en de chili geeft het gerecht een pikante toets.

    Roer alles een laatste keer om en serveer met rijst of noedels

     

    PITTIGE KIPPENSCHOTEL MET KOKOSMELK

    Benodigdheden:   2 dubbele kippenfilets – laurier – 1 dl witte wijn – 2 koffielepels currypoeder – 1 blik kokosroom – ¼ l room – 1 snufje saffraan – 3 dl kippenbouillon –

    1 courgette – 5 wortelen  –  1 bakje sojascheuten – 1 staal prei -   1 ui – 2 teentjes look –

    1 stukje gember - 1 koffielepel sambal oelek – 1 lepel bruine suiker – een vijftal limoenen - 75 gr geraspte kokos -   1 bosje verse koriander -

    Werkwijze: 

    Snipper de ui en de look fijn, rasp de gember.

    Ontzaad de courgette en snij in julienne, snij de gewassen prei en de

    geschraapte wortelen in julienne.

    Snij de kippenfilets in blokjes en bak ze aan, overstrooi met de curry, kruid met peper en zout.

    Haal de kip uit de pan en stoof hierin de ui, de look, de prei, de wortelen en de  courgette.

    Overgiet met de witte wijn, de kippenbouillon en de room.

    Voeg laurier toe en laat de groenten beetgaar worden.

    Voeg de stukjes kip toe en overgiet met de kokosmelk, kruid met pezo en saffraan, voeg de bruine suiker toe en breng op smaak met het limoensap.

    Laat inkoken tot de gewenste dikte, bindt indien nodig en  breng over in ovenschaal  Bestrooi met de geraspte kokos en de koriander, beleg met plakjes limoen.

    Serveer met gekookte rijst of pasta

     

    KOMKOMMERSALADE

    Benodigdheden: 1 komkommer – 1 soeplepel balsamico-azijn – ½  rode chilipeper –

    2 sjalotten – 2 soeplepels koriander – 1 soeplepel suiker- zout

    Werkwijze:  Was de komkommer en versnij in brunoise.  Hak de sjalotten en de chilipeper fijn.  Meng alle ingrediënten en voeg bij de komkommer.

     

     

    OOSTERSE KOOLSLA

    Benodigdheden:  ½ kg witte kool – 1 rode chilipeper – 1 teentje look – 1 rode paprika – 1 koffielepel geraspte gember – 2 eetlepels sesamolie – 1 koffielepel bruine suiker – 1 eetlepel sesamzaadjes – 3 eetlepels rijstwijn – lichte sojasaus

    Werkwijze:  Snij de witte kool in vier, verwijder de harde kern en snij zeer fijn.  Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snij in brunoise.  Hak de chilipeper, snij de look fijn, rasp de gember.

    Fruit de look samen met de gember en de chilipeper in de sesamolie.  Strooi er de bruine suiker en de sesamzaadjes over. Voeg de witte kool toe en blus met de sake, voeg de paprika toe.   Giet er een scheutje sojasaus en water bij, dek de pan af en laat 5 a 10 minuutjes stoven.

    Breng op smaak met wat sojasaus en laat afkoelen

     

     

     

     

     

    KOKOSRIJST

    Benodigdheden: 250 gr rijst – 3 dl kokosmelk – 4 dl visbouillon – zeste van 1 limoen – 1 rood pepertje – 1 stukje gember – 4 lente-uitjes – 50 gr gedroogde kokospoeder

    Werkwijze:Breng de kokosmelk aan de kook met de visbouillon, de zeste van limoen, de rode peper en de geraspte gember.  Doe de rijst erbij en laat gaarkoken.  Snij de lente-uitjes fijn en voeg samen met de kokospoeder bij de rijst.

     

     

    KOKOSFLAN MET PASSIEVRUCHT

    Benodigdheden: 4 dooiers – 90 gr suiker – 4 dl kokosmelk – 1 dl melk – 3 gelatineblaadjes – 4 passievruchten - passievruchtencoulis

    Werkwijze:  Klop de dooiers samen met de suiker tot ruban

    Week de gelatineblaadjes in koud water.

    Kook de kokosmelk en de melk en voeg dit bij het eiermengsel en voeg de gelatineblaadjes toe.  Doe in ieder glas het vruchtvlees van een halve passievrucht en schep hierop de half opgesteven flan, laat verder opstijven in de koelkast.

    Werk af met de passievruchtencoulis.



























    10-03-2013 om 13:34 geschreven door DFVA  


    24-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 23/02/2013 - 15de quiz
    Naar jaarlijkse gewoonte organiseerde Davidsfonds Ver-Assebroek haar jaarlijkse quiz. De 15de inmiddels.
    Er waren 17 groepen ingeschreven. Eén voor éen zeer gedreven. Hierna volgt een beeldimpressie, maar starten doen we met de eindstand.

    Aan iedereen een pluim voor de sterke organisatie. In het bijzonder een grote dank aan Antoon Verschuere, die met zijn gekend enthousiasme de quiz in goede banen leidde.




































    24-02-2013 om 11:43 geschreven door DFVA  


    12-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUARELCURSUS 2013

    Hierbij enkele mooie werkjes van de laatste aquarellessen.Ingezonden door Christiane Constandt.







    12-02-2013 om 18:14 geschreven door DFVA  


    20-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 januari 2013 - Toast Literair - ontbijt met anekdotes uit de geschiedenis van de tafelmanieren + kookkunst door de jaren heen - door Toon Hillewaere

    TOAST LITERAIR

     

    Ontbijt met anekdotes uit de geschiedenis van de tafelmanieren

    +

    kookkunst door de jaren heen

     

    door Toon Hillewaere

     

    In het kader van ‘toast literair’  organiseerden wij een  ontbijt, met hieraan gekoppeld een causerie. De gastspreker van dienst  was Toon Hillewaere.

     

    Tafelen is steeds een beetje feest. Geboren in de keuken van het ouderlijke hotel, begon Toon al vroeg te experimenteren. Daardoor is zijn interesse voor de keuken altijd gebleven.

     

    Tijdens zijn voordracht bracht hij ons anekdotes uit de geschiedenis van de tafelmanieren door de eeuwen heen, eetgewoontes van de prehistorie via het Franse Hof tot en met de Revolutie, import uit  Oost en West “spijzen en dranken en tradities”, en zowaar een aantal tips om in uw eigen keuken te gebruiken. Alles werd overgoten met een pikant sausje en uiteraard waren etymologische verklaringen en literaire anekdotes nooit ver te zoeken.





































    20-01-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  


    17-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 januari 2013 - diavoordracht Bretagne door Paul Coessens

    Audio-visuele voordracht – Bretagne -

                    door Paul Coessens

     

    “Armor”… tussen hemel en zee,

    “Argoat”… tussen hemel en aarde….

     

    Zo spreken de Bretoenen met eigen woorden

    over hun eigen land!

    Maar zelfs tussen hemel en aarde is de zee

     hier altijd dichtbij.

    “Armor”, “Argoat”… twee Keltische namen dus

    die de dappere stammen al gebruikten

    toen ze zich hier als eersten kwamen vestigen.

    In Carnac en op vele andere plaatsen hebben

    die eerste volkeren 6000 jaar geleden

    grote stenen in  merkwaardige rijen rechtop gezet…

     

    Vandaag zijn de Bretoenen nog steeds diepgelovige, maar ook koppige, dappere en eenvoudige mensen. Ze leven in een land van klippen met grillige vormen en onverwachte kleuren, kruisbeelden en calvaries, heilige fonteinen, oude vrouwen met traditionele kapjes, festnoz of feesten, processies en pardones, mysteries en legendes

     

    Dit alles maakt van Bretagne een wonderlijke streek, waarover Paul Coessens prachtig kon vertellen.

















    17-01-2013 om 00:00 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs