9 juni 2014 - culturele daguitstap naar de Thierache o.l.v. Carlo Goethals
Archief per maand
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 12-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 12-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 02-2006
  • 09-2005
    GASTENBOEK

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    DAVIDSFONDS VER-ASSEBROEK
    VOOR REACTIES OF TIPS: GEBRUIK HET GASTENBOEK
    WELKOM IN CULTUUR
    22-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22/01/2012 - Toast Literair - ontbijt met volksvertellingen door vertelcollectief Mandragora

    22/01/2012 - Toast Literair

    Ontbijt met volksvertellingen door vertelcollectief Mandragora

     

    Een onvergetelijk ontbijt

     

    Voor de eerste deelname van onze vereniging aan dit nationaal initiatief van het Davidsfonds werd het vertelcollectief Mandragora uitgenodigd.

    Elke tafel van ongeveer acht personen was ruim voorzien van koffie, fruitsap, broodjes, koffiekoeken.

    Tijdens het ontbijt kwam met een doorschuifsysteem een van de vertellers mee aan tafel zitten om een tweetal verhalen op te dissen.

    De luisteraars hingen aan hun lippen en genoten bijvoorbeeld van een ondeugend scheppingsverhaal of van een spannende duivelssage over een ‘galgenjoenk’. Tussenin was er ook tijd om gezellig bij te praten.

    Een zeer geslaagde formule, zeker voor herhaling vatbaar!

    Bijzondere dank tevens aan Christiane Constandt voor volgende sfeerbeelden.

































    22-01-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    19-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19/01/2012 - audio-visuele voordracht Egypte door Eric DEMUYDT

    Donderdag 19 januari 2012 - om 20.00 uur

     

    audio-visuele voordracht

    DE PARELS VAN EGYPTE

    door Eric Demuyt

     

    De Oud-Griekse historicus Herodotus van Halicarnassus (ca 485 – 420 v. Chr.) schreef in zijn ‘Historiën’: ‘Egypte is een geschenk van de Nijl’.

     

    Inderdaad de vruchtbaarheid van het Nijldal en de wildernis van de oprukkende woestijn drukken sedert duizenden jaren hun stempel op de geschiedenis en de cultuur van Egypte. Eén van Egyptes populairste en oudste mythen – de strijd tussen woestijn en cultuurland – heeft tot op heden nog niets aan relevantie ingeboet. De oude Egyptenaren geloofden dat geluk in het hiernamaals afhing van de juiste voorbereidingen in het wereldse leven.

    Wat je ook bezoekt in Egypte, aan de dood valt niet te ontsnappen: van de Grote Piramide en het gouden masker van Tutanchamon tot de moskeeën van Caïro – veel van de gedenkwaardigste bezienswaardigheden van het land zijn nauw met de dodencultus verbonden. Een cruise op de Nijl, van Luxor tot Aswan, brengt bijzondere, oude en hedendaagse oorden onder de aandacht.

    Luxor, Memphis, Caïro en Alexandrië kwamen uiteraard ook aan bod. Een aantal interessante aspecten van het oude en hedendaagse Egypte werden audiovisueel geïllustreerd.

    Bedankt aan Eric voor deze heel interessante avond. Zijn passie voor het land was wel heel duidelijk !















    19-01-2012 om 00:00 geschreven door DFVA  


    11-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 december 2011 - DE BRUGSE BROUWERIJEN VAN DE MIDDELEEUWEN TOT HET HEDEN

    Via het brouwen van het bier in de oudheid kwamen wij snel in de middeleeuwen van de Lage Landen en in Brugge. Uiteraard kwamen het gruut, het Gruuthuse en het gruutrecht ter sprake.

    Hoe werd bier vroeger gebrouwen? Dat staat fijntjes beschreven in ‘Den Volmaeckten Bierbrouwer’ door de geneeskundige en brouwer Wouter van Lis.

    Over het brouwwater was ook nog een en ander te zeggen, want Brugge had immers zijn Waterhuis dat via de moerbuizen over de ganse stad zuiver water bedeelde.

    Verder werden enkele vroegere Brugse brouwerijen besproken, maar werd er ook wat

    dieper ingegaan op de corporatie van de ‘Biervoerders’, de kuipers, ‘goed mans herberghe’ en ‘quader herberghe….

      

    Uiteindelijk werd iets over de Brugse brouwerijen verteld die in de 19de en 20ste eeuw het Industrieel tijdperk zijn ingegaan en wat er vandaag nog van overblijft. Velen kennen immers nog de brouwerijen Aigle Belgica, ’t Hamerken, De Halve Maan, De Lac en Het Zweerd.

     

    Ten slotte moest je ook nog weten hoe ook het laatste stukje beschermd industrieel erfgoed, in de Unesco stad van het werelderfgoed, zomaar moet plaats ruimen voor immobiliën.

    De uiteenzetting van Paul Vanneste was uiterst interessant.















    11-12-2011 om 17:36 geschreven door DFVA  


    27-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.25- november 2011 - Wijnen uit de Languedoc-Roussillon: wijndegustatie met Willy Defour

    We zetten onze Tour de France van de wijn verder richting zuiden, steeds o.l.v. Willy De Four.

    De Languedoc en de Roussillon zijn twee heerlijke gebieden in het zuiden van Frankrijk, het vroegere Occitanië, waar de bewoners nog Occitaans spreken. Ze gebruiken nog het woordje ‘oc’ in plaats van ‘oui’ voor ‘ja’. Het is een uitgestrekte, zeer afwisselende streek  met een oppervlakte van 30.000 km² verspreid over de departementen Gard, Hérault en Lozère in het noorden en Aude en Pyrénées Orientales in het zuiden. Hier vind je een woeste natuur waar je de geuren van de garrigue (kreupelbos) ruikt , de Middellandse zee met veel zon en eveneens prachtige wijngaarden. Alhoewel Languedoc-Roussillon in één adem genoemd wordt zijn het op wijngebied twee afzonderlijke gebieden met eigen appellations. Het is het grootste wijngebied van Frankrijk en vooral gekend voor zijn grote productie van landwijnen. Waar vroeger het accent vooral op kwantiteit lag, gaat men nu meer kwaliteitsbewust gaan werken met lagere rendementen. Wij doorlopen vanavond de wijngebieden van de Languedoc en van Roussillon en proeven een aantal witte en rode wijnen met verschillende appellations. Aangezien deze streek ook gekend is voor de vins doux naturels zal een proeverij van deze natuurlijke zoete wijnen niet ontbreken.

     

    Het werd opnieuw een ontdekking en een gezellig genieten van minder gekende maar hoog aangeschreven wijnen.





































    27-11-2011 om 14:13 geschreven door DFVA  


    22-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7, 14 en 21 november 2011 - Klassieke muziek – initiatie (door Michel Croos)

    Johann Sebastian Bach

    (1685-1750)

     

    Klassieke muziek – initiatie (door Michel Croos)

     

    Iemand schreef ooit over deze barokcomponist: “Het is zeker zijn schuld niet dat wij opgezadeld zitten met zijn muziek!”.

    Na zijn dood verdween zijn oeuvre nagenoeg volledig in de vergetelheid.  Zelfs zijn 4 muzikale zonen componeerden liever in een “modernere” stijl.

     Via een omweg kwam de partituur van de “Mathäus Passion” in handen van Felix Mendelsohnn die het werk in 1829 definitief van onder het stof  haalde door het uit te voeren in Berlijn. Dat was het begin van een reusachtige inhaalbeweging. Tegen het einde van de 19de eeuw waren de ruim 1000 werken van J.S.Bach gedrukt en uitgegeven.

     

    In de jaarlijkse top-100 van Radio Klara worden de eerste plaatsen steevast ingenomen door werken van J.S.Bach, en het concertgebouw programmeert elk jaar eind  januari een weekend “Bach Academie”.

     

    Deze  muzikale avonden werden gebracht door onze muziekvriend Michel Croos.

    Enkele sfeerbeelden:

















    22-11-2011 om 21:41 geschreven door DFVA  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's cursisten aquarelcursus
    Nog enkele foto's van de aquarelcursisten.

    Nogmaal dank aan Eric voor het bezorgen van deze beelden.







































    22-11-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's aquarel Johan Vandewalle

    De derde cursus werd beëindigd op donderdag 01 december ll.

    Hierna de 8 aquarellen die door Johan werden geschilderd tijdens de 8 cursuslessen en die door de cursisten naar best vermogen werden nagebootst.

    Deze foto's werden toegestuurd door Eric Demuyt.

















    22-11-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUARELCURSUS NAJAAR 2011 (vervolg)
    En nog wat foto's van de aquarelcursus.
    Deze keer met bijzondere dank aan Antoon Degroote.










    22-11-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    14-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUARELCURSUS NAJAAR 2011 (vervolg)
    Hierna ingezonden foto's van Antoon Degroote na de aquarel les van 27/10/2011.



    14-11-2011 om 15:39 geschreven door DFVA  


    30-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AQUARELCURSUS NAJAAR 2011
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    3de cursus aquarel o.l.v. Johan Vandewalle

    De cursisten zijn ondertussen reeds enige tijd bezig aan de 3de cursus o.l.v. Johan.

    Wat staat er op het programma: een herfstlandschap, een winters landschap, een bloemenstilleven, kleine werkjes voor de kersttijd, een groot werk (A2-formaat), oefeningen in perspectief en in kleurencombinaties.

    Hierbij alvast enkele sfeerbeelden.

     























    30-10-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    10-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 oktober 2011 - Koken voor mannen o.l.v. Lena Hallaert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bruchetta met paddenstoelen
    Trendy herfstslaatje met eendenborst en abrikozenvinaigrette met rozijnentoast
    romige pompoensoep
    Gemarineerde hertekalf met herfstgarnituur en zoete bataat
    Limoenbavarois

    Bruchetta met paddenstoelen

    Benodigdheden:
    1 focaccia – olijfolie – 2 teentjes look – 2 sjalotjes – 250 gr paddenstoelen – een paar eetlepels fijngesnipperde peterselie – 100 gr pittige kaas (vb. grana padano) - pezo

    Werkwijze:
    Warm de oven voor op 180°. Snipper 1 teentje look en de sjalotjes fijn. Spoel en droog de peterselie en snipper fijn. Snij het focaccia in plakjes en wrijf in met het teentje look en olijfolie en bak even in de oven. Fruit de sjalotjes en de look aan in olijfolie in een pan, voeg de versneden paddenstoelen toe en bak aan. Breng op smaak met pezo en peterselie. Strooi
    de kaas erover en laat nog even smelten in de oven en serveer.

    Trendy Herfstslaatje met gerookte eendenborst en peren en abrikozenvinaigrette

    Benodigdheden:

    1 krop eikenbladsla – 150 gr veldsla – rucolasalade - 50 gr walnoten gehakt – broodcroutons – 150 gr gerookt spek – gerookte eendenborst – 4 peren – een bakje braambessen – 3 eetlepels citroensap – preischeuten – 4 vijgen 4 sneetjes rozijnenbrood

    Benodigdheden voor de vinaigrette :
    1 eetlepel mosterd met zaadjes – 2 eetlepels abrikozenconfituur – 2 eetlepels balsamico azijn – 2 fijngehakte sjalotjes – pezo - 2 dl olijfolie – 1 geutje water

    Werkwijze voor de vinaigrette:
    alles samen mengen

    Werkwijze voor het slaatje:

    Kuis en spoel de verschillende slasoorten. Hak de walnoten grof. Snij het spek in reepjes en bak krokant. Schil de peren, doe er het klokhuis uit en snij in plakjes en besprenkel met citroensap. Snij het rozijnenbrood in twee en rooster even in een voorverwarmde oven. Verdeel de slasoorten over de borden. Verdeel de plakjes peer en eendenborst erover. Leg in het midden de vijgen, de braambessen en de preischeuten.  Werk af met de broodcroutons, het krokant gebakken spek, de noten en de vinaigrette. Dien op met geroosterd rozijnenbrood

    ROMIGE POMPOENSOEP MET PAPRIKA
    Benodigdheden

    1 kg pompoen (in blokjes)- 3 rode paprika – 2 uien- 2 teentjes knoflook - 1 doosje maredsouskaas crème - 1 klein doosje tomatenpuree- 3 liter kippenbouillon - pezo – wat boter – wat bieslook.

    Bereidingswijze:
    Schil de pompoen en snij 1 kg vruchtvlees in blokjes. Halveer de rode paprika , verwijder de pitten en snij in stukjes.  Pel de ui en versnipper, pel de teentjes knoflook en versnipper. Verwarm de boter in een soepketel en fruit hierin de uien. Voeg de grof versneden pompoen, paprika en knoflook toe en fruit alles nog even mee. Voeg er de bouillon bij en breng aan de kook. Laat 20 minuutjes zachtjes koken. Voeg de tomatenpuree en de maredsouskaas toe en mix de soep. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met wat bieslook.

    GEMARINEERDE HERTENBIEFSTUKJES MET HERFSTGARNITUUR EN ZOETE BATAAT

    Benodigdheden voor de hertenbiefstukjes:

    4 hertenbiefstukjes - 1 kaneelstokje – 1 stuk steranijs – 2 rode uien –2 dl sap van blauwe bessen – een scheutje frambozenazijn – 2,5 dl bruine fond – 1 dl vlierbessensiroop – 1 bakje blauwe bessen - handboter

    Werkwijze

    Snij de rode ui in ringen. Leg het vlees in een kom met de steranijs, de kaneel, het bessensap, de rode uiringen en een scheutje frambozenazijn en laat marineren. Haal het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Zeef de marinade.

    Saus:
    Laat de rode uienringen stoven in een beetje boter. Blus met marinade en voeg er de fond en de vlierbessensiroop aan toe en laat inkoken. Voeg al kloppend een klontje boter toe. Bind met handboter. Voeg de blauwe bessen toe

    Zoete bataat:

    Benodigdheden: 4 stuks zoete bataat

    Werkwijze: Schil en spoel de zoete bataat. Kook beetgaar in gezouten water. Giet af, laat wat afkoelen. Snij in stukjes en doe in een ingevette ovenschotel. Kruid met pezo. Giet er nog wat olijfolie over. Zet voor zo’n tiental minuutjes in een voorverwarmde oven van 180°.

    HERFSTGARNITUUR:

    Benodigdheden: 4 witloofstronken – boter – suiker - 4 vijgen – 1 bakje braambessen – 1 sinaasappel (ook de schil) – een takje witte en een takje blauwe druiven - een paar noten – 4 kaneelstokjes – 4 theelepels bruine suiker – 4 eetlepels crème de cassis – boter

    Werkwijze:
    Stoom het witloof in de microgolf en bak aan in boter met beetje suiker. Snij de vijgen in partjes. Spoel de braambessen en laat goed uitlekken. Spoel de druiven, laat goed uitlekken en halveer ze. Haal de schil van de sinaasappel met een zesteur of een rasp en bewaar. Schil de sinaasappel nu a vif. Hak de walnoten in grove stukken. Doe in een individueel potje, of op een stuk alluminiumfolie wat braambessen, partjes sinaasappel, druiven, vijgen, noten, sinaasappelrasp en een stokje kaneel. Schep op ieder portie een beetje bruine suiker en een eetlepel crème de cassis. Doe er een klontje boter bovenop. Zet 10 a 15 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.

    BORDPRESENTATIE:
    Schik een biefstukje op een bord, doe er wat saus over. Breng de zoete bataat op het bord, samen met het witloof en het potje herfstvruchten.

    BAVAROIS VAN LIMOEN

    Benodigdheden:
    ½ kg volle platte kaas (liefst Brabantse platte kaas) - 300 gr suiker -

    ½ liter room – 4 blaadjes gelatine (van Dr. Oetker – wegen 1,66 gr per stuk) – 6 limoenen of limoensap uit fles in dit geval 1,60 dl

    Werkwijze:

    Week de gelatine in koud water. Meng de suiker met de platte kaas. Pers de limoenen uit en warm het sap op en los er de uitgeknepen gelatine in op.

    Voeg dit bij het platte kaas mengsel en roer goed.  Klop de room half stijf en voeg bij het platte kaas mengsel. Vul in de vorm of in glaasjes en laat opstijven in de koelkast

    SMAKELIJK!













































    10-10-2011 om 20:43 geschreven door DFVA  


    27-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 september 2011 - "Ver geperst" + openingsavond

    Davidsfonds Ver-Assebroek

    Start op 24 september

    Davidsfonds Ver-Assebroek heeft het 28ste werkjaar aangevat. ‘Vers geperst’, dat is de nieuwe naam voor de ‘open deur’ van het DFVA.

    Van 10.00 tot 18.30 uur konden leden of kandidaat-leden langskomen in zaal Patria om de nieuwe boeken eens in te kijken en zo hun keuze
    te maken. Op die manier hebben veel leden hun lidmaatschap hernieuwd.

    Ook voor het Davidsfonds is vernieuwing en verjonging een jaarlijkse opdracht. Het DFVA is blij zo vroeg op het werkjaar 5 nieuwe leden
    te kunnen verwelkomen!

    Omstreeks 18.30 uur ging de receptie van start. Vooraleer aangeschoven kon worden voor de lekkere barbecue, stelde voorzitter Antoon Verscheure met een leuke en uitnodigende powerpointpresentatie de activiteiten van het nieuwe werkjaar voor.

    En het ligt in de lijn van de voorgaande jaren: boeiend en afwisselend, met voor elk wat wils.

    Zo wordt binnenkort gestart met de 3de cursus aquarel, koken voor mannen is ook reeds aan de 3de jaargang toe, de cursus klassieke muziek en de wijndegustatie blijft een jaarlijkse succes. Verder zijn er nog enkele voordrachten, de diaavond, de daguitstap, deelname
    evenementen Davidsfonds Nationaal, en nog veel meer. Het belooft dus weer een goed werkjaar te worden.

    Aan wie nog twijfelt, zouden we zeggen: kom erbij!!!



































    27-09-2011 om 17:55 geschreven door DFVA  


    08-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZOMERZOEKTOCHT DAVIDSFONDS

    Op zaterdag 6 augustus 2011 was het ideaal ‘wandelzoektochtweer’: licht bewolkt, aangename temperatuur en droog. Meer moest dat niet zijn voor de 15 DFVA-leden. De jaarlijkse zomerzoektocht leidde hen naar onbekende hoekjes van de Rupelstreek: ze ontdekten dorpjes als Noeveren en Niel, namen het veer over de Rupel in Klein-Willebroek, bezochten een paapoven (paap = pijp) in het Bezoekerscentrum Steenbakkerij Boom en proefden mooi kalligrafisch uitgewerkte poëzie in het park van Rumst. Onderweg hielden ze de ogen open want overal viel wel een en ander als antwoord bijeen te sprokkelen.

    Overnachten gebeurde in hotel Secundo in Bornem met een lekker avondmaal in een gezellige, vriendschappelijke
    sfeer in restaurant De Notelaer. Dat de regen die avond met bakken uit de lucht viel, kon hen toen niet deren of schelen.

    Op het einde van deze heel aangename tweedaagse breiden ze er op zondag nog een vervolg aan met een bezoek
    aan Mariekerke en Sint-Amands aan de Schelde.









































    08-08-2011 om 21:28 geschreven door DFVA  


    15-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinkstermaandag 13 juni 2011 - Culturele daguitstap Rotterdam o.l.v. Carlo Goethals

    Op Pinkstermaandag 13 juni, een frisse en bewolkte dag, trokken we met een 45-tal deelnemers naar onze noorderburen. Onder de deskundige leiding van de sympathieke gids Carlo Goethals verkenden we eerst het verstilde Dordrecht, met zijn vele pakhuizen, zijn mooie gevels in allerlei stijlen, zijn talloze plezierbootjes en de scheepvaart op de brede Waal. We bezochten ook het Hof, waar ooit de vogelvrij verklaarde Willem van Oranje ondergedoken was.

    Daarna ging het richting Rotterdam, waar we eerst van een smakelijke maaltijd genoten in het goede gezelschap van onze medereizigers. Daarna was het weer wandelen geblazen en de vele indrukken die deze boeiende stad met 650.000 inwoners op ons maakte, zullen we niet licht vergeten! Onvergetelijk was zeker de zeer gevarieerde, meestal naoorlogse architectuur, met pareltjes zoals o.m. ‘Het potlood’ en de ‘Kubuswoningen’. We bewonderden de sierlijke Erasmusbrug, met bijnaam ‘De zwaan’ en stonden stil bij het standbeeld van de humanist
    Erasmus, die in Rotterdam werd geboren.

    Eigenlijk was deze ene namiddag nog maar een aperitiefhapje van het hele menu dat deze Nederlandse havenstad te bieden heeft.

    Tenslotte bracht een vlotte busrit op zéér rustige autowegen ons veilig weer thuis, waarbij al een tipje van de sluier werd gelicht voor de uitstap van mei 2012. Inderdaad het bestuur heeft zich al onvermoeibaar over een minstens even boeiend nieuw jaarprogramma gebogen!

    Tot in september!

    Antoon Degroote heeft ook enkele foto's (diareportage) toegestuurd. Door onderstaande link aan te klikken of in zoekbalk te plaatsen kunnen jullie deze foto's bekijken (START DIASHOW AANKLIKKEN). Ook dank aan Antoon hiervoor.

    http://www.mijnalbum.nl/Album=6VVE4JWL











































    15-06-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    05-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 4 juni 2011 - De beeldenroute: stadswandeling in Brugge door Gerard Vanparys

    Op 4 juni leidde Gerard Vanparys tijdens ‘De beeldenroute’ een twintigtal
    deelnemers rond in een stukje Brugge, waarbij hij hun aandacht vestigde op
    beelden en beeldjes waaraan ze gewoonlijk achteloos voorbijlopen.

    Zo waren we even toerist in eigen stad en konden we de rijkdom van ons erfgoed opnieuw
    ontdekken en leren waarderen.

    In ’t vervolg zullen we beter onze ogen
    openhouden als we door Brugse straten stappen.









    05-06-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  


    23-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaterdag 21 mei 2011 - Met de adel in het zadel: gegidste fietstocht o.l.v. S-wan

    ‘Met de adel in het zadel’ (route zuid) - gegidste fietstocht rond Brugge onder begeleiding van vzw S-wan (gids Linda Drooghmans).


    Deze fietstocht werd gereden langs zomerverblijven van de Brugse elite en deze werden dan gelinkt aan hun
    winterverblijven in de stad.

    Naast het recreatieve fietsen was er qua inhoud vooral aandacht voor de toenmalige bewoners van de panden en hun plaats en taak die in verband stond met de stad Brugge.

    Evengoed thema’s als “het leven van de adel”, “werk en ontspanning”, “knechten en meiden” kwamen aan bod en uiteindelijk ook het einde van hun tijdperk.











































    23-05-2011 om 21:41 geschreven door DFVA  


    02-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 MAART 2011 - LEDENFEEST KASTEEL VAN MOERKERKE

    Op deze mooie lentedag wisten heel wat leden zich vrij te maken voor het jaarlijkse diner.

    Het was ongelooflijk lekker. Plus een leuke, toffe sfeer!

    Iedereen is heel content huiswaarts gekeerd.

    De afwezigen hebben zeker wat gemist.


    Wat stond er op het menu ?

    Aperitief met hapjes

    Risotto, peterselie, parmesan, kappertjes, gefruite tongreepjes, broccolipesto

    Gebraden kalfsschijfjes met primeurgroentjes, crème van pastinaak en snippers Italiaanse

    ham, kalfsjus en toetsen van doperwt

    Ananas op twee wijzen, sorbet van exotische vruchten, mousse van pistache, jus van limoen

    Koffie en koekjes

    Hieronder mooie foto's van Toon en Christiane, waarvoor dank.









































    02-04-2011 om 17:12 geschreven door DFVA  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27 MAART 2011 - LEDENFEEST KASTEEL VAN MOERKERKE

    Op deze mooie lentedag wisten heel wat leden zich vrij te maken voor het jaarlijkse diner.

    Het was ongelooflijk lekker. Plus een leuke, toffe sfeer!

    Iedereen is heel content huiswaarts gekeerd.

    De afwezigen hebben zeker wat gemist.


    Wat stond er op het menu ?

    Aperitief met hapjes

    Risotto, peterselie, parmesan, kappertjes, gefruite tongreepjes, broccolipesto

    Gebraden kalfsschijfjes met primeurgroentjes, crème van pastinaak en snippers Italiaanse

    ham, kalfsjus en toetsen van doperwt

    Ananas op twee wijzen, sorbet van exotische vruchten, mousse van pistache, jus van limoen

    Koffie en koekjes

    Hieronder mooie foto's van Toon en Christiane, waarvoor dank.









































    02-04-2011 om 17:12 geschreven door DFVA  


    24-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 maart 2011 - West-Vlaamse seizoenarbeiders in Frankrijk door Géry Cappon

    Nacht van de Geschiedenis - dinsdag 22 maart 2011 om 20.00 u.

    West-Vlaamse seizoenarbeiders in Frankrijk (door Géry Cappon)


    Gedurende tientallen jaren is seizoenarbeid van West-Vlamingen in Frankrijk nooit weg geweest. Het was voor vele families, vrienden en gemeenten een vast, jaarlijks terugkerend gegeven. Wat lag er aan de oorsprong van die seizoenarbeid? Waarom trokken onze voorouders voor wekenlang over de “schreve” ?

    Het hoogtepunt van de seizoenarbeid situeert zich voor WO I, toen tot 60.000 Vlamingen met hun “baluçon”, al dan niet met fiets of trein, naar Frankrijk trokken. In de agrarische sector, in de steenbakkerijen en in de cichoreiasten wroetten ze zich krom om hun gezin overlevingskansen te bieden.

    Deze voordracht brengt ook het verhaal van Vlamingen “in de vremde”, waar een andere cultuur heerste en waar uitbuiting, ongeregeldheden en spanningen deel uitmaakten van het dagelijkse werk en leven.

    Hoe hebben de West-Vlaamse seizoenarbeiders zich georganiseerd om ook rechten in Frankrijk te bekomen? Werden ze hierbij een hand gereikt? En door wie en waarom?

    Dit stukje geschiedenis werd ons gebracht door Géry Cappon die tevens medeoprichter en secretaris is van de lokale heemkring in Zedelgem.

    Er waren heel wat geïnteresseerden (ook heel wat niet-leden).













    24-03-2011 om 20:03 geschreven door DFVA  


    18-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.18 maart 2011 - Koken voor mannen o.l.v. Lena Hallaert

    Vrijdag ll. vonden 10 mannen tijd om samen een lekkere menu samen te stellen en te bereiden.
    Dit alles onder deskundige leiding van Lena.

    KOOKLES DAVIDSFONDS – MAART 2011

    Aperitiefhapje: Scampi met pastisboter

    Soep: Gele paprikasoep met curry

    Voorgerecht: Grietfilet met garnalensabayon en mini-asperges

    Hoofdgerecht: Lamsbout met kerriesaus en aardappeltaart,

    canneloni met Brussels witlof en gefrituurde kerstomaatjes

    Dessert: Tompoes van baby-ananas met mango

    Mangosmoothie

    SCAMPI MET PASTISBOTER

    Benodigdheden: 12 scampi - 80 g boter - 1 lepel gehakte peterselie -

    1 lepel gehakte bieslook – pezo - 1 scheutje pernod, 1 eetlepel paneermeel –

    1 tomaat

    Werkwijze: Meng de boter met de kruiden en de pernod. Snij de tomaat in brunoise.

    Ontdoe de scampi van hun pantser, verwijder het darmkanaal en leg in een schaaltje, leg er een klontje pastisboter op

    Bestrooi met paneermeel en bak 5 minuten in de oven in Schaaltjes.

    Werk af met de brunoise van tomaat.

    SOEPJE VAN GELE PAPRIKA EN CURRY

    Benodigdheden: 3 gele paprika’s – 2 uien – 1 teentje look – 6 dl kippenbouillon – 1 eetlepel olijfolie – 1 theelepel kerriepoeder – 1 theelepel gehakte verse gember – een 10-tal draadjes saffraan – een 10-tal takjes platte peterselie of koriander.

    Werkwijze: Maak de paprika’s schoon, verwijder de zaadlijsten en snij in grove stukken.

    Maak de uien schoon, snij in grove stukken. Schil de gember en hak fijn. Pel de look en hak fijn.

    Laat de olijfolie opwarmen, voeg de ui toe en fruit even aan, voeg de kerriepoeder toe en fruit even aan. Voeg de paprika toe en stoof aan. Voeg tenslotte de gember, de saffraan en de look toe. Laat alles even stoven, bouillon toevoegen, gaarkoken. Peterselie of koriander hakken. Soep mixen, opwarmen, op smaak brengen met pezo, afwerken met de gehakte kruiden

    ROODBAARSFILET MET GARNALENSABAYON

    Benodigdheden: 4 roodbaarsfilets – boter – pezo – groene asperges

    Benodigdheden voor de garnalenfumet: 250 gr garnalenafval – 2 tomaten – 1 wortel – 1 ui – 1 sjalot – 1 scheut cognac – 2 dl droge witte wijn – pezo – boter – tijm en laurier – chilipoeder of cayennepeper

    Benodigdheden voor de saus: 3 eierdooiers – 3 a 4 eetlepels garnalenfumet – wat gehakte dragon – 75 gr koude boter in stukjes – pezo

    Werkwijze voor de garnalenfumet: Pel de garnalen. Verhit in kookpan wat boter, fruit hierin de garnalenafval met de ui, sjalot en de wortel, kruiden met tijm, laurier, pezo en chilipoeder. Blus met de cognac en de wijn, giet er water bij tot alles onder staat, voeg de tomatenblokjes toe, laat 25 min rustig trekken en passeer door zeef en laat afkoelen.

    Kook de asperges, stoof even aan in boter en kruid met peper en zout

    Bak de visfilets in een tefalpan of in de oven en kruid met pezo.

    Werkwijze voor de saus: Klop de eierdooiers met de garnalenfumet op een klein vuurtje tot een sabayonsaus (eventueel au bain- marie) , voeg stukjes koude boter toe, kruid met pezo, breng op smaak met citroensap en voeg de gehakte dragon toe.

    Bordpresentatie: Schik de asperges op een warm bord. Leg daarop de vis, oversaus en werk af met de garnalen.

    LAMSBOUT MET KERRIESAUS

    Benodigdheden: 1 lamsbout – pezo – rozemarijn – boter - olie

    Benodigdheden voor de saus: 200 lamsvlees - 70 gr ui – 2 teentjes look - 2 blaadjes laurier – 2 takjes tijm – 3 gr kerriepoeder – 1 dl cognac- 1,25 dl kokosmelk -

    5 dl lamsfond - handboter

    Werkwijze voor de saus: Snij het lamsvlees in kleine stukjes. Kleur aan in boter met de ui, tijm en laurier. Bestrooi als het vlees goed is aangekleurd met de kerriepoeder en laat even meestoven. Deglaceer met de cognac en laat even inkoken. Doe de kokosmelk en de fond erbij en laat inkoken.

    Breng op smaak met pezo en bind met handboter

    Werkwijze voor het vlees: Verwarm de oven voor op 175°. Maak in de lamsbout hier en daar inkepingen en steek er een takje rozemarijn in. Kleur de bout aan in de pan in een mengsel van boter en olie en leg in een ovenschotel en laat garen (ongeveer 30’ per 500 gr vlees), overgiet regelmatig met het braadvocht. Haal uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat rusten, en snij in plakjes.

    AARDAPPELTAART

    Benodigdheden: 300 gr gerookt spek. ½ kg aardappelen - 250 gr ui – 100 gr gemalen kaas – peper – tijm of rozemarijn of…. - olijfolie

    Werkwijze: Neem een taartvorm doorsnee 24 cm en vet in met boter of olijfolie of leg er bakpapier in. Leg de sneetjes spek naar het midden van de vorm en laat de rest overhangen aan de boord.

    Pel de ui, snipper fijn en fruit aan in olijfolie.

    Was de aardappelen, versnij in dunne schijfjes met de mandoline

    Leg op het spek, afwisselend een laagje aardappel, ui, peper, fijngesnipperde rozemarijn en gemalen kaas.

    Plooi tenslotte het spek over de taart en dek af met een blaadje bakpapier., daarna aluminiumfolie

    Zet in de oven op 180° gedurende 1 uur.

    Canneloni van gandaham en Brussels witloof, met balsamico-vinaigrette

    Benodigdheden: 4 plakken gandaham – 2 stronkjes witloof - 1 appel- 1 plakje blauwgeaderde kaas (blue stilton) – 1 sneetje pompernikkel (roggebrood zonder gist)

    Benodigdheden voor de vinaigrette: 1 eetlepel fijn gesneden peterselie - 3 eetlepels olijfolie – 2 eetlepels balsamicoazijn – pezo –

    Snij de kaas in lange reepjes. Snij het brood in lange reepjes. Snij de appel in reepjes en besprenkel met citroensap tegen het verkleuren.

    Maak het witloof schoon, halveer, verwijder de hiel, snij in lange reepjes.

    Leg op de plak ham een reepje kaas, een reepje brood, wat appel en wat witloof.

    Rol een bundeltje witloof in een plak ham (=canneloni).

    Voor de vinaigrette:Hak de gewassen peterselie en vermeng met de olijfolie en balsamicoazijn en breng op smaak met pezo.

    Gefrituurde kerstomaatjes:

    Benodigdheden: 2 takjes kerstomaatjes – zeezout – frituurolie

    Werkwijze: Versnij de takjes kerstomaat per drie. Frituur gedurende een twintigtal seconden in de frituurolie. Laat uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zeezout.

    Bordpresentatie: Leg op een bord een spietje aardappeltaart, een canneloni met witloof en vinaigrette,een takje gefrituurde kerstomaatjes, een paar plakjes vlees en oversaus.

    TOMPOES VAN ANANAS MET MANGOCOULIS

    Benodigdheden: - 2 baby-ananasjes – munt voor de versiering

    Voor de ricottaroom:3 dl room – 250 gr ricotta - 2 eetlepels vanillesuiker – zwarte peper van de molen –5 eetlepels mangopuree - 1 klein blikje ananas – 1 mango

    Voor de mangocoulis: 2 dl suikersiroop (150 ml water en 200 gr suiker) – 2 dl mangopuree

    Werkwijze:

    Voor de coulis: Voeg 2 dl mangopuree bij de 2 dl suikersiroop en roer tot een coulis.

    Kleine ananas: Schil de ananas met een dunschiller en snij in dunne schijven met mandoline of broodmachine.

    Ricottaroom: Klop de room op, meng met de ricotta, de zwarte peper en de vanillesuiker.

    Snij de mango en het blikje ananas in kleine stukjes en meng onder de ricotta, spatel de room eronder, samen met de 5 eetlepels mangopuree.

    Bordpresentatie: Maak tompoezen van de ananasschijven en de ricottaroom. Schik op een bord en lepel er de mangocoulis rond. Versier eventueel met munt.

    MANGOSMOOTHIE

    Benodigdheden: 1 mango of 250 gr mangopuree – 200 ml sinaasappelsap – 1dl kokosmelk – een potje griekse yoghurt

    Werkwijze: Blender alle ingrediënten te samen, serveer in glas en versier met takje munt.

    SMAKELIJK!





































    18-03-2011 om 00:00 geschreven door DFVA  




    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs