ZADEN KIEMEN VOOR KANARIES
De meeste kant en klare mengelingen welke op de markt worden gebracht bestaan uit raapzaad en mungo-boontjes, verder nog een paar procenten van andere zaden al naar gelang het goeddunken van de fabrikant. Indien men zelf kiem zaad gaat samenstellen en men tracht om een gelijke kieming te verkrijgen komt men ook bijna steeds bij deze zaden uit. Of dit de meest aangewezen zaden zijn om aan de vogels te verstrekken laat ik in het midden, ik denk dat ze eerder uit commerciële overwegingen gekozen worden( prijs, beschikbaarheid en gemakkelijk te kiemen) maar ze zijn zeker niet slecht. Men kan gaan experimenteren met verschillende zaden of granen, sommige zullen tot verbazende resultaten leiden en anderen gaan dan weer ontgoochelen. Het meest spectaculair resultaat behaalde ik met quinoa het graan(pseudo graan) van de Incas, op een paar uur gaf dit kiemen, en de grootste ontgoocheling was dit van mais. Met de gedachte dat ze in de zomer zo graag maiskolven lusten als de korrels nog zacht zijn, dacht ik er aan om gewone mais te kiemen. Na een week van weken en spoelen verkreeg ik dan uiteindelijk een kiem op deze mais maar ze waren er niet wild van.
Een paar zaken mag men bij het kiemen van zaden of granen niet uit het oog verliezen, zo moet men steeds voldoende spoelen en het zo droog mogelijk verstrekken aan de vogels. Ook schimmels of rotting en alle andere onreinheden moeten worden vermeden. Maar laat u hierdoor niet afschrikken om er aan te beginnen, zo moeilijk kan het niet zijn anders kon ik het ook niet.
Waarom gaat men nu deze zaden of granen kiemen en is dit beter dan ze te koken bv? Bij koken gaat men de zaden of granen net als bij kiemen meer toegankelijk maken voor de vogels. Ze gaan er alle twee voor zorgen dat ze zacht worden. Dit zacht worden is als het ware een stuk voorvertering voor de vogel ze opneemt. De opname van voedingsstoffen gaat zo veel gemakkelijker worden, bij harde zaden gaat dit proces van voorvertering plaatsvinden in de kliermaag. Bij het koken van zaden gaat onder invloed van warmte en water een verlies optreden aan vitaminen, mineralen en ander nuttige stoffen die de zaden bevatten. Bij kiemen echter gaan de enzymen, eiwitten en mineralen aanzienlijk toenemen, er zit van dit alles meer in een gekiemd zaadje als voordien in het niet gekiemd zaadje.
Welke methode men ook gebruikt voor het kiemen is van minder belang, zolang men maar de drie belangrijkste basisprincipes nakomt, zijnde weken, spoelen en drogen. Met drogen bedoel ik dat men het gekiemde zaad door zijn vingers kan laten rijzen zonder dat het nog aan elkaar klit. Ik gebruik voor het kiemen van klassiek kiem zaad een kiem apparaatje dat mij voldoening geeft bij dit proces, niet iedereen is over de werking tevreden maar voor mij voldoet het. Het bied mij de kans om kleine hoeveelheden kiem zaad dag dagelijks vers klaar te hebben. De eindafwerking van dit kiem zaad doe ik wel in een zift omdat dit het spoelen en drogen beter toelaat. Gekiemde zaden zullen max twee dagen de hoge voedingswaarde behouden, daarna is het zeker niet slecht maar moet men het beschouwen als groenvoer en niet meer als gekiemd zaad.
Voor tarwe of boekweit ga ik een andere werkwijze volgen. Dit zijn harde zaden die moeilijker kiemen, deze ga ik eerst 8 uur weken in water waarna het in een zift gaat en dit voor 24 uur, om de 8 uur ga ik dit nu spoelen. Na dit alles komt het in een kom waarin ik onderin een handdoek leg, hier ga ik de zift op plaatsen en dek dit af maar niet volledig om het te sterk uitdrogen van de bovenste zaden tegen te gaan, nu kan het drogen tot het klaar is om aan de vogels te geven. Gekiemde tarwe is een echte lekkernij voor de vogels, gewone tarwe zal zelden door kanaries gelust worden. Na het kiemen zijn ze er echter verzot op, dit komt omdat tarwekiemen erg zoet van smaak zijn en dit weten ze wel te lusten. Komt hier nog bij dat deze tarwekiemen vol vitamine E zitten wat de bevruchting ten goede komt.
De duur en de ontwikkeling van de kiemen is onderhevig aan de omgevingstemperatuur, bij warm weer of op een warme plaats gaat het proces veel sneller verlopen als in een koude omgeving. Men kan het kiemen van de zaden aanzienlijk versnellen door te weken en spoelen met lauw water, zeker geen kokend water aangezien dit kleine zaden gaat garen en deze dan ook meestal hun kiemkracht verliezen. Eens het zaad de juiste kiem bezit kan men het verder doorgroeien van deze kiem afremmen door het in de ijskast te plaatsen of op een andere koele plaats. Nog één waarschuwing bij dit alles!! steek regelmatig uw neus maar eens in het gekiemd zaad zo leert men de frisse enigszins zoete reuk kennen van goed kiem zaad, als het ook maar enigszins ranzig of zuur ruikt is het voor de vuilbak bestemd en niet meer voor onze kanaries.
MET DIT KIEM APPERAATJE GA IK AAN DE SLAG
 ZO DROOG IK MEN KIEMZAAD
 EEN DROGE EN ZUIVERE HANDDOEK OP DE BODEM VAN DE KOM
 HET EERST UITGELEKT KIEM ZAAD GAAT OP DE HANDDOEK
 AFDEKKEN OM HET UITDROGEN VAN DE BOVENSTE ZADEN TE VOORKOMEN NA +- 4 TOT 6 UUR IS HET KLAAR
 ZOLANG HET WATER TROEBEL IS MOET MEN VERDER SPOELEN
 VOOR TARWE GEBRUIK IK VOLGENDE WERKWIJZE EERST +- 8 UUR WEKEN
 OOK SPOELEN ZOLANG HET WATER TROEBEL IS
 TARWE HEEFT MEER TIJD NODIG OM TE KIEMEN VANDAAR DAT HET NA HET WEKEN 24 UUR IN EEN KOM MOET VOOR HET GAAT KIEMEN TUSSENTIJDS REGELMATIG EENS SPOELEN

|