Appels in Frankrijk
Foto
Categorieën
  • Aparte groentes (17)
  • Appelvrouw&Lie (76)
  • De tuin (76)
  • Dorpsleven (34)
  • Gereedschap (4)
  • Groenterecepten (27)
  • In Nederland (11)
  • Inmaakrecepten (17)
  • Jamrecepten (24)
  • Koken algemeen (9)
  • Kruidenrecepten (5)
  • Met Alcohol (14)
  • Oogst (6)
  • Pompoenen (21)
  • Recettes Lorraine (2)
  • Soeprecepten (4)
  • Foto
    Foto
    Inhoud blog
  • Ratafía Catalan
  • Indische loopeenden
  • Vervolg Keyhole Garden
  • Woning met uitzicht te huur
  • Keyhole Garden deel 1
  • Keyhole Garden deel 2
  • Dahlia jam
  • Flognarde aux haricots verts/sperziebonenclafoutis
  • Ratafia dragon
  • Vrienden op de fiets
    Zoeken in blog

    Foto
    Gastenboek
  • Le compravendite in Italia relative a proprietà di lusso
  • Gli psicologi trovano i clienti sulla rete
  • L'attività esoterica nel mondo
  • Il posizionamento seo
  • Barbour Ariel Track Quilted Jacket Black

    Gastenboek

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    14-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sinaasappels in Cointreau
    Sinaasappeltijd en de natuurwinkel ligt er vol mee. Het moment om Sinaasappels in Cointreau te maken.

    Voor ongeveer 4 potten van 500 ml.
    5 kaneelstokjes, in tweeën gebroken
    10 kruidnagels
    600 gram suiker
    150 ml water
    9 onbespoten sinaasappels,gewassen, in schijven van 0,25 cm gesneden
    (kop en kontje kan je weggooien) en zorgvuldig ontdaan van alle pitjes
    175 ml Cointreau
    125 ml droge witte wijn

    Bereid het wecken voor door de potten klaar te hebben staan, met heet water omgespoeld, en de ringen enkele minuten uitgekookt.

    Bind de kaneelstokjes en kruidnagels in een gaasje tot een kruidenbuiltje.

    Doe dit in een grote pan, samen met de suiker en het water.
    Breng het langzaam aan de kook, steeds roerend tot de suiker opgelost is en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
    Haal de kruiden uit het vocht en gooi ze weg.
    Voeg de sinaasappelschijven, de wijn en de Cointreau toe, en breng het langzaam aan de kook, af en toe roeren, maar heel voorzichtig zodat de sinaasappelschijven niet stuk gaan. Haal de pan van het vuur.
    Schep de schijfjes voorzichtig in de potten, eventueel met behulp van een kleine schuimspaan of pollepel met sleuven.
    Giet het hete vocht op de sinaasappels, laat de laatste cm onder de rand vrij.
    Uit gulzigheid heb ik daarna nog twee eetlepels Cointreau in iedere pot gegoten. We noemen dat een alcoholslot.
    Maak de randen van de potten schoon, en sluit de potten.

    Plaats de potten in een weckpan (of een gewone pan met oude doekjes -tegen het breken- tussen de potten) en zorg dat het water enkele centimeters boven de potten staat, breng aan de kook en reken 15 minuten kooktijd vanaf dat moment.
    Zet het vuur uit, en haal de potten voorzichtig uit het water na 10 minuten.
    Laat afkoelen.

    Heerlijk met vanille-ijs, over cake of gewoon puur uit een kommetje als dessert.

    Dit recept komt uit het complete Book of Home Preserving,  uitgegeven door Robert Rose inc., mijn zusje heeft het voor mij gekocht bij Amazon.uk die het direct doorstuurde naar Frankrijk met weinig verzendkosten.

    Anyway zit ik nu plotseling met mijn neus in dit Engelstalige boek met heel andere recepten dan die ik hier in de Lorraine tegenkom bv Sweet Chilisaus, Dill Beans, Pickled Green Tomato-Hot Peppermix, Brandied Apple Rings. Dat klinkt echt heerlijk allemaal..misschien moet ik eens een tijdje van vakantiehuis ruilen met iemand in Engeland of de States, het liefst iemand met een moestuin en grote keuken..
    Wordt vervolgd.







    Categorie:Met Alcohol
    Tags:sinaasappel, cointreau, inmaken
    14-02-2011, 22:04 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    13-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kraanvogels en kettingzagen
    Fijne mensen uit de kop van Noord-Holland maken ieder jaar de reis naar NO Frankrijk om in het weekend anderhalve dag in het bos mee te werken.
    Deze tijd vliegt om..we hebben hard gewerkt, veel plezier gehad en Lie en ik zijn zeer dankbaar, er is veel gedaan en we hebben nu een indruk van het werk dat ons nog wacht.
    De eerste groepen kraanvogels vlogen ook over, het geluid van hun "grus grus" was soms boven het snerpende geluid van de kettingzagen te horen.
    Evenals de kraanvogels zijn de eerste bloemen in de tuin vroeg dit jaar; in mijn gras zijn bloeiende madeliefjes, de sneeuwklokjes bloeien volop en de tere bloempjes van de cornus mas zijn bijna uit (vorig jaar was dat pas in maart).
    In het bos zag ik hier en daar bladeren van aronskelken, bosanemoontjes en lelietjes van dalen boven de aarde komen.
    Het weer is werkelijk aangenaam; een heerlijk lentezonnetje maakt het extra lekker in het bos waar je geen last hebt van de wind en het licht zo prachtig is:









    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:kraanvogel, affouage,vroeg voorjaar
    13-02-2011, 16:24 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    02-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enstérage
    Enstérer, oftewel het gezaagde hout keurig in -meetbare- kubieke meters leggen. Het is het werk waarmee ik Lie kan helpen in het bos.

    Een stère is een volumemaat voor gestapeld rondhout: het is voor te stellen als een kubieke meter die vol is gestapeld met stamstukken van 1 meter lengte. Vanzelfsprekend zit er dan zoveel loze ruimte tussen al die onregelmatig gevormde stamstukken dat er geen sprake is van een 'vaste' kuub hout.

    De Franse affouagistes zijn er een stuk beter in dan wij. In een schijnbare oogopslag zien ze hoeveel hout er ongeveer uit de boom gaat komen en hun stapels zien er gewoon goed uit; er lijkt weinig ruimte tussen het gestapelde hout te zitten, de stapels zijn allemaal even hoog en keurig.

    Onze blokkendoos-stapeltjes zijn soms gatenkazen, heel onHollands want de stapels worden niet gewogen maar gemeten en voor alle lucht tussen de stammetjes moeten we betalen.
    Nu is het hout gewoon loeizwaar ( denk aan zo `n 500/600 kg per kuub hout) en ik ben al blij dat een lastig brok hout óp de stapel terecht komt.
    Op dat moment zijn mijn armen al 10% langer doordat ik sommige van die brokken met mijn gesmede handpaktangetje geklemd in twee handen door het bos  heb gesleept naar de plek waar de enstérage plaatsvind -die plek: het enige waar ik met Lie over bakkelei in het bos- de stapels komen altijd verder weg dan mij lief is.
    Lie denkt aan het ophalen van het hout in de zomer en de gemakkelijkste weg door het bos met trekker & aanhanger; ik denk aan mijn armen en prijs me ondertussen wel gelukkig dat ik straks niet mee hoef om het hout op te halen.

    Gisteren was het bos spookachig wit en de beek ijzig koud.






    Categorie:Dorpsleven
    Tags:affouage, enstérage
    02-02-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    24-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gesmede handpaktang
    Voor iedereen die gereageerd heeft op mijn stukje twee bomen..: Dank voor jullie bezorgdheid.
    Wees gerust, we werken zo veilig mogelijk. Lie heeft een zaagbroek die bij uitschieters de kettingzaag stopt zonder dat zijn been geraakt kan worden, laarzen met stalen neuzen en een helm met oog- en oorbescherming.
    Het werkt allemaal een stuk minder soepel dan in je jeans met houthakkershemd, vooral de helm met vizier vindt Lie erg lastig.
    Van het boompje op zijn hoofd hebben we geleerd, en we letten goed op. Ik blijf op een boomlengte afstand..

    Met een echte bosbouwer het bos in, en leren hoe je sommige bomen aanpakt, dat zou nog fijn zijn.

    Ondertussen heb ik een leuk gereedschapje gekocht wat me erg helpt in het bos. De gesmede handpaktang.
    Hiermee kan ik stammetjes en lastige stukken hout die voor mij niet makkelijk op te pakken zijn, die te groot zijn b.v. of te zwaar, simpel vastpakken.
    Met dit tangetje in je hand gaat het supergemakkelijk, de twee grijpertjes glijden soepel om het hout heen, en de geharde scherpe punten grijpen zich meteen flink vast in het hout zodra ze het gewicht van het hout voelen.
    De tang laat het hout ook weer vrij gemakkelijk los als het op zijn plaats ligt, de handgreep ligt heel prettig in de hand.

    Het tangetje is van Stihl, adviesprijs €35,- hier betaald € 30,-  zijn geld volledig waard!





    Categorie:Gereedschap
    Tags:gesmede handpaktang, stihl
    24-01-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    19-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee bomen...
    We zijn begonnen in het bos!!

    Twee grote boomkruinen hebben we toegewezen gekregen schreef ik op 17 december.
    Jawel die twee grote bomen liggen er, joekels van beuken, ik heb de ringetjes geteld, ze zijn over de honderd jaar oud.
    Behalve die twee grote têtes zijn er nog zo`n 25 bomen met een lengte vanaf 10 meter, sommigen hoger..veel hoger..die moeten ook om.
    Ja moeten: als je een perceel neemt om te kappen teken je ook voor het werk, het netjes neerleggen en het weghalen van het hout. Je bent verplicht om dat voor eind april te doen, het weghalen mag in de zomer.

    Lie en ik keken elkaar eens aan toen we al die grote bomen zagen, veel hout dat wel, een fijne voorraad. Tot nu toe -dat wil zeggen, de eerste 2x dat we affouagiste waren- lag het meeste hout op de grond; met het omkappen van -grote- bomen hebben we hoegenaamd geen ervaring.
    Man en vrouwmoedig zijn we begonnen afgelopen zondag, mooi weer, geen wind, prima weer om in het bos te zijn.
    Het ging allemaal goed en als Lie een boom omzaagde ging ik even achter een dikke eik staan. Tot de laatste boom.

    Toen Lie de kettingzaag al halverwege de stam had spleet de boom in de lengte doormidden. Een deel viel op het hoofd van Lie. Omdat ik net op dat moment om de stam waarachter ik met verscholen had keek, zag ik Lie de kettingzaag met zijn rechterhand weggooien en tegelijkertijd achterover vallen. In die ene seconde had hij de zaag ook nog uitgezet met zijn duim. Wow wat een snelle reactie! Wie is hier oud?

    Niets erger dan een flinke schram en wat pijn in zijn nek had hij opgelopen, en toch ook wel de gezonde angst voor ergere blessures.

    Vandaag bij de winkel bottes de sécurité gekocht (laarzen met stalen neuzen) en een helm met oog en oorbescherming.
    Ook zijn we bij de burgemeester geweest met de vraag of de dorpsemployé ons zou kunnen helpen met advies hoe die grote bomen aan te pakken, en misschien te helpen de grootste om te zagen. Dat mocht, meteen vanmiddag ging hij mee. Lie blij.

    Na enkele uren kwam Lie ietwat gedesillusioneerd terug.
    In het bos aangekomen ging werd Lie eerst urenlang meegesleept langs alle andere mensen die in het bos aan t werk waren...overal een praatje..de kwaliteit van het hout bespreken.. het weer.. wat voor een kettingzaag heb jij.. nog even over het weer.. nog even over het hout.. ah, mesjeu die-ét-die is er ook.. wat een weertje hè, hoe is uw hout?.. en het laatste halfuurtje nog gauw even zagen.
    Ze hadden (hij had) snel 3 bomen omgezaagd en toen moest monsieur de employé weer vite terug naar zijn werk in het dorp.
    Erg veel had Lie er niet aan gehad. C`est la vie en France.

    Op internet vond ik nog wel wat tips over grote bomen zagen en veiligheid en Lie heeft net de knoop aan zijn veiligheidsbroek gezet. Het zal wel goed komen. We weten in ieder geval wel wat voor een weer het wordt...



    Bomen met een rode streep dienen te worden omgezaagd.



    Categorie:Dorpsleven
    Tags:affouage, grote bomen vellen
    19-01-2011, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (4)
    09-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veldsla met gerookt zout
    Het dooit, sterker nog, de dooi is al voorbij: de laatste plekjes sneeuw waren vanmorgen verdwenen en het was gistermiddag zelfs 20 graden warmer dan vorige week zaterdag om die tijd: +15!
    Met een kop koffie de tuin in en de jas los.
    De beek stroomt flink, vol met smeltwater, de koolmezen fluiten beduidend anders dan vorige week; je hoort de hoop in de zang van de mannetjes: binnenkort binnenkort (of zouden het trouwens juist de vrouwtjes zijn).
    Je vergeet even dat het nog volop winter is.

    Onder de sneeuw kwamen toch wel wat groenten tevoorschijn die de ergste kou goed hebben doorstaan, Lekker afgedekt met een sneeuwdeken.
    Wortels, wortelpeterselie en zelf hier en daar een mini-paksoitje waarvan de blaadjes niet bevroren zijn, samen lekker voor een slaatje.

    De veldsla staat er geweldig mooi bij, en ik ben verheugd dat er er eindelijk "bij" kan!

    Onlangs las ik een artikel in een Frans tijdschrift over de veldsla, aldaar ook wel doucette genoemd.
    De schrijver vind het een vreselijke zonde om veldsla te pesten-zoals hij zegt- met olie..
    Giet - om het even welke- olie op de veldsla en twee minuten later beginnen de rozetjes te zweten en smelten...weg is de mooie smaak en de zachtheid van het blad.
    Hij raadt aan om de sla voorzichtig te wassen, ieder rozetje apart te drogen en de sla te schikken op een mooie schaal.
    Strooi of maal er voorzichtig wat gerookt zout overheen, en eet de sla zo mogelijk zo uit de schaal met de vingers.
    Dit gerookte zout zou met zijn zilte smaak het lekkerste naar boven halen uit de zachte rondingen van de veldsla.
    Voilà, je moet wel Fransman zijn om zo over de smaak van een klein groen blaadje te kunnen schrijven.










    Categorie:Groenterecepten
    Tags:veldsla,gerookt zout
    09-01-2011, 19:20 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    04-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Home Preserving..Kruidengelei
    Van een vriendin had ik een Engels boek geleend over inmaken en bewaren..wat een heerlijkheid zo`n boek!
    Voor mij gaat er een deur naar een nieuwe inmaak-wereld open, met recepten als kruidengelei, vruchtenboter, pikante groenten en heerlijke kruidige smaakmakers..
    Het boek is ondertussen weer terug, en ik heb vergeten de naam + schrijfster op te schrijven, voor wie dat wil weten zoek ik het op.

    Herb Jelly / Kruidengelei.

    Appels
    Witte azijn
    Verse munt, salie,tijm,peterselie of laurier
    Suiker

    Was de appels, schil ze niet, laat ook het klokhuis zitten en snij het fruit in stukken, doe dit in een pan.
    Neem 125 ml azijn op 500 ml water. Giet de vloeistof op de appels tot ze bedekt zijn.
    Voeg een grote bos munt ( of salie etc.) toe en breng het geheel aan de kook, laat sudderen tot het fruit heel zacht is.
    Giet het geheel af door een doek, laat goed uitlekken en meet het sap.
    Voeg 450 gram suiker toe op iedere halve liter sap.
    (Gek als ik ben op minder zoet:  Gebruik ik de speciaalsuiker van van Gilze..in dit geval 500 gram van deze suiker op 1,1 liter sap)
    Roer de suiker door het sap terwijl de pan op een laag vuurtje staat totdat de suiker is opgelost, kook dan het geheel flink door tot het sap begint te geleren.
    Vlak voor de gelei klaar is voeg je nog enkele hele of fijngesneden blaadjes van het kruid dat je gebruikt hebt toe.
    Roeren, en in hete potten gieten en afsluiten. De potten voor 5 minuten omdraaien.

    Er staat verder bijgeschreven:
    Salie, peterselie en tijm-geleien zijn heerlijk bij eend, varkensvlees of ham. Laurier-gelei past bij vis en kip, maar moet gemaakt worden zonder azijn, en zonder toevoeging van laurierblaadjes op het eind.








    Categorie:Inmaakrecepten
    Tags:Herb jelly, kruidengelei,appels
    04-01-2011, 20:43 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    21-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straatgevechten
    Nachtelijke ontmoetingen tussen  1 Portugese, 1 Elzasser, 2 Hollanders en een flinke hoeveelheid Fransen liepen uit de hand. Behalve een enkele in de sneeuw vastgestampte auto en een in de sneeuw gedoopte buurman ("allez, met zijn allen op die Elzasser!!") vielen er geen noemenswaardige gewonden..misschien een beetje hoofdpijn hier en daar de volgende dag.







    Categorie:Dorpsleven
    Tags:sneeuwballengevecht.
    21-12-2010, 18:50 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    19-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJskristallen deken/Zweedse toestanden.
    Wij gaan nergens heen, even de tuin in,een paar honderd meter het weggetje af en dan toch snel weer naar binnen, de deur dicht en een nieuw brok hout in de kachel..De tv doet het niet meer, dus radio 1 aan voor Lie, en voor mij een boek; de vriezer zit vol, geen klachten!
















    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:sneeuw
    19-12-2010, 16:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    18-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog meer wintertenen.
    Het sneeuwt weer!

    Vannacht is er al flink bijgevallen, ik denk dat er zo`n 20 à 25 centimeter ligt, en net begon het dus weer.
    Éen regel getypt, ik kijk naar buiten en de lucht is vol met dikke vlokken. De walnoot is versiert met ineengedoken bolletjes merel en spreeuw.

    Gistermiddag ben ik een rondje wezen maken over het weggetje tegenover mijn huis.



    Het was aangekondigd: Hier wordt géén sneeuw geruimd.



    Zo vreemd, vrijwel alle kleur is verdwenen, ik herken het dorp niet meer, vreemde gelige huizen zonder rode daken.



    Zou dit paard het enorm koud hebben? Geen stro of hooi om op te staan of liggen, geen grassprietje meer te bekennen, geen dakje om te schuilen..



    Alleen de vos was mij voor..



    Boerenkool! De enige verse groenten waar ik nog bij kan. Ondertussen kreeg ik flink koude tenen in mijn simpele rubber laarsjes, misschien moet ik toch maar eens een paar van die oerlelijke snowboots aanschaffen.. of een paar dure gevoerde aigles, bijvoorbeeld aigle parcours-iso thermo laars.( hallo Kerstman, leest u toevallig ook mijn blog? Ik heb mt 41...)Zolang ik dat niet heb wrijf ik na een wandeling maar mijn tenen warm met sint jansolie, dat helpt wel.
     

    De tuin vanmorgen. Ik heb een stuk gazon geveegd om voor de merels appels neer te kunnen leggen zonder dat ze onder de sneeuw verdwenen. Verder voer ik bij met vetbollen, varkensvet en zonnepitten. daar wordt dankbaar gebruikt van gemaakt -als de spreeuwen een beetje op willen schuiven- door de mezen en vinken en af en toe ook de grote bonte specht.


    Categorie:Dorpsleven
    Tags:sneeuw, wintertenen, st jansolie
    18-12-2010, 16:09 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    17-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wintertenen
    Net voor de grote sneeuwbui uit zijn we `s nachts gearriveerd in Kleindorp.
    Ook waren we net op tijd voor het lootjes trekken voor de jaarlijkse houtkap; de affouage.
    Over de affouage heb ik eerder geschreven, zie: http://www.bloggen.be/appeljam/archief.php?ID=259678

    Het lootjes trekken gaat zo: eerst schrijf je je op het gemeentehuis in en dan volgt een uitnodiging van de burgemeester om bij het lootjes trekken aanwezig te zijn; een belangrijk moment want hier kun je een mooi bosperceel verkrijgen met voor dit jaar gemakkelijk toegankelijke bomen óf juist een perceel dat ver van de weg ligt, met bomen die in een gat liggen of zo vreselijk gedraaid zijn dat je er de kettingen van je zaagmachine op stuk zaagt.

    Het lootjes trekken is een officiële gebeurtenis, omkleed met rituelen zodat er niet gesjoemeld kan worden.
    Eerst veel handjes schudden natuurlijk, en een enkel kusje voor mij, daarna allemaal zitten en luisteren naar de boswachter die de regels uitlegt, verteld over de gevaren, en op een kaart aanwijst waar de point de rencontre secours is.
    Dan krijgen we een statistiek uitgereikt met daarin het aantal ongevallen per jaar in het bos ( in je been zagen, grote tak ( of boom) op je kop, takken in het oog, spierblessures...) en dan nog eens de nummers van ambulance en brandweer, er wordt ons op het hart gedrukt nooit alleen in het bos aan t werk te gaan..(wat veel mannen wel doen).
    We krijgen nog te horen wie er recht heeft op affouage: iedereen die belasting betaald in ons dorp, dus ook wij met een tweede huis. Dit in tegenstelling tot een Nederlandse vriend van ons die ieder jaar weer geweigerd wordt voor de affouage in zijn dorp; een kwestie van rancune waarschijnlijk, een weigering zonder rechtsgrond.
    Ook komt er een heel verhaal dat ik niet helemaal heb kunnen volgen over het markeren van de bomen, er wordt oranje of rode verf gebruikt, of juist niet..het kan ook een kerf zijn, of twee kerven..beige verf voor bomen die ábsólúut niet omgezaagd mogen worden, dit zijn bomen die belangrijk zijn voor het behoud van het bos, zaag je een van die bomen om dan moet je 20 x de houtprijs betalen..dat begreep ik dan weer wel.
    Natuurlijk een lijstje met de dagen van de jacht en een waarschuwing:  als de jagers je die dag in het bos vinden zwaait er wat!!(..)

    Dan eindelijk het trekken van de lootjes, er zijn 17 inschrijvingen en ongeveer 7 percelen met gekapte bomen.
    We hebben allemaal een kaart voor ons met de percelen waar dit jaar gekapt wordt, en de burgemeester, boswachter, het aanwezige raadslid en de coördinator schrijven precies op wie welk perceel, lotnummer en welke bomen..(de laatste zijn genummerd). Wie niet aanwezig is wordt vertegenwoordigd door de burgervader.

    Omdat onze naam met Van begint komen we in Frankrijk bijna als laatste aan de beurt; ondertussen zijn de meeste loten met het lastige stuk al getrokken en liggen er nog drie rolletjes in de mand. De burgemeester en de dorpsknecht hebben inmiddels getrokken en beiden op het slechtste (dat wil zeggen slecht te bereiken) stuk.
    Lie trekt het enige lot dat rest van een beter stuk en is content, twee megagrote bomen vlak bij de weg.

    Als alle lootje getrokken zijn worden de plastic rolletje die om de lootjes zaten verzameld, geteld en in een speciale envelop gedaan.
    Handjes schudden en door de -inmiddels flink opgehoopte sneeuw- naar huis.

    Vanmorgen wakker worden in een prachtige winterwereld.. wat nog lelijk was in de tuin heeft een mooi zacht wit mutsje opgekregen.
    Er zaten enkele buizerds in de hoge bomen, en de kool, pimpel en andere mezen, vinken, roodborst en winterkoning scharrelen op en om het vogelhuisje met voer. Ik heb wat sneeuw weggeveegd onder het huisje zodat ook de "grondvogels" het eten makkelijk kunnen vinden.

    Omdat ik half november vertrok en geen idee had van de vroege vorst moet ik helaas wat niet goed afgedekte groentes weggooien. Zo had ik in de kas niet alle knolselderij goed afgedekt met blad, en stond er nog een emmer met pastinaken in zaagsel vrijwel buiten, met een vorst van -12 of meer bevriezen ook deze ingepakte wortels.
    Dat wordt de taak van de dag..voorraden nakijken & muizenvallen neerzetten, want ook in mijn hooggeplaatste appelvoorraad zijn vraatsporen.
    Lekker binnen dus, want ondertussen sneeuwt het al weer flink buiten. Op naar de Kerst!









    Categorie:Dorpsleven
    Tags:affouage
    17-12-2010, 11:25 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    02-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti-pompoen met tonijn of zalm
    Was de spaghetti-pompoen.
    Verwarm de oven voor op 200 graden en plaats de pompoen in de oven voor ongeveer 45 minuten.
    Als je er met een punt van een mes inprikt moet hij wel zacht zijn. Laat de oven aanstaan.

    Haal met een lepel de zaden en zaadlijsten uit de pompoen en dan het slierterige vruchtvlees.
    Meng de pompoen met 1 à 2 blikjes uitgelekte tonijn in stukjes, of met een pakje gerookte fijngesneden zalm.
    Als variatie kun je ook gebakken uitjes en uitgebakken spekjes toevoegen, van b.v. een pak spekblokjes en twee uitjes.
    Doe de pompoen in een ovenschaal.
    Klop 3 eieren los met een ruime scheut slagroom of een potje crème fraîche, voeg zout en peper toe en giet over de pompoenschotel.
    Bestrooi met 100 gram geraspte gruyère of pittige Hollandse kaas.

    Zet in de oven totdat het gerecht heet en lichtbruin is.





    Categorie:Pompoenen
    Tags:spagettipompoen
    02-12-2010, 23:05 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    17-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toetje met pompoen
    Uit Mediterrane Keuken van Claudia Roden:

    Arnadi de carabassa oftewel pompoendessert.
    ( Een klassiek gerecht uit Xativa in Valencia)
    Voor 10 personen:

    Verwarm de oven voor op 200 graden ( gasstand 6).
    Snij 1,5 kilo pompoen in grote stukken en schraap de vezels en de pitten eruit. De stukken in een ovenschaal leggen en met folie afdekken. 20 minuten bakken of tot de pompoen zacht aanvoelt wanneer je er met een puntig mes in prikt. Het vel wegsnijden en het vruchtvlees pureren, dan in een zeef doen en zoveel mogelijk sap eruit persen ( dit lukte mij niet hoor...ik drukte alleen maar puree door de zeef...het ligt misschien aan de pompoensoort of het nodig is, bij mij maakte het uiteindelijk niet uit, mijn toetje was niet drassig of zo.)
    Klop 2 eieren met de geraspte schil van een halve citroen, 1 theelepel gemalen kaneel , 250 gram suiker en meng er 200 gram gemalen amandelen door. De gepureerde pompoen toevoegen en heel goed mengen, Een grote ovenvaste schaal invetten en het mengsel erin gieten. 1 Uur bakken of tot het stevig aanvoelt en de bovenkant lichtgekleurd is. Steek 50 gram blanke amandelen met de punt naar boven in het dessert. Strooi er pijnboompitten overheen en bestrooi met kaneel en poedersuiker. Koud serveren.

    Op de foto kleine smaakvolle hokkaido pompoentjes.






    Categorie:Pompoenen
    Tags:Toetje met pompoen, Claudia Roden, mediterrane keuken.
    17-11-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    16-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterse Soep met Drie Groenten
    De laatste tijd heb ik vrijwel alleen maar recepten van internet heb gehaald..even snelsnel in de avond je -in de koelkast aanwezige- ingrediënten invullen bij Smulweb.  Soms kreeg ik dan recepten waar ik niets mee kon, maar vaak bracht het me op ideeën.

    Nu heb ik weer het vertrouwde kookboek ontdekt; dat wil zeggen kookboeken, want ik heb er wel een stapeltje.
    Sommige boeken heb ik nog niet veel uit gekookt, één daarvan ben ik nu aan het ontdekken: de Franse Kookkunst/uitgave de Lantaarn.
    Een fraai boek, met vooral klassieke recepten, volgens de flipover (of hoe heet zo`n flap met tekst aan de binnenkant van een boek?) "aangepast aan de eisen van de moderne kok en de hedendaagse keuken".
    Dat zullen we nog wel eens zien..of proeven.
    Er staan recepten in als Ballotine van Jonge Eend met Kastanjes en Blanc-Manger met Wilde Aardbeien. Alles met hoofdletters!
    Het boek is prachtig geïllustreerd met meesterwerken uit de Franse klassieke en moderne kunst.
    Deze soep is denk ik wel het meest simpelste gerecht uit dit boek. Daar ga ik mee beginnen...

    Winterse Soep met Drie Groenten.

    Verhit 2 eetlepels koudgeperste olijfolie in een grote pan (niet van aluminium) en voeg 2 ons in dunne plakjes gesneden bleekselderij toe. Fruit op een matig vuur 2 minuten. Voeg 4 ons geschilde en in blokjes gesneden aardappels toe, fruit 1 minuut mee en voeg dan 750 gram in blokjes gesneden pompoen en een halve liter water toe. Voeg er zout naar smaak bij en breng het aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat de soep ongeveer 40 minuten pruttelen of totdat de aardappel uiteen begint te vallen. Dien de soep heet op en voeg aan tafel peper naar smaak toe. Garneer het bord met een blaadje selderij.
    De soep kan ook uitstekend koud gegeten worden.

    Op de foto Jarrahdale, een goed te bewaren winter-pompoen met dik -ietwat droog-smakelijk vruchtvlees.




    Categorie:Groenterecepten
    Tags:de franse kookkunst, wintersoep, pompoen
    16-11-2010, 18:17 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    15-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pompoensoep met prei en witte wijn
    Van mijn lieve vriend Pee kreeg ik het boek De kok en de tuinman, seizoensgerechten uit de moestuin van een Frans château van Amanda Hesser.
    Het is geschreven door een Engelse kokkin die op een château in Bourgondië werkt. Zij sluit vriendschap met de tuinman, en zo ontstaan er veel leuke & hilarische verhalen over de tuin, de tuinman (monsieur Milbert) en zijn familie.
    Het boek is "met het jaar meegeschreven," en voor mij als huiskok en moestuinier erg interessant, alleen al omdat er veel informatie gegeven wordt over de meeste groentes.

    Zo schrijft Amanda Hesser over de pompoen:
    De naam pompoen komt van pepon, het Griekse woord voor meloen, dat letterlijk "gestoofd door de zon" betekent. Het oude Franse woord voor pompoen was (en volgens mij is -a.vrouw) citrouille, een verwijzing naar de oranje, sinaasappelachtige kleur, de kleur van de zon.
    Beide namen verwijzen naar de zonnige achtergrond van de pompoen.
    Pompoenen worden laat in het voorjaar gezaaid en geoogst voor het invallen van de vorst, die in de woorden van de heren Vilmorin en Andrieux, de eigenaars van een 19e-eeuws Frans zadenfirma, "een ravage aanricht onder al de groene delen van de plant".
    Hier een soep uit haar boek:

    Pompoensoep met prei en witte wijn.

    Was een grote prei, hou één blad apart, en snij de prei in de lengte doormidden en in dunne schijfjes.
    Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op een matig vuur. Voeg de prei en twee teentjes fijngehakte knoflook toe en smoor dit 4 tot 5 minuten op een laag vuur tot de prei zacht en geurig is maar niet bruin.
    Leg 4 takjes tijm, 2 laurierblaadjes en 5 takjes peterselie op het apart gelegde preiblad en vouw het blad eroverheen. Bind het vast met keukentouw. Doe de kruiden in de pan en laat alles twee minuten smoren.
    Draai het vuur hoger tot matig en giet twee dl witte wijn erbij. Damp het vocht in tot er ongeveer twee eetlepels overblijven. De basissmaak voor de soep is nu klaar.
    Voeg 750 gram geschilde, van zaadjes ontdane en in stukjes van 5 cm  gesneden pompoen en een liter kippenbouillon toe en breng het geheel op smaak met een snufje zout. Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat 20 tot 25 minuten pruttelen totdat de pompoen uit elkaar valt als je er met een vork in prikt.
    Verwijder de kruiden.
    Pureer de soep met een staafmixer totdat hij glad is.Voeg er 1 dl melk en 1 dl room bij om de soep zo dik als jus te maken.
    De dikte zal afhangen van het vocht dat vrijkwam bij het koken van de pompoen. Als de soep nog te dik is voeg er dan meer bouillon bij (geen room, anders wordt hij te zwaar).
    Breng de soep op smaak met zout en dien op.

    Een deel van mijn pompoen-oogst 2010:
    3 roze jumbo bananas, daartussen een  courge longue de Nice (10 kg!) enkele kleine potimarrons, op de voorgrond een rouge vif d`etamps, op het "voetje" naast de tractor een oliepompoen "Lady Godiva" en rechts half zichtbaar een butternut moschata.





    Categorie:Pompoenen
    Tags:Amanda Hesser, pompoen soep, de kok en de tuinman
    15-11-2010, 22:26 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    09-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.knoflooksoep

    Het schijnt dat het goed is om, voor je een avondje doorzakt, flink wat knoflook te eten. Je niet druk maken over de stank en als "voorafje" een lekker knoflooksoepje maken.
    Neem:
    • 10-12 teentjes knoflook
    • zout
    • 20 gram boter
    • 20 gram bloem
    • 3/4 liter groentebouillon
    • 1 glas witte wijn
    • 1/8 liter slagroom
    • peper, zout
    • 2 witte boterhammen zonder korst
    • 2 eetlepels olijfolie
    • 2 eetlepels fijngehakte peterselie (helpt tegen de geur..)

    Pel de teentjes knoflook en kook ze ± 20 minuten in water met wat zout. Dep ze droog met keukenpapier. Doe de knoflookteentjes met een klein deel van de bouillon in de keukenmachine en pureer de teentjes.

    Smelt de boter. Voeg de bloem er in één keer bij. Goed roeren. Laat de bloem ± 2 minuten even meegaren. Voeg de witte wijn toe en blijf goed roeren tot een glad papje ontstaat. Voeg de knoflookpuree erbij en beetje bij beetje, steeds goed roerend, de rest van de bouillon en de room. Breng de soep aan de kook.Breng de soep op smaak met peper en zout.

    Snij de boterhammen in kleine blokjes. Verhit de olie en bak hierin de broodblokjes snel rondom bruin.

    Schenk de soep in 4 kommen en strooi de broodblokjes en de peterselie er over.

    Dit recept komt van http://www.lekkertafelen.nl





    Categorie:Groenterecepten
    Tags:knoflooksoep, knoflook, kater
    09-11-2010, 22:11 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knoflook planten.
    Het is tijd om de knoflook in de grond te zetten, dwz de najaars knoflook. Niet ieder knoflookplantgoed kan nu de grond in!
    In de grond zijn gegaan: Valverde: een sterke knoflook met breed blad en grote tenen ( grote bol en toch maar 7 tenen!), de smaak is pittig en vol en goed te bewaren (uit Spanje) en Germidour een variant met roze bollen uit Frankrijk ook om te planten in de herfst. Alleen de schil is roze, de teentjes zijn gewoon wit zoals de klassieke witte look. Bewaart zeer goed. Hoe groter de teen die je plant, hoe groter de bol die je oogst.
    Met de overgeleven kleine teentjes heb ik soep gemaakt, zie vorige bericht...


    Categorie:De tuin
    Tags:knoflook, germidour, valverde
    09-11-2010, 00:00 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    08-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flezzen vullen
    Hier een nieuwe beriggie over de sterk drank.
    Zonet hebben we de odevie die in het voorjaar gestookt was ( zie briggies 5 en 11 augustus) in flessen gedaan.
    We hadden drie soorten fruit geraapt, pruimen en kersen en qwetsen. De drank zat nog in van die grote glaze dingen.
    Lie heeft een veer tigtal flezzen schoongemaakt, en nu zijn we bzig met afvullen en tuurlijk ff proeven, lekker hoor..

    Van de pruimen hadden we het meetst, meer dan twintig litr..en lekker zacht datie is..50%? proefut r niet af hoor..mmmmm kneem nog een beetje
    En dan nu de qwets ook een heleb oel kweenie preccies maar veel, dur blijft steeds een beetje ovr en dat gaat dan nie meer in de fles en dan gaatut in ons glaasje...zo watisie lekker, nog n druppieLie? de kers is weing der blijft nog ovr om te proeve, zie veel fles en en letterz, maar nie meerzo scherpp ikga denk ff ligge...






    Categorie:Appelvrouw&Lie
    Tags:eau de vie, pruim,kers,kwets
    08-11-2010, 19:10 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (2)
    05-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De walnoot
    Onze stoere walnoot, twee nachtvorstjes en alle blaadjes er in één klap af...




    Categorie:De tuin
    Tags:walnoot, vorst, walnootblad
    05-11-2010, 14:08 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (0)
    03-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komkommertijd in de tuin...
    De wolf en de ooievaar

    De wolf is een slokop, heeft aan tafel geen manieren.
    Zo zat een wolf eens aan de dis en at van alle dieren
    Het meest en daarbij ook het langst. Hij schrokte er zoveel,
    Dat ’t scherpe beentje van een haas bleef steken in zijn keel.
    Hij slikte, werd benauwd, hij kreunde en hij slikte
    Nog eens. Hij kreeg geen adem. ’t Was alsof hij stikte.
    Gelukkig kwam de ooievaar voorbij en met zijn poot
    Gaf hij een teken: help mij, vlug of anders ga ik dood!
    De ooievaar stak toen haar bek diep in de open muil,
    Ze trok zich even terug en zei: ‘Foei, foei,wat is hij vuil!’
    Maar als een knap chirurg had ze op korte tijd
    Met ’t puntje van haar snavel d’arme wolf bevrijd.
    Het beentje was eruit! ‘Wat gorgelen en je keel is schoon,’
    Zei de tevreden ooievaar.‘Waar blijft mijn ereloon?’
    ‘Je ereloon?’ kreet toen de wolf.‘Spreek jij maar van geluk
    Dat ik mijn kaken openhield, toen jij dat lekker stuk
    Van kop en hals stak in mijn muil. Had ik toen doorgebeten,
    Dan had ik feest gehad en jij van loon niets meer geweten.
    Wees jij maar dankbaar en pas op,
    kom nooit meer in mijn klauwen!’
    Ondank is ’s werelds loon
    en macht betaalt alleen met snauwen.

    Jean de la Fontaine (1621-1695)


     Juni 2010 ooievaar in Merles s/ Loison




    Tags:komkommertijd, jean de la fontaine, ooievaar,wolf
    03-11-2010, 14:20 geschreven door Appelvrouw  
    Reacties (1)
    Foto
    Kijk ook eens op deze blogs...
  • Paradijs in GF!
  • Paradis (franstalig)
  • Moestuinforum
  • Agnes` kruidentuin
  • St.Laurent sur Othain
  • Hernia diafragmatica
  • Diana`s mooie moestuin
    Archief per jaar
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs