Sinaasappeltijd en de natuurwinkel ligt er vol mee. Het moment om Sinaasappels in Cointreau te maken.
Voor ongeveer 4 potten van 500 ml. 5 kaneelstokjes, in tweeën gebroken 10 kruidnagels 600 gram suiker 150 ml water 9 onbespoten sinaasappels,gewassen, in schijven van 0,25 cm gesneden (kop en kontje kan je weggooien) en zorgvuldig ontdaan van alle pitjes 175 ml Cointreau 125 ml droge witte wijn
Bereid het wecken voor door de potten klaar te hebben staan, met heet water omgespoeld, en de ringen enkele minuten uitgekookt.
Bind de kaneelstokjes en kruidnagels in een gaasje tot een kruidenbuiltje.
Doe dit in een grote pan, samen met de suiker en het water. Breng het langzaam aan de kook, steeds roerend tot de suiker opgelost is en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Haal de kruiden uit het vocht en gooi ze weg. Voeg de sinaasappelschijven, de wijn en de Cointreau toe, en breng het langzaam aan de kook, af en toe roeren, maar heel voorzichtig zodat de sinaasappelschijven niet stuk gaan. Haal de pan van het vuur. Schep de schijfjes voorzichtig in de potten, eventueel met behulp van een kleine schuimspaan of pollepel met sleuven. Giet het hete vocht op de sinaasappels, laat de laatste cm onder de rand vrij. Uit gulzigheid heb ik daarna nog twee eetlepels Cointreau in iedere pot gegoten. We noemen dat een alcoholslot. Maak de randen van de potten schoon, en sluit de potten.
Plaats de potten in een weckpan (of een gewone pan met oude doekjes -tegen het breken- tussen de potten) en zorg dat het water enkele centimeters boven de potten staat, breng aan de kook en reken 15 minuten kooktijd vanaf dat moment. Zet het vuur uit, en haal de potten voorzichtig uit het water na 10 minuten. Laat afkoelen.
Heerlijk met vanille-ijs, over cake of gewoon puur uit een kommetje als dessert.
Dit recept komt uit het complete Book of Home Preserving, uitgegeven door Robert Rose inc., mijn zusje heeft het voor mij gekocht bij Amazon.uk die het direct doorstuurde naar Frankrijk met weinig verzendkosten.
Anyway zit ik nu plotseling met mijn neus in dit Engelstalige boek met heel andere recepten dan die ik hier in de Lorraine tegenkom bv Sweet Chilisaus, Dill Beans, Pickled Green Tomato-Hot Peppermix, Brandied Apple Rings. Dat klinkt echt heerlijk allemaal..misschien moet ik eens een tijdje van vakantiehuis ruilen met iemand in Engeland of de States, het liefst iemand met een moestuin en grote keuken.. Wordt vervolgd.
Reacties op bericht (2)
14-02-2011
snode plannen?
Hoeiiiii, dat klinkt als 'snode plannen' vakantiehuizen ruilen. Wel een goed idee, dan zie je nog eens wat van de wereld buiten de toeristische trekpleisters. Lekker naar de markt en 'do as the Romans'. Ik ga gewoon lekker jouw sinasappelrecept opslaan om het eens te maken.
14-02-2011, 17:22 geschreven door Dorothé
helo foto's
Hallo, ben eens op wandelKwam hier ook eens kijken, lezen en genietentot nog eens!!
Giliok
Creaties van mijn vrouwtje zijn te bewonderen op haar blogje!!
Sweet's blog