The British Society for Ecological Medicine: "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid! Respect human life!" (Drs. J. Thompson & H. Anthony)
Nieuwsbrief
Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas
Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving
09-08-2010
Julien Dekeyser: 'Bedrijventerrein moet en zal er komen'
Julien Dekeyser, de gedeputeerde die in Vlaams-Brabant verantwoordelijk is voor ruimtelijke ordening, verklaart op maandag 9 augustus 2010 in Het Laatste Nieuws: "Het bedrijventerrein moet en zal er komen. De komst van het terrein nog tegenhouden, daarvoor is het te laat." Waarom voorziet de wet dan een inspraakprocedure voor de bevolking? Kan in een democratisch land een recordaantal bezwaarschriften zomaar naar de prullenmand verwezen worden? Dit kunnen en mogen we niet laten gebeuren! Inspraakformulieren kunnen nog tot zondag 15 augustus ingediend worden. In het artikel hieronder staat uitgelegd hoe je dit kan doen. LAAT NU JE DEMOCRATISCH RECHT OP INSPRAAK GELDEN !!!!
Inspraakformulieren economisch knooppunt nog tot 15 augustus
Op 28 juni 2010, vlak voor het begin van de zomervakantie en amper anderhalve maand na de bezwaarschriftenprocedure voor de 2de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) waarin Kampenhout-Sas als "bijzonder economisch knooppunt" wordt aangeduid en 40 ha extra bedrijventerrein wordt voorzien waar ook zware industrie zou kunnen toegelaten worden, heeft de Dienst Ruimtelijke Ordening van de provincie Vlaams-Brabant een nieuw openbaar onderzoek gelanceerd met het zicht op een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) om dit bijzonder economisch knooppunt in de praktijk om te zetten.
Weeral een bezwaarschrift tekenen? En het vorige dan...
Ook al is de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen nog verre van goedgekeurd en werden er niet minder dan 1.000 bezwaarschriften ingediend tegen het aanduiden van Kampenhout-Sas als economisch knooppunt (bijna de helft van alle bezwaarschriften die in Vlaanderen werden ingediend gingen over Kampenhout-Sas), toch wil de provincie de uitslag van dit openbaar onderzoek niet afwachten en start zij met een eigen procedure om enkele van de fel betwiste beleidslijnen uit dit RSV zo snel mogelijk "proactief" te realiseren. Kan dit allemaal zo maar? Blijkbaar wel...
Het spreekt voor zich dat we ons ook hiertegen met man en macht moeten verzetten!
Dit nieuw openbaar onderzoek loopt van 28 juni tot 15 augustus, dus "toevallig" in het midden van de zomervakantie. Hopen ze hiermee de tegenstand te minimaliseren? Bedoeling is in ieder geval om de burgers inspraak te geven over welke milieueffecten in het milieueffectenrapport (MER) extra onderzocht moeten worden en op welke manier die onderzocht kunnen worden. Je kan in deze fase nog geen bezwaarschrift indienen, enkel de punten die volgens jou niet mogen ontbreken in het plan-MER dat onderzoekt welke de gevolgen zijn voor mens en milieu indien er extra bedrijventerreinen voor (zware) industriële activiteit worden gecreëerd en Kampenhout-Sas een "bijzonder economisch knooppunt" wordt. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat de provincie voorstelt, kan belangrijke gevolgen hebben voor de mogelijke inplanting van een afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas. Dit is dus niet het openbaar onderzoek naar de afvaloven zelf, zoals verkeerdelijk werd gemeld in het infoblad van de gemeente Boortmeerbeek. Samen met het bijzonder economisch knooppunt en de uitbreiding van industrieterreinen aan Kampenhout-Sas loopt er overigens nog een ander onderzoek voor het regulariseren van de grootschalige kleinhandel (zoals Gamma, Vanden Borre, Kruidvat, ...) langs de Mechelsesteenweg voorbij de brug over het kanaal. Voor alle duidelijkheid: met dit laatste heeft deze actie niets te maken. Wens je je hiertegen te verzetten, kan je dit altijd doen op eigen initiatief.
Wat moet je doen?
Print het bijgevoegde inspraakformulier af, zet bovenaan de datum en onderaan je handtekening, naam en adres. Uiteraard mag je de tekst wijzigen of bijkomende punten toevoegen om een gepersonaliseerde versie te maken, maar het hoeft niet. Voor de dappersten onder jullie, de tekst van het plan-MER is 95 blz. lang en kan je lezen op volgend internetadres:
Laat ook anderen in je omgeving dit inspraakformulier tekenen: je partner, buren, vrienden, kennissen, ouders, .... Er mogen gerust 2 of meer inspraakformulieren van hetzelfde adres komen, en je hoeft zelfs helemaal niet hier in de buurt te wonen om je recht op inspraak te laten gelden. Je print het document zo vaak af als je wil. Als iedereen er in slaagt om bv. 10 of 20 formulieren te verzamelen, komen we snel aan een mooi totaal. Kan je niet printen, geef dan een seintje op 0474/26.28.01 (Bert), op 0477/23.07.57 (Els) of stuur een mailtje en we bezorgen je zoveel exemplaren als je nodig hebt.
Stuur dit bericht of een link naar deze website naar zoveel mogelijk mensen waarvan je denkt dat zij ook geinteresseerd zijn in een leefbare en gezonde omgeving in en rond Kampenhout, Haacht/Wespelaar en Boortmeerbeek.
Hoe indienen?
Anders dan bij de bezwaarschriftenprocedure van 2 maanden geleden, kan je de inspraakformulieren ook per e-mail sturen naar: mer@vlaanderen.be. Let wel: als je dit doet, zet dan aub het e-mailadres kampenhoutsasademt@telenet.be in cc, zodat we kunnen volgen hoeveel formulieren er ingediend zijn. Via e-mail kan je je formulier indienen tot en met zondag 15 augustus.
Heb je een heel pak formulieren (wat we natuurlijk hopen) dan kan je ze in de bus komen steken bij Els en Bert op de Elleveldweg 8 te Wespelaar (3de huis voorbij de kantine van KFC Sparta - steek ze gewoon in de brievenbus). Wij zorgen er dan wel voor dat ze ingediend worden. Graag alle formulieren ten laatste op donderdagavond 12 augustus, zodat we ze vrijdags kunnen indienen.
Moet dit écht?
Velen onder jullie zullen denken: moeten we nu wééral iets ondertekenen? Ja, de procedureslag om het economisch knooppunt en uiteindelijk de afvalverbrandingsoven tegen te houden is lang en complex. Maar dat het onze tegenstanders menens is, mag ondertussen wel duidelijk zijn. De aanhouder wint, en tenslotte gaat het over onze toekomstige leefomgeving en de gezondheid van onze kinderen. Dus DOEN !!!!
Zelfs blootstelling aan kleinste dosis dioxine is kankerverwekkend
Een onafhankelijk team van wetenschappers bevestigt in de editie van 2 augustus 2010 van het tijdschrift "Chemical & Engineering News" dat de Amerikaanse overheid voldoende bewijs heeft gevonden dat zelfs de kleinste dosis van de giftigste vorm van dioxine kankerverwekkend is ("unsafe at any dose").
Vorig jaar nog verklaarde Dr. Bonneux in het 3de Vlaamse afvalcongres in Antwerpen "dat er nog nooit iemand gestorven is door blootstelling aan dioxine". Hoe lang blijft de afvalindustrie de gevaren van afvalverbranding nog ontkennen?
Houthalen-Helchteren geeft negatief advies voor verbrandingsoven
De gemeente Houthalen-Helchteren wil de afvalverbrandingsoven die Bionerga wil bouwen niet en geeft daarom een negatief advies voor de milieuvergunning.
In het besluit van het schepencollege staat dat de gemeente zich buitenspel voelt gezet. Ze verwijten Bionerga een gebrek aan overleg. Ze vrezen ook dat de oven een impact heeft op de volksgezondheid. Ze vragen bijkomend onderzoek naar fijn stof. Ze vinden ook dat de installatie niet past in de plannen die de gemeente heeft voor propere technologie. Andere opmerking is dat Bionerga grond die niet van hen is, inbrengt als bufferzone.
Verder heeft de gemeente ook vragen over het verkeerstechnische aspect en vinden ze de capaciteit van de oven veel te groot. Tijdens het openbaar onderzoek werden 509 bezwaarschriften ingediend tegen de oven.
Tot 39 maal meer jobs door hergebruik en recyclage dan door afvalverbranding
Uit een opvallend rapport van Greenpeace Spanje dat de conclusies van een sociaal-economische studie van de Spaanse afvalverbrandingssector bevat, blijkt dat het aantal jobs dat had kunnen gecreëerd worden door het Spaanse restafval niet te verbranden maar voor te bereiden tot hergebruik of effectief te recycleren, liefst 7 tot 39 maal groter had kunnen zijn dan nu. Een heel ruime inschatting weliswaar, maar toch is het duidelijk dat zelfs met de meest conservatieve cijfers een afvalverbrandingsoven niet enkel afval verbrandt, maar eveneens werkgelegenheid door de schouw jaagt!
Deze studie is ook interessant voor Vlaanderen omdat er een aantal paralellen zijn met de situatie bij ons. Zo zijn er in Spanje net als in Vlaanderen 10 afvalovens, die in totaal 1.9 miljoen ton huishoudelijk restafval verbranden waar dat bij ons zo'n 1.3 miljoen ton vergelijkbaar afval bedraagt.
Verder werd er ook een negatieve correlatie vastgesteld tussen de schaalgrootte van een afvalverbrandingsinstallatie en de tewerkstelling (hoe groter een afvaloven, hoe lager de relatieve tewerkstelling).
Economisch knooppunt Kampenhout-Sas: ook de provincie zet door!
Op 28 juni 2010, amper anderhalve maand na de bezwaarschriftenprocedure voor de 2de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) waarin Kampenhout-Sas als "economisch knooppunt" wordt aangeduid en 40 ha extra bedrijventerrein wordt voorzien waar ook zware industrie zou kunnen toegelaten worden, heeft de Dienst Ruimtelijke Ordening van de provincie Vlaams-Brabant een openbaar onderzoek gelanceerd met het zicht op een nieuw Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) om dit economisch knooppunt in de praktijk om te zetten.
Ook al is de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen nog verre van goedgekeurd en werden er niet minder dan 1.000 bezwaarschriften ingediend tegen het aanduiden van Kampenhout-Sas als economisch knooppunt (bijna de helft van alle bezwaarschriften die in heel Vlaanderen werden ingediend!), toch wil de provincie de uitslag van dit openbaar onderzoek niet afwachten en start zij met een eigen procedure om enkele van de fel betwiste beleidslijnen uit het RSV zo snel mogelijk "proactief" te realiseren.
Dit nieuw openbaar onderzoek loopt van 28 juni tot 15 augustus, niet toevallig in het midden van de zomervakantie. Bedoeling is om de burgers inspraak te geven over welke milieueffecten in het milieueffectenrapport (MER) extra onderzocht moeten worden en op welke manier die onderzocht kunnen worden. Je kan in deze fase nog geen bezwaarschrift indienen, enkel de punten die volgens jou niet mogen ontbreken in het plan-MER dat onderzoekt welke de gevolgen zijn voor mens en milieu indien Kampenhout-Sas een "economisch knooppunt" wordt. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat de provincie voorstelt, kan gevolgen hebben voor de mogelijke inplanting van een afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas, maar heeft verder rechtstreeks niets te maken met de plannen van afvalfirma Recover Energy.
Dat dit alles zeer verwarrend overkomt, bewijst het info-blad van de maand juli van de gemeente Boortmeerbeek. In deze nieuwsbrief (klik op de foto) wordt verkeerdelijk vermeld dat het openbaar onderzoek van de verbrandingsoven zelf zou gestart zijn. Voor alle duidelijkheid: dat is dus NIET het geval, het gaat hier enkel over het indienen van inspraakformulieren voor de opmaak van het milieueffectenrapport over het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan, en niet over het MER van de afvaloven zelf. Als zelfs de gemeentebesturen er niet meer aan uit kunnen, hoe wordt de burger dan verondersteld nog wegwijs te geraken uit dit kluwen van procedures en wetgeving?
Je kan alle relevante documenten bekijken op volgend internetadres:
We proberen zo snel mogelijk op deze blog een model inspraakformulier online te zetten, dat gemakkelijk kan afgeprint en ondertekend worden. Zoals met de bezwaarschriften tegen de herziening van het RSV, zullen we ook hier de inspraakformulieren centraal inzamelen.
Velen onder jullie zullen denken: moeten we nu wééral iets ondertekenen? Ja, de procedureslag om het economisch knooppunt en uiteindelijk de afvalverbrandingsoven tegen te houden is lang en complex. Maar de aanhouder wint, en tenslotte gaat het over onze toekomstige leefomgeving en de gezondheid van onze kinderen. De deadline is 15 augustus. We komen hier snel op terug.
Vijf verbrandingsovens op Remo-stort in Houthalen-Helchteren?
De buurtbewoners van het Remostort in Houthalen-Helchteren zijn teleurgesteld. Ze vinden dat ze niet correct werden ingelicht over de plannen van de Group Machiels om 500.000 ton afval te saneren. In de media verschenen berichten over de bouw van vijf nieuwe afvalovens en dat pikken de bewoners niet. Ze voelen zich genegeerd en eisen duidelijke communicatie. Reportage op TV Limburg van 5 juli 2010.
Gerecht onderzoekt steekpenningen bij toewijzing contract Luikse afvaloven
De Luikse PS-politicus en burgemeester van Seraing Alain Mathot is vorige week twee keer verhoord door het gerecht. Hij moet zich verantwoorden in het dossier-Intradel rond corruptie en witwassen van geld.
Intradel is de Luikse afvalintercommunale. Het gerecht vermoedt dat er bij de bouw van een afvalverbrandingsoven door het Franse Inova smeergeld werd betaald.
Mathot werd maandag 28 juni verhoord door de financiële sectie van de gerechtelijke politie. Woensdag 30 juni werd het verhoor afgenomen door rechter Richard, die belast is met het dossier.
Mathot moest de onderzoekers informeren over bepaalde financiële operaties. Er werd hem niets ten laste gelegd.
Eerder hadden speurders al een aantal huiszoekingen verricht naar aanleiding van een anonieme brief aan de krant La Meuse eind 2008. Daarin is sprake van steekpenningen via Inova France aan de directeur-generaal van Intradel, Roger Croughs, om de bouw van een nieuwe afvalverwerkingsfabriek in de wacht te slepen, goed voor een contract van 170 miljoen euro.
De speurders hebben de beschuldigingen in de brief onderzocht en stuitten op verdachte financiële transacties. Bij de huiszoekingen werden documenten in beslag genomen op de zetel van Intradel in Herstal, thuis bij Croughs, bij twee consultants van de intercommunale, maar ook op verschillende plaatsen in Seraing, Esneux, Beyne-Heusay en in het Brusselse. De brief vernoemt de burgemeester van Seraing Alain Mathot, maar ook andere Luikse politici zoals de burgemeester van Herstal Frédéric Daerden en diens vader, de Waalse minister Michel Daerden, die ontkent.
Massachusetts bant nieuwe afvalovens en kiest voor Zero Waste
Meer en meer overheden bewijzen dat het ook anders kan. In Massachusetts in de Verenigde Staten kiest men bijvoorbeeld resoluut voor "Zero Waste". Donderdag 1 juli lanceerde deze Amerikaanse staat zijn Master Plan om tegen 2020 het afval te verminderen met 30% en tegen 2050 met 80%. Voor de komende 10 jaar geldt er alvast een moratorium op de bouw van nieuwe afvalverbrandingsovens en worden nieuwe duurzame alternatieven ontwikkeld. Deze zouden in de komende jaren meer dan 14.000 nieuwe groene jobs creëren. Bestaande verbrandingsovens zullen efficiënter en milieuvriendelijker moeten opereren. Recyclage en hergebruik zullen gestimuleerd worden, en afval dat toxische stoffen bevat, moet tot een minimum herleid worden. Je kan dit Master Plan bekijken op http://www.mass.gov/dep/recycle/solid/dswmp10.pdf.
Bezorgde inwoners op hoorzitting Bionerga in Houthalen-Helchteren
In Houthalen-Helchteren zijn de bewoners ongerust over de komst van een nieuwe afvalverbrandingsoven. Die zou drie keer zo groot zijn als de bestaande. De bewoners maken zich zorgen over de volksgezondheid en de bijkomende verkeersoverlast. Op dit filmpje kan je de reportage bekijken van TV Limburg over de hoorzitting die afvalverwerkingsmaatschappij Bionerga hield op dinsdag 29 juni 2010 in Cultureel Centrum Casino in Houthalen.
Volgens Recover Energy zou het openbaar onderzoek naar het milieueffectenrapport voor de geplande afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas ten vroegste in september kunnen starten. Eerder werd er gevreesd dat de ovenbouwer zou trachten dit in het midden van de zomervakantie te plannen wanneer de meeste mensen afwezig zijn, om zo het aantal bezwaren te minimaliseren.
Houthalen-Helchteren ongerust over komst afvalverbrandingsoven
Tijdens een hoorzitting op dinsdag 29 juni in Cultureel Centrum Casino in Houthalen bleek dat er heel wat ongerustheid bestaat bij inwoners van Houthalen-Helchteren over de geplande afvalverbrandingsoven van Bionerga. Die wordt tegen 2013 op het industrieterrein Centrum-Zuid gebouwd. De centrale is goed voor de verwerking van 290.000 ton afval, drie keer zoveel als er nu wordt verwerkt.
Met cijfers over de effecten op mens en milieu trachtte een panel van wetenschappers samen met algemeen directeur van Bionerga Philip Peeters de inwoners gerust te stellen. Een bewoonster vroeg of de vervuiling door de afvalaanvoer met vrachtwagens ook in rekening was gebracht in de milieueffecten. Een andere inwoner had uitgerekend dat het wekelijks om 1.700 vrachtwagens zou gaan.
Fijn stof
Peeters: "Het is de bedoeling om aan regionale afvalverwerking te doen waardoor het transport globaal vermindert. Nu moet een deel van het Limburgs afval verder vervoerd worden omdat er onvoldoende capaciteit is in Limburg. Bovendien is de centrale in vergelijking met centrales in het buitenland een kleiner broertje."
Cijfers uit het rapport tonen aan dat de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijn stof slechts een minimale fractie uitmaken van de totale uitstoot. "Het effect van de Noord-Zuidverbinding levert een veelvoud aan fijn stof op," zegt Peeters.
Toch wilde een bewoner weten waar het stof vandaan komt dat iedere ochtend op zijn terrastafel neerdwarrelt. "Niet van de huidige verbrandingsoven en in de toekomst zeker niet van de nieuwe verbrandingsoven", stelt Peeters. Er kwamen ook vragen over de relatie tussen kankergevallen en de uitstoot van de huidige centrale. "Er zijn onvoldoende gegevens beschikbaar die erop wijzen dat er een verband is," luidde het antwoord.
Ook burgemeester Alain Yzermans, zoals bekend een heftige tegenstander van de afvalverbrandingsoven, was aanwezig en uitte zijn kritiek. Wie nog met vragen zit, kan gedurende de maand juli iedere donderdag tussen 16 en 18 uur bij het bedrijf terecht op het Industrieterrein Centrum-Zuid in Houthalen-Helchteren.
Leerlingen verorberen oven-cake tijdens protestactie afvaloven
Artikel in Het Laatste Nieuws van 24 juni over de protestactie in de vrije basisschool Haacht-Station tegen de komst van een afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas.
VBS Haacht-Station protesteert tegen komst van verbrandingsoven
Op woensdag 23 juni hebben de leerlingen, ouders en leerkrachten van de vrije basisschool Haacht-Station geprotesteerd tegen de plannen om een afvalverbrandingsoven te bouwen op minder dan een kilometer van de school. Dit schitterend initiatief werd georganiseerd door de ouderraad met de steun van directrice Hilde De Cort. De actie was een zeer groot succes en de boodschap helder en duidelijk. Van overal komen er zeer positieve reacties, behalve natuurlijk van ovenbouwer Recover Energy zelf, die tot groot ongenoegen voor de zoveelste keer heeft moeten vaststellen dat er in de verste verte geen maatschappelijk draagvlak is voor deze oven. Meer nog, door deze actie hebben de inwoners van Haacht-Station laten zien dat ze het niet pikken dat de gezondheid van onze kinderen minder belangrijk is dan de winst die een privé-firma hoopt te maken met een volstrekt overbodige nieuwe milieubelastende fabriek - er is nu immers al een tekort aan afval en een overcapaciteit aan afvalverbrandingsovens in Vlaanderen.
De ouderraad en de directie van basisschool Haacht Station voerden op woensdag 23 juni samen actie tegen de geplande afvaloven. Recover Energy vindt dit verwerpelijk.
De leerlingen van basisschool Haacht-Station hielden gisteren een protestactie tegen de komst van de verbrandingsoven op Kampenhout-Sas, amper een kilometer verder. Ze aten van een grote cake in de vorm van een oven en lieten symbolisch zwarte ballonnen op. Directie en ouderraad uitten zo hun ongenoegen over het project. De kinderen kregen elk een mondmasker. 'Tot er niet wordt bewezen dat de oven onschadelijk is, zijn wij er tegen', luidde het bij de ouderraad.
Johan Boon, de projectverantwoordelijke voor de verbrandingsoven van Recover Energy, vindt de actie van de basisschool van Haacht-Station verwerpelijk. 'Ik vind het onbegrijpelijk dat de ouders en de school die kinderen op zo een manier desinformeren. Bovendien hebben we nooit ook maar de kans gekregen om onze zijde van het verhaal te brengen, terwijl we daartoe meer dan bereid zijn. Als het moet kom ik uitleg geven van de eerste kleuterklas tot het zesde studiejaar, maar zoals zo vaak in dit dossier blijven de tegenstanders van de oven alleen eenzijdige informatie verschaffen.'
Op dit moment legt Recover Energy de laatste hand aan de milieuvergunningsaanvraag. Het actiecomité 'Stop de Oven' haalde onlangs nog uit naar de projectontwikkelaar omdat er gevreesd wordt dat het openbaar onderzoek in de zomervakantie zou vallen. 'Maar wij hebben helemaal geen verborgen agenda', zegt Boon. 'Als er vertraging is op dit dossier is dat omdat we zoveel extra vragen moeten beantwoorden en procedures moeten doorlopen. We houden er nu rekening mee dat we einde juli of begin augustus een aanvraag kunnen indienen en dat het openbaar onderzoek dan kan starten. Maar wellicht wordt dat pas september.'
Het is het provinciebestuur van Vlaams-Brabant dat zich over de milieuvergunning moet uitspreken. Omdat verschillende gedeputeerden zich eerder al openlijk tegen de verbrandingsoven uitspraken, en dat blijven doen, is de kans reëel dat uiteindelijk de Vlaamse regering zich over het dossier moet buigen.
Op woensdag 23 juni krijgt basisschool Haacht-Station een origineel gebak voorgeschoteld: een cake in de vorm van een verbrandingsoven. Dat is een protest tegen de plannen van Recover Energy.
'Het is een initiatief van de schoolraad', zegt directrice Hilde De Cort. 'We zijn een MOS-school (Milieu op School) en liggen in vogelvlucht op amper een kilometer van waar de verbrandingsoven aan Kampenhout-Sas zou komen. Dat willen wij niet', zegt ze. Om de kinderen op een speelse manier het protest tegen de verbrandingsoven uit te leggen, krijgen ze woensdag een grote cake voorgeschoteld in de vorm van een oven. 'Een gebakken oven kunnen we nog verteren, maar een echte oven niet', legt ze uit. 'We zijn een school die erg met het milieu bezig is. We vonden het dan ook onze taak om openlijk ons ongenoegen over de oven kenbaar te maken. Dat past ook in het leerplan. Alle klassen krijgen les over hoe de afvalberg te verminderen, of hoe energiesparend te werk te gaan.'
En, begrijpen de kinderen de materie van een afvalverbrandingsoven? 'De ouderen wel, bij de kleinsten eist het wat meer creativiteit', lacht ze. Bij het schoolprotest wordt de directrice bijgestaan door haar 'Milieuburgemeester', de elfjarige Liz Vanderhaeghe uit het vijfde leerjaar die bij het begin van het schooljaar democratisch door alle leerlingen werd verkozen.
'We willen niet dat de oven er komt. Dan komt er rook vrij en daar krijg je kanker van', zegt Liz wiens legislatuur op het einde van het schooljaar afloopt. Ze wordt geruggesteund door haar schepenen. 'De oven mag er niet komen, want daar word je ziek van', zegt kinderschepen Cato (11). Morgen gaat de MOS-vlag halfstok en dragen alle kinderen symbolisch een mondmasker. Elke klas werkte rond het milieu: hoe kippen de afvalberg verkleinen, recyclage, verwarming en zwerfvuil komen aan bod. Daar maakten ze affiches van die morgen na de actie de lucht invliegen.
'Er zijn veel redenen waarom iemand voor of tegen de komst van de oven kan zijn, maar als school kijken we naar de mogelijke gezondheidsrisico's, en dit voor een van de meest kwetsbare groepen in de maatschappij, de kinderen', zo luidt het bij de ouderraad.
Bart Martens over de nadelen en gevaren van afvalverbranding
Het is ondertussen meer dan anderhalf jaar geleden dat Stop de Oven zijn infovergaderingen organiseerde in Haacht en Kampenhout (en enkele maanden later in Keerbergen) over de voor- en nadelen van een afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas. Veel mensen hebben vorige zondag op verkiezingsdag in afwachting van de officiële start van de inspraakperiode alvast een bezwaarschrift ondertekend. Misschien is het daarom een goed moment om nog eens stil te staan bij de redenen waarom we eigenlijk zo gekant zijn tegen de komst van deze verbrandingsoven.
In dit filmpje zie je de presentatie van Bart Martens, Vlaams Parlementslid en lid van de Commissie voor Leefmilieu en Natuur in het Vlaams Parlement, op de infovergadering van 9 december 2008 in Kampenhout. Ik plaats hier bewust een filmpje van iemand die niet in onze regio woont (Bart komt uit het Antwerpse), om niet het klassieke verwijt te krijgen "hij is er tegen, want hij wil die oven niet in zijn achtertuin". Bovendien spreekt Bart met kennis van zaken, want zijn bekroonde licentiaatsthesis aan de Gentse Universiteit handelde over de verbrandingsoven van Indaver in Beveren.
Stop de Oven verzamelt bezwaarschriften tegen afvalverbrandingsoven
Vzw Stop de Oven is bang dat Recover Energy, het bedrijf dat de verbrandingsoven in Kampenhout wil bouwen, tijdens de vakantieperiode zijn aanvraag wil indienen. Om omwonenden de kans te geven hun stem te laten horen, zal de organisatie op zondag 13 juni aan de stembureaus mensen de kans geven een bezwaarschrift te ondertekenen.
Enkele maanden geleden werd de voorlopige MER studie ingediend maar het is merkwaardig stil omtrent de verbrandingsoven van Kampenhout, want Recover Energy maakt voorlopig nog geen aanstalten een vergunningsaanvraag in te dienen.
De organisatie Stop de Oven is bezorgd dat Recover Energy zijn aanvraag zo wil timen dat het onderzoek pal in de zomervakantie valt, een ogenblik dat vele bewoners van Kampenhout en omstreken op vakantie zijn en niet de kans hebben een bezwaarschrift in te dienen.
Daarmee zijn ze trouwens niet aan hun proefstuk toe, want ook de periode waarin men opmerkingen kon indienen op de MER-kennisgeving viel in 2008 in de paasvakantie.
Om dit niet te laten gebeuren en om iedere omwonende de kans te geven zijn stem te laten horen, zal vzw Stop de Oven nog voor de vakantie van start gaan om bezwaarschriften te verzamelen. Op 13 juni zal iedereen die tegen de verbrandingsoven is de kans krijgen om bij de stembureaus een bezwaarschrift te ondertekenen. De gemakkelijkste manier om dat te doen is dus door zondag te gaan stemmen.
In feite is dit bericht uit Het Nieuwsblad niet helemaal correct. Momenteel is het milieueffectenrapport (MER) nog niet goedgekeurd door het Vlaams Gewest, dus Recover Energy kan momenteel nog geen milieuvergunningsaanvraag indienen. Toch is het beter om op alles voorbereid te zijn, want eenmaal het MER goedgekeurd is, kan het snel gaan en zou het openbaar onderzoek toch nog in de zomervakantie kunnen vallen. Ik zou dan ook iedereen willen oproepen om zondag aan het stemlokaal een bezwaarschrift te ondertekenen!!
Vorige zaterdag 5 juni in de late namiddag ontstond er brand in een afvalcontainer van Celis op het industrieterrein van Kampenhout-Sas. Het waren de buurtbewoners die de brand opmerkten en de hulpdiensten verwittigden. Enkelen gingen ook ter plaatse om alarm te slaan, maar vonden daar alleen een verlaten terrein. Geen alarm, geen bewaking, geen rookdetectie. Ongeveer tien minuten later komt de brandweer ter plaatse om de brand te blussen. Nog wat later komt ook de politie ter plaatse.
Dit is niet de eerste keer dat er brand uitbreekt in het opgeslagen afval op het industrieterrein, en ook nu weer was het aan de buurtbewoners om rampscenario's te voorkomen door tijdig het noodnummer te bellen.
Degenen die zaterdagavond buiten aten (wie niet?) zagen hun eten verpest door de rook van de brand. Een voorproefje op de mogelijke komst van een afvalverbrandingsoven aan de overkant van het kanaal?
De Canadese professor Paul-André Larose, Ph.D. Fysica en collega van nobelprijswinnaar Dr Bertram N. Brockhouse, schreef onlangs het volgende over afvalverbranding:
"The fact of the matter is that incineration, while not fatally affecting 100% of the population in terms of eventual morbidity, WILL AFFECT 100% OF THE POPULATION, as it will develop an additional - and unwanted - chemical burden. This is a type of risk that will affect everyone, even those who have an immune system that can overcome, within a human lifetime, the traumatic actions of toxic material spewed into the biosphere. This form of peripheral damage will not be limited to those few unfortunate casualties that the incinerator proponents would like us to limit ourselves to. Moreover, it is not something that people will have the opportunity to refuse to ingest, as we all have a need for air, water and food."
Institut de Veille Sanitaire: "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans ministerie van Volksgezondheid)