The British Society for Ecological Medicine: "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid! Respect human life!" (Drs. J. Thompson & H. Anthony)
Nieuwsbrief
Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas
Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving
25-06-2015
Na precies een jaar brandt het opnieuw bij Celis aan Kampenhout-Sas
Woensdag 24 juni 2015 rond 20 uur is er opnieuw brand uitgebroken bij afval- en recyclagebedrijf AC Recycling (Celis) aan de Industriestraat op Kampenhout-Sas. De gitzwarte rookpluim was kilometersver zichtbaar. De rookontwikkeling zorgde in eerste instantie voor rookhinder bij de naaste buren uit de woonwijk Haacht-Station. Daarom werd de politie op pad gestuurd om de bewoners op te roepen de ramen en deuren gesloten te houden.
Het vuur ontstond in een stapel restafval die klaarlag om in een verbrandingsoven verwerkt te worden. De brandweer had in het begin moeite om het vuur onder controle te krijgen omdat er te weinig druk op de waterleiding zat. De korpsen van Diest, Aarschot en Overijse kwamen daarom ter plaatse met tankwagens. Naast het blussen had de brandweer ook de handen vol met het uit elkaar trekken van het afval. Uiteindelijk waren alle vuurhaardjes pas 's anderendaags rond 6 uur volledig geblust. Bij de bluswerken vielen geen gewonden.
Bijna dag op dag één jaar geleden was er ook al een zware brand bij AC Recycling, namelijk op 15 juni 2014 (zie blog van 16 juni 2014). En in 2011 brandde bij Celis een loods volledig uit, nadat bouwafval vuur vatte (zie blog van 17 mei 2011).
Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt' pleit al jaren om afvalverwerkende bedrijven niet in de buurt van woonwijken in te planten. Desondanks zijn er pas nog 2 vergunningen afgeleverd voor nieuwe afvalverwerkers in de Vekestraat aan Kampenhout-Sas. Ook deze komen in de onmiddellijke nabijheid van woonwijken.
Nieuwe aanvraag milieuvergunning Celis (AC Recycling)
AC Recycling, het recyclagebedrijf van André Celis NV, heeft een milieuvergunningsaanvraag klasse 1 ingediend voor de regularisatie, wijziging en uitbreiding van haar site op de Industriestraat aan Kampenhout-Sas (vlakbij Haacht-Station).
Wie bezwaar wil indienen tegen deze aanvraag moet er snel bij zijn, want bezwaarschriften kunnen nog tot zondag 17 augustus 2014 ingediend worden op het volgende adres:
College van Burgemeester en Schepenen Gemeentehuisstraat 16 1910 Kampenhout
Het volledige dossier ligt ter inzage op de milieudienst van de gemeente Kampenhout.
Opnieuw brand bij afvalbedrijf Celis aan Kampenhout-Sas
Bij het afval- en recyclagebedrijf Celis, in de Industriestraat aan Kampenhout-Sas, woedde gisterenmiddag een korte brand. Een stapel afval ging er aan het smeulen.
"Een voorbijganger zag rook uit de loods komen en sloeg alarm", vertelt de brandweer van Leuven. "Wij gingen onmiddellijk ter plaatse, blusten de brand en trokken het afval nadien naar buiten. Eigenlijk viel het al bij al nog mee. Drie jaar geleden was er ook al eens brand in hetzelfde bedrijf, toen werd een hele hangar in de as gelegd. Deze keer bleef het beperkt tot rookschade. Vermoedelijk ging het om een geval van zelfontbranding." Eigenaar van het bedrijf, Nick Celis, kwam snel ter plaatse. Hij liet weten dat er in de voorbije jaren belangrijke maatregelen zijn genomen om grote branden te vermijden. Zo is er een waterinstallatie, die het mogelijk maakt om zelf te kunnen blussen. Bovendien wordt al het afval gecompartimenteerd opgeslagen.
Drie weken geleden was er ook al brand bij afvalverwerkend bedrijf Van Gansewinkel in Eeklo. Daar ging een opslagplaats voor industrieel afval in de vlammen op. Ook hier ging het om spontane ontbranding van smeulend afval. In Eeklo was het trouwens al de 3de keer dat er brand uitbrak. Ook bij Van Gansewinkel aan Kampenhout-Sas, zo'n 200 meter voorbij Celis, is er in 2007 al een grote brand geweest.
Spontane zelfontbranding is iets wat nooit helemaal kan uitgesloten worden bij de opslag en verwerking van afval. Daarom ijvert actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt' om afvalverwerkende bedrijven niet in de buurt van woonwijken in te planten.
Bron: Het Laatste Nieuws
16-06-2014 om 16:30
geschreven door Bert Francois
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen) Categorie:Celis Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, industriezone, André Celis, AC Recycling, Van Gansewinkel, afvalbedrijf, afvalverwerking, recyclage, afval, brand, zelfontbranding, rookschade
Bij het afval- en recyclagebedrijf AC Recycling (Celis) aan Kampenhout-Sas woedt een hevige brand. De hulpdiensten zijn druk in de weer. De perimeter rond het bedrijf werd afgezet voor alle verkeer.
De brand ontstond om iets over 19 uur in het afvalgedeelte van Celis. De brandweerkorpsen van Leuven en Mechelen kwamen ter plekke. Er zouden geen gewonden zijn.
Gezien de omvang van de brand zijn de brandweerkorpsen genoodzaakt nog uren na te blussen. De directie wil de 150 werknemers van het bedrijf zo snel mogelijk weer aan de slag. De kans dat een aantal onder hen een tijdje technisch werkloos zal zijn, wordt morgen bekeken.
De brandweer zegt dat er door de brand geen toxische stoffen vrij kwamen.
Institut de Veille Sanitaire: "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans ministerie van Volksgezondheid)