The British Society for Ecological Medicine: "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid! Respect human life!" (Drs. J. Thompson & H. Anthony)
Nieuwsbrief
Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas
Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving
22-07-2015
Vlaams Gewest weigert opnieuw bouwvergunning afvaloven Kampenhout-Sas
Goed nieuws met betrekking tot de afvalverbrandingsoven. Nadat de Raad voor Vergunningsbetwistingen op 21 april 2015 ovenbouwer Recover Energy in het gelijk had gesteld en opdracht had gegeven binnen de 3 maanden de bouwaanvraag voor de afvaloven opnieuw te evalueren, bevestigt de Gewestelijk Stedenbouwkundig Ambtenaar zijn beslissing van december 2013 en weigert opnieuw een bouwvergunning af te leveren voor een afvaloven aan Kampenhout-Sas. Volgens de Stedenbouwkundig Ambtenaar van het Vlaams Gewest is de oven niet in overeenstemming met de voorschriften van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) voor Kampenhout-Sas dat in februari van dit jaar voorlopig werd vastgesteld. Een afvaloven hoort met andere woorden op deze plaats niet thuis.
Hiermee valt de bezorgdheid grotendeels weg die was ontstaan sinds de vernietiging van het oude PRUP in oktober vorig jaar. Grotendeels, moeten we erbij zeggen, want uiteraard kan de ovenbouwer ook tegen deze uitspraak in beroep gaan, net zoals ze gedaan hebben met de vorige uitspraak. Desalniettemin mogen we opnieuw voorzichtig positief zijn en kunnen we - wellicht tot de volgende juridische stap van Recover Energy - terug op beide oren slapen. Er komt voorlopig geen oven aan het Sas.
Na precies een jaar brandt het opnieuw bij Celis aan Kampenhout-Sas
Woensdag 24 juni 2015 rond 20 uur is er opnieuw brand uitgebroken bij afval- en recyclagebedrijf AC Recycling (Celis) aan de Industriestraat op Kampenhout-Sas. De gitzwarte rookpluim was kilometersver zichtbaar. De rookontwikkeling zorgde in eerste instantie voor rookhinder bij de naaste buren uit de woonwijk Haacht-Station. Daarom werd de politie op pad gestuurd om de bewoners op te roepen de ramen en deuren gesloten te houden.
Het vuur ontstond in een stapel restafval die klaarlag om in een verbrandingsoven verwerkt te worden. De brandweer had in het begin moeite om het vuur onder controle te krijgen omdat er te weinig druk op de waterleiding zat. De korpsen van Diest, Aarschot en Overijse kwamen daarom ter plaatse met tankwagens. Naast het blussen had de brandweer ook de handen vol met het uit elkaar trekken van het afval. Uiteindelijk waren alle vuurhaardjes pas 's anderendaags rond 6 uur volledig geblust. Bij de bluswerken vielen geen gewonden.
Bijna dag op dag één jaar geleden was er ook al een zware brand bij AC Recycling, namelijk op 15 juni 2014 (zie blog van 16 juni 2014). En in 2011 brandde bij Celis een loods volledig uit, nadat bouwafval vuur vatte (zie blog van 17 mei 2011).
Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt' pleit al jaren om afvalverwerkende bedrijven niet in de buurt van woonwijken in te planten. Desondanks zijn er pas nog 2 vergunningen afgeleverd voor nieuwe afvalverwerkers in de Vekestraat aan Kampenhout-Sas. Ook deze komen in de onmiddellijke nabijheid van woonwijken.
Net als we dachten dat we terug op beide oren konden slapen in het dossier van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas, gooit een nieuwe rechterlijke uitspraak opnieuw roet in het eten. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft beslist dat de bouwvergunning voor de afvaloven niet had mogen geweigerd worden en maant de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar aan om binnen de 3
maanden een nieuwe beslissing te nemen.
Wat betekent dit? Op 13 december 2013 werd de bouwaanvraag van Recover Energy officieel afgewezen op basis van het toen geldende Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP). Op 24 oktober 2014 werd dit PRUP echter vernietigd door de Raad van State, en dus oordeelt de Raad voor Vergunningsbetwistingen dat de rechtsgrond van de weigering tot afleveren van een stedenbouwkundige vergunning verdwenen is en dat deze beslissing vernietigd dient te worden. De bouwaanvraag moet dus opnieuw onderzocht worden op basis van de nu geldende regels en die zijn 1) het oude PRUP is vernietigd en 2) het nieuwe PRUP is nog niet in voege. Het openbaar onderzoek voor dit nieuwe PRUP is momenteel aan de gang en loopt nog tot eind mei 2015.
Nu is het zo dat bij de beslissing voor een eventuele bouwvergunning in principe dient rekening gehouden te
worden met het voorlopig vastgestelde PRUP, maar toch zullen we moeten afwachten of de gewestelijk ambtenaar dit ook effectief doet. De Raad geeft hem hiervoor 3 maanden tijd, en ironisch genoeg staan we op een
goede maand van de zomervakantie, net zoals bijna alle belangrijke beslissingen in het ovendossier zodanig getimed waren dat ze pal in de vakantieperiode vielen.
Zoals we gevreesd hadden, profiteert Recover Energy dus van de juridische leegte tussen de 2 PRUPs om zijn bouwvergunning er snel door te krijgen, maar dat betekent daarom nog niet dat de oven er ook zal komen. Want moest de gewestelijk ambtenaar toch een stedenbouwkundige vergunning afleveren, dan heeft de ovenbouwer
ook nog een milieuvergunning nodig. De strijd is dus nog lang niet gestreden, maar ondertussen wordt het weer een tijdje bang afwachten in dit omstreden dossier dat nu al 7 jaar aansleept.
Kans op afvaloven Kampenhout-Sas weer een pak kleiner
De kans dat er een afvalverbrandingsoven komt aan Kampenhout-Sas, is weer een pak kleiner geworden. De provincieraad van Vlaams-Brabant heeft gisteren de voorlopige vaststelling goedgekeurd van het nieuw Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) waarin staat dat afvalverbranding verboden is in de gehele regio rond Kampenhout-Sas. Hiermee wordt de juridische leegte terug opgevuld die in november 2014 was ontstaan door een uitspraak van de Raad van State ten gunste van ovenbouwer Recover Energy waardoor het oude PRUP vernietigd werd. Die volgde dan weer na een uitspraak van het Grondwettelijk Hof van juli 2013, ook al ingeleid door Recover Energy, die de strijd om de publieke opinie al lang verloren heeft, en zijn zaak dus louter op puur juridische grond probeert te winnen.
Ook al gaat het maar om een "voorlopige" vaststelling, toch is het document dat gisteren goedgekeurd werd nu al bindend voor de overheden die eventueel een vergunning moeten afleveren voor de bouw van de omstreden afvaloven. De definitieve vaststelling wordt pas eind 2015 verwacht. Uiteraard kan Recover Energy nog bezwaar aantekenen tegen dit nieuw uitvoeringsplan. Zelfs al wordt het later dit jaar ook definitief goedgekeurd, kan de ovenbouwer opnieuw naar de Raad van State stappen om het te laten vernietigen, zoals het met het oude PRUP ook gedaan heeft. De (juridische) strijd is dus nog lang niet gestreden, maar we kunnen met de beslissing van gisteren toch weer een beetje beginnen dromen van een ovenvrije toekomst voor onze regio.
Gemeente geeft ongunstig advies voor milieuvergunning Mafrans
In het kader van het openbaar onderzoek voor een nieuwe milieuvergunning voor de in Haacht gevestigde firma Mafrans, gaf het Haachtse gemeentebestuur een ongunstig advies.
Tot eind november 2014 konden er bezwaarschriften worden ingediend tegen de firma Mafrans uit Haacht, die een nieuwe milieuvergunning had aangevraagd. Het bedrijf is gespecialiseerd in drukwerk op plastic en aluminium verpakkingsmateriaal, dat onder andere gebruikt wordt bij boter en margarines.
'Er werden enkele tientallen bezwaarschriften ingediend', aldus schepen van Milieu Steven Swiggers (Open VLD). 'In grote lijnen gaan de bezwaarschriften over het feit dat een onderneming met een dergelijke activiteit toch bepaalde risicos (veiligheid (solventen) en gezondheid) met zich meebrengt en daardoor niet gepast is op die locatie, te midden van een woonbuurt en in de nabijheid van een school.' De milieuadviesraad van Haacht had eerder ook al een negatief advies overgemaakt aan het schepencollege. Het is de provincie Vlaams-Brabant die nu moet beslissen over een nieuwe milieuvergunning klasse 1 voor Mafrans van 20 jaar.
Oud milieuschandaal uit Wespelaar komt opnieuw op tafel
Nog tot vrijdag 28 november 2014 loopt er een openbaar onderzoek voor de vernieuwing van de milieuvergunning klasse 1 van de firma Mafrans, gelegen aan de Grote Baan 276 in Wespelaar. Mafrans is gespecialiseerd in drukwerk op plastic en aluminium verpakkingsmateriaal, dat onder andere gebruikt wordt bij boter en margarines. Daarbij worden solventen gebruikt die onder meer de prikkelende en kankerverwekkende stoffen ethylacetaat en isopropanol bevatten.
Mafrans is gelegen op een piepklein industrieterrein van amper 70 are tussen de Grote Baan en de Neerstraat aan Haacht-Station, en wordt geheel ingesloten door een woonzone met meer dan honderd huizen in een straal van 250 meter.
In de 2de helft van de jaren negentig veroorzaakte het bedrijf een ondraaglijke last voor de omwonenden. Naast stankhinder kloegen de buurtbewoners over problemen zoals hoofdpijn, keel- en oogirritaties, met als triest dieptepunt het overlijden aan kanker van een buurvrouw die samen met haar man pal achter de drukkerij woonde. Het gerecht beval een autopsie om het verband tussen het overlijden en de uitstoot van de solventen aan te tonen, maar een direct verband werd nooit formeel bewezen.
Sinds 1997 moeten alle solventen langs een verbrandingsinstallatie alvorens via de schoorsteen aan de achterzijde van de drukkerij geloosd te worden, al is niet iedereen ervan overtuigd dat dit procédé alle gevaarlijke gasemissies tegenhoudt. Feit is dat er de afgelopen jaren geen enkele onaangekondigde controle van de schoorsteengassen is gebeurd. Intussen blijft de firma Mafrans zeer omstreden. Het is moeilijk te begrijpen dat een dergelijke minizone voor zwaar vervuilende industrie ligt ingebed temidden van een woonzone. De zaak Mafrans kwam in 1999 voor de strafrechtbank in Leuven en in 2001 voor het hof van Beroep in Brussel. Verder verscheen deze zaak al verschillende keren voor de Raad van State, onder andere in 1999, 2001, 2004, 2007 en 2008, maar de firma Mafrans is tot op vandaag nog steeds operationeel in Wespelaar.
De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant moet zich binnenkort uitspreken of de vergunning van Mafrans verlengd wordt voor 20 jaar. Wie bezwaren of opmerkingen heeft, kan nog tot vrijdag een bezwaarschrift sturen naar het college van Burgemeester en Schepenen te Haacht. De gemeente zal nog voor het einde van het jaar haar advies overmaken aan de provincie.
Belangrijke uitspraak in het dossier van de verbrandingsoven aan Kampenhout-Sas. De Raad van State heeft gisteren het ruimtelijk uitvoeringsplan vernietigd, op basis waarvan de bouwvergunning voor de oven in 2013 werd geweigerd. Concreet betekent dit dat we opnieuw van nul moeten beginnen en dat een eventuele vergunning voor de afvaloven terug alle kanten uit kan.
Het arrest van de Raad van State is geen totale verrassing, maar komt wel sneller dan verwacht. De provincie werkt immers aan een nieuw Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) dat het vernietigde PRUP moet vervangen. Alleen is dat nog niet klaar, en is de kans groot dat Recover Energy (de firma die de oven wil bouwen) van het huidige juridisch vacuum zal gebruik maken om een nieuwe bouwaanvraag in te dienen. Alles hangt er dan van af hoe snel de aanvraag zal behandeld worden en hoe lang het duurt vooraleer het nieuwe PRUP in voege zal treden. We zullen ons in ieder geval moeten voorbereiden op een nieuwe bezwaarschriftencampagne, want bij een nieuwe bouwaanvraag vervallen de meer dan 25.000 bezwaarschriften die begin 2012 werden ingezameld. Het ziet er dus naar uit dat de strijd om de afvaloven nog niet gestreden is.
Een belangrijk positief neveneffect van het arrest van de Raad van State is evenwel dat alle andere vergunningen die op basis van dit PRUP werden uitgereikt, plots ook onwettig worden. En hierbij denken we natuurlijk aan de afvalverwerkers Millon en Imbrechts die geprofiteerd hebben van een fout in het oude PRUP om snel een vergunning te krijgen om zich op Kampenhout-Sas te vestigen. De kans is groot dat ook zij een nieuwe aanvraag zullen moeten indienen. Of hoe negatief nieuws soms ook een positief kantje heeft.
Gemeente Kampenhout geeft negatief advies voor milieuaanvraag De Coninck
De gemeente Kampenhout heeft een negatief
advies gegeven voor de milieuvergunningsaanvraag klasse 1 van de firma
De Coninck voor de site aan de Leuvensesteenweg aan Kampenhout-Sas (de
plaats waar de afvalverbrandingsoven zou komen).
De Coninck
wil haar huidige vergunning uitbreiden tot het hele terrein naast en
achter de Renault-garage. Het gemeentebestuur oordeelde echter dat de
breek- en zeefactiviteiten van de firma enkel mogen plaatsvinden in een
gesloten loods en niet in open lucht. Verder waren er opmerkingen over
de wielwasinstallatie, het sproeisysteem en de regenwaterput die
momenteel niet aan de voorschriften voldoen. Tenslotte had de gemeente
ook kritiek op de maximale stapelhoogte van de goederen.
Het
advies van de gemeente wordt nu overgemaakt aan de Provinciale
Milieuvergunningscommissie (PMVC). Daarna is het aan de Bestendige
Deputatie van de provincie Vlaams-Brabant om al dan niet een
milieuvergunning af te leveren.
Frans Agro wil opslagplaats voor groenafval op Kampenhout-Sas
De tsunami van nieuwe afvalverwerkers op
Kampenhout-Sas is niet te stoppen. Terwijl de beroepsprocedures voor nrs
5 en 6 (Millon en Imbrechts) nog volop lopen, heeft nu ook een 7de
bedrijf een aanvraag ingediend om zich in de Vekestraat te vestigen.
Het gaat om Frans Agro, een toeleverancier voor land- en
tuinbouwbedrijven die op Kampenhout-Sas groenafval wil opslaan en
sorteren.
Nochtans staat in het Ruimtelijk Structuurplan
Vlaanderen letterlijk geschreven dat "zones voor afvalverwerking en
recyclage worden voorbehouden in specifiek daarvoor voorziene regionale
bedrijventerreinen en dat voor het bijzonder economisch knooppunt
Kampenhout-Sas afvalverwerkingsactiviteiten uitgesloten worden".
Kampenhout-Sas is aan een razendsnel tempo bezig om het stort van
Vlaams-Brabant te worden, terwijl alle structuurplannen zeggen dat het
niet mag en het bewezen is dat er gefoefeld werd met het uitvoeringsplan
waarop deze milieuvergunningen gebaseerd zijn.
Bovendien
vraagt Frans Agro een afwijking aan om reeds vanaf 5u 's morgens en tot
21u 's avonds afvalstoffen aan- en af te voeren, en wil hij een
uitzondering op de wettelijke verplichting om een groenscherm aan te
leggen, en dit ondanks de nabijheid van woonwijken.
Nog tot 30
augustus 2014 kunnen er bij de milieudienst van Kampenhout bezwaren worden
ingediend tegen deze nieuwe aanvraag (klasse 2).
Nieuwe aanvraag milieuvergunning Celis (AC Recycling)
AC Recycling, het recyclagebedrijf van André Celis NV, heeft een milieuvergunningsaanvraag klasse 1 ingediend voor de regularisatie, wijziging en uitbreiding van haar site op de Industriestraat aan Kampenhout-Sas (vlakbij Haacht-Station).
Wie bezwaar wil indienen tegen deze aanvraag moet er snel bij zijn, want bezwaarschriften kunnen nog tot zondag 17 augustus 2014 ingediend worden op het volgende adres:
College van Burgemeester en Schepenen Gemeentehuisstraat 16 1910 Kampenhout
Het volledige dossier ligt ter inzage op de milieudienst van de gemeente Kampenhout.
Milieuvergunning Millon en Imbrechts door deputatie goedgekeurd
Op 5 juni 2014 heeft de bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant een milieuvergunning klasse 1 afgeleverd aan 2 nieuwe afvalverwerkers, een puinbreker (Millon) en een sorteerloods (Imbrechts), om zich in de Vekestraat aan Kampenhout-Sas te vestigen. Nochtans is deze beslissing erg controversieel, omdat ze gebaseerd is op een clausule in het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) die er via onregelmatigheden in de procedure is ingekomen. Normaal zijn op deze plaats geen afvalverwerkingsactiviteiten toegelaten. In maart van dit jaar werden meer dan 700 bezwaarschriften ingediend tegen de milieuvergunningsaanvraag van Millon en Imbrechts.
De beslissing van de deputatie werd op 18 juli 2014 uitgehangen op de site aan de Vekestraat. Gedurende een maand, dus nog tot 17 augustus, kan beroep worden aangetekend bij de Vlaams minister van leefmilieu (Joke Schauvliege) op het volgende adres:
Vlaams minister van Leefmilieu p/a Vlaamse Overheid Afdeling Milieuvergunningen Koning Albert II-laan 20, bus 8 1000 Brussel
De brief moet vergezeld worden van:
een bewijs van betaling van de dossiertaks (stort hiervoor 6,20 euro op rekeningnr BE04 3751 1109 9031 (375-1110990-31) van LNE Milieuvergunningen, met vermelding 'Vlarem-dossiertaks'),
een attest van bekendmaking (te verkrijgen op de milieudienst van de gemeente Kampenhout).
Tegen de bouwvergunning werd eerder ook al beroep aangetekend bij de bestendige deputatie van de provincie. Deze heeft het beroep op 3 juli 2014 echter verworpen. Na de bouwvergunning heeft de provincie zich nu dus ook gunstig uitgesproken over de milieuvergunning. Hierdoor ligt de weg nu helemaal open voor afvalverwerkers Millon en Imbrechts om zich op Kampenhout-Sas te vestigen.
Opnieuw brand bij afvalbedrijf Celis aan Kampenhout-Sas
Bij het afval- en recyclagebedrijf Celis, in de Industriestraat aan Kampenhout-Sas, woedde gisterenmiddag een korte brand. Een stapel afval ging er aan het smeulen.
"Een voorbijganger zag rook uit de loods komen en sloeg alarm", vertelt de brandweer van Leuven. "Wij gingen onmiddellijk ter plaatse, blusten de brand en trokken het afval nadien naar buiten. Eigenlijk viel het al bij al nog mee. Drie jaar geleden was er ook al eens brand in hetzelfde bedrijf, toen werd een hele hangar in de as gelegd. Deze keer bleef het beperkt tot rookschade. Vermoedelijk ging het om een geval van zelfontbranding." Eigenaar van het bedrijf, Nick Celis, kwam snel ter plaatse. Hij liet weten dat er in de voorbije jaren belangrijke maatregelen zijn genomen om grote branden te vermijden. Zo is er een waterinstallatie, die het mogelijk maakt om zelf te kunnen blussen. Bovendien wordt al het afval gecompartimenteerd opgeslagen.
Drie weken geleden was er ook al brand bij afvalverwerkend bedrijf Van Gansewinkel in Eeklo. Daar ging een opslagplaats voor industrieel afval in de vlammen op. Ook hier ging het om spontane ontbranding van smeulend afval. In Eeklo was het trouwens al de 3de keer dat er brand uitbrak. Ook bij Van Gansewinkel aan Kampenhout-Sas, zo'n 200 meter voorbij Celis, is er in 2007 al een grote brand geweest.
Spontane zelfontbranding is iets wat nooit helemaal kan uitgesloten worden bij de opslag en verwerking van afval. Daarom ijvert actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt' om afvalverwerkende bedrijven niet in de buurt van woonwijken in te planten.
Bron: Het Laatste Nieuws
16-06-2014 om 16:30
geschreven door Bert Francois
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen) Categorie:Celis Tags:Kampenhout, Kampenhout-Sas, industriezone, André Celis, AC Recycling, Van Gansewinkel, afvalbedrijf, afvalverwerking, recyclage, afval, brand, zelfontbranding, rookschade
Uittreksel uit de bouwvergunning voor Millon en Imbrechts:
"Het voorliggende bouwproject ligt niet in een recent overstroomd gebied of een risicozone voor overstromingen, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat het schadelijk effect (op het afvoeren van regenwater) beperkt is".
Onderstaande foto van het industrieterrein aan de Vekestraat in Kampenhout-Sas is half maart 2014 getrokken na een uitzonderlijk droge maand februari en eerste helft van maart. Bijna het volledige industrieterrein stond toen nog altijd volledig onder water. De beslissing voor de bouwvergunning voor Millon en Imbrechts is 1 week nadien genomen.
Sinds augustus 2013 is het jaagpad ter hoogte van het Sas van Tildonk, aan de zijde van de wijk Hambos, afgesloten voor fietsers en voetgangers. Dit om de werken van het bedrijf Celis (de NV Kani) op zijn industrieterrein mogelijk te maken.
Ook Frank Deboosere ergert zich aan deze situatie. Op een fietstocht langs het kanaal Leuven-Mechelen, komende van Wijgmaal, stootte de weerman op het afgesloten jaagpad. Het beste alternatief is dan om 2 km terug te rijden, tot aan Wijgmaalbrug, om daar de Vaart over te steken en langs de andere kant verder te fietsen.
Ook uit de richting van Tildonk word je geconfronteerd met een absurde situatie. Met gemeenschapsgeld werd daar onlangs een splinternieuw fietspad aangelegd tussen de brug van Tildonk en het industrieterrein Hambos. Wegens het afsluiten van het jaagpad loopt dit nieuwe fietspad nu dood. Een nieuw hoofdstuk in het boek der 'nutteloze werken'?
Meer dan 700 bezwaarschriften tegen nieuwe afvalverwerkers op Kampenhout-Sas
Kampenhout-Sas is stilaan het mekka aan het worden van de afvalverwerkingsindustrie in Vlaams-Brabant. Uiterst merkwaardig, want de 2de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) van 17/12/2010 bepaalt dat "voor het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas afvalverwerkingsactiviteiten uitgesloten worden". Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant (RSVB), op 6/11/2012 goedgekeurd door minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters, bevestigt dat "afvalverwerkingsactiviteiten uitgesloten worden binnen de bedrijvenzones in het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas". Bovendien besliste de provincieraad van Vlaams-Brabant op 13/03/2012 unaniem dat er geen nieuwe afvalverwerkers mogen bijkomen op Kampenhout-Sas. Hoe het komt dat - ondanks deze éénparige beslissing van de provincieraad - er toch een uitzonderingsclausule in het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) is geslopen die de deur nu wagenwijd openzet voor alle mogelijke vormen van afvalverwerking, is dan ook een groot raadsel waar tot op vandaag, ondanks herhaalde interpellaties van de oppositie in de provincieraad, nog steeds geen antwoord is gekomen. Dit PRUP werd door het Grondwettelijk Hof in juli 2013 trouwens al als "onwettig" bestempeld waardoor de kans uitermate groot is dat het later dit jaar vernietigd wordt door de Raad van State.
Op zaterdag 8 maart 2014 liep het openbaar onderzoek af over de milieuvergunningsaanvraag klasse 1 van de firma's Millon uit Herent en Imbrechts uit Kampenhout, die respectievelijk een breekwerf voor bouw- en sloopafval, en een sorteerloods voor containerafvalstoffen met mobiele zeefinstallatie op het nieuwe industrieterrein in de Vekestraat aan Kampenhout-Sas willen uitbaten. Vorige zomer had Millon al een bouwaanvraag ingediend waartegen toen 453 bezwaarschriften werden ingediend. De bouwaanvraag werd door de gemeente geweigerd en ligt nu in beroep bij de provincie. Ondanks de krokusvakantie zijn er meer dan 700 bezwaarschriften ingediend tegen de milieuaanvragen van Millon en Imbrechts. Als de boodschap vorige zomer nog niet duidelijk overgekomen was, dan is ze dat nu hopelijk wel. Het is een regelrechte schande dat, ondanks het verbod op nieuwe afvalverwerkers in alle structuur- en uitvoeringsplannen, uitgerekend deze bedrijven zich hier proberen op te dringen. De mensen pikken het niet langer en zijn razend. Er moet nu snel een duidelijk signaal komen van de provinciale overheid in de vorm van een weigering van deze 2 milieuvergunningen, want dit is een democratische rechtstaat onwaardig.
De concentratie van afvalbedrijven op Kampenhout-Sas heeft bovendien nog andere belangrijke gevolgen. Momenteel zijn er op Kampenhout-Sas al 4 afvalverwerkers actief. Met de 2 huidige aanvragen zou het voorlopig totaal op 6 komen. Bovendien staan er nog 2 andere afvalverwerkers klaar om op hun beurt een aanvraag in te dienen. Op termijn moeten we rekening houden met 8 à 10 afvalverwerkingsbedrijven op Kampenhout-Sas. En dan is het nog maar een kleine stap naar de vergunning van de alom gevreesde afvalverbrandingsoven. Er is nu trouwens al een link tussen de firma van de afvaloven en één van de nieuwe afvalverwerkers. Kwade tongen beweren dat we tegen werk in eigen streek zouden zijn. Het tegendeel is echter waar. Terwijl deze afvalverwerkers enkel overlast maar geen enkele bijkomende werkgelegenheid met zich meebrengen - enkel een verschuiving van bestaand personeel van de ene site naar de andere - zien we integendeel dat nieuwe projectontwikkelaars die wél voor werkgelegenheid zouden kunnen zorgen, afgeschrikt worden door het vooruitzicht zich te moeten vestigen temidden van de afvalberg van Vlaams-Brabant. Terwijl de omwonenden altijd de garantie hadden gekregen dat er geen vervuilende bedrijven zich hier zouden kunnen vestigen, zien we nu dat enkel vervuilende bedrijven interesse hebben in het nieuw industrieterrein, terwijl niet-vervuilende bedrijven, waarvoor deze industriezone in feite werd opgericht, deze potentiële locatie de rug toewijzen wegens het slechte imago van de afvalverwerkers.
Het is nu aan de gemeente Kampenhout om de meer dan 700 bezwaarschriften te analyseren en advies uit te brengen aan de provincie. Daarna neemt de bestendige deputatie een beslissing over het al dan niet toekennen van een milieuvergunning. Tegen de beslissing van de provincie is beroep mogelijk bij de Vlaams minister van leefmilieu.
Bezwaarschriften tegen komst nieuwe afvalverwerkers
Nog tot zaterdag 8 maart 2014 kan iedereen die dit wenst een bezwaarschrift indienen tegen het afleveren van een milieuvergunning voor 2 nieuwe afvalverwerkers op Kampenhout-Sas (zie blog van 14 februari 2014). De komst van deze afvalverwerkers is in strijd met het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV), het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant (RSVB) en het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP). De tekst in het PRUP waarop de 2 aanvragers zich baseren, is bovendien niet alleen ongrondwettelijk maar bovendien ook gemanipuleerd. De provincieraad van Vlaams-Brabant heeft op 13 maart 2012 immers beslist om geen nieuwe afvalverwerkers toe te laten op Kampenhout-Sas. Dat er toch een uitzonderingsclausule in het PRUP is geslopen, op maat gemaakt voor o.a. deze 2 bedrijven, is dan ook een regelrechte schande, een democratische rechtstaat onwaardig.
Kampenhout-Sas is stilaan het mekka aan het worden van de afvalverwerking. Met deze 2 nieuwe afvalverwerkers komt het voorlopig totaal op 6, maar uit goede bron weten we dat er nog anderen klaarstaan om zich hier te komen vestigen. En dan is het nog maar een kleine stap naar de vergunning van de alom gevreesde afvalverbrandingsoven.
Sommigen beweren dat we door onze acties de werkgelegenheid in onze streek zouden belemmeren. Het tegendeel is echter waar. Door de komst van deze afvalverwerkers, die samen slechts een handvol mensen tewerkstellen, ontmoedig je andere bedrijven met een veel groter werkgelegenheidspotentieel om zich hier te komen vestigen. Wie wil er immers een nieuwe zaak bouwen naast een lawaaierige en stoffige breekinstallatie?
Om je te helpen bij het opstellen van een bezwaarschrift, vind je hieronder een voorbeeld voor elk van de 2 milieuvergunningsaanvragen. Je kan beide uitprinten, naam en adres toevoegen, handtekening plaatsen, en uiterlijk vrijdagavond 7 maart om 20u afgeven op het inzamelpunt van actiecomité Kampenhout-Sas Ademt op de Elleveldweg 8 te Haacht (Wespelaar).
Het beste kan je natuurlijk zelf een bezwaarschrift schrijven met je eigen redenen waarom je tegen een milieuvergunning voor deze nieuwe afvalverwerkers bent, maar je kan ook bovenstaande bezwaarschriften gebruiken en in zijn geheel overnemen, of er punten aan toevoegen of weglaten die je zelf al dan niet belangrijk vindt.
Alleen met jullie steun kunnen we dit doemscenario voor Kampenhout-Sas misschien nog tegenhouden. We willen dan ook iedereen oproepen om de 2 bezwaarschriften te ondertekenen en af te geven op het inzamelpunt van actiecomité Kampenhout-Sas Ademt. Wij zorgen er dan voor dat het op een correcte manier aan de gemeente wordt overgemaakt. Alvast bedankt voor jullie massale hulp.
Aanvraag voor 2 nieuwe afvalverwerkers op Kampenhout-Sas
Vorige week hebben zo maar eventjes 2 afvalverwerkers een milieuvergunning klasse 1 aangevraagd (de meest vervuilende categorie) om zich te vestigen op het nieuw industrieterrein tussen de Vekestraat en de Oudestraat aan Kampenhout-Sas. Het gaat om puinbreker Millon die eerder al een bouwaanvraag indiende die in eerste instantie door de gemeente geweigerd werd, en containerfirma Imbrechts die daar een sorteerloods voor containerafvalstoffen met mobiele zeef wil exploiteren.
Beide aanvragen passen volledig in het scenario waarvoor actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt' al lang waarschuwt, namelijk dat men van Kampenhout-Sas de afvalberg van Vlaams-Brabant wil maken door alle afvalverwerking op deze lokatie te centraliseren. Er zijn nu reeds 4 afvalverwerkers actief, er is nu dus een aanvraag ingediend voor 2 bijkomende, en er zijn gesprekken lopende met nog 2 andere afvalverwerkers, wat het totaal op 7 of 8 zou brengen. En wordt de kers op de taart dan de vergunning van de beruchte afvaloven?
Wat dit alles nog een extra verdacht geurtje geeft (letterlijk en figuurlijk), is dat beide afvalverwerkers zich baseren op een uitzonderingsclausule in het (onwettige) PRUP die er nooit had mogen instaan omdat ze unaniem werd weggestemd door de provincieraad. Hoe het komt dat de gewreekte passage toch in de definitieve tekst werd opgenomen, blijft ondanks herhaalde interpellaties in de provincieraad tot op de dag van vandaag een raadsel. In ieder geval storen Millon en Imbrechts zich geheel niet aan de onwettigheid van het oude PRUP om toch in allerijl te proberen hun aanvragen goedgekeurd te krijgen vooraleer er een nieuw PRUP in voege zal zijn.
Bezwaarschriften gericht aan het College van Burgemeester en Schepenen te Kampenhout kunnen nog tot 8 maart 2014 ingediend worden. Een model bezwaarschrift volgt zo spoedig mogelijk op deze website.
De kennisgevingsnota voor het nieuw provinciaal ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) 'bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas' is gepubliceerd. Dit PRUP, dat afvalverbranding in het ruim gebied rond Kampenhout-Sas moet onmogelijk maken en dus een definitief einde zou betekenen voor de beruchte afvalverbrandingsoven, moet het bestaande PRUP vervangen dat vorige zomer door het Grondwettelijk Hof vanwege procedurefouten ongrondwettelijk werd verklaard.
Van 9 januari tot 9 maart 2014 kan men opmerkingen formuleren op de richtlijnen voor het plan-MER. In bijlage vind je de kennisgevingsnota en een inspraakformulier dat je kan invullen en overmaken aan het gemeentebestuur van Kampenhout of aan de Dienst Milieueffectrapportagebeheer van het Vlaams Gewest. Het dossiernummer is PL0166. Meer informatie vind je op de website www.mervlaanderen.be. In deze fase kan je dus nog geen bezwaarschriften indienen. De definitieve tekst van dit PRUP zal niet alleen beslissen over het lot van de afvaloven, maar zal ook bepalend zijn voor de komst van andere afvalverwerkers in de regio zoals een puinbreker in de Vekestraat.
We hoeven je dus niet te vertellen dat deze nieuwe procedure uitermate belangrijk is voor de toekomst en de leefbaarheid op lange termijn van Kampenhout-Sas en de gemeenten Haacht, Kampenhout en Boortmeerbeek in het algemeen. We blijven dit dossier dan ook op de voet opvolgen en houden je op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen.
Vlaams Gewest keurt bouwaanvraag afvaloven Kampenhout-Sas af
Na een jaar van slecht nieuws over de beruchte afvaloven waarin het Grondwettelijk Hof bepaalde dat het PRUP (dat de oven moest tegenhouden) ongrondwettelijk was, is er eindelijk GOED NIEUWS. De stedenbouwkundige ambtenaar van het Vlaams Gewest heeft op 12 december 2013 de bouwaanvraag van de firma Recover Energy voor de bouw van een afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas formeel GEWEIGERD. De aanvraag dateert van 1 februari 2012. De beslissing werd vandaag overgemaakt aan het gemeentebestuur van Kampenhout.
De ovenbouwer kan dus zijn bouwplannen voorlopig opbergen, want ofwel gaat hij tegen deze beslissing in beroep, ofwel dient hij een volledig nieuwe stedenbouwkundige aanvraag in. In elk geval winnen we met de uitspraak van deze week heel wat extra tijd wat de provincie zou moeten toelaten om een nieuw Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan op te stellen dat de gehate afvaloven voor eens en voor altijd zou moeten tegenhouden. Een vroeg kerstgeschenk van het Vlaams Gewest dus.
Met de bekendmaking van deze beslissing krijgen we voor het eerst ook zicht op de verschillende adviezen die zijn uitgebracht en die mee geleid hebben tot de weigering van de bouwaanvraag. Hieronder vind je de belangrijkste:
Gemeente Kampenhout: ONGUNSTIG
Agentschap Wegen en Verkeer: VOORWAARDELIJK GUNSTIG
Waterwegen en Zeekanaal: ONGUNSTIG
Vlaamse Milieumaatschappij: GUNSTIG
Netbeheerder Elia: VOORWAARDELIJK GUNSTIG
Tijdens het openbaar onderzoek werden in totaal 26.760 bezwaarschriften ingediend. Er wordt niet vermeld hoeveel bezwaarschriften voor of tegen de oven waren, maar we mogen er gerust van uitgaan dat - op misschien een enkele uitzondering na - bijna iedereen het er unaniem over eens was: deze oven mag en zal er nooit komen. Bedankt aan allen!
Institut de Veille Sanitaire: "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans ministerie van Volksgezondheid)