The British Society for Ecological Medicine: "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid! Respect human life!" (Drs. J. Thompson & H. Anthony)
Nieuwsbrief
Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas
Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving
19-12-2010
Uitspraak Vlaamse Regering i.v.m. Kampenhout-Sas: een tsjevenstreek?
De Vlaamse Regering heeft de herziening van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen goedgekeurd. Inclusief de uitbreiding van de industriegronden aan Kampenhout-Sas, ten noorden van het kanaal Leuven-Mechelen.
In essentie werd enkel de uitbreiding van de industrieterreinen goedgekeurd
Zo wordt dat gebied een bijzonder economisch knooppunt. Projectontwikkelaars en intercommunales krijgen zo bijkomend 40ha grond in de schoot geworpen. Voor industriële activiteit. Deze beslissing gaat regelrecht in tegen het advies van de SARO (Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening) en tegen de honderden bezwaarschriften die werden ingediend.
De Vlaamse Regering verklaarde ook dat er op het economisch knooppunt geen plaats is voor activiteiten in verband met afvalverwerking... .
Dat klinkt goed... maar de bestaande plannen voor de afvalverbrandingsoven situeren zich net ten zuiden van het kanaal, en net buiten het nieuwe economische knooppunt.
Tsjevenstreek?
Zou het hier dus gaan om een tsjevenstreek waarbij de uitspraak over afvalverwerking wordt gebruikt als glijmiddel om de uitbreiding van industriegronden ten noorden van Kampenhout-Sas beter verteerbaar te maken? Terwijl die uitspraak ten gronde niets verandert aan de bestaande plannen? Ik hoop dat ik me vergis.
Groen! zal om verduidelijking vragen in het Vlaamse Parlement.
Sloopt Vlaamse regering plannen voor afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas?
De Vlaamse regering heeft vandaag een herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen goedgekeurd, waarin Kampenhout-Sas wordt aangeduid als bijzonder economisch knooppunt. Opmerkelijk is dat expliciet in de ontwerptekst is opgenomen dat afvalverwerkingsactiviteiten uitgesloten worden in het economisch knooppunt. In principe betekent dit dus het einde voor de plannen van de firma Recover Energy om in Kampenhout-Sas een afvalverbrandingsoven voor de verwerking van 150.000 ton afval per jaar te bouwen. De beslissing van vandaag kan dan ook gezien worden als een tegemoetkoming van de regering aan de meer dan 1.000 bezwaarschriften die actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt' in het voorjaar heeft ingezameld tegen de fel betwiste plannen in het RSV.
Bert Francois van actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt' reageert gematigd optimistisch: "We zijn zeer blij dat de Vlaamse regering onze klachten ter harte heeft genomen. Vervuilende industrie zoals een afvaloven hoort niet thuis temidden van woonwijken en scholen. Ik zou dan ook iedereen willen bedanken die een bezwaarschrift heeft ingediend en op deze manier een krachtig signaal aan de regering heeft gestuurd dat Kampenhout-Sas en omgeving in de eerste plaats een woon- en leefgemeenschap is waar zware industrie niet thuishoort. In die zin zijn wij dan ook ontgoocheld dat Kampenhout-Sas als economisch knooppunt toch weerhouden werd, en hadden wij liever gezien dat milieubelastende industrie in het volledige gebied rond Kampenhout-Sas uitgesloten werd. Verder maken wij ons nog altijd grote zorgen over de mobiliteit en de alsmaar langer wordende files op de gewestwegen in de omgeving van Kampenhout-Sas en het daaruit voortvloeiende sluipverkeer. Bovendien wachten wij op de finale ontwerptekst alvorens te kunnen besluiten of er definitief een kruis kan gemaakt worden over de plannen voor een afvaloven op deze lokatie."
Afvalfirma Recover Energy reageert intussen sceptisch en zegt dat de beslissing van vandaag geen enkele invloed heeft op haar plannen. Verschillende politieke partijen melden nochtans dat het besluit van de Vlaamse regering het definieve einde betekent voor de gewraakte afvaloven.
Hoe dan ook is het zeer uitzonderlijk dat de Vlaamse regering zich uitspreekt over een materie die normaal aan de provincie toebehoort. De beslissing van vandaag heeft in die zin dan ook een grote symbolische waarde, al duurt het misschien nog een tijdje voor de plannen van Recover Energy daadwerkelijk in rook zullen opgaan.
Zie ook:
Institut de Veille Sanitaire: "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans ministerie van Volksgezondheid)