The British Society for Ecological Medicine: "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid! Respect human life!" (Drs. J. Thompson & H. Anthony)
Nieuwsbrief
Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas
Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving
14-10-2011
Recover Energy stapt met bouwaanvraag naar Vlaams Gewest
Dat het Recover Energy menens is, blijkt uit een opmerkelijk interview in Het Laatste Nieuws van vrijdag 14 oktober 2011 met Johan Boon, projectverantwoordelijke van de firma die in Kampenhout een afvalverbrandingsoven wil bouwen. Daarin verklaart Boon te werken aan een nieuwe bouwaanvraag, nadat de eerste aanvraag op 3 oktober 2011 door het schepencollege van Kampenhout onontvankelijk werd verklaard omdat het dossier op een aantal punten onvolledig was.
De nieuwe bouwaanvraag zou volgens Boon echter niet meer in Kampenhout ingediend worden, maar rechtstreeks bij het Vlaams Gewest. Volgens de afvalfirma zou het immers om een dossier van "algemeen belang" gaan, aangezien er als bijprodukt van afvalverbranding elektriciteit kan worden opgewekt uit de vrijgekomen warmte. Dit wordt dan weer betwist door Schepen van Stedenbouw en Openbare Werken van Kampenhout Kris Leaerts (CD&V), die benadrukt dat het in de eerste plaats om een afvalverbrandingsoven gaat, iets waarvoor de gemeente wel degelijk bevoegd is.
Bovendien is de bewering van Johan Boon dat de oven elektriciteit zou leveren aan 33.000 gezinnen en bedrijven, ronduit belachelijk. Feit is dat Recover Energy geen blijf weet met de stoom die vrijkomt bij de verbranding van zijn afval. Deze stoom kan in de vorm van mechanisch-elektrische energie naar het elektriciteitsnet gestuurd worden, maar dat geeft slechts een rendement van 22 à 24%, veel te weinig volgens Europa. Beter zou zijn om de stoom in de vorm van thermische energie aan te wenden om huizen en bedrijven in de buurt te verwarmen. Maar geen enkel bedrijf in de wijde omgeving blijkt bereid om warmte af te nemen van de fel betwiste fabriek, en de kost om de stoom tot bij bestaande ééngezinswoningen te krijgen, is te hoog om rendabel te zijn. En dan moeten er nog voldoende gezinnen bereid gevonden worden om hun huizen te verwarmen met de restwarmte van de afvaloven, en die kans is zo goed als onbestaande.
Het is duidelijk dat Recover Energy zo snel mogelijk naar het hoogste beleidsniveau wil gaan met zijn dossier, omdat de ovenbouwer weet dat het bij de bevolking, de gemeente en de provincie op enorme weerstand botst. Los van de kwestie wie er nu effectief bevoegd is voor het vergunnen van de bouwaanvraag, is het nog maar de vraag hoe de Vlaamse regering zich zou uitspreken over een vervuilende fabriek, ergens halverwege tussen Leuven en Mechelen.
Het lijkt wel een plaag in Industriezone 2 van Kampenhout-Sas. Deze keer was het de beurt aan drukkerij Artoos aan de Oudestraat in Kampenhout. In de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 oktober 2011 is er een zware brand uitgebroken in een loods waar drukpersen en vouwmachines stonden opgesteld. Toen de brandweer van de Leuvense voorpost Haacht rond 23 uur arriveerde, sloegen de vlammen al door het dak. Omdat meteen duidelijk was dat het om een bijzonder zware brand ging, werd bijstand gevraagd van de korpsen uit Leuven en Mechelen. Na iets meer dan twee uur had de brandweer het vuur onder controle, al moest er nog wel uren worden nageblust. De schade is vrij groot, maar doordat de brand niet oversloeg, bleven de ruimten waar de grootste drukpersen stonden gevrijwaard.
Niemand raakte gewond, maar de materiële schade is groot. De volledige afwerkingsafdeling werd vernield, de andere compartimenten van het gebouw liepen rook- en waterschade op. "Wij hebben nog geen zicht op de oorzaak van de brand", zegt Bart Gijzen van de brandweer van Leuven. Mogelijk is er sprake van nalatigheid. De laatste werknemers zijn vrijdagavond om 22 uur gestopt, een uur later is de brand uitgebroken. Het parket heeft een branddeskundige aangesteld."
Na de bijzonder heftige brand met enorme rookontwikkeling in een afvalloods van Celis op dinsdag 17 mei 2011 en eerder in diezelfde loods van Celis op woensdag 13 april 2011, is dit al de derde brand in minder dan een half jaar tijd in in deze toch wel kleine industriezone. Op zaterdag 5 juni 2010 was er ook al een brand bij Celis en het enkele gebouwen verderop gelegen afvalbedrijf Van Gansewinkel is in het recente verleden evenmin door de vlammen gespaard gebleven. Nochtans zouden in deze industriezone enkel "ongevaarlijke" bedrijven mogen staan omwille van de onmiddellijke nabijheid van woonwijken.
Bovendien ligt de site van de geplande verbrandingsoven van Recover Energy op amper 250 meter in vogelvlucht, enkel gescheiden door het kanaal Leuven-Mechelen. Moest deze afvaloven er ooit komen, weten we dat het brandrisico niet denkbeeldig is. Afvalverbrandingsovens hebben immers geregeld te kampen met spontane zelfontbranding van het opgeslagen afval dat ligt te wachten om de oven in te gaan. Verder is er het risico op een explosie (zie bijvoorbeeld blog van 12 januari 2011 over de ontploffing in de afvaloven van Rotherham in Engeland) dat in het geval van Recover Energy nog verergerd wordt doordat er volgens het goedgekeurd MER-rapport permanent 18.500 kg ammoniak - een bijzonder gevaarlijk goedje - op de site zal opgeslagen worden. Het is dan ook totaal onverantwoord om een dergelijke gevaarlijke fabriek te bouwen temidden van woonwijken. Enkel uit winstbejag wordt met de veiligheid van honderden omwonenden gespeeld. Recover Energy en de initiatiefnemers achter deze firma zouden zich diep moeten schamen.
Institut de Veille Sanitaire: "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans ministerie van Volksgezondheid)