NAAR HOMEPAGE

Kampenhout-Sas Ademt

Inhoud blog
  • Oproep tot meer informatie over logistiek mega-complex valt in dovemansoren
  • Nieuw logistiek megacomplex in Kampenhout-Sas
  • Onteigeningen in Boortmeerbeek en Kampenhout voor nieuwe industrieterreinen aan Kampenhout-Sas
  • Nieuw winkelcomplex op site witloofveiling?
  • Isvag gaat nieuwe afvalverbrandingsoven bouwen in Wilrijk
  • Nieuwe vergunning van 20 jaar voor omstreden drukkerij Mafrans
  • Vlaams Gewest weigert opnieuw bouwvergunning afvaloven Kampenhout-Sas
  • Na precies een jaar brandt het opnieuw bij Celis aan Kampenhout-Sas
  • Rechter vernietigt uitspraak bouwaanvraag afvaloven Kampenhout-Sas
  • Kans op afvaloven Kampenhout-Sas weer een pak kleiner
    The British Society for Ecological Medicine:
    "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid!
    Respect human life!"

    (Drs. J. Thompson & H. Anthony)


    Nieuwsbrief

    Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas


    Interessante links
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op YouTube
  • Stop de Oven vzw
  • Global Anti-Incineration Alliance (GAIA)
  • Recover Energy
  • Stand van zaken MER afvalverbrandingsoven
  • Ovenbodig (Beringen)
  • De Pijp Uit ! (Wilrijk)
  • Stichting Afvaloven Nee (Harlingen, NL)
  • Limburg Adem-benemend (Houthalen)
    Zoeken in blog

    Foto
    Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt'


    Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving

    29-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Houthalen-Helchteren geeft negatief advies voor verbrandingsoven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De gemeente Houthalen-Helchteren wil de afvalverbrandingsoven die Bionerga wil bouwen niet en geeft daarom een negatief advies voor de milieuvergunning.

    In het besluit van het schepencollege staat dat de gemeente zich buitenspel voelt gezet. Ze verwijten Bionerga een gebrek aan overleg. Ze vrezen ook dat de oven een impact heeft op de volksgezondheid. Ze vragen bijkomend onderzoek naar fijn stof. Ze vinden ook dat de installatie niet past in de plannen die de gemeente heeft voor propere technologie. Andere opmerking is dat Bionerga grond die niet van hen is, inbrengt als bufferzone.

    Verder heeft de gemeente ook vragen over het verkeerstechnische aspect en vinden ze de capaciteit van de oven veel te groot. Tijdens het openbaar onderzoek werden 509 bezwaarschriften ingediend tegen de oven.

    Bron:
    www.hbvl.be

    29-07-2010 om 17:28 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Ovens: Bionerga
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, superoven, walvis, Bionerga, Nuhma, Houthalen-Helchteren, Limburg, milieuvergunning, openbaar onderzoek, bezwaarschriften, fijn stof, gezondheid
    >> Reageer (0)
    27-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tot 39 maal meer jobs door hergebruik en recyclage dan door afvalverbranding
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Uit een opvallend rapport van Greenpeace Spanje dat de conclusies van een sociaal-economische studie van de Spaanse afvalverbrandingssector bevat, blijkt dat het aantal jobs dat had kunnen gecreëerd worden door het Spaanse restafval niet te verbranden maar voor te bereiden tot hergebruik of effectief te recycleren, liefst 7 tot 39 maal groter had kunnen zijn dan nu. Een heel ruime inschatting weliswaar, maar toch is het duidelijk dat zelfs met de meest conservatieve cijfers een afvalverbrandingsoven niet enkel afval verbrandt, maar eveneens werkgelegenheid door de schouw jaagt!

    Deze studie is ook interessant voor Vlaanderen omdat er een aantal paralellen zijn met de situatie bij ons. Zo zijn er in Spanje net als in Vlaanderen 10 afvalovens, die in totaal 1.9 miljoen ton huishoudelijk restafval verbranden waar dat bij ons zo'n 1.3 miljoen ton vergelijkbaar afval bedraagt.

    Verder werd er ook een negatieve correlatie vastgesteld tussen de schaalgrootte van een afvalverbrandingsinstallatie en de tewerkstelling (hoe groter een afvaloven, hoe lager de relatieve tewerkstelling).

    Bronnen: http://www.greenpeace.org/espana/news/20072001, Kristof Debrabandere (BBL)

    27-07-2010 om 18:54 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Afvalverbranding
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, Spanje, Greenpeace, studie, recyclage, hergebruik, werkgelegenheid, tewerkstelling
    >> Reageer (0)
    26-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Economisch knooppunt Kampenhout-Sas: ook de provincie zet door!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op 28 juni 2010, amper anderhalve maand na de bezwaarschriftenprocedure voor de 2de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) waarin Kampenhout-Sas als "economisch knooppunt" wordt aangeduid en 40 ha extra bedrijventerrein wordt voorzien waar ook zware industrie zou kunnen toegelaten worden, heeft de Dienst Ruimtelijke Ordening van de provincie Vlaams-Brabant een openbaar onderzoek gelanceerd met het zicht op een nieuw Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) om dit economisch knooppunt in de praktijk om te zetten.

    Ook al is de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen nog verre van goedgekeurd en werden er niet minder dan 1.000 bezwaarschriften ingediend tegen het aanduiden van Kampenhout-Sas als economisch knooppunt (bijna de helft van alle bezwaarschriften die in heel Vlaanderen werden ingediend!), toch wil de provincie de uitslag van dit openbaar onderzoek niet afwachten en start zij met een eigen procedure om enkele van de fel betwiste beleidslijnen uit het RSV zo snel mogelijk "proactief" te realiseren.

    Dit nieuw openbaar onderzoek loopt van 28 juni tot 15 augustus, niet toevallig in het midden van de zomervakantie. Bedoeling is om de burgers inspraak te geven over welke milieueffecten in het milieueffectenrapport (MER) extra onderzocht moeten worden en op welke manier die onderzocht kunnen worden. Je kan in deze fase nog geen bezwaarschrift indienen, enkel de punten die volgens jou niet mogen ontbreken in het plan-MER dat onderzoekt welke de gevolgen zijn voor mens en milieu indien Kampenhout-Sas een "economisch knooppunt" wordt. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan dat de provincie voorstelt, kan gevolgen hebben voor de mogelijke inplanting van een afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas, maar heeft verder rechtstreeks niets te maken met de plannen van afvalfirma Recover Energy.

    Dat dit alles zeer verwarrend overkomt, bewijst het info-blad van de maand juli van de gemeente Boortmeerbeek. In deze nieuwsbrief (klik op de foto) wordt verkeerdelijk vermeld dat het openbaar onderzoek van de verbrandingsoven zelf zou gestart zijn. Voor alle duidelijkheid: dat is dus NIET het geval, het gaat hier enkel over het indienen van inspraakformulieren voor de opmaak van het milieueffectenrapport over het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan, en niet over het MER van de afvaloven zelf. Als zelfs de gemeentebesturen er niet meer aan uit kunnen, hoe wordt de burger dan verondersteld nog wegwijs te geraken uit dit kluwen van procedures en wetgeving?

    Je kan alle relevante documenten bekijken op volgend internetadres:

    http://www.vlaamsbrabant.be/wonen-milieu/wonen-en-ruimtelijke-ordening/kalender-openbaar-onderzoek-planmer.jsp?tonsaiUri=1&startId=tcm%3A5-40-4

    We proberen zo snel mogelijk op deze blog een model inspraakformulier online te zetten, dat gemakkelijk kan afgeprint en ondertekend worden. Zoals met de bezwaarschriften tegen de herziening van het RSV, zullen we ook hier de inspraakformulieren centraal inzamelen.

    Velen onder jullie zullen denken: moeten we nu wééral iets ondertekenen? Ja, de procedureslag om het economisch knooppunt en uiteindelijk de afvalverbrandingsoven tegen te houden is lang en complex. Maar de aanhouder wint, en tenslotte gaat het over onze toekomstige leefomgeving en de gezondheid van onze kinderen. De deadline is 15 augustus. We komen hier snel op terug.

    26-07-2010 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Kampenhout-Sas
    Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, RSV, Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, PRUP, Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan, Kampenhout-Sas, Boortmeerbeek, Haacht, economisch knooppunt, vervuiling, industrieterrein, milieu, gezondheid
    >> Reageer (0)


    STAND AFVALOVEN: provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan dat afvaloven verbiedt goedgekeurd door minister Muyters
    Foto

    Kampenhout-Sas Ademt op

    Institut de Veille Sanitaire:
    "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans
    ministerie van Volksgezondheid)

    Categorieën
  • Afval & Gezondheid (7)
  • Afvalverbranding (13)
  • Celis (4)
  • Kampenhout-Sas (42)
  • Mafrans (6)
  • Milieu: Overige (0)
  • Ovens: Bionerga (13)
  • Ovens: Isvag (5)
  • Ovens: Overige (7)
  • Recover Energy (35)
  • Sneltram (6)
  • Tildonk Sas (3)
  • Van Gansewinkel (5)

  • E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per week
  • 20/12-26/12 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 10/08-16/08 2020
  • 10/09-16/09 2018
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/08-09/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 24/11-30/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 17/12-23/12 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 26/01-01/02 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 01/01-07/01 2001
  • 25/12-31/12 2000

    Foto

    Foto

    Delen


    (voor oudere artikels klik op het pijltje naar links onderaan deze pagina)



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs