The British Society for Ecological Medicine: "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid! Respect human life!" (Drs. J. Thompson & H. Anthony)
Nieuwsbrief
Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas
Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving
19-08-2011
De provincie Vlaams-Brabant en de afvaloven
Op maandag 4 juli 2011 keurde de Vlaamse administratie het milieueffectenrapport (MER) voor de fel omstreden afvalverbrandingsoven aan de Leuvensesteenweg in Kampenhout goed. Verwarring en paniekreacties alom, want precies twee maanden eerder kondigde de provincie Vlaams-Brabant in een officiële persmededeling nog aan (lees het bericht hier): "De provincie zet een duidelijk punt achter de discussie over de komst van een afvalverbrandingsoven ter hoogte van Kampenhout-Sas: deze komt er niet!". Wat is er nu eigenlijk juist aan de hand?
Eerst en vooral is het belangrijk om te begrijpen dat de goedkeuring van het milieueffectenrapport een louter technische aangelegenheid is. Het Departement LNE (Leefmilieu, Natuur en Energie) van de Vlaamse overheid heeft op 10 juni 2008 een aantal punten gepubliceerd die moesten onderzocht worden vooraleer een milieu- en bouwvergunning voor een dergelijke installatie kan afgeleverd worden: de impact van de afvaloven op de gezondheid, op de luchtkwaliteit, op de fauna en flora, op het grondwater, op de mobiliteit, enz. Al deze punten zijn onderzocht door een "onafhankelijk" studiebureau (dat wel betaald wordt door de ovenbouwer) en gebundeld in het MER. De goedkeuring van dit MER door het Departement LNE betekent enkel dat het MER "volledig" is, met andere woorden dat alle vereiste punten uit de richtlijnen van 2008 onderzocht zijn. Het houdt geen enkele kwalitatieve beoordeling in. Die gebeurt later door de bestendige deputatie van de provincie bij de beoordeling van de milieuvergunningsaanvraag. En zoals gezegd heeft de provincie al duidelijk laten verstaan dat zij tegen de bouw van de afvalverbrandingsoven is. Ook député Julien Dekeyser heeft zich op TV openlijk tegen de oven gekant (bekijk de nieuwsreportage hier). Het is nu wachten tot Recover Energy een milieuvergunningsaanvraag indient bij de provincie. Dat is tot op heden nog niet gebeurd.
Indien de bestendige deputatie van Vlaams-Brabant de milieuvergunningsaanvraag afkeurt, kan de ovenbouwer nog altijd in beroep gaan bij minister van leefmilieu Joke Schauvliege. En die heeft net nog 2 andere vergunningen afgeleverd, namelijk voor de bouw van een nieuwe afvaloven van 200.000 ton voor Bionerga in het Limburgse Houthalen-Helchteren, en voor de verlenging met 10 jaar van de oude afvaloven van ISVAG in Wilrijk (zie blog van 30 juni 2011). Als de minister haar eigen afvalbeleid respecteert, zou ze in principe de vergunning voor een nieuwe oven in Kampenhout moeten weigeren, omdat er anders overcapaciteit dreigt in Vlaanderen. Maar wat Joke Schauvliege zal doen, weten we natuurlijk niet. De tegenstander lobbiet immers ook.
Ondertussen werkt de provincie Vlaams-Brabant aan een wijziging van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP), dat de bouw van de afvaloven structureel onmogelijk zou moeten maken. Op 3 mei 2011 werd het voorontwerp hiervan goedgekeurd (zie blog van 5 mei 2011). De provincie hoopt het gewijzigde PRUP begin 2012 rond te hebben. Vanaf dan kan op basis van dit PRUP een milieuvergunning voor de oven geweigerd worden. Maar ook dan kan Recover Energy nog altijd in beroep gaan en zelfs naar de Raad van State stappen. Toch is dit volgens ons de beste manier om de oven definitief tegen te houden. Actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt" dringt er bij de provincie dan ook op aan om de hoogste prioriteit te geven aan de vaststelling van het PRUP dat afvalverbranding in de wijde omgeving rond het sas onmogelijk moet maken.
En hoe zit het met de bezwaarschriften? Zodra Recover Energy een bouw- en milieuvergunningsaanvraag heeft ingediend (waarschijnlijk gebeurt dit gelijktijdig), moet de gemeente Kampenhout een openbaar onderzoek organiseren. Tijdens deze periode van 30 dagen kan elke burger, organisatie of bedrijf die zich benadeeld voelt, zijn of haar bezwaar uiten tegen de bouw van de oven. Het is het enige officiële inspraakmoment dat je als burger hebt. Wil je zelf je steentje bijdragen en je stem laten gelden, aarzel dan niet om een bezwaarschrift in te dienen. Maar hierover later meer.
Institut de Veille Sanitaire: "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans ministerie van Volksgezondheid)