NAAR HOMEPAGE

Kampenhout-Sas Ademt

Inhoud blog
 • Oproep tot meer informatie over logistiek mega-complex valt in dovemansoren
 • Nieuw logistiek megacomplex in Kampenhout-Sas
 • Onteigeningen in Boortmeerbeek en Kampenhout voor nieuwe industrieterreinen aan Kampenhout-Sas
 • Nieuw winkelcomplex op site witloofveiling?
 • Isvag gaat nieuwe afvalverbrandingsoven bouwen in Wilrijk
 • Nieuwe vergunning van 20 jaar voor omstreden drukkerij Mafrans
 • Vlaams Gewest weigert opnieuw bouwvergunning afvaloven Kampenhout-Sas
 • Na precies een jaar brandt het opnieuw bij Celis aan Kampenhout-Sas
 • Rechter vernietigt uitspraak bouwaanvraag afvaloven Kampenhout-Sas
 • Kans op afvaloven Kampenhout-Sas weer een pak kleiner
  The British Society for Ecological Medicine:
  "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid!
  Respect human life!"

  (Drs. J. Thompson & H. Anthony)


  Nieuwsbrief

  Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas


  Interessante links
 • Volg ons op Facebook
 • Volg ons op YouTube
 • Stop de Oven vzw
 • Global Anti-Incineration Alliance (GAIA)
 • Recover Energy
 • Stand van zaken MER afvalverbrandingsoven
 • Ovenbodig (Beringen)
 • De Pijp Uit ! (Wilrijk)
 • Stichting Afvaloven Nee (Harlingen, NL)
 • Limburg Adem-benemend (Houthalen)
  Zoeken in blog

  Foto
  Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt'


  Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving

  14-10-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Isvag gaat nieuwe afvalverbrandingsoven bouwen in Wilrijk
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De raad van bestuur van de Antwerpse afvalintercommunale Isvag heeft de plannen goedgekeurd voor de bouw van een nieuwe afvalverbrandingsoven op de huidige Isvag-site in Wilrijk, naast de bestaande afvaloven op de Boomsesteenweg.

  In 2018 wordt gestart met de bouw. De nieuwe oven met een capaciteit van 190.000 ton moet op termijn de oude van 140.000 ton vervangen, 50.000 ton meer dan de oude. De Isvag-verbrandingsoven heeft een zwaar verleden en heeft zeer veel menselijk leed veroorzaakt. De oven werd omwille van de te hoge dioxine-uitstoot in 1997 gesloten. Na de heropening werd met alle overheden en het Isvag-bestuur besloten dat de afvaloven moest verhuizen bij het aflopen van de milieuvergunning in 2011. Nu blijkt dat het Isvag-bestuur nog steeds geen nieuwe locatie gevonden heeft, komen ze op hun belofte terug en gaan ze op dezelfde plaats een nieuwe verbrandingsoven bouwen.

  Volgens Isvag werden in totaal 17 locaties onderzocht en werden alle mogelijke alternatieven voor een verbrandingsoven bestudeerd. "De emissies komen hier bovenop die van de industrie en het vele dieselverkeer, wat de impact beperkt maakt ten opzichte van een scenario waarbij je op een andere locatie eigenlijk een nieuwe vervuiling zou creëren", zegt Silvia Lenaerts van de Universiteit Antwerpen.

  De nieuwe installatie wordt een roosteroven met selectieve katalytische reductie (SCR) - die stikstofoxiden uit de rookgassen filtert - en halfnatte rookgaswassing. Daarmee wil Isvag niet alleen beneden de toegestane norm blijven, maar zelfs minder uitstoten dan vandaag. "In Duitsland hebben we de voorbije decennia 2,5 miljard geïnvesteerd in alternatieve verwerkingstechnieken, zonder een betere optie gevonden te hebben", zegt ook professor Peter Quicker van de Technische Universiteit van Aken, die mee in een externe wetenschappelijke adviesgroep voor het project zat. "Voor het heel specifieke geval van restafval is dit de beste beschikbare technologie."

  Isvag zal nu een milieu-effectenrapport opstellen om tegen midden 2018 een omgevingsvergunning te kunnen verkrijgen. Eind 2022 zou de nieuwe installatie klaar zijn voor gebruik. Het gaat om een investering van 175 miljoen euro, waarvoor de intercommunale zelf leningen zal aangaan. Er zijn dus geen extra middelen nodig van de vennoten.

  Actiecomité "De Pijp Uit!" strijdt al jaren voor een definitieve sluiting van de omstreden afvaloven van Isvag en is tegen de bouw van een nieuwe verbrandingsinstallatie langs de Boomsesteenweg.


  Zie ook:

  deredactie.be:  Isvag kiest officieel voor nieuwe verbrandingsoven in Wilrijk

  Het Laatste Nieuws:  Nieuwe afvalverbrandingsoven in Wilrijk

  Gazet van Antwerpen:  ISVAG bouwt nieuwe afvalverwerkingscentrale in Wilrijk

  ATV:  Video: Nieuwe 'superafvaloven' voor Isvag langs Boomsesteenweg

  ATV:  Video: Nieuwe afvalverwerkingsinstallatie in Wilrijk

  14-10-2016 om 18:27 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:Ovens: Isvag
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, afvalenergiecentrale, Isvag, intercommunale, Philip Heylen, A12, Boomsesteenweg, Wilrijk, Antwerpen, omgevingsvergunning, milieu-effectenrapport, MER, dioxine, De Pijp Uit
  >> Reageer (0)
  03-01-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buurtbewoners Isvag verbrandingsoven in beroep tegen verlenging
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het actiecomité 'De Pijp Uit', dat ijvert voor het sluiten van de Isvag-verbrandingsoven in Wilrijk, roept de buurtbewoners op om in beroep te gaan tegen de beslissing van de deputatie van de provincie Antwerpen. Die besliste eind november om de milieuvergunning voor de afvalverbrandingsoven met tien jaar te verlengen.

  "Een eerste beroep bij de deputatie heeft niets opgeleverd", zegt Jan Wanten, voorzitter van de actiegroep 'De Pijp Uit'. ‘Een volgende stap is om in beroep te gaan bij Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Ik heb de buurtbewoners een e-mail gestuurd met een link naar onze website, waar alle nodige documenten staan om een beroep te kunnen indienen.' (www.depijpuit.be)

  Bron: www.standaard.be

  03-01-2011 om 22:09 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:Ovens: Isvag
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, Isvag, Philip Heylen, A12, Boomsesteenweg, Wilrijk, Antwerpen, milieuvergunning, beroep, dioxine, De Pijp Uit, Jan Wanten
  >> Reageer (0)
  22-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afvalverbrandingsoven Isvag in Wilrijk krijgt nieuwe milieuvergunning
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen heeft beslist een nieuwe milieuvergunning toe te kennen aan de ISVAG-verbrandingsoven in Wilrijk, melden Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag op hun website. De vergunning geldt, zoals de intercommunale zelf had gevraagd, voor tien jaar.

  "We zijn verheugd dat de intensieve voorbereiding van de afgelopen 2,5 jaar, met de verschillende studies en onderzoeken die we hebben laten uitvoeren, nu ook bij de provinciale overheid tot een gunstig oordeel heeft geleid", zegt ISVAG-voorzitter Philip Heylen (CD&V). "Het is een bevestiging dat ons beleid, met een aanhoudend streven naar continue optimalisatie, wordt gewaardeerd."

  Actiecomité "De Pijp Uit!", dat al jaren strijdt voor een definitieve sluiting van de omstreden vuilverbrander, is niet te spreken over de verlenging van de milieuvergunning. De ISVAG verbrandingsoven heeft een zwaar verleden en heeft zeer veel menselijk leed veroorzaakt. De oven werd omwille van de te hoge dioxine-uitstoot in 1997 gesloten. Na de heropening werd met alle overheden en het ISVAG-bestuur besloten dat de afvaloven moet verhuizen bij het aflopen van de milieuvergunning in 2011. Nu blijkt dat het ISVAG-bestuur nog steeds geen nieuwe locatie gevonden heeft, komen ze op hun belofte terug en willen ze de bestaande fabriek voor nog eens minstens 10 jaar verder open houden.

  Bron: Belga

  22-11-2010 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
  Categorie:Ovens: Isvag
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, Isvag, Philip Heylen, A12, Boomsesteenweg, Wilrijk, Antwerpen, milieuvergunning, verlenging, dioxine, De Pijp Uit
  >> Reageer (0)
  21-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBL tegen verlenging milieuvergunning Isvag
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De Antwerpse verbrandingsoven voor huishoudelijk afval ISVAG, heeft een aanvraag ingediend om haar milieuvergunning, die verloopt op 1 september 2011, met 10 jaar te verlengen. Bond Beter Leefmilieu heeft hiertegen bezwaar aangetekend bij de provinciale milieuvergunningscommissie. Dit bezwaar kadert in de vaststelling dat – of het nu gaat om verlenging van vergunning of om nieuwe vergunningen – er eerst en vooral nood is aan een duidelijk kader en visie van de Vlaamse overheid.

  Centrale vraag daarbij is hoe de huidige overcapaciteit kan worden ingeperkt. Als de verbrandingscapaciteit hoger ligt dan het Vlaamse afvalaanbod, dreigt dat het positieve beleid van ondersteuning van hergebruik en recyclage te ondermijnen. Bovendien moet de verbranding op de meest milieutechnisch verantwoorde manier gebeuren met maximale energierecuperatie. De oudere verbrandingsovens zijn daartoe niet noodzakelijk het best uitgerust. Recente cijfers van OVAM duiden heel concreet in 2008 en 2009 op een overschot aan afvalverbrandingscapaciteit in Vlaanderen. Voldoende redenen dus om het einde van de milieuvergunningsperiode van ISVAG aan te grijpen om beter met ons restafval om te gaan.

  Bron: Bond Beter Leefmilieu

  21-09-2010 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Ovens: Isvag
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, Isvag, A12, Boomsesteenweg, Wilrijk, Antwerpen, milieuvergunning, verlenging, MER, OVAM, recyclage, hergebruik, De Pijp Uit, Bond Beter Leefmilieu, BBL
  >> Reageer (0)
  25-08-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blijft verbrandingsoven Isvag in Wilrijk tien jaar langer open?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Isvag, de uitbater van de verbrandingsoven langs de A12 in Wilrijk, zal een aanvraag indienen om de milieuvergunning met tien jaar te verlengen. Isvag moest de oven eind volgend jaar sluiten, maar wil die nu toch langer openhouden.

  Verschillende studies die Isvag liet uitvoeren, pleiten nochtans voor een verlenging van twintig jaar, maar Isvag wil naar eigen zeggen rekening houden met politieke en maatschappelijke factoren. Toen de afvalverbrandingsoven er kwam eind jaren 90, was er heel wat protest.

  "We hebben gezocht naar alternatieven, maar zijn tot de conclusie gekomen dat die er momenteel niet zijn. Door onszelf een beperking op te leggen voor wat betreft de vergunningstermijn en tussentijdse evaluaties uit te voeren, blijven we ten allen tijde alert zodat we steeds over de best beschikbare technologie beschikken. Van zodra er een ecologisch en energetisch betrouwbaar alternatief zou zijn, kiezen we resoluut voor die optie", zegt Philip Heylen (CD&V) van de raad van bestuur van Isvag.

  In de verbrandingsoven van Wilrijk wordt jaarlijks 140.000 ton afval verwerkt, afkomstig uit de verschillende Antwerpse gemeenten. Bij het verbranden wordt afval ook omgezet in elektriciteit.

  Geen onafhankelijk rapport

  Actiecomité 'De Pijp Uit!' dat het voortbestaan van de verbrandingsoven aan de Boomsesteenweg al jaren aanvecht, vindt dat het milieueffectenrapport (MER) bol staat van leugens. Zodra de milieuvergunning wordt goedgekeurd, zal het actiecomité een bezwaarschrift indienen. "Een belangrijk onderdeel van het MER is opgesteld door deskundige Luc Thiessen, CD&V-districtsschepen in Berchem", zegt Tony Van Rompaye van 'De Pijp Uit!'. "Een onafhankelijk rapport is het dus niet, want de schepen wordt betaald met geld van de stad, de belangrijkste aandeelhouder in de raad van bestuur van Isvag. Daarom is zijn naam uit het MER geschrapt, maar is de inhoud ongewijzigd gebleven. Onaanvaardbaar."

  Bovendien zijn er volgens het actiecomité wel degelijk alternatieven voor de verbrandingsoven in Wilrijk. "De alternatieven zijn gewoon niet voldoende onderzocht", zegt Van Rompaye. "Nederland en Duitsland schreeuwen om afval en ook afvalverwerkingsbedrijven in Beveren en Houthalen-Helchteren hebben capaciteit te over."

  Bronnen: www.deredactie.be, www.nieuwsblad.be


  Hierover zijn ook artikels verschenen in:

  Het Nieuwsblad:  Isvag wil verbrandingsoven in Wilrijk langer open

  Knack:  Isvag wil verbrandingsoven tien jaar langer open

  Express.be:  Isvag wil verbrandingsoven tien jaar langer open houden

  De Tijd:  Isvag gaat nog 10 jaar door

  De Morgen:  ISVAG vraagt vergunning voor 10 in plaats van 20 jaar

  Gazet van Antwerpen:  ISVAG vraagt verlenging milieuvergunning voor tien jaar

  25-08-2010 om 13:58 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:Ovens: Isvag
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, Isvag, Philip Heylen, A12, Boomsesteenweg, Wilrijk, Antwerpen, milieuvergunning, verlenging, MER, Luc Thiessen, De Pijp Uit
  >> Reageer (0)


  STAND AFVALOVEN: provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan dat afvaloven verbiedt goedgekeurd door minister Muyters
  Foto

  Kampenhout-Sas Ademt op

  Institut de Veille Sanitaire:
  "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans
  ministerie van Volksgezondheid)

  Categorieën
 • Afval & Gezondheid (7)
 • Afvalverbranding (13)
 • Celis (4)
 • Kampenhout-Sas (42)
 • Mafrans (6)
 • Milieu: Overige (0)
 • Ovens: Bionerga (13)
 • Ovens: Isvag (5)
 • Ovens: Overige (7)
 • Recover Energy (35)
 • Sneltram (6)
 • Tildonk Sas (3)
 • Van Gansewinkel (5)

 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Archief per week
 • 20/12-26/12 2021
 • 30/08-05/09 2021
 • 10/08-16/08 2020
 • 10/09-16/09 2018
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/08-09/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 24/11-30/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 16/12-22/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 17/12-23/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 26/01-01/02 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 01/01-07/01 2001
 • 25/12-31/12 2000

  Foto

  Foto

  Delen


  (voor oudere artikels klik op het pijltje naar links onderaan deze pagina)  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs