NAAR HOMEPAGE

Kampenhout-Sas Ademt

Inhoud blog
 • Oproep tot meer informatie over logistiek mega-complex valt in dovemansoren
 • Nieuw logistiek megacomplex in Kampenhout-Sas
 • Onteigeningen in Boortmeerbeek en Kampenhout voor nieuwe industrieterreinen aan Kampenhout-Sas
 • Nieuw winkelcomplex op site witloofveiling?
 • Isvag gaat nieuwe afvalverbrandingsoven bouwen in Wilrijk
 • Nieuwe vergunning van 20 jaar voor omstreden drukkerij Mafrans
 • Vlaams Gewest weigert opnieuw bouwvergunning afvaloven Kampenhout-Sas
 • Na precies een jaar brandt het opnieuw bij Celis aan Kampenhout-Sas
 • Rechter vernietigt uitspraak bouwaanvraag afvaloven Kampenhout-Sas
 • Kans op afvaloven Kampenhout-Sas weer een pak kleiner
  The British Society for Ecological Medicine:
  "Ons standpunt over verbrandingsovens is heel eenvoudig. Wij kunnen geen technologie erkennen die onvermijdelijk mensenlevens kost. Wij kunnen geen techno-logie ondersteunen die leidt tot degradatie van het milieu. Wij hebben geen vertrouwen in de huidige controlesystemen. Wij herhalen dat we geen plaats zien voor verbrandingsovens in een modern afvalbeleid!
  Respect human life!"

  (Drs. J. Thompson & H. Anthony)


  Nieuwsbrief

  Geef je e-mail adres op als je informatie wil ontvangen over de stand van zaken van de afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas


  Interessante links
 • Volg ons op Facebook
 • Volg ons op YouTube
 • Stop de Oven vzw
 • Global Anti-Incineration Alliance (GAIA)
 • Recover Energy
 • Stand van zaken MER afvalverbrandingsoven
 • Ovenbodig (Beringen)
 • De Pijp Uit ! (Wilrijk)
 • Stichting Afvaloven Nee (Harlingen, NL)
 • Limburg Adem-benemend (Houthalen)
  Zoeken in blog

  Foto
  Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt'


  Nieuws en informatie over industriële activiteiten op Kampenhout-Sas en omgeving

  17-05-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hevige brand bij afval- en recyclagebedrijf Celis
  Bij het afval- en recyclagebedrijf AC Recycling (Celis) aan Kampenhout-Sas woedt een hevige brand. De hulpdiensten zijn druk in de weer. De perimeter rond het bedrijf werd afgezet voor alle verkeer.

  De brand ontstond om iets over 19 uur in het afvalgedeelte van Celis. De brandweerkorpsen van Leuven en Mechelen kwamen ter plekke. Er zouden geen gewonden zijn.

  Gezien de omvang van de brand zijn de brandweerkorpsen genoodzaakt nog uren na te blussen. De directie wil de 150 werknemers van het bedrijf zo snel mogelijk weer aan de slag. De kans dat een aantal onder hen een tijdje technisch werkloos zal zijn, wordt morgen bekeken.

  De brandweer zegt dat er door de brand geen toxische stoffen vrij kwamen.

  Bron: Het Nieuwsblad
  Zie ook:

  Het Nieuwsblad:  Afvalloods in lichterlaaie

  Het Nieuwsblad:  Resem milieuklachten na brand aan het Sas

  Het Laatste Nieuws:  Zware brand in afvalverwerkend bedrijf in Kampenhout

  17-05-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Celis
  Tags:Kampenhout, Haacht, Haacht-Station, Kampenhout-Sas, Industriestraat, industriezone, André Celis, AC Recycling, afvalbedrijf, afvalverwerking, recyclage, afval, brand, zelfontbranding, rookschade
  >> Reageer (0)
  05-05-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie keurt voorontwerp Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant goed
  De bestendige deputatie van de provincie Vlaams-Brabant keurde op 3 mei 2011 het voorontwerp van addendum goed voor de actualisatie en de gedeeltelijke herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant (RSVB). Eerder werd hiervoor ook al de intentieverklaring goedgekeurd (zie blog van 9 februari 2011). Voor het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas werd opgenomen dat bedrijven voor afvalverbranding worden uitgesloten. Dit resultaat is mede te danken aan de vele campagnes van actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt" gedurende het laatste anderhalf jaar.

  Het voorontwerp voor de herziening van het RSVB specifieert meer bepaald: "Verbrandingsinrichtingen en installaties zijn uitgesloten. Terugwinnen (recyclage of verwerking) van grondstoffen uit afvalstoffen en het inzetten ervan in een productieproces binnen hetzelfde bedrijf als gehele of gedeeltelijke vervanging van primaire grondstoffen blijft wel mogelijk (i.e. verwerking tot secundaire grondstoffen)."

  Wat betekent dit nu voor de afvalverbrandingsoven van Recover Energy? Een aanpassing van het RSVB alleen volstaat niet om een milieuvergunning voor de verbrandingsoven te weigeren. Daarvoor is een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) nodig. De provincie werkt momenteel zo'n PRUP uit, dat logischerwijze de principes van het RSVB zou moeten volgen. De voorlopige vaststelling van dit PRUP is voorzien begin 2012. Vanaf dan kan men op basis van dit PRUP een milieuvergunning voor de oven weigeren.

  Het is dan ook logisch dat Recover Energy zenuwachtig wordt. In een mededeling in verschillende kranten beschuldigt woordvoerder Johan Boon de bestendige deputatie van electorale berekening en politieke onkunde. Meer nog: het verhinderen van afvalverbranding is volgens Recover Energy een zware slag voor het milieu. Want geen oven aan het kanaal betekent massa's vervoer van afval over de weg. De redenering van Recover Energy raakt natuurlijk kant noch wal. Er dreigt in Vlaanderen een overcapaciteit voor het verbranden van huishoudelijk afval. Nieuwe ovens zullen vooral draaien op industrieel afval, vaak van buiten de grenzen. Een oven in Kampenhout betekent dus alleen meer overlast en gevaar voor de gezondheid van de omwonenden. Intussen beweert Johan Boon dat het mieueffectenrapport heel kortelings zal voorgelegd worden aan de provincie. We zijn benieuwd. Is dit misschien een laatste stuiptrekking van Recover Energy of zit er meer achter?


  Zie ook:

  Persbericht provincie Vlaams-Brabant:  Plannen verbrandingsoven Kampenhout definitief opgeborgen

  Het Nieuwsblad:  Geen verbrandingsoven aan het sas

  De Standaard:  Geen verbrandingsoven aan het sas

  Gazet van Antwerpen:  Deputatie keurt afvalverbrandingsoven af


  Bron: Het Nieuwsblad


  Bron: Het Laatste Nieuws


  Bron
  : De Standaard

  Bron: De Streekkrant

  Bron: Passe-Partout

  05-05-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:Kampenhout-Sas
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, RSV, RSVB, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaams-Brabant, PRUP, milieuvergunning, MER, Johan Boon, Julien Dekeyser
  >> Reageer (0)
  04-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brand in IMOG verbrandingsoven in Harelbeke
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Zondag 3 april 2011 heeft het gebrand in de afvalverbrandingsoven van IMOG in Harelbeke. Het was even voor 19.30 uur toen de brand werd ontdekt door werknemers van IMOG. Vermoedelijk lag zelfontbranding aan de basis.

  Gezien de oven een tweetal weken niet actief was door onderhoudswerkzaamheden, werd al het aangevoerde vuil verzameld in de vuilkuil van de verbrandingsoven. Daardoor is de temperatuur vermoedelijk zodanig gestegen dat het afval spontaan vuur vatte. De rookpluim was goed te zien. De brandweer van Harelbeke was vlug ter plaatse en haalde water uit de speciaal daartoe aangelegde vijver. Het blussen lukte aanvankelijk niet zo makkelijk. De bluswerkzaamheden zullen vermoedelijk nog enkele dagen in beslag nemen.

  "Voor de omgeving was er in feite niets aan de gang", verzekert Koen Delie, directeur Externe Zaken. "Er kwam niets giftigs vrij." Burgemeester Rita Beyaert (CD&V) kwam zich ter plekke vergewissen van de toestand en ook enkele kijklustigen kwamen de grote rookontwikkeling bekijken.

  Bron: Focus-WTV

  04-04-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Ovens: Overige
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, AVI, IMOG, Harelbeke, brand, zelfontbranding, Recover Energy, Kampenhout-Sas
  >> Reageer (0)
  30-03-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brits megacontract voor Belgische ovenbouwer Keppel Seghers
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het ingenieursbedrijf Keppel Seghers uit Willebroek, dat ook de mogelijke bouw zou realiseren van een afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas, heeft een overeenkomst gesloten voor de tweede fase van de bouw van een gigantische verbrandingsoven voor huisvuil in Runcorn, gelegen in de rand van de Britse stad Manchester.
   
  Met het project zou een investering zijn gemoeid van 187,3 miljoen euro. De installatie zou een verwerkingscapaciteit van 1,3 miljoen ton restafval per jaar krijgen, bijna 9 keer zo veel als de oven die Recover Energy in Kampenhout wil bouwen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Prisma-technologie van Keppel Seghers. Bij het verbranden van het afval wordt daardoor de vrijgekomen warmte omgezet in energie. Volgens de firma uit Willebroek zou dat voldoende energie moeten genereren om 200.000 gezinnen van stroom te voorzien. Keppel Seghers, eigendom van het Singaporese Keppel, had ook al de eerste fase van het contract toegewezen gekregen. Samen hebben de twee contracten een waarde van ongeveer 440 miljoen euro.

  Tegen de afvalverbrandingsoven in Runcorn, die uitgebaat wordt door chemiereus Ineos ChlorVinyls, wordt al jaren heftig strijd gevoerd door verschillende actiegroepen zoals "HAGATI" (Halton Action Group Against the Incinerator), "No Incinerator in Runcorn!" en "UK Without Incineration".

  Bron: Express.be

  30-03-2011 om 22:04 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:Afvalverbranding
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, AVI, huisvuil, warmterecuperatie, Keppel Seghers, Ineos, Runcorn, Manchester, Engeland, Hagati, Recover Energy, Kampenhout-Sas
  >> Reageer (0)
  14-02-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen milieuvervuilende bedrijven meer aan Kampenhout-Sas?


  Volgens Julien Dekeyser zal geen enkel milieuvervuilend bedrijf - en dus ook geen verbrandingsoven - zich in de toekomst nog kunnen vestigen in de regio rond Kampenhout-Sas, noch in het noordelijke gedeelte, noch in het zuidelijke gedeelte. We hopen natuurlijk dat hij gelijk krijgt, maar we blijven toch voorzichtig. Reportage op Ring TV van 8 februari 2011.

  14-02-2011 om 10:49 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Kampenhout-Sas
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, RSV, RSVB, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaams-Brabant, PRUP, milieu, milieuvervuiling, Julien Dekeyser, Bert Francois
  >> Reageer (0)
  09-02-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provincie neemt stappen tegen de komst van een afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas
  Actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt', dat in het voorjaar van 2010 meer dan 1.000 bezwaarschriften van bezorgde inwoners indiende om te protesteren tegen de plannen van de Vlaamse regering om via een herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) Kampenhout-Sas aan te duiden als 'bijzonder economisch knooppunt', is verheugd dat de provincie eindelijk oor heeft voor de bezwaren van de omwonenden. Via een aanpassing van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant (RSVB) zou de provincie nu willen verhinderen dat er nog meer vervuilende industrie naar deze regio komt, en meer in het bijzonder dat er geen afvalverbrandingsoven kan gebouwd worden ten zuiden van het kanaal Leuven-Mechelen.

  Uiteraard verwelkomt 'Kampenhout-Sas Ademt' dit initiatief. Alleen vinden wij het jammer dat dit besluit niet genomen werd door de bevoegde Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters. De minister volgt over de ganse lijn het advies van de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening (SARO) voor het al dan niet weerhouden van de verschillende nieuwe economische knooppunten in Vlaanderen, behalve voor Kampenhout-Sas. Dit is onbegrijpelijk en onlogisch. Zeker als je weet dat twee derde van alle bezwaarschriften die in heel Vlaanderen ingediend werden, betrekking hadden op de situatie in Kampenhout. De Vlaamse regering had de uitbreiding van economische activiteit moeten beperken tot de bestaande industriezones aan Kampenhout-Sas en ook moeten beperken tot niet-vervuilende industrie.

  Verder wensen wij te benadrukken dat de intentieverklaring van de provincie (zie persmededeling) nog maar het begin is van een hele procedure. En daar kan nog vanalles fout lopen. Bovendien kan de afvalverbrandingsfirma nog altijd beroep aantekenen bij de minister.

  Tenslotte hopen wij dat de provincie ALLE vervuilende industrie (Klasse I) zal weren, niet alleen een verbrandingsoven. Kampenhout-Sas en omgeving is in de eerste plaats een woon- en leefomgeving met tal van woonwijken, scholen, sport- en speelpleinen. Wij zijn helemaal niet tegen economische groei en jobcreatie in onze regio, maar zware industrie die een gevaar inhoudt voor de gezondheid van onze kinderen hoort hier niet thuis. Zeker niet als het gaat om een totaal overbodige afvaloven die bovendien nauwelijks voor bijkomende werkgelegenheid zou zorgen.

  Wij blijven dit dossier op de voet opvolgen.


  Zie ook:

  Het Nieuwsblad:  Actiecomité verheugd over standpunt deputatie

  Het Nieuwsblad:  Groen! vraagt verduidelijking over afvalverbrandingsoven

  Het Nieuwsblad:  Provincie kant zich tegen afvalverbrandingsoven

  De Standaard:  Provincie tegen komst oven

  Het Laatste Nieuws:  Provincie wil geen verbrandingsoven in Kampenhout

  ROBnet.be:  Provincie kant zich tegen verbrandingsoven

  De Morgen:  Provincie wil geen verbrandingsoven in Kampenhout

  Gazet van Antwerpen:  Provincie tegen verbrandingsoven in Kampenhout-Sas  Bron: De Streekkrant


  Bron: Het Nieuwsblad

  Bijlagen:
  Persbericht provincie Vlaams-Brabant van 7 februari 2011.pdf (49.2 KB)   

  09-02-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Kampenhout-Sas
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, afvalverwerking, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, RSV, RSVB, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaams-Brabant, PRUP, Philippe Muyters, SARO, Julien Dekeyser
  >> Reageer (0)
  07-02-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komst verbrandingsoven nog steeds mogelijk
  Artikel in Het Laatste Nieuws van 5 februari 2011 naar aanleiding van de parlementaire vraag van Peter Reekmans (LDD) aan Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters over de interpretatie van de herzieningstekst van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. Ter verduidelijking dient er wel bij vermeld te worden dat dit los staat van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant, waarvoor nu ook de eerste stappen gezet zijn (zie blog van 3 februari 2011).


  Bron: Het Laatste Nieuws


  Zie ook:

  PeterReekmans.be:  Komst verbrandingsoven in Kampenhout nog steeds mogelijk

  Groen! Kampenhout:  Hocus Pocus met plannen afvalverbrandingsoven Kampenhout-Sas

  07-02-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Kampenhout-Sas
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, AVI, afvalverbranding, afvalverwerking, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, herziening RSV, Ruimtelijk Structuurplan, LDD, Peter Reekmans, Karin Jiroflée, Philippe Muyters
  >> Reageer (0)
  03-02-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afvalverbrandingsoven Kampenhout-Sas steeds onwaarschijnlijker
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Provincie keurt startnota herziening Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant goed

  Vandaag (3 februari) keurde de bestendige deputatie de startnota goed voor de actualisatie en de beperkte herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaams-Brabant (RSVB). Die actualisatie was nodig n.a.v. de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen op 17 december. Met deze startnota geeft de provincie het startschot van een planproces dat in de loop van 2012 moet leiden tot een definitief addendum op het RSVB.

  De goedkeuring van de startnota van het RSVB is een stap vooruit in de strijd tegen de verbrandingsoven in Kampenhout-Sas. De startnota stelt immers expliciet dat in het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas afvalverwerkingsactiviteiten worden uitgesloten. Hierbij maakt men geen onderscheid tussen de noordelijke en de zuidelijke kanaaloever. De verwarring die ontstond n.a.v. de beslissing van de Vlaamse regering op 17 december wordt zo vermeden.

  Toch blijft voorzichtigheid geboden. Het (aangepast) RSVB geeft krachtlijnen voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling in de provincie, maar volstaat niet om een vergunning te weigeren. Een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) daarentegen, kan hiervoor wel aangewend worden.

  Het PRUP voor het bijzonder economisch knooppunt is momenteel in voorbereiding. Wanneer dit PRUP de krachtlijnen uit het aangepast RSVB volgt - wat evident lijkt - komt Recover Energy in nauwe schoentjes.

  Als alles volgens plan verloopt stelt de provincieraad dit najaar dit PRUP voorlopig vast. Vanaf dan kan men op basis van dit PRUP vergunningen weigeren. Het einde van de nachtmerrie lijkt in zicht.

  Bron: Persbericht Karin Jiroflée, gedeputeerde Vlaams-Brabant (SP.A)

  Bijlagen:
  110120-IST-PRJ-RSVB-Startnota.pdf (42.6 KB)   

  03-02-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Kampenhout-Sas
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, afvalverwerking, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, RSV, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaams-Brabant , RSVB, Ruimtelijk Uitvoeringsplan, PRUP, economisch knooppunt, Karin Jiroflée
  >> Reageer (0)
  26-01-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw emissieoverschrijdingen in verbrandingsoven Knokke-Heist
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Tijdens de halfjaarlijkse evaluatie van de afvalverbrandingsoven van Dalkia aan de Sluisstraat in Knokke-Heist werden de emissiewaarden van de verbrandingsgassen onder de loep genomen. Hieruit blijkt dat de oven meestal binnen de regels opereert, maar toch werden ook deze keer weer overschrijdingen vastgesteld.

  Tussen 1 mei en 31 oktober 2010 werden dagelijks waterstofchloride (HCl), zwaveldioxide (SO2), koolstofmonoxide (CO), stikstofoxiden (NOx) en stofdeeltjes gemeten. Er vielen 2 afwijkingen te melden: in september 2010 lag de oven gedurende een 3-tal weken stil voor onderhoudswerk. De heropstart ging gepaard met een overschrijding van de norm voor koolstofmonoxide gedurende één meetdag begin oktober. Koolstofmonoxide is een uiterst gevaarlijk, kleurloos, reukloos en giftig gas dat vrijkomt door de onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Verder werd er nog één overschrijding gemeld van de norm voor waterstofchloride wegens een algemene kortsluiting op de doorlaatklep van de bicarbonaatsilo's.

  De overschrijdingen moeten volgens de uitbater overigens geen bezorgdheid opwekken bij de bevolking: "Ondanks de pieken, die duidelijke oorzaken hadden, werkte de oven gemiddeld ruim binnen de wettelijke grenzen."

  Begin 2009 was er in de afvalverbrandingsoven in Knokke-Heist ook al een ernstig probleem met de uitstootgassen. Er werd toen niet minder dan 30 keer een te hoge uitstoot van koolstofmonoxide gemeten. Dat gebeurde gedurende 9 dagen in januari en 21 dagen in februari 2009. In die maand werd zelfs de maandnorm voor de uitstoot van CO-gassen overschreden. Volgens de gemeentelijke milieudienst van Knokke-Heist was deze stijging meer bepaald het gevolg van de kwaliteit van het aangevoerde afval. "Soms wordt afval aangevoerd dat niet onmiddellijk wordt verwacht, zoals grote stukken beton of metaal. Dat zorgt dan voor meer CO."

  Om de 14 dagen wordt ook de dioxine-uitstoot gemeten. Die bleef de laatste tijd wel steeds onder de norm, met uitzondering van een piek in de tweede helft van september 2008.

  Bronnen: belga/edp, Stadsomroep.com

  26-01-2011 om 17:12 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Ovens: Overige
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, Dalkia, Knokke, Knokke-Heist, West-Vlaanderen, koolstofmonoxide, CO, waterstofchloride, HCl, dioxine, uitstootgassen, emissiegassen, emissiewaarden, overschrijding norm
  >> Reageer (0)
  20-01-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dossier afvaloven Houthalen bijna rond

  Bij minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) zijn zes bezwaren binnengekomen tegen de milieuvergunning voor een nieuwe afvaloven in Houthalen-Helchteren. Bionerga had van het provinciebestuur een milieuvergunning gekregen voor de bouw en exploitatie van een 'afvalenergiecentrale' die aangedreven wordt met Limburgs huishoudelijk restafval, met een capaciteit van 200.000 ton in plaats van de eerder aangevraagde 290.000 ton.

  De provincie gaf die milieuvergunning eind november, bezwaren indienen kon tot kerstavond. De minister zal tegen eind mei haar beslissing nemen.

  Is dat laat? "Nee, het is wel gebruikelijk dat een minister zes maanden de tijd neemt voor zo’n beslissing", zegt Philip Peeters van Bionerga. "We hebben daar in onze timing ook rekening mee gehouden. We hopen in de eerste helft van 2012 te starten met de bouw zodat we tegen eind 2013 operationeel zijn."

  Behalve de milieuvergunning is er nog een bouwvergunning nodig. "We gaan wachten op de minister alvorens die aan te vragen, zodat we rekening kunnen houden met eventuele opmerkingen." Denken ze dat ze die vergunning ook krijgen? "Ja, we zien geen enkele reden waarom we die niet zouden krijgen."

  Milieupact

  Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren had enkele weken geleden al een milieupact gesloten met de afvalmaatschappij Bionerga. Voor hen stopt hiermee alvast de discussie rond de milieuvergunning.

  Houthalen-Helchteren heeft zich altijd verzet tegen de nieuwe milieuvergunning. Burgemeester Alain Yzermans (SP.A) schreef in de zomervakantie nog een boekje tegen de komst van Bionerga. "Als gemeente zagen wij liever een capaciteit van 150.000 ton, maar wij leggen ons neer bij de beslissing van de provincie", zegt Yzermans. "Daarom zijn we in dialoog getreden met Bionerga en hebben we een milieupact afgesloten."

  In het milieupact staat onder meer dat de technische experts van de gemeente betrokken worden bij de realisatie van de installatie. De experts zullen samen met Bionerga in een technisch platform zetelen. In dat platform zal jaarlijks de herkomst en de samenstelling van de verwerkte volumes besproken worden. "Er is ook afgesproken dat Bionerga de best mogelijke zuiveringstechnieken zal gebruiken."

  Bij de bouw van de nieuwe afvalverbrandingsoven moet Bionerga er ook naar streven om de impact op de omgeving te minimaliseren. De afvalmaatschappij zal op vraag van het actiecomité 'Limburg Adembenemend' ook meewerken aan een grootschalig gezondheidsonderzoek. Er komt ook een ‘Toezichtscommissie Milieu' waar het gemeentebestuur, het maatschappelijk middenveld, buurtvertegenwoordigers en buurgemeenten informatie zullen krijgen rond de situatie van Bionerga.

  "We zullen ook een milieubelasting heffen met terugwerkende kracht", zegt burgemeester Yzermans. "Van zodra de oven vol zit, zal ons dat 300.000 euro per jaar opleveren."

  Bronnenwww.nieuwsblad.be, www.hbvl.be


  20-01-2011 om 17:03 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Ovens: Bionerga
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, afvalenergiecentrale, Bionerga, Philip Peeters, Limburg Adembenemend, Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans, Joke Schauvliege, milieuvergunning, milieupact, bezwaarschrift
  >> Reageer (0)
  12-01-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afvalverbrandingsoven ontploft: 1 dode en 1 zwaargewonde
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Dinsdag 11 januari is in het Engelse Rotherham een man overleden en een andere ernstig gewond na een explosie in een afvalverbrandingsoven. De politie van South Yorkshire zei dat de ontploffing een groot gat heeft geslagen in de muur van de fabriek. Een 42-jarige werknemer werd per helicopter overgebracht naar het ziekenhuis waar hij later overleed. En een andere 45-jarige man liep zware verwondingen op. De fabriek werd onmiddellijk stilgelegd.

  Een woordvoerder van afvalverwerkingsfirma Sterecycle verklaarde dat er een grondig onderzoek zal gevoerd worden naar de oorzaken van de onploffing.

  Een ooggetuige verklaarde op BBC Radio dat hij met zijn wagen aan het rijden was toen "een gedeelte van het gebouw ontplofte en op de straat terechtkwam".

  "De ontploffing blies de volledige zijkant van het gebouw weg", zei hij. "Zwarte brokstukken lagen over heel de straat verspreid. Tien seconden later en ik had er middenin gezeten."

  De straat werd gedurende drie uur afgesloten. De politie zei dat de explosie ook een aantal wagens had beschadigd die aan de overkant van de straat geparkeerd stonden.

  Afvalverwerkingsfirma Stereycle had in februari 2010 nog een financiering van £ 10 miljoen aangegaan om de capaciteit van de afvaloven in Rotherham te verdubbelen van 100.000 ton per jaar naar 200.000 ton.

  Actiecomité "Kampenhout-Sas Ademt", dat zich verzet tegen de mogelijke bouw van een afvalverbrandingsoven in het Vlaams-Brabantse Kampenhout, pleit al meer dan 2 jaar dat het onverantwoord is om gevaarlijke industriële installaties te vestigen in de onmiddellijke nabijheid van woonwijken en scholen.

  Bron: BBC News

  12-01-2011 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Afvalverbranding
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, AVI, ontploffing, explosie, brand, BBC, Rotherham, South Yorkshire, Engeland, Sterecycle, Recover Energy, Kampenhout-Sas
  >> Reageer (0)
  03-01-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buurtbewoners Isvag verbrandingsoven in beroep tegen verlenging
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het actiecomité 'De Pijp Uit', dat ijvert voor het sluiten van de Isvag-verbrandingsoven in Wilrijk, roept de buurtbewoners op om in beroep te gaan tegen de beslissing van de deputatie van de provincie Antwerpen. Die besliste eind november om de milieuvergunning voor de afvalverbrandingsoven met tien jaar te verlengen.

  "Een eerste beroep bij de deputatie heeft niets opgeleverd", zegt Jan Wanten, voorzitter van de actiegroep 'De Pijp Uit'. ‘Een volgende stap is om in beroep te gaan bij Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V). Ik heb de buurtbewoners een e-mail gestuurd met een link naar onze website, waar alle nodige documenten staan om een beroep te kunnen indienen.' (www.depijpuit.be)

  Bron: www.standaard.be

  03-01-2011 om 22:09 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:Ovens: Isvag
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, Isvag, Philip Heylen, A12, Boomsesteenweg, Wilrijk, Antwerpen, milieuvergunning, beroep, dioxine, De Pijp Uit, Jan Wanten
  >> Reageer (0)
  29-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groen licht voor nieuw industrieterrein aan Kampenhout-Sas
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Burgemeesters Michel Baert (Open VLD) van Boortmeerbeek en Jean Meeus (CD&V) van Kampenhout zijn blij met de komst van het nieuw industrieterrein aan Kampenhout-Sas. Voorwaar een prachtig kerstcadeau: nog meer zwaar verkeer en files aan 't Sas, nog meer sluipverkeer langs de omliggende woonwijken, nog meer CO2-uitstoot en andere luchtvervuiling, nog meer risico op overstroming in de omliggende straten door de steeds toenemende asfaltering (zie de waterellende van vorige november), opnieuw een stuk minder schaarse open ruimte die ons nog rest, met alle negatieve gevolgen voor fauna en flora. Bovendien is er geen enkele garantie over het soort industrie dat op dit nieuw industrieterrein toegelaten wordt: zullen de fabrieken die zich hier komen vestigen nog meer milieuvervuiling, lawaaihinder, geurhinder en andere overlast veroorzaken?

  Wat dit alles nog schrijnender maakt, is dat terwijl de Vlaamse regering beslist om nog eens 40 ha Vlaams-Brabants groen op te offeren en om te vormen tot industriezone waarvan de behoefte op zijn minst zeer twijfelachtig te noemen valt, er vlak naast de betreffende grond niet minder dan 10 ha bestaand industrieterrein te koop staat, een oppervlakte zo groot als 20 voetbalvelden! Zouden we niet beter eerst werk maken van een optimale benutting van de beschikbare bedrijventerreinen alvorens dwaze beslissingen te nemen die onvermijdelijk leiden tot een algemene achteruitgang van de leefbaarheid van onze gemeenschap en waartegen zo goed als de hele bevolking gekant is?


  Foto: Kampenhout-Sas Ademt


  Bron: Het Laatste Nieuws


  Opmerking op het artikel in Het Laatste Nieuws

  In de definitieve tekst die door de Vlaamse regering werd goedgekeurd, staat nergens vermeld dat Klasse I bedrijven (de meest vervuilende) zich niet mogen vestigen op het nieuw industrieterrein ten noorden van het kanaal. Er staat enkel vermeld dat afvalverwerkende activiteiten op deze plaats niet toegelaten worden. Maar voor de rest is er wel alles mogelijk, dus ook vervuilende industrie.

  -- Bert Francois

  29-12-2010 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Kampenhout-Sas
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, Recover Energy, Kampenhout, Boortmeerbeek, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, RSV, Vlaamse regering, industrieterrein, industriegebied, Michel Baert, Jean Meeus, luchtvervuiling, milieu
  >> Reageer (0)
  23-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse regering sluit komst van afvaloven aan Kampenhout-Sas niet uit
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De Vlaamse regering heeft bij monde van bevoegd minister Philippe Muyters en na vragen van Vlaams Volksvertegenwoordigers Gwenny De Vroe (Open VLD) en Hermes Sanctorum (Groen!) bevestigd dat de tweede herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) die ze heeft goedgekeurd, de komst van een nieuwe afvaloven in Kampenhout-Sas niet uitsluit. Vlaams volksvertegenwoordigers Hermes Sanctorum en Gwenny De Vroe betreuren dit, maar erkennen toch dat de Vlaamse meerderheid van CD&V, SP.A en N-VA hiermee eindelijk duidelijkheid verschaft.

  Minister Muyters erkende in het Vlaams parlement dat de berichtgeving in de media dat de geplande afvaloven op de zuidelijke oever van het kanaal aan het industrieterrein Kampenhout-Sas door de tweede herziening van het RSV er niet zal komen, foutief is. Muyters bevestigde dat de regeringsbeslissing de komst van de oven niet uitsluit.

  Gwenny De Vroe: 'Ik betreur de onzorgvuldige communicatie van de Vlaamse regering. Die heeft ertoe geleid dat de betrokken inwoners eerst vernamen dat de oven er niet komt, om later te moeten horen dat de beslissing om ten noorden van het kanaal geen afvalverwerkende activiteiten toe te staan, niet van toepassing is op de afvaloven die een boogscheut verder op de zuidoever van het kanaal is gepland.'

  Gwenny De Vroe vroeg Muyters om in de toekomst, als het dossier van de oven na beroepsprocedures bij de Vlaamse regering terechtkomt, dezelfde houding aan te nemen en ook op de zuidoever afvalverwerkende activiteiten niet toe te laten.

  Hermes Sanctorum: 'Erg is ook dat minister van Leefmilieu Joke Schauvliege de mond vol heeft van duurzaam materialenbeheer, maar intussen geen beslissing neemt inzake de overcapaciteit van verbrandingsovens. Ondertussen worden wel vergunningen toegekend of verlengd van afvalverbrandingsinstallaties. De Vlaamse regering blijft maar de kansen missen om inzake de afvalproblematiek duidelijke keuzen te maken.'

  Bron: persbericht Open VLD/Groen!


  Lees hier het verslag van het debat op vrijdag 23 december in het Vlaams parlement over de afvaloven van Kampenhout-Sas.


  Zie ook:

  ROBnet.be:  Misschien toch verbrandingsoven

  23-12-2010 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Kampenhout-Sas
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, herziening RSV, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaamse regering, Vlaams parlement, Open VLD, Gwenny De Vroe, Groen!, Hermes Sanctorum
  >> Reageer (0)
  21-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open VLD: Vlaamse regering spuit mist over verbrandingsoven Kampenhout
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Trekt de herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV), vorige vrijdag door de Vlaamse regering goedgekeurd, nu al dan niet een streep door de plannen voor een nieuwe verbrandingsoven in Kampenhout-Sas? Volgens sommige regeringspartijen wel, volgens anderen niet. ‘Het wordt hoog tijd dat de Vlaamse regering ophoudt mist te spuiten over iets waar zoveel mensen in onze streek wakker van liggen als de nieuwe verbrandingsoven in Kampenhout-Sas’, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Gwenny De Vroe.

  Zaterdag berichtten verschillende media en politici van SP.A dat de herziening van het RSV de bouw van de geplande verbrandingsoven met een capaciteit van 150.000 ton onmogelijk maakt. Het nieuwe RSV bepaalt immers dat afvalverwerkende activiteiten uitgesloten zijn in het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas. Maar de woordvoerder van bevoegd minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters, wou dit goede nieuws voor de inwoners van onze streek niet bevestigen.

  Bij nader toezien blijkt de Vlaamse regering een erg gecompliceerde en voor interpretatie vatbare beslissing te hebben genomen. In de samenvatting van het RSV staat inderdaad dat afvalverwerking in het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas wordt uitgesloten. Maar in de eigenlijke tekst van het RSV wordt een onderscheid gemaakt tussen het noorden van het Kanaal en het zuiden. Enkel in het noorden sluit de tekst expliciet afvalverwerking uit. Over het zuiden wordt enkel gezegd dat nieuwe "ontwikkelingen" niet toegestaan worden. De plannen voor de verbrandingsoven situeren zich op de zuidelijke oever, op een terrein dat al deel uitmaakt van het industrieterrein en dus niet op een uitbreiding van het industrieterrein waarvoor enkel ten noorden van het kanaal afvalverwerking duidelijk wordt uitgesloten.

  'Dit is echt een warrige besluitvorming', meent Gwenny De Vroe. 'Het stoort me enorm dat de Vlaamse regering in zo’n gevoelige dossiers niet slaagt om klaar en duidelijk beslissingen te nemen. En dat er daarna door de regeringspartijen diametraal tegengestelde standpunten worden ingenomen. Ik eis daarom nog deze week duidelijkheid van de bevoegde minister. Is de oven nu dood en begraven of niet?'

  Bron: www.politics.be  Bron: Passe-Partout


  Zie ook:

  Het Nieuwsblad:  De Vroe eist duidelijkheid over verbrandingsoven

  21-12-2010 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Kampenhout-Sas
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, AVI, afvalverbranding, afvalverwerking, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, herziening RSV, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaamse regering, Open VLD, Gwenny De Vroe
  >> Reageer (0)
  20-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote twijfel en argwaan bij beslissing over RSV
  Artikel uit De Zondag van 19 december 2010. We moeten hierbij evenwel een zeer belangrijke opmerking maken: ondanks eerdere berichten staat in de definitieve tekst van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen NERGENS vermeld dat bedrijven van Klasse I (de meest schadelijke) niet toegelaten worden op het bijzonder economisch knooppunt Kampenhout-Sas. Wat de afvaloven betreft, blijkt de goedgekeurde tekst bovendien zeer dubbelzinnig, waarmee het helemaal nog niet zeker is dat een afvaloven op de huidige voorziene lokatie (ter hoogte van de Renault-garage) niet mogelijk is. In het slechtste geval hebben we dus een verbrandingsoven én 40 ha milieubelastende industrie aan ons been. Uiteraard zullen we dit niet zomaar zonder slag of stoot aanvaarden. De komende dagen (en weken) zullen hopelijk wat meer duidelijkheid brengen, maar een lange juridische procedureslag ligt nu al in het verschiet.


  Bron: De Zondag


  Zie ook:

  ROBnet.be:  Onduidelijkheid over verbrandingsoven

  Stop de Oven: 
  Is de oven op Kampenhout-Sas écht gestopt?
   

  Bijlagen:
  BVR Herziening RSV 20101217.pdf (1 MB)   

  20-12-2010 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Kampenhout-Sas
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, AVI, afvalverbranding, afvalverwerking, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, RSV, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaamse regering, bezwaarschrift, milieu, mobiliteit, gezondheid
  >> Reageer (0)
  19-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitspraak Vlaamse Regering i.v.m. Kampenhout-Sas: een tsjevenstreek?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De Vlaamse Regering heeft de herziening van het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen goedgekeurd. Inclusief de uitbreiding van de industriegronden aan Kampenhout-Sas, ten noorden van het kanaal Leuven-Mechelen.

  In essentie werd enkel de uitbreiding van de industrieterreinen goedgekeurd

  Zo wordt dat gebied een ‘bijzonder economisch knooppunt’. Projectontwikkelaars en intercommunales krijgen zo bijkomend 40ha grond in de schoot geworpen. Voor industriële activiteit. Deze beslissing gaat regelrecht in tegen het advies van de SARO (Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening) en tegen de honderden bezwaarschriften die werden ingediend.

  De Vlaamse Regering verklaarde ook dat er op het economisch knooppunt geen plaats is voor activiteiten in verband met afvalverwerking... .

  Dat klinkt goed... maar de bestaande plannen voor de afvalverbrandingsoven situeren zich net ten zuiden van het kanaal, en net buiten het nieuwe ‘economische knooppunt’.

  Tsjevenstreek?

  Zou het hier dus gaan om een tsjevenstreek waarbij de uitspraak over afvalverwerking wordt gebruikt als glijmiddel om de uitbreiding van industriegronden ten noorden van Kampenhout-Sas beter verteerbaar te maken? Terwijl die uitspraak ten gronde niets verandert aan de bestaande plannen? Ik hoop dat ik me vergis.

  Groen! zal om verduidelijking vragen in het Vlaamse Parlement.

  19-12-2010 om 11:20 geschreven door Erik Torbeyns  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Kampenhout-Sas
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, afvalverbranding, afvalverwerking, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, herziening RSV, Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, Vlaamse regering, SARO, Groen!, Erik Torbeyns
  >> Reageer (0)
  17-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sloopt Vlaamse regering plannen voor afvalverbrandingsoven aan Kampenhout-Sas?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De Vlaamse regering heeft vandaag een herziening van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen goedgekeurd, waarin Kampenhout-Sas wordt aangeduid als bijzonder economisch knooppunt. Opmerkelijk is dat expliciet in de ontwerptekst is opgenomen dat afvalverwerkingsactiviteiten uitgesloten worden in het economisch knooppunt. In principe betekent dit dus het einde voor de plannen van de firma Recover Energy om in Kampenhout-Sas een afvalverbrandingsoven voor de verwerking van 150.000 ton afval per jaar te bouwen. De beslissing van vandaag kan dan ook gezien worden als een tegemoetkoming van de regering aan de meer dan 1.000 bezwaarschriften die actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt' in het voorjaar heeft ingezameld tegen de fel betwiste plannen in het RSV.
   
  Bert Francois van actiecomité 'Kampenhout-Sas Ademt' reageert gematigd optimistisch: "We zijn zeer blij dat de Vlaamse regering onze klachten ter harte heeft genomen. Vervuilende industrie zoals een afvaloven hoort niet thuis temidden van woonwijken en scholen. Ik zou dan ook iedereen willen bedanken die een bezwaarschrift heeft ingediend en op deze manier een krachtig signaal aan de regering heeft gestuurd dat Kampenhout-Sas en omgeving in de eerste plaats een woon- en leefgemeenschap is waar zware industrie niet thuishoort. In die zin zijn wij dan ook ontgoocheld dat Kampenhout-Sas als economisch knooppunt toch weerhouden werd, en hadden wij liever gezien dat milieubelastende industrie in het volledige gebied rond Kampenhout-Sas uitgesloten werd. Verder maken wij ons nog altijd grote zorgen over de mobiliteit en de alsmaar langer wordende files op de gewestwegen in de omgeving van Kampenhout-Sas en het daaruit voortvloeiende sluipverkeer. Bovendien wachten wij op de finale ontwerptekst alvorens te kunnen besluiten of er definitief een kruis kan gemaakt worden over de plannen voor een afvaloven op deze lokatie."
   
  Afvalfirma Recover Energy reageert intussen sceptisch en zegt dat de beslissing van vandaag geen enkele invloed heeft op haar plannen. Verschillende politieke partijen melden nochtans dat het besluit van de Vlaamse regering het definieve einde betekent voor de gewraakte afvaloven.
   
  Hoe dan ook is het zeer uitzonderlijk dat de Vlaamse regering zich uitspreekt over een materie die normaal aan de provincie toebehoort. De beslissing van vandaag heeft in die zin dan ook een grote symbolische waarde, al duurt het misschien nog een tijdje voor de plannen van Recover Energy daadwerkelijk in rook zullen opgaan.


  Zie ook:

  De Morgen:  Bouw verbrandingsoven in Kampenhout van de baan?

  Het Nieuwsblad:  Vlaamse regering neemt belangrijke beslissing in omstreden dossier verbrandingsoven

  Het Laatste Nieuws:  Bouw verbrandingsoven in Kampenhout van de baan?

  De Standaard:  Verbrandingsoven Kampenhout-Sas komt in het gedrang

  Het Nieuwsblad:  Geen afvalverwerking aan het Sas  Bron: Het Nieuwsblad

  17-12-2010 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
  Categorie:Kampenhout-Sas
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, AVI, afvalverbranding, afvalverwerking, Recover Energy, Kampenhout, Kampenhout-Sas, economisch knooppunt, RSV, Ruimtelijk Structuurplan, Vlaamse regering, bezwaarschrift, milieu, mobiliteit, gezondheid
  >> Reageer (1)
  08-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verbrandingsovens zijn valse oplossing voor de klimaatcrisis
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Boze afvalrapers en afvalverwerkers uit Mexico, Chili, India en Zuid-Afrika zijn naar de klimaattop in Cancún gekomen omdat ze vrezen voor hun job. Omdat verbrandingsovens als oplossing voor het klimaatcrisis worden gepromoot, zien zij hun inkomensbron - afval - in rook opgaan.

  3 à 5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van afvalbeheer. Dat is evenveel als de uitstoot van luchtvaart en scheepvaart. In een nieuw rapport 'Afval en Klimaatverandering' deelt het VN-Milieuprogramma (UNEP) mee dat afval kan evolueren van oorzaak naar oplossing voor klimaatverandering. De verbranding van methaangas in vuilnisbelten en verbrandingsovens voor vast afval zullen een deel van de groene energie van de toekomst opwekken.

  Verbranden of recycleren?

  "De energie afkomstig van verbrandingsovens en methaangasinstallaties is helemaal niet groen," zegt Mariel Vilella van Global Alliance of Wastepickers and Allies, "omdat het afval dat verbrand wordt niet meer kan worden gerecycleerd. Daardoor moet je opnieuw ontginnen, transporteren, produceren en distribueren. Als je al die milieukosten meerekent, zijn verbrandingsovens schadelijker voor het klimaat dan steenkoolcentrales."

  In het zuiden leven 50 miljoen mensen van afval en recyclage, schat WIEGO (Women in Informal Employment Globalizing and Organizing). "Het zijn meestal informele werkers. Ze staan helemaal onderaan de sociale ladder, hoewel ze de samenleving een grote dienst bewijzen door de steden proper te houden. Verbrandingsovens concurreren direct met informele afvalverwerkers. Miljoenen families dreigen zo hun inkomen te verliezen," aldus Lucia Fernandez van WIEGO.

  Het Kyotoprotocol laat toe dat rijke landen die hun uitstoot van broeikasgassen onvoldoende kunnen reduceren, schone lucht  kopen in arme landen. Eén van de manieren om dat te doen is investeren in Clean Development Mechanisms (CDM). Dat zijn projecten die erop gericht zijn minder broeikasgassen uit te stoten in het globale Zuiden en de uitgespaarde uitstoot als certificaten te verkopen in het globale Noorden. Zo kunnen waterkrachtcentrales en windmolenparken de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

  Een vak apart

  Maar ook afvalverbrandingsovens komen als CDM-project in aanmerking, omdat ze energie recupereren uit afval. Toen Supriya Bhadakwad 13 jaar was, begon ze te werken als afvalsorteerster in de Indiase stad Pune, waar ze is opgegroeid. Sinds de komst in de stad van de verbrandingsoven wordt het afval niet meer gerecycleerd, maar verbrand. Honderden afvalsorteerders zoals Supriya raakten zo hun inkomen kwijt. "Wij leven van de verwerking van papier, plastiek en organisch afval zoals voedsel. Ons inkomen wordt gewoonweg verbrand."

  "Recycleren is mijn vak", zegt Exequiel Estay van een Chileense vereniging van afvalverwerkers. "In Latijns-Amerika leven meer dan 20 miljoen mensen zoals ik van het verzamelen, sorteren en recycleren van al het afval dat mensen weggooien. Wij verlengen de levenscyclus van grondstoffen door afval opnieuw in omloop te brengen. Verbrandingsovens doen het andersom, ze vernietigen grondstoffen zodat die opnieuw ontgonnen moeten worden."

  Valse oplossingen

  Aangezien verbrandingsovens 'schone lucht' kunnen verkopen, is het verbranden van afval een lucratieve zaak geworden. Met als gevolg dat er overal in de wereld verbrandingsovens bijkomen en steeds meer kleine afvalverwerkers hun inkomen verliezen. Volgens de Global Alliance of Wastepickers and Allies leeft één inwoner op honderd in het globale Zuiden van afvalverwerking en recycleren ze in sommige landen tot 80 procent van al het afval.

  De afvalverwerkers en afvalrapers vinden dat een deel van het klimaatfonds naar hen moet gaan, voor de milieudiensten die ze leveren. "Verbrandingsovens zijn valse oplossingen voor het klimaatprobleem. Recyclage is de gemakkelijkste en goedkoopste manier om emissies van productie terug te dringen," zegt Mariel Vilella, van de Alliance of Wastepickers. "Het is de inkomstenbron van miljoenen mensen en komt de lokale economie ten goede."

  Bron: www.mo.be

  08-12-2010 om 15:31 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:Afvalverbranding
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, AVI, recyclage, sorteren, afvalverwerking, afvalverbranding, wastepickers, afvalrapers, klimaattop, climate change, Cancun, broeikasgassen, emissies, uitstoot, CDM, milieu
  >> Reageer (0)
  25-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afvaloven van 200.000 ton in Houthalen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het provinciebestuur van Limburg heeft vandaag een milieuvergunning afgeleverd voor de nieuwe afvalverbrandingsoven van Bionerga in Houthalen. Bionerga mag naast de bestaande oven (100.000 ton) op industrieterrein Centrum-Zuid een nieuwe installatie bouwen met een capaciteit van 200.000 ton per jaar. De nieuwe installatie moet de bestaande vervangen.

  Het afvalbedrijf had een vergunning gevraagd voor 290.000 ton, maar volgens gedeputeerde van Milieu Frank Smeets was dat te veel. "Hergebruik en recyclage van afval moeten nog altijd de voorkeur krijgen. De installatie is alleen bedoeld voor huishoudelijk restafval en niet-recycleerbaar bedrijfsafval", aldus Smeets.

  De provincie verwacht dat er jaarlijks 120.000 ton huisvuil en 80.000 ton bedrijfsafval zal verbrand worden in Houthalen.

  Bron: www.hbvl.be


  Zie ook:

  Het Nieuwsblad: Verbrandingsoven voor Houthalen

  Express: Bionerga krijgt vergunning voor afvalenergiecentrale
   

  Bijlagen:
  Milieuvergunning Bionerga - Besluit Deputatie Limburg.pdf (319.4 KB)   

  25-11-2010 om 00:00 geschreven door Bert Francois  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Ovens: Bionerga
  Tags:afvalverbrandingsoven, verbrandingsoven, afvaloven, vuilverbrander, superoven, walvis, Bionerga, Nuhma, Limburg, Bestendige Deputatie, Frank Smeets, Alain Yzermans, Houthalen-Helchteren, milieuvergunning
  >> Reageer (0)


  STAND AFVALOVEN: provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan dat afvaloven verbiedt goedgekeurd door minister Muyters
  Foto

  Kampenhout-Sas Ademt op

  Institut de Veille Sanitaire:
  "Er is een significant statistisch verband tussen leven in de nabijheid van een verbrandings-oven en kanker, zowel bij mannen als bij vrouwen." (Frans
  ministerie van Volksgezondheid)

  Categorieën
 • Afval & Gezondheid (7)
 • Afvalverbranding (13)
 • Celis (4)
 • Kampenhout-Sas (42)
 • Mafrans (6)
 • Milieu: Overige (0)
 • Ovens: Bionerga (13)
 • Ovens: Isvag (5)
 • Ovens: Overige (7)
 • Recover Energy (35)
 • Sneltram (6)
 • Tildonk Sas (3)
 • Van Gansewinkel (5)

 • E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Archief per week
 • 20/12-26/12 2021
 • 30/08-05/09 2021
 • 10/08-16/08 2020
 • 10/09-16/09 2018
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/08-09/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 24/11-30/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 28/04-04/05 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 16/12-22/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 17/12-23/12 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 26/01-01/02 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 01/01-07/01 2001
 • 25/12-31/12 2000

  Foto

  Foto

  Delen


  (voor oudere artikels klik op het pijltje naar links onderaan deze pagina)  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs