Het was vandaag vroeg dag. We zijn om 5 uur opgestaan voor
een niet te missen gebeurtenis. Tussen
5.30 en 6.30 wanneer de zon opkomt, komen alle monniken op straat om hun
eten voor die dag te verzamelen. Elke monnik draagt een grote pot waarin rijst,
bananen, koekjes enz. gedeponeerd kunnen worden. Het is niet alleen de lokale
bevolking die voedsel geeft maar ze maken er ook wat een toeristische attractie
van. Je kan aan een kraampje eten kopen en langs kant van de straat op een
matje gaan zitten wachten tot als de monniken komen en dan het voedsel in hun
pot leggen. Nadien een smoothie en een baguette met banaan en nutella gaan
kopen vooraleer we met de fiets naar een rijstboerderij vertrokken. Daar leggen
ze al doende uit hoe rijst wordt geteeld en verwerkt. Het was een hele leuke en
leerrijke ervaring (behalve enkele irritante kinderen van een gezin dat ook de
rondleiding volgde). Op het einde hebben we een super lekker rijstbuffet
gekregen inclusief rijstwijn. We wisten niet dat je zoveel lekkers met
rijst kon maken.
Informatief: "Sticky rice: van rijstkorrel tot maaltijd."
- Selectie van de goede rijstkorrels: water mengen
met zout. Je legt een ei in water en voegt zout toe. Als het ei drijft is er
voldoende zout in. Je legt nadien de droge rijstkorrels in het zoutwater. De
korrels die zinken veel beter dan de lichte en kunnen gebruikt worden om te
zaaien.
- Zaaien. De rijstkorrels op vochtige grond
gestrooid en een aantal keer per dag bevochtigd. Na die 10 à 20 dagen zijn de
plantjes groot genoeg om te planten.
- Prepare the Paddy. Met een waterbuffel wordt een
ondergelopen stukje veld omgeploegd.
- Planten. De plantjes worden 15 à 20 cm uit elkaar, plantje per plantje met
de hand in de modder gezet.
- Onderhoud van de velden: Irrigatie en onkruit
snoeien. Via terrasjes en modderdammetjes worden de velden afwisseld
ondergelopen en drooggelegd. Het droogleggen dient om de planten zich dieper te
laten wortelen en daardoor sterker te laten worden.
- Oogsten. Met een scherpe sikkel worden
rijstplantjes met de hand geoost en in bussels te drogen gelegd.
- Nadat de bussels 4 à 5 dagen in de zon hebben
gedroogd, kunnen de rijstkorrels van de plant gescheiden worden. Dit gebeurt
door met behulp van een speciek werktuig de bussels hard tegen de grond te
slaan.
- Als de bussels tegen de grond worden geslagen, verliest
de plant ook wat loof. Om die van de rijstkorrels te scheiden gebruikt men een
grote waaier. Het loof dient als voedsel voor de waterbuffel.
- De rijst verzamelen in grote mand en op de rug
(en aan het hoofd) naar binnen dragen. Hier is de normale levenscyclus van de rijstkorrel rond, maar vooraleer je de rijst kan eten volgen er nog een paar stappen...
- De pel van de rijstkorrels met een soort stamper
in een stenen pot breken. Het duurt handmatig (eigenlijk voetmatig) 30 min voor ongeveer 5 kilo en machinaal
10 min voor 10 kilo. Aangezien de lokale boeren geen machine hebben
moet er dus hard gewerkt worden voor elke maaltijd... geen wonder dat je op het
platteland geen dikke mensen ziet.
- De rijst opschudden zodat de pelletjes
wegwaaien. De pelletjes worden ook gebruikt . Het allerzuiverste wordt
eruitgezeefd en dient als voedsel voor het kleinvee. De groffere pelletjes
worden deels gebruikt om rijstwijn van te maken en worden deels gecomposteerd.
- De rijst drie uur laten weken in water. Het
water wordt heel zacht en wordt gebruikt als shampoo en huidverzorgend middel.
- De zachte rijst stomen.
- Dinner is served.











26-10-2012 om 08:32
geschreven door Marlies & Pieter 
Categorie:Dagboek
|