- 4 babyoctopussen van ongeveer 500 gr., schoongemaakt - 3 el fruitige olie - 2 el rode wijn azijn - 2 teentjes look, geperst - 3 el bladpeterselie, fijngehakt - 1/2 tl zoet paprikapoeder - peper en zout - 1/2 tl chilivlokken - 1 el kappertjes, gehakt - sap van 1 citroen
De octopussen gedurende dertig seconden blancheren. Dit vier à vijf keer herhalen. De octopussen daarna gedurende één uur zachtjes koken, onder deksel. De kooktijd dient eventueel nog met een twintigtal minuten verlengd of tot de octopussen gaar zijn.
Van het vuur afhalen, in het vocht laten afkoelen en dan afgieten.
De tentakels in stukken van twee centimeter snijden, de rompen in kleinere stukjes.
De olie verhitten en azijn, look, twee eetlepels bladpeterselie, paprikapoeder, chilivlokken, kappertjes en octopus toevoegen. Gedurende drie minuten laten pruttelen.
Het geheel overbrengen in een aardewerken schaal en laten afkoelen. Peper en zout toevoegen en een nacht in de koelkast plaatsen.
Op kamertemperatuur laten komen, besprenkelen met citroensap en bestrooien met de rest van de peterselie.
(Uit : Zeevruchten, snacks, salades, soepen en meer. Tirion)