Tapenade met groene olijven en gekonfijte tomaten (feest-dipsausje)
- 400 gr. groene olijven, op olie, zonder pit - 45 gr. kappertjes - 25 gr. ansjovis - 25 blaadjes basilicum - 20 partjes gekonfijte tomaat - 1 teentje knoflook, geblancheerd - sap van 1 citroen
voor de gekonfijte tomaten : - 400 gr. romatomaten - olijfolie - 2 teentjes knoflook, fijngehakt - takjes tijm - 2 blaadjes laurier - pezo - suiker
Water aan de kook brengen. Een kruisje in de onderkant van de tomaten kerven en gedurende tien seconden in het kokende water blancheren. De tomaten één minuut in ijswater afkoelen en ontvellen. Ze in vier stukken snijden, het hart en de pitjes er uit halen.
De partjes over een bakplaat verdelen en besprenkelen met olijfolie. Knoflook, tijm, laurier, peper, zout en suiker toevoegen. Gedurende twee à drie uur in een voorverwarmde oven aan 100°C plaatsen. De ovendeur op een kier laten.
Voor de tapenade al de ingrediënten fijnhakken en op smaak brengen met peper en zout.