Een frisse dag, droog weliswaar maar niet een echt een zonnige gebeurtenis daarbuiten. De vleugelnootbomen staan nu vol in blad en schermen het water uit mijn raam af. Alleen als ik wat rechts kijk kan ik nog net een stukje van het water zien en .... zie ik dat het praktisch windstil is. Vanmorgen was er nog even wat wind uit het zuiden.
In de media, maar ook in cabaret hoor je af en toe mensen de stelling poneren dat het geloof en de godsdienst daarom heen vooral, een verzinsel is. Een, in mijn ogen, nog altijd actuele stelling en één die in de tientallen eeuwen door tallozen is verwoord.
Een aspect van deze stelling is zeker interessant en dat is de reactie van "gelovigen" , wat dat ook mogen zijn. Aan de hand van de bijbel of Thora of Koran wordt geprobeerd begrip te krijgen voor de hardheid van hetgeen in die boeken staat.
De kracht waarmee die zgn. bewijsvoering gepaard gaat is door de tijd vergelijkbaar. Er is letterlijke strijd gevoerd om het gelijk af te dwingen via een oorlog. Oorlogen werden in de historie zelfs vaak gevoerd in opdracht van of met goedkeuring van de kerk of de instantie die daarvoor doorging.
De kerk won meestal en de godsdiensten die tegenover elkaar stonden in menige strijd en oorlog, hadden als zij wonnen God aan hun zijde.......
Dat wat betreft de strijd tussen gelovigen met verschillen. In alle tijden zijn er ook mensen, individuen geweest die het "toneelstuk van de godsdienst" wel hadden gezien en doorhadden. Zij waren de echte vrijdenkers, de mensen die het individu op een voetstuk zetten. Dat waren helaas vaak ook de mensen die eindigden op brandstapels of andere sinistere theaters van de tijd.
Kluizenaars, denkers en/of zonderlingen waren in die tijden de mensen die door denkwerk te verrichten en bepaalde studies te doen en ook door in tijd de conclusies te laten rijpen, kwamen tot totaal afwijkende wereldbeelden dan de kerken. Dat was voor die tijd, waarin de mens leefde onder het juk van de godsdienst, opmerkelijk te noemen. Iedereen werd verondersteld het geloof aan te hangen wat werd voorgeschreven in die regio, dat land en zelfs de streek........ Als je dan toch jezelf afzonderde omdat je over het leven wilde nadenken op jouw manier, werd je al snel een buitenbeentje en in het ergste geval een bedreiging voor de gemeenschap. Als die gemeenschap geleid werd door zwakke leiders die zelf niet durfden te spreken over ook hun eigen twijfels en angsten over dezelfde vraagstukken als die van de kluizenaar, dan werden die zonderlingen soms letterlijk geofferd en als voorbeeld gesteld om zo te bewerkstelligen dat de gemeenschap zich verder niet zou inlaten met dergelijke afwijkende denkpatronen.
Nu had je gelukkig ook in de kerken mensen die ondanks twijfel en onzekerheden probeerden de wereld beter te begrijpen door onderzoek. Voorlopers van de universiteiten en eigenlijk wetenschap in zijn prilste vorm. Uiteraard was het onderzoek en het nadenken over dat wat in de bijbel staat het veiligst als je al je conclusies terug voerde op het geloof en de Bijbel....
In duizenden jaren zijn we als mens nu al op zoek naar hoe het "waarom van ons mensen" in elkaar zit.
Een zoektocht die op zich fascinerend is en blijft tot we een antwoord weten te formuleren net zo krachtig als een godsdienst zelf.
Zo overtuigend en diepgaand dat je als weldenkend mens tot de conclusie komt dat het leven zin heeft zonder dat je daarvoor langs de dogma's van een bepaalde godsdienst moet leven , denken en werken.....
De weg naar zo'n conclusie is afhankelijk van de mens zelf en ook van de bereidheid van de mens om vragen niet altijd op te vatten als een aanval op een bepaalde situatie in de tijd.... Vragen maken meer los ALS je denkt.............
Het was een redelijke dag. Meestentijds was het aangenaam, maar af en toe waren er opeens donkere luchten en zag het er onvriendelijk uit. Het heeft wat geregend maar al met al een aangename dag.
De discussies in de media over de besluiten van het kabinet over de PGB's zijn aan de orde van de dag. Er is een groep mensen die juist door de PGB's in staat zijn hun zelfstandigheid te handhaven en te verwerven. Nu de regering stelt dat die groep het maar met vrienden en familie moet doen komt er natuurlijk wel wat los. Voorbeelden van meervoudig gehandicapte kinderen en hun ouders.
Net nu alles loopt zoals het zou moeten voor kind en gezin komt de maatregel om alle PGB's, indien dit geen tehuis indicaties zijn, maar te schrappen. Een familie die koos voor thuisverzorging m.b.v. professionele hulp door de week en soms per dag ingehuurd, wordt nu straks gedwongen om de patiënt te laten opvangen door de reguliere zorg. De voorbeelden die in de uitzending van vanavond in beeld kwamen waren mensen die juist gekozen hadden voor de thuissituatie qua verzorging, omdat de reguliere zorg nooit die warme zorg kon bieden die nodig was voor de patiënt.
Wisselende diensten en wisselende verpleegkundigen en invallers en stagiaires, alles kwam voorbij en daarmee helaas ook het begrip kwaliteit. Indien je de kwaliteit wilt bieden die nodig is heb je een reeks van professionals nodig die bovendien flexibel in staat is om die zorg en aandacht te geven dat de ouders en familie met een gerust hart zien dat het eindelijk gaat zoals het behoort te gaan. Een vader had zo een eigen stichting in het leven geroepen om de zorg voor zijn zoon te optimaliseren.. Bewonderingswaardige voorbeelden van betrokken mensen. Moedig was de aanwezigheid van een Tweede Kamer vertegenwoordiger van de VVD. Weliswaar had zij niet veel ter verklaring te melden, maar dat ze er zat was prima.., nu nog de terugkoppeling naar de VVD verzorgen en vervolgens de maatregelen of afschaffen of dusdanig nuanceren dat de PGB-families er mee verder kunnen.
Een prachtige dag tot nu toe: 19.47 uur, toen begon het>>>> regen wind en plensbuien.. gelukkig maar voor de natuur.
Vandaag een beeld van de reacties op het regeringsbeleid t.a.v. cultuur, gezondheidszorg.
Droevig om de laconieke manier te zien van iemand als Rutte. Dit grenst aan autistisch gedrag. Zonder gevoel of inlevingsvermogen de mededelingen over het voetlicht brengen en dan stellen dat het voor de allerarmsten er beter op wordt....., je moet maar durven.
De bezuinigingen, uitgesmeerd over 5 jaar, hebben vandaag dus een gezicht gekregen en het is nu aan de Kamer en vooral de oppositie daarin, om middels transparant weerwerk aantoonbaar te maken dat dit zo niet kan.
Jammer dat de PvdA ondertussen ook nog moet omgaan met de onrust van binnen uit van de partij. Job zal in overleg met zijn team originele en steekhoudende argumenten moeten leveren om het volk, de kiezers te overtuigen dat het zo echt niet hoeft..
Mijn vader zei toen ik in mijn begin twintiger jaren was, dat het een goede zaak is om in het leven zaken uit te smeren over langere tijd om zo de continuïteit te vergroten en soms zelfs wel te waarborgen.
Vijf jaar voor 18 miljard in een land als Nederland is veel en te snel......
Beter zou zijn als die 18 miljard doel bleef, maar over een periode van 8 tot 10 jaar.
In die periode is dan tijd om allerlei zaken beter te organiseren, juist die onderwerpen waar nu bot wordt gesnoeid.
Ook zouden de banken en de financiële wereld in Nederland goed kunnen worden gereorganiseerd.
Feit is dat het crisis-spook van 2008/2009 niet zomaar een plotselinge happening was.
Het heeft jaren geduurd om zover uit het lood te geraken en als het dan eenmaal misloopt, is er een periode voorbij van zo'n 15 jaar.
Om nu vol ambitie te gaan proberen die 15 jaar in 5 jaar te saneren is een ram(p)koers scenario.
Terwijl, als er gezegd zou worden dat de ontstane pijn, opgebouwd in ±15 jaar, zal worden aangepakt in 8 tot 10 jaar, dan is het beeld duidelijker en de pijn beter te verdragen en te verdelen.
Alle instellingen en instanties die nu door dit beleid ontsporen en mensen op straat moeten zetten, zijn we kwijt als motoren van onze economie.
Juist nu in tijd van crisis, is het van groot belang te investeren in de maatschappij.
Er dient wel een boodschap verteld te worden, maar die vertel je omdat je weet dat je kiezer, het volk, recht heeft om uitgelegd te krijgen waarom het qua oplossing gaat zoals het gaat en wat daar de winst van is voor de Nederlandse bevolking.
Rutte belooft in zijn aanloop naar de verkiezingen allemaal zaken die hij nu niet laat doorgaan en hij heeft er geen uitleg bij. Ik denk dat als Job nu kan scoren in samenwerking met D'66 en SP en Groen Links we een beter alternatief kunnen formuleren voor de totaal ontredderde kiezer die vandaag wel erg veel voor de kiezen heeft gekregen. Een staat opbouwen kost tijd, reorganiseren ook!
Dit is afbraak en daar zit geen vooruitzicht in geen hoop. Te veel mensen zullen worden getroffen door één of meerdere maatregelen en daarmee valt een stuk geloof en vertrouwen weg wat wij eigenlijk toch altijd nog hebben in onze bestuurders......
Een mooie dag met behoorlijk wat zon. Matige wind uit het zuiden en draaiend naar zuid-west. De verwachtingen zijn redelijk goed met ook af en toe de broodnodige regen. Het weekend zou een kantelmoment kunnen zijn naar of obestendiger weer met meer regen , maar het warmtescenario doet ook duidelijk mee in de discussie.
Vandaag was het Alpe D'HuZes-dag. Een fenomenaal evenement op de Alpe D'Huez in Frankrijk van enthousiaste fietsers, die voor het bijeen brengen van sponsorgelden de berg beklimmen op de fiets. De naam zegt het al dat het zes keer mag op die dag.
Dat gebeurt dan fietsend, alleen of in groepen, maar allemaal voor het geld inzamelen tegen kanker.
Vandaag werd het evenement in beeld gebracht door de NOS en ik was echt ontroerd te zien wat mensen hebben meegemaakt, wat hun drijfveren zijn en van de sfeer. De NOS verdient een compliment voor de wijze waarop aandacht voor dit, toch weer typisch Nederlands, spektakel was georganiseerd. Goede interviews met enkele mensen met een goed en soms aangrijpend verhaal en beelden van fietsers en een enkele loper(!) die op deze dag alles gaven voor het goede doel. Een dag die bij mij gevoelens los maakte van: "dat wil ik ook volgend jaar" , maar of dat haalbaar is ?????
We leven in een heerlijk land met bijna voor elke situatie een uitzondering, maar ook een oplossing of een goed idee. Hartverwarmend om te zien dat zoveel mensen samen ergens voor gaan staan.
Hoe anders was het beeld wat bleef hangen na het zien van enkele beelden van Jeroen Pauw in Haïti. Uit die reportage kwam de bevestiging dat er nog bar weinig en vooral bijna niets structureel was georganiseerd. Problemen te over en geen duidelijk uitzicht op een definitieve oplossing.
Moedig van Jeroen om daar ter plekke te gaan kijken, maar triest als je de conclusie moet trekken dat het geld niet wordt besteed zoals al die Nederlanders bij het geven hadden verwacht en gehoopt.
Het kwam vandaag toch allemaal goed met het weer. Vanmorgen nog regen en later werd het droog en draaide de wind van zuid-west naar west tot noord-west. Een mooie dag aan het eind en nog lekker even in de zon gezeten..
Het Oostvaarderswold, een natuurgebied in de Flevopolder, staat weer op de agenda.
Na jaren van plannen en werken aan het plan, werd dit door de nieuwe staatssecretaris Bleeker direct na zijn aantreden afgeblazen.
Een zeker tienjarig werk van natuurontwikkeling werd met een streek van het planbord geveegd. Te duur.........., hoe verzin je het....
Gelukkig zijn de natuurliefhebbers niet van gisteren en zijn de krachten gebundeld en de doelen bijgesteld.
Nu lijkt het erop dat het plan door kan gaan en die doorgang gaat mede lukken door samenwerking met het WNF.
Daar zitten ook mensen die het vooruit denken tot een professie hebben verheven en die kijken dus verder dan deze regeringsclub kennelijk kan. Mooi te horen dat het Oostvaarderswold waarschijnlijk toch gerealiseerd gaat worden en dat we over enkele jaren een werkelijk uniek natuurgebied hebben gecreëerd waarmee wij als Nederland voor de dag kunnen komen als het gaat om diversiteit in het zoeken van oplossingen in tijden van crises...... Knap werk van natuurbeheer Flevoland en het WNF.
Ik kan een ieder aanraden eens af te reizen naar Flevoland en dit unieke project eens te bekijken.
Op de fiets en/of lopend is er nu al veel te zien en zal het in 5 jaar helemaal ongelooflijk zijn om rond te dwalen in dit mooie stukje Nederland. Ontworsteld aan de zee en vervolgens op de tekentafel en uit de idealen van de mensen ontstaan en ontworpen. .
De provinciebestuurders en gemeenten hebben de mogelijkheden goed in gezamenlijkheid aangepakt en hebben durven kijken via alternatieve horizonten.
Een lofwaardig handelen en getuigend van eigen drive en verantwoordelijkheid.
Deze regering/gedooggroep heeft het predicaat van de roeptoetergroep al snel waargemaakt.
Op vele terreinen is eerst heel luid geroepen en is later de nuance of de inbreng vanuit het land verwerkt....
Niet getuigend van visie maar vooral van spierballentaal en laat die spieren dan maar weg: blijft over een stelletje ballen die de macht willen koesteren.
Nee zeggen en even later ja doen of aangepaste ja doen, is heel normaal en schijnt te horen bij deze club van mastodonten die niets, maar dan ook niets hebben toegevoegd aan het politieke klimaat in Nederland van 2011.
U kent mijn favorieten inmiddels en Kamp, Hillen en Verhagen zijn echte toppers in deze.......
Burgemeester Jorritsma van Almere is in deze week ook positief in beeld gekomen door via haar voorzitterschap van de gemeenten in Nederland het overleg met de minister Donner goed in te gaan. De korting op de projecten voor minder validen en gehandicapten, de ontslagen van de mensen die juist daar fantastisch werk verrichten schijnt van de baan te zijn.
De reactie van Donner was speekwoordelijk meneer droogkloot." Afspraak is afspraak, er is helemaal niets van tafel en bovendien het ligt al in de Tweede Kamer dus ......waar hebben we het over......!" Moet ik nog meer zeggen??
Het is nog niet wat het zou moeten zijn: regen, bewolkt en wat broeierig. Bijna geen wind uit het oosten. Vanmorgen een regenbui op bijna tropische wijze. Loodrecht viel het en bij bakken..
In een NRC artikel van 03 augustus 1991 las ik een verhaal over het ontstaan van de Europese onderklasse.
Ralf Dahrendorf, een Britse socioloog, vertelt en verklaart het ontstaan van de onderklasse vanuit de val van de muur.
De komst van oost-Europeanen en de verwachting dat er ook velen uit het zuiden zullen volgen, waren voor die tijd toch wel opmerkelijke uitspraken.
De val van de muur heeft zeker in Europa een golf van illegalen en zgn. vluchtelingen opgeleverd. mensen die er waren, niet mochten zijn en wel een beroep meenden te kunnen doen op de sociale voorzieningen....
De Britse socioloog pleit voor een ingrijpende herziening van de welvaartstaat. Zo min mogelijk dient er gebruik gemaakt te worden van overheidsmaatregelen. Geen subsidieregelingen als kinderbijslag, bijstand en huursubsidies.
Oncontroleerbaar en fraudegevoelig meent Dahrendorf. Bovendien is het bureaucratische apparaat te log en te duur om alle regelingen en hun uitzonderingen te monitoren.
Inmiddels, twintig jaar verder, weten we hoe waar die statements zijn. Misbruik van de subsidies is gemeengoed en vele honderden gezinnen in zuid Europa en Noord-Afrika leven van de vrijgevigheid van de Nederlandse subsidieregelingen.
Dahrendorf is voorstander van een basisinkomen gekoppeld aan je status in het land. Mag je ergens zijn en is die status gecheckt, dan heb je bij verblijf in Nederland recht op een basisinkomen. Wel dient de persoon in Nederland te wonen en te werken. Bovendien is de uitkering van het basisinkomen gekoppeld aan je gedrag. Werkloosheid dient gekoppeld te zijn aan werkzoeken en moeite doen, aantoonbaar.
Crimineel gedrag is helemaal foute boel. Crimineel gedrag leidt tot stopzetting van elke vorm van uitkering. Dahrendorf pleit voor een herverdeling/-en herformulering van burgerrechten. Economie is weliswaar belangrijk, maar het is nu belangrijk dat de opbrengsten van de welvaart worden herverdeeld. Welvaart verspreidt zich niet vanzelf en de rijke landen zijn onuitputtelijk in het verzinnen van uitzonderingen om hun eigen markten te bevoordelen.
In de jaren '80 was de economie booming en dat ging gepaard met afbraak van sociale voorzieningen en belastingverlaging.
Deze zgn. welvaartsperiode ging gepaard met een acceptatie van het bestaan van een snel groeiende groep in de wereld van de "niets-hebbers" .
De bureaucratie in die jaren '80-tijd in Engeland leidde tot de conclusie dat in de gezondheidszorg achter elke werknemer in de zorg, een ambtenaar werkte en dat is absurd en onnodig.
Die groeiende groep niets-hebbers voelt zich niet gebonden aan de normen en waarden waar langs de rijken leven.
Het klassensysteem is inmiddels verdwenen en het socialistische stelsel is in elkaar gezakt.
Veel mensen raken gedesoriënteerd en dat leidt tot anomie ofwel de onzekerheid die ontstaat als normen tengevolge van politieke en economische redenen veranderen.
Mensen worden bang en frustraties lopen hoog op. Voor sommigen is zelfmoord de enige oplossing.
In deze tijd van 2011 is die frustratie gekoppeld aan exposure zoekend gedrag.
Denk aan de Alphense moorden in het winkelcentrum "De Ridderhof".
Dahrendorf wijst op andere scenario's als meer criminaliteit, verkrachtingen, meer moorden en gewelddadige roofovervallen..
Het risico van anomie is tirannie in welke vorm dan ook. Dat op zich zou kunnen leiden tot een politiestaat.. Het hart van het liberale denken wordt hiermee bedreigd, de vrijheid...
De mens als slaaf van de welvaart, werd al beschreven in 1831 door de politieke filosoof De Tocqueville.
Zover mag het niet komen zegt Dahrendorf. Er moeten herzieningen komen van de burgerrechten.
"We kunnen terugkeren naar de stam, maar als we menselijk willen blijven moeten we juist vooruit in de burgermaatschappij" aldus Dahrendorf.
Het basisinkomen is hiervoor wellicht een goede manier..en daarmee is een discussie op gang te brengen waarin de beelden van wat er nu in Noord Afrika zich afspeelt een rol kan hebben voor de beeldvorming.
Mensenrechten ... wat verstaan wij er eigenlijk onder na alle oorlogen vanuit de 19-de eeuw tot nu toe?
Het geweld van nu in die landen zit diep, diep in de historie van Europa en Afrika samen. Lezend het boek "Congo" van David van Reybrouck is als een kaart te lezen, duidelijk en verklarend. Veel van wat zich nu afspeelt in de wereld van Europa en Afrika vindt zijn roots in de historie beschrijvingen van Van Reybrouck.