Heerlijk weer, zwakke westen wind en temperaturen rond de 14 graden schat ik zo. Als je uit de wind in de zon kunt zitten zal het zelfs warm zijn...
De VN heeft middels 1973 besloten tot een signaal aan de leiders in Libië. Op zich is dat goed. Daarvoor is de VN na de tweede WO opgezet. De wereld zou veiliger worden als er een zogenaamd bestuur zou komen die macht had boven landen en staten.... Op zich dus goed en jammer dat toch niet alle landen meedoen met de resolutie 1973. Daarmee worden de problemen sinds de tweede WO schrijnend blootgelegd. Men deinst terug om op te treden en in de soevereiniteit van landen te treden. Dat is goed die twijfel, maar de VN is er zo gekomen om alle ellende van de afgelopen eeuw een halt toe te kunnen roepen. Daar is iedereen het mee eens.., tja en dan moet je ook consequent durven te zijn....
Aan de slag dus met alle voorstanders van de Veiligheidsraad, alle landen moeten meedoen. Let wel, ik ben tegen alle geweld, maar hier is sprake van zo veel leed voor gewone burgers dat het moet worden gestop[t. Olie of geen olie, we hadden de afgelopen decennia al veel eerder het signaal moeten afgeven dat we het volk belangrijker vinden dan de president, die bovendien niet vanuit democratische lijnen is gekozen.. Aan pakken en niet bang zijn om door te pakken. Ben benieuwd hoe Nederland daarin een rol(letje) mag gaan spelen.., maar goed als we maar iets bijdragen is het al goed..
Een heerlijke dag met zon, aangename temperaturen en veel zon. Een dag om te fietsen, te joggen en te genieten van het voorjaar.Oostenwind en het water schuift dus rustig naar rechts vanuit het raam....Dit is het voorjaar in een close-up met op de achtergrond het water.... Prachtig
Het gesprek in Nederland gaat nu natuurlijk over kerncentrales. Wel of geen kernenergie erbij of dat wat er is laten door gaan.... Een discussie op Radio1 vanmorgen met VVD, PvdA en CDA. Het was wederom een teleurstelling te horen dat er wel over termijnen van 50 jaar wordt gesproken als het gaat over nieuwe kerncentrales en dat de ontwikkelingen rond aardwarmte in die zelfde periode totaal nog niet worden genoemd.
Wel hoorde ik Job Cohen praten over nieuwe en vernieuwende technologie, maar ik heb hem niet als nieuwsitem het aardwarmte hoofdstuk op de agenda zien zetten. Zou dat nu werkelijk allemaal politiek en tactiek zijn om er (nog) niet mee te komen??
Het is in deze raamvisies de afgelopen weken herhaaldelijk gegaan over aardwarmte en ik pleit daar nu al zolang voor dat die technologie bekender wordt gemaakt en op de kaart wordt gezet als een nieuw Nederlands product. Wij als klein landje gaan aantonen dat we er onafhankelijk door worden van buitenlandse energie en fossiele energiebronnen.
We hebben de universiteiten, de kennisbundeling in Nederland en Europa kunnen ons land maken tot een pioneer op dit gebied.
Daarbij kaartte ik aan dat investeringen in dergeklijke projecten alleszins verdienen dat er door bijvoorbeeld ABP fors in wordt geinvesteerd. Het is veilig, schoon, en innovatief. Het geld van nu is zeker in de toekomst door het in dergelijke Nederlandse projecten te steken. Rendement is bijna te garanderen. Het financieel zeker stellen van misboringen door een garantiefonds is een noodzakelijk onderdeel van het totale plan, maar vanwege de kennis die er in Nederland is over de bodem, kunnen we die misboringen en de garanties daar omheen makkelijk opnemen in het totale kostenplaatje.
Ik denk dat vele bedrijven graag willen investeren in dergelijke ontwikkelingen omdat het Nederlands is en vooral omdat het Nederlands blijft ook als het succesvol is. Studenten die nu aan studies beginnen kunnen in die periode van 30 tot 50 jaar afstuderen en vervolgens generaties nieuwe studenten opleiden in een zich continu vernieuwende ontwikkeling. Die generaties kunnen over de hele wereld de vergaarde kennis uitzetten en de planeet zal af zijn van energie als machtsfactor.. Geen Libië-verhalen, Iran, Irak etc.... Als dat zou kunnen....., dan zijn we bij een generatie van Job 3.0 of Job 4.0, maar goed, je moet ergens beginnen..
Daarom stuur ik deze raamvisie maar weer eens aan Job Cohen.
Niet dat ik nu hoop of verwacht dat er een reactie komt, eigenlijk liever niet zelfs. Het zou toch zo kunnen dat al die thuisschrijvers en raamvisionisten de politiek ideeën aan de hand doen die misschien ooit iets gaan uitmaken in de politiek.
Voor mij is het dagelijks schrijven van de raamblogs meer een disciplinaire bezigheid, dan dat ik me aan meet mee te kunnen praten met de grote jongens ....
Ben toch wel benieuwd.....wie waar, hoe en wanneer begint over aardwarmte zonder daarna ook maar een ogenblik met de ogen te knipperen.
Het was lekker weer, het regende en de zon heeft geschenen. Van alles wat. Op het water was een zwaan erg imponerend met het voorjaar bezig. Binnenkort zien we hem waarschijnlijk trots met zijn kids voorbij komen.
Jack de Vries was weer even op tv. Ik ben geen fan van Jack. Ver voor zijn affaire met een ondergeschikte had hij mij n.l. al getriggerd met enkele uitspraken als staatssecretaris van defensie.
Hij was toen in een interview op een open dag aan het proberen jonge verse jongens te "ronselen" voor een dienstverband. Er was in die zelfde tijd regelmatig in het nieuws dat er personeelstekort was bij defensie. Jack kon dat probleem wel oplossen.
De jongetjes van 15 en 16 jaar mochten op de open dagen met scherp schieten!
Tja zo iemand is volkomen ongeschikt om ooit nog aan personeelswerving iets bij te dragen.
Hij is daarna regelmatig in beeld gekomen als souffleur van de onervaren Balkenende en die manier was echt die van een sluwe vos. Een nare man zou Matthijs van Nieuwkerk zeggen en ja dat is hij voor mij.
Het besluit van de VN om Libië te helpen is een goed besluit denk ik. Toch is de rol die Nederland kan, wil en of gaat spelen nog onduidelijk.
Het zou mij niet verbazen als de NAVO Nederland helemaal niet vraagt om iets te doen, misschien vragen ze wel of we a.u.b. NIETS willen doen.
De rol die Frankrijk speelt vind ik zorgelijk. Het is veel te veel haantjesgedrag, het vooraan willen lopen. Het zou m.i. sterker overkomen als de operatie zakelijk en vanuit de VN geleid snel resultaat zou opleveren. Nu China en Rusland ook voor de resolutie 1973 hebben gestemd is de wereld misschien voor het eerst getuige van een potentie van de VN die na de Tweede Wereld oorlog nog nauwelijks heeft gewerkt: eensgezindheid.
Ik hoop dat de wereld meekijkt en beseft dat dit een patroon kan worden als dat nodig is.
Het was bewolkt en niet echt lekker buiten. het water kwam nauwelijks van zijn plaats. De zuidelijke wind nam vandaag het grootste deel voor zijn rekening.Het schijnt weer wat kouder te worden de komende dagen. De duiven gaan ondertussen gewoon door met hun nestbouw...., gelijk hebben ze want het toch al bijna 18 maart.......
De atoomcentrales in Japan zorgen nog steeds voor problemen. In de krant las ik dat als het misgaat de problemen met straling 230.000 jaar zullen voortduren... Dat is toch niet te bevatten dat wij mensen dergelijke dingen bouwen. Zo'n risico is toch nooit uit te leggen aan generaties hierna?
Maxim Verhagen staat doodleuk te vertellen dat kernenergie veilig is en dat de risico's aanvaardbaar zijn? Hij kan dus in de toekomst kijken en inschatten wat er vanuit de natuur nog staat te gebeuren? In Nederland is de situatie uiteraard totaal verschillend met die in Japan, maar hier zijn weer andere mogelijkheden die kunnen leiden tot gevaarlijke situaties. Als Maxim op tv nu gaat blaten dat alle denkbare risico's zijn afgeschermd, dan zegt hij in feite dat hij 100% zekerheid kan geven bij atoomcentrales?? Hoe komt zo'n man tot dergelijke uitspraken?
Is de energieproblematiek dan zo alles overheersend dat hij zelfs bereid is te liegen? 100% zekerheid????, wie kan en durft dat te zeggen?
Laat Diederick Samson zo'n uitlating van Maxim Verhagen nu eens in alle rust toelichten op DWDD od P&W, dan hebben we heel veel mensen in een keer bereikt die straks bij volgende verkiezingen een juiste keuze zullen maken....op het dossier energie.
Oostenwind en bewolkt. Het lijkt me niet warm of aangenaam buiten. Wel weer om met de hond het bos aan de overkant in te gaan.
Er schuift zojuist een binnenschip door het raam. Bijna geruisloos vervoer. Wind mee en nauwelijks golven.
Ik vind het uitzicht nog steeds een van de charmes van dit huis. Bos, water en veel natuur om me heen..
Het debat op tv over de ramp in Japan werd bepaald door hoogleraar Turkenburg, fysicadocent. Een aardige man die van zijn universiteit werd geplukt door radio 1 en EenVandaag, om commentaar en aanvullende informatie te geven. Dit deed hij op radio en tv. Steeds hoorde je de man zijn visie geven op de berichten. Gisteren begon hij de dag met alarm slaan. Er zou een ramp na een ramp gaan plaatsvinden. Hij had het over de koeling van de kerncentrales en de daar gemeten waarden. Gisterenochtend waren die blijkbaar zo hoog dat het zwarte scenario door hem uit de kast werd gehaald. Later die dag kon dat verhaal naar de prullenbak omdat de waarden inmiddels dusdanig gedaald waren dat van het zwartste scenario geen sprake zou zijn.
Nu vind ik informatie goed. Bij een gebeurtenis als in Japan hoort dat ook. Extra uitzendingen horen er bij als het om zoiets groots gaat.
Het komt op mij over dat de gebeurtenis op zich snel wordt ingehaald door de scoringsdrang van de omroepen. Het zou zo moeten zijn dat dergelijk nieuws goed en vooral inhoudelijk wordt verslagen. Dat dit echter kort na de eerste berichtgevingen al vervalt in een omroepen contest met veel herhalingen en sensationele aanscherpingen van de gebeurtenis door "hoogleraar zus en zo" in te zetten om de legitimiteit van de benadering te onderbouwen.
Turkenburg bedoelt het goed, daar ben ik van overtuigd, maar het is op de keper beschouwd toch weer een ijdele man die zijn moment of fame op radio en tv beleefde. Het is een tijdsbeeld. Alles, vooral op tv, moet een scoringsfactor en een kijkcijfer dienen.
Het is even kwalitatief goed qua berichtgeving, maar al snel is die kwaliteit ondergeschikt en gaat het om kijkcijfers en wat daar bij komt kijken....
Nu is het "ijdelheidsgehalte" van veel tv-presentatoren en hun programma's hoog.
Het zou zo moeten zijn dat dergelijk nieuws zonder "persoonsverheerlijkingsverschijnselen" wordt verzorgd. Nadruk op de inhoud van de gebeurtenis en de presentatie dus niet in soundbites maar gedegen. Wakker Nederland is te veel standpunttv waar het ook weer teveel gaat om de presentator, bij DWDD is dat ook aan de orde. Snelheid van het programma en de onderwerpen zijn belangrijker dan de inhoud en dan wordt het dus een personalityshow en dat is niet wat ik zou willen zien rond dergelijke ernstige onderwerpen.
Het NOS-journaal geeft in deze een redelijk beeld, maar vervalt teveel in de herhalingen. Dat is de CNN benadering en dat werkt niet rond dergelijke onderwerpen, maar verveelt snel. Bij de NOS is de presentatie in eerste instantie goed en met low profile, maar wordt de kracht in een later stadium minder door de herhalingen.
Turkenburg zou zich kunnen voorstellen dat de omroepen doen aan het uitmelken van nieuwsitems met als enige doel: kijkcijfers. Daar moet je dus als specialist je eigen rol goed bewaken, want voordat je het weet loop je mee in de malle molen van de kijkcijfers.
Oostenwind, lekker voorjaarsweer en zonnig. Heerlijke dag.
Ramp in Japan loopt nog door nu meerdere centrales problemen hebben met de koeling.
Op tv zag ik Diederick Samson zijn commentaar geven. Hij is op de hoogte vanwege zijn opleiding op dit gebied en zijn informatie kwam goed en geloofwaardig over. Wat ik miste was de opening naar aardwarmte als vervanging van de atoomcentrale. Blijkbaar is de tijd nog niet rijp??
Heel veel commentaren vandaag gingen over het wegtrekken van mensen uit Japan. Vooral Europeanen maken nu dat ze uit voorzorg weg zijn. De berichten over nieuwe aardschokken die er kunnen komen blijven rondzingen. Ook een stad als Tokyo met miljoenen mensen die eigenlijk niet wegkunnen,..... het is niet te bevatten wat er allemaal gebeurt.
In Nederland is de atoomdiscussie ook weer opgelaaid. Men spreekt van aanvaardbare risico's..... ? Ik snap niet dat men zo denkt te kunnen praten. Wat is een aanvaardbaar risico? Een ramp zoals deze nu in Japan? Een overstroming van Nederland of een volkomen onverwachte aardbeving toch hier? Er wordt wel gezegd dat wij geen aardbevingen zullen krijgen, maar wie is er zo knap en alles begrijpend dat zo'n opmerking kan worden gedaan? Uiteraard lopen we hier minder risico, maar het kan wel en andere risico's zijn hier dan wellicht weer groter dan in Japan....
Aardwarmte ontwikkeling en de daarbij horende discussie, dient op gang te worden gebracht zodat we de komende 15 tot 20 jaar een solide platform kunnen leggen voor deze schone, uitstootvrije en eindeloos (onuitputtelijk) voorradige energie.
Mensen als Diederick Samson, maar ook andere jonge onderzoekers dienen nu nadrukkelijk in beeld te komen om de toon te zetten die kan maken dat we gaan inzien dat het werkelijk anders, schoner en veiliger kan!
Het is zacht weer. Er is iets wind uit zuid oostelijke richting. Het water gaat licht naar rechts vanuit mijn kamer gezien.
We hebben de eerste nestelaars in de tuin.
Een duivenstel is begonnen aan het bouwen van een nest in de naaldboom achter in de tuin. Helaas heb ik er niet permanent zicht op maar het is wel weer een prachtig gezicht hoe die onhandige vliegers af en aan vliegen met stro, gras, takjes enz. Ze zijn druk, druk en druk...
In Japan gaat het met de reactoren mis. Er zijn nu al 3 centrales die met een koelingsprobleem kampen. Ruim 200.000 mensen zijn of worden geëvacueerd. Landen als Frankrijk halen hun mensen inmiddels daar weg. Zij weten wat er wellicht nog komen gaat?
De naschok in de buurt van Tokyo was er een van 6.7 op de schaal van Richter. Weer een enorme beving dus....We zijn als mens toch ongelooflijk kwetsbaar bij natuurgeweld. Die krachten zijn niet te bemeten en zeker niet te beheersen. Alles wat tot nu toe is gedaan op dit gebied blijkt na deze klap te licht berekend te zijn. En dan zijn er ook nog mensen die zeggen dat de echte klapper nog moet komen en dan bij Tokyo....
Het proces tegen Rupert is ook weer begonnen. De advocaat van Rupert heeft vandaag zijn betoog gehouden........ waar gaat het nou over in vergelijk tot wat er in Japan gebeurt. Waar een klein land groot kan zijn..
Ik hop dat het snel afgelopen is en dat we het politieke spel kunnen vervolgen. Dit was allemaal nog een uitvloeisel van een periode ver voor de verkiezingen van 2010. Toen wisten we nog niet dat Rupert zijn beweging zoveel stemmen zou halen. Nu weten we inmiddels hoe we er met die club voorstaan en kunnen we hun acteren gewoon beoordelen.
Laat maar roepen die club en zet er iets inhoudelijks tegenover, iets waar de kiezer mee verder kan.... Laat maar gebeuren, maar spring niet elke keer op als die club wat roept. De nieuwsgaring is ook nog niet zover dat ze de Rupertbeweging met alle relativiteit durven aan te pakken. Ook zij hebben tegen de retoriek van R en zijn verwanten geen inhoudelijke reactie. Een schrijnend voorbeeld is Powned. Ik zie dat regelmatig even voordat P&W begint. Hoe professionals uit de Tweede Kamer zich door die paar blaaskaken zo laten benaderen, het is mij niet duidelijk wat zij verstaan onder "vrije" meningsuiting en nieuwsgaring, om je te schamen als land.
Zolang er echter niet door sommigen wordt opgetreden en iedereen blijft antwoorden op vragen van "puberachtige" volwassenen, is het zaak dat we die trend van popiejopie journalistiek blijven bestoken met inhoud en feiten. Geen antwoorden meer op impertinente vragen, maar alleen antwoorden op vragen die er werkelijk toe doen.
Politiek is geen entertainment en dus gedraag je je ook niet zo als politicus..... Wel ben je benaderbaar voor eenieder die zich met het werk en de inhoud bezig wil houden om daarmee het publiek nog beter te informeren.