Gebruik om griep te voorkomen als u in aanraking bent geweest met een geïnfecteerd persoon. De behandeling moet binnen twee dagen beginnen. Wanneer het gebruikt wordt om griep te voorkomen, dient u éénmaal daags Tamiflu ® in te nemen. Het is het beste om deze dosis 's morgens bij het ontbijt in te nemen. Dit middel moet dan minstens 7 dagen worden ingenomen.
Lees voordat u dit middel gaat gebruiken de Tamiflu bijsluiter goed, zodat u precies weet hoe u dit middel moet innemen.
Let op: de capsules zijn alleen geschikt voor personen ouder dan 13 jaar. De Tamiflu suspensie is ook geschikt voor kinderen jonger dan 13 jaar.
Tamiflu ® kan genomen worden om influenza te behandelen of om influenza te voorkomen. Tamiflu is verkrijgbaar als capsule en als poeder om een oplossing te maken.
Tamiflu is een geneesmiddel wat gebruikt wordt bij griep, vogelgriep en Mexicaanse griep. Het is een bekend middel bij H1N1 (mexicaanse griep) en andere griepvirus varianten.
Voor de behandeling van opkomende griep (griepale toestand) moet u één capsule Tamiflu nemen. Neem daarna één capsule tweemaal daags (meestal is het gemakkelijk om 's morgens een capsule en 's avonds een capsule gedurende vijf dagen in te nemen). Het is belangrijk dat u de gehele vijfdaagse kuur afmaakt, zelfs als u zich snel beter begint te voelen.
Gebruik om griep te voorkomen als u in aanraking bent geweest met een geïnfecteerd persoon. De behandeling moet binnen twee dagen beginnen. Wanneer het gebruikt wordt om griep te voorkomen, dient u éénmaal daags Tamiflu ® in te nemen. Het is het beste om deze dosis 's morgens bij het ontbijt in te nemen. Dit middel moet dan minstens 7 dagen worden ingenomen.
Lees voordat u dit middel gaat gebruiken de Tamiflu bijsluiter goed, zodat u precies weet hoe u dit middel moet innemen.
Let op: de capsules zijn alleen geschikt voor personen ouder dan 13 jaar. De Tamiflu suspensie is ook geschikt voor kinderen jonger dan 13 jaar.
Zelf de lekkerste kaas produceren. Zelfvoorziening is in, zelf produceren is de trend. Steeds meer mensen zoeken hun voedsel dichter bij huis. We willen weten waar dat biefstukje vandaan komt en of het rund een goed leven gehad heeft. Supermarkten spelen handig in op deze trend door lokaal geproduceerde producten te verkopen.Boerderijnieuws
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Griep Nieuws Blog Tags:Griep Nieuws Blog
13-04-2010
meer informatie links
Meer informatie
Als u meer wilt weten kunt u terecht bij:
- Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu: www.rivm.nl/q-koorts - Het Nederlandse Huisartsengenootschap, voor informatie over ziekten en behandeling: www.nhg.org - De GGD in uw regio. De contactgegevens kunt u vinden op www.ggd.nl - Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: www.minvws.nl - Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: www.minlnv.nl - De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie: www.nvog.nl - Het arboportaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: www.arbo.nl - Kennissysteem Infectieziekten en Arbeid: www.kiza.nl - De Voedsel en Waren Autoriteit: www.vwa.nl - De Land- en Tuinbouw Organisatie: www.lto.nl - De Gezondheidsdienst voor Dieren: www.gddeventer.com - Het Centraal Veterinair Instituut: www.cvi.wur.nl - De Nederlandse Hartstichting: www.hartstichting.nl - De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose: www.nvalt.nl - De preventiedienst opgericht door en voor de agrarische en groene sector: www.stigas.nl - Portal Q-koorts: www.qkoortsinnederland.nl - Patiëntenvereniging voor Q-koorts: www.zorgbelang-brabant.nl - Stichting Kinderboerderijen Nederland: www.skbn.net
Kan ik Q-koorts krijgen van hetd rinken van geitenmelk en eten van geitenkaas?
Gepasteuriseerde geiten-, schapen- en koeienmelk kunt u veilig drinken, want daarin zijn de aanwezige bacteriën inactief gemaakt.
Zachte en harde geitenkazen van gepasteuriseerde melk kunt u dus veilig eten. Bijna alle geitenkazen zijn van gepasteuriseerde melk gemaakt; alleen in boerderijwinkels en boerenmarkten zijn soms kazen van rauwe melk te koop.
Voor het advies over rauwmelkse kazen van geitenmelk
Kan ik Q-koorts krijgen van rauwe melk of kaas van rauwe melk?
Er is nagenoeg een zeer gering risico op besmetting via rauwe melk.
Er mogen geen producten worden gemaakt van rauwe geitenmelk van besmette geitenbedrijven. Als een bedrijf besmet is met Q-koorts (of verdacht is) geldt er op basis van Europese verordening een pasteurisatieplicht.
Pasteurisatie van de melk neemt het risico op het oplopen van Q-koorts via de melk of kaas weg.
Er is een kleine kans dat een bedrijf al besmet is voordat dit wordt opgemerkt, daarom is de mogelijkheid dat u Q-koortsbacteriën binnenkrijgt via (producten van) rauwe melk niet geheel uit te sluiten.
Het is niet aan te raden om rauwe melk te drinken en om producten van rauwe melk te eten.
In deze producten kunnen nl allerlei ziekmakende bacteriën voorkomen.
Kan ik Q-koorts oplopen door het eten van vlees?
De bacterie zit niet in het vlees van de dieren maar de ziekteverwekker kan ondanks de slachthygiëne, incidenteel ook terechtkomen op het vlees dus de kans daarop is zeer klein en zeker als u het vlees goed verhit is het risico op Q-koorts door het eten van vlees nihil.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Tags:welke procucten mag iik niet drinken en eten als ik besmetting met q koorts wil voorkomen?
preventie recreatie en dieren
Wanneer loop ik Risico?
Als ik op vakantie ga in een natuurgebied loop ik dan risico?
Als u tijdens de lammerperiode (februari tot en met mei) en als u dichtbij een besmet bedrijf verblijft (binnen een cirkel van 5 kilometer) geldt dat hoe langer u in een gebied waar de Q-koorts voorkomt bent, u meer risico loopt om besmet te raken met de q koorst bacterie.
Neem altijd contact op met uw huisarts als u na een bezoek aan een gebied waar Q-koorts voorkomt klachten heeft als koorts met hoofdpijn of hoesten.
Zwangere vrouwen, hartpatiënten of mensen met een afweerstoornis moeten extra alert zijn op klachten.
Mag ik wel kamperen op het erf van de boer?
Op een veehouderij en met name met melkgeiten en melkschaapjes is de besmetting nooit uit te sluiten. Zorg bij contact met de dieren voor een goede algemene hygiëne zoals de handen wassen n dier contact en omdat dieren ook andere ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen. Mag ik op de dieren-boerderij melkgeiten of ook melk-schapen bezoeken?
Alle besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven mogen geen bezoekers toelaten maar het woongedeelte van een bedrijf valt niet onder het bezoekers-verbod.
Op een bedrijf dat niet als besmet is aangemerkt, kan een enkel dier toch al Q-koorts bij zich hebben voordat dit met onderzoek aan het licht komt. Het risico is dan zeer klein, maar niet nul.
Het is daarom af te raden melkgeiten of melk-schapen te bezoeken als u zwanger of hartpatiënt bent of als u een afweer-stoornis heeft.
In ieder geval raden we u aan om te zorgen voor een goede algemene hygiëne als u in contact komt met dieren, ook omdat dieren andere ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen.
Welke dieren kunnen besmet zijn met de Q-koorts?
Melkgeiten en melk-schapen zijn in Nederland de belangrijkste bron van Q-koorts. Besmette geiten en schapen kunnen dode jongen of vroeggeboortes krijgen. Hierbij komen veel bacteriën vrij. Let op: vooral vruchtwater en de moederkoek zijn besmettelijk, en in mindere mate urine, ontlasting en melk. Maar ook andere dieren zoals koeien en kleine huisdieren kunnen besmet zijn. Ze hebben dan geen ziekteverschijnselen en kunnen toch de infectie overdragen op mensen, maar in Nederland is dit nog niet of nauwelijks aangetoond.
Mag ik een melk of kinderboerderij bezoeken?
U kunt een kinderboerderij bezoeken zonder dat u of uw kinderen een grote kans lopen op besmetting met Q-koorts. De kans om op een kinderboerderij Q-koorts op te lopen is namelijk erg klein.
Dieren op kinderboerderijen hebben zelden Q-koorts en zeker door de maatregelen zoals vaccinatie van dieren en afzondering van drachtige geiten en schapen, neemt de kans dat u in aanraking komt met de Q-koortsbacterie verder af maar de kans is dus niet nul.
Op de kinderboerderij kunnen ook andere ziekten voorkomen dan bij bij dieren en door zelf hygiënemaatregelen te nemen, verkleint u de kans dat u Q-koorts of een andere ziekte oploopt op een kinderboerderij. U kunt de folder voor bezoekers van kinderboerderijen raadplegen via de website www.rivm.nl/q-koorts.
Kan ik Q Koorts besmetting voorkomen?
Nee, u kunt besmetting niet voorkomen want u kunt de bacterie namelijk, in een gebied waar Q-koorts voorkomt, via de lucht inademen maar u kunt wel maatregelen nemen als u indirect in contact met dieren:
Maatregelen
• Was uw handen met zeep en veel water na contact met dieren.
• Was uw handen vóór het eten.
• Eet niet tussen de dieren.
• Eet geen voedsel dat op de grond is gevallen.
• Kom niet bij zieke dieren of dieren die jongen krijgen.
• Neem geen mest onder uw schoenen mee naar huis.
• Draag een overall en laarzen bij het contact met dieren op een boerderij en laat de overall en laarzen op het bedrijf achter.
• Beperk het contact met hooi, stro, mest, vruchtwater en moederkoek van geiten en schapen en doodgeboren dieren.
• Beperk het contact met kleding en schoenen die op melkgeiten- en melkschapenbedrijven zijn gedragen als u tot een risicogroep behoort. Was dus bijvoorbeeld deze kleding niet.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Tags:recreatie en dieren,preventie q koorts in recreatiegebieden en op boerderijen,preventieve maatregelen tegen q koortsbesmetting
Maatregelen tegen Q-koorts Ministerie
Maatregelen tegen Q-koorts
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft verschillende maatregelen ingesteld
Meer informatie vindt u op de website van het ministerie van LNV, www.minlnv.nl, zie het dossier over de Q-koorts
Melk-schapen en melkgeiten en geiten en schapen op kinderen zorgboerderijen, dierentuinen en op bedrijven zoals rondtrekkende schaapskuddes in natuurgebieden en bedrijven met lammetjesaaidagen worden gevaccineerd tegen Q-koorts.
Alle melkgeiten- en melkschapenbedrijven in Nederland zijn verplicht om regelmatig een tankmelkmonster op aanwezigheid van de Q-koorts-bacterie te laten onderzoeken.
Als in dit onderzoek de Q-koortsbacterie wordt aangetoond, en worden zij besmet verklaard dan gelden er verschillende maatregelen.
Zo werden vanaf 2009 alle drachtige dieren op de besmette bedrijven geruimd.
Q-koorts moet altijd gemeld worden bij de GGD door de (huis) arts en het laboratorium waar de infectie is vastgesteld.
De betreffende GGD licht de artsen in als er een Q-koortsuitbraak is, of als er een bedrijf besmet is.
Zo kan deze alert zijn als zich patiënten met klachten melden.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Maatregelen tegen Q-koorts Ministerie Tags:Maatregelen tegen Q-koorts door de overheid
wie kan besmet raken ?
Wie loopt extra risico om Q-koorts te krijgen?
U loopt extra risico op Q-koorts in de buurt van een besmet bedrijf. Deze kans is het grootst tijdens de lammerperiode (februari tot en met mei).
Hoe langer u in deze periode in een gebied met Q-koorts bent, hoe groter de kans op besmetting. Q-koorts is ook een beroepsziekte voor bijvoorbeeld veehouders, dierenartsen en slachthuismedewerkers.
As u veel in aanraking komt met besmette dieren, loopt u meer risico
Verder krijgen mannen vaker Q-koorts dan vrouwen en rokers vaker dan niet-rokers.
Mensen boven de 40 krijgen het vaker dan jongere mensen maar let wel, niet iedereen die besmet is, wordt ook daadwerkelijk ziek.
Ik woon naast een besmet bedrijf. Loop ik nu meer risico?
Het gebied waar Q-koorts voorkomt kunt u vinden op www.rivm.nl/q-koorts. Wie in de buurt van een besmet bedrijf woont, loopt een groter risico om besmet te worden met Q-koorts, dan iemand die verder van een besmet bedrijf woont.
Dit geldt vooral tijdens de lammerperiode (februari tot en met mei). De tijd tussen besmetting en het ontstaan van klachten is gemiddeld 2-3 weken, oplopend tot 6 weken. Daarom worden de meeste mensen ziek van maart tot en met juli.
Wees in deze periode dus extra alert op klachten als koorts met hoofdpijn of hoesten en ga tijdig naar de huisarts.
Kan ik ernstig ziek worden?
De kans om ernstig ziek te worden na besmetting is groter voor zwangere vrouwen, mensen met een afweerstoornis (bijvoorbeeld door kanker of door medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken) en hartpatiënten.
Bij hartpatiënten gaat het om mensen met hartklepgebreken (zoals een kunstklep of hartruis) en mensen die een hartoperatie (zoals het plaatsen van een stent) hebben gehad in het verleden.
Deze groepen hartpatiënten hebben een grotere kans om chronische Q-koorts te krijgen en dit komt doordat de bacterie zich makkelijker op de beschadigde hartklep of op littekenweefsel kan hechten
Kunnen kinderen Q-koorts krijgen?
Kinderen lopen geen extra risico om Q-koorts te krijgen maar het komt maar weinig voor dat kinderen Q-koorts krijgen.
De meeste kinderen hebben geen klachten en als ze wel last hebben, zijn dat vaak milde griepachtige klachten. Kinderen hebben dan vaak koorts en deze gaat in ongeveer 7 tot 10 dagen vanzelf over. De koorts gaat soms gepaard met een longontsteking, hoofdpijn, rode vlekjes op de huid of buikpijn met overgeven en diarree. Er zijn in Nederland geen kinderen met chronische Q-koorts bekend.
Zwanger en Q-koorts heeft: wat zijn de risico’s?
Zwangere vrouwen hebben een iets grotere kans om chronische Q-koorts te krijgen. Een zwangere die Q-koorts heeft met klachten, heeft mogelijk ook een iets verhoogde kans op een miskraam of vroeggeboorte.
Er zijn aanwijzingen dat het doormaken van de ziekte zonder klachten geen verhoogde kans hierop geeft. In zeer zeldzame gevallen kan uw baby besmet worden tijdens de bevalling of bij het geven van borstvoeding. Vermijd als u zwanger bent contact met melkgeiten en melkschapen, vooral tijdens de lammerperiode (februari tot en met mei). Let goed op klachten die kunnen wijzen op Q-koorts, zoals koorts met hoofdpijn of hoesten.
Neem altijd contact op met uw huisarts als u hier last van heeft of als u denkt dat u besmet bent met Q-koorts. Q-koorts is beter te behandelen als u er vroeg bij bent.
Ook als u zwanger bent, zijn er antibiotica die u veilig kunt gebruiken.
Vertel uw arts dat u (mogelijk) zwanger bent.
Het tijdig behandelen met een antibioticumkuur voorkomt mogelijk een miskraam of vroeggeboorte.
Is er een patiëntenvereniging?
Ja, de patiëntenvereniging is opgericht in november 2009. Op de website www.zorgbelang-brabant.nl kunt u meer informatie vinden over de patiëntenvereniging.
Als u zwanger bent en Q-koorts doormaakt zonder klachten, geeft dat doorgaas geen risico’s voor uw ongeboren kind maar voor de zekerheid is het wel aan te raden toch naar de huisarts te gaan en u te laten onderzoeken.
Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van lucht waar de bacterie in zit.
De bacterie komt in de lucht tijdens het lammeren van besmette geiten of schapen vanaf februari tot en met mei. Vooral het vruchtwater en de moederkoek van besmette dieren bevatten grote hoeveelheden bacteriën.
De q koorts bacterie kan ook in melk, mest en urine zitten, maar niet in het vlees van de geit of het schaap. Andere dieren zoals koeien en huisdieren kunnen ook besmet zijn en de infectie overdragenop mensen. In Nederland is dit nog niet of nauwelijks gebeurd. De q koorts bacterie kan maanden tot jaren overleven in de omgeving.
Wanneer kan ik Q-koorts oplopen?
Met name gedurende de lammerperiode van februari tot en met mei.
De tijd tussen besmetting en het ontstaan van klachten is gemiddeld 2-3 weken, oplopend tot 6 weken. Daarom worden de meeste mensen ziek van maart tot en met juli. Buiten deze periode is het risico om Q-koorts op te lopen gering.
Hoe kan ik Q-koorts oplopen?
Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van lucht waar de bacterie in zit. De bacterie komt in de lucht tijdens het lammeren van besmette geiten of schapen vanaf februari tot en met mei. Vooral het vruchtwater en de moederkoek van besmette dieren bevatten grote hoeveelheden bacteriën. Debacterie kan ook in melk, mest en urine zitten, maar niet in het vlees van de geit of het schaap. Andere dieren zoals koeien en huisdieren kunnen ook besmet zijn en de infectie overdragen op mensen. In Nederland is dit nog niet of nauwelijks gebeurd. De bacterie kan maanden tot jaren overleven in de omgeving.
Wanneer kan ik Q-koorts oplopen?
U loopt het meeste risico op besmetting tijdens de lammerperiode van februari tot en met mei. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van klachten duurt gemiddeld 2-3 weken, oplopend tot 6 weken. Daarom worden de meeste mensen ziek van maart tot en met juli en buiten deze periode is het risico om Q-koorts op te lopen vrij gering.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Tags:Hoe kun je besmet raken met de q koorst bacterie?
q-koorts bij mensen
Q-koorts bij mensen
Wat is Q-koorts?
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen.
In Nederland zijn besmette melkgeiten en melkschapen de belangrijkste bron van de ziekte bij mensen.
De meeste mensen lopen Q-koorts op door het inademen van lucht waar de bacterie in zit, tijdens de lammerperiode van geiten en schapen.
Waar komt de naam vandaan?
De letter Q komt van het woord ‘Query’ dat ‘vraag(teken)’ betekent. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt, Coxiella burnetii, was namelijk lang onbekend. De ziekte is voor het eerst vastgesteld bij slachthuispersoneel in Queensland, Australië.
Hoe herken ik Q-koorts?
Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft nagenoeg geen klachten. Mensen die wel klachten hebben, krijgen meestal (aanhoudende) koorts en heftige hoofdpijn en andere klachten kunnen zijn: hoesten, spierpijn, gewrichtspijn, koude rillingen, nachtelijk zweten, malaise en vermoeidheid. Bij een ernstig verloop krijgen mensen een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. Sommige mensen krijgen een leverontsteking.
Mannen hebben vaker last van Q-koorts dan vrouwen en ook mensen die roken worden vaker ziek. Q-koorts komt weinig voor bij kinderen en baby`s. Veel mensen die Q-koorts hebben gehad, zijn daarna nog lange tijd moe.
Hoe lang duurt het voordat je ziek wordt na de besmetting?
Ruim de helft van de mensen die besmet zijn met Q-koorts, wordt helemaal niet ziek. Krijgt u wel last, dan is dat gemiddeld 2-3 weken na de besmetting, oplopend tot 6 weken.
Wat kan ik doen als ik klachten heb?
Ga naar de huisarts als u koorts heeft met hoofdpijn of hoesten,vooral als u in een gebied woont of bent geweest waar Q-koorts voorkomt. De huisarts beslist of bloedonderzoek nodig is. Ga naar de huisarts als u denkt dat u Q-koorts heeft en als u zwanger bent, een hartklepafwijking heeft of een hartoperatie heeft gehad in het verleden, of als u een afweerstoornis heeft, bijvoorbeeld door kanker of door medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken moet u naar de arts om u te laten onderzoeken.
Deze groepen mensen kunnen ernstig ziek worden na besmetting.
Ongeveer 20% van alle patiënten met Q-koorts wordt in het ziekenhuis opgenomen voor behandeling. In de voorgaande jaren zijn er ook mensen overleden aan de gevolgen van Q-koorts. Deze mensen waren allen al zeer ernstig ziek voordat zij Q-koorts kregen.
Wanneer u klachten heeft, zoals koorts, hoofdpijn of hoesten en u denkt Q-koorts te hebben, bezoek dan uw huisarts.
Welke medicijnen zijn er tegen Q-koorts?
Als bij u Q-koorts is vastgesteld en u heeft klachten, dan krijgt u een antibioticumkuur. Let wel, ook na de Q-koorts kunt u lang last houden van vermoeidheid. Deze vermoeidheid is niet te behandelen maar zal uiteindelijk wel verdwijnen.
Bij chronische Q-koorts is vaak jarenlang behandeling met antibiotica noodzakelijk.
Kan ik anderen besmetten?
Nee, u kunt geen andere mensen besmetten als u Q-koorts heeft. U kunt dus gewoon naar uw werk of school gaan als u zich niet meer ziek voelt.
Kan ik Q-koorts meerdere keren krijgen?
Voor zover we weten niet; als u Q-koorts hebt gehad, bent u langdurig beschermd.
Wat is de chronische Q-koorts?
Chronische Q-koorts is een zeldzame vorm van Q-koorts (komt voor bij ongeveer 1-3% van alle patiënten) die jarenlang kan duren. Chronische Q-koorts begint sluimerend. U kunt last krijgen van benauwdheid, koorts, transpireren, vermoeidheid en vermageren. De meeste mensen met chronische Q-koorts hebben een ontsteking aan de hartkleppen (endocarditis).
Chronische Q-koorts komt meestal voor bij patiënten met een afweerstoornis en hartpatiënten.
Bij zwangere vrouwen kan een eerder doorgemaakte Q-koortsinfectie tot chronische Q-koorts leiden.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Tags:Q-koorts bij mensen,gevaren van qkoorts, chronische qkoorts, behandeling met antibiotica,qkoorts bij mensen,besmetting met q koorts
informatie voor recreanten
Zicht op Q-koorts
Informatie over de ziekte Q-koorts voor recreanten
Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van de bacterie. Wees alert op de verschijnselen van Q-koorts.
Woont u of bent u geweest in gebieden waar Q-koorts voorkomt? Ga dan tijdig naar de huisarts bij klachten zoals koorts met hoofdpijn of hoesten.
Wat is Q-koorts en wat zijn de klachten?
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. Q-koorts is niet overdraagbaar van mens op mens. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt heet Coxiella burnetii. Mensen krijgen de ziekte meestal via het inademen van lucht waar de bacterie in zit. Dus niet altijd via direct contact met dieren. De meeste bacteriën komen tijdens de lammerperiode van februari tot en met mei van besmette melkgeiten of melkschapen in de lucht terecht.
Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft nagenoeg geen klachten. Mensen die wel klachten hebben, krijgen meestal (aanhoudende) koorts en heftige hoofdpijn. Andere klachten kunnen zijn: hoesten, spierpijn, gewrichtspijn, koude rillingen, nachtelijk zweten, malaise en vermoeidheid. Bij een ernstig verloop krijgen mensen een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. Sommige mensen krijgen een leverontsteking. Veel mensen die Q-koorts hebben gehad, zijn daarna nog lange tijd moe. Mannen hebben vaker last van Q-koorts dan vrouwen en ook mensen die roken worden vaker ziek. Q-koorts komt weinig voor bij kinderen en baby’s. De ziekte is te behandelen met antibiotica. Het is dus belangrijk dat mensen zich direct bij de huisarts melden als zij verschijnselen vertonen. Dit geldt vooral voor mensen met een hartklepafwijking, voor mensen die een hartoperatie hebben ondergaan, voor mensen met een afweerstoornis en voor zwangere vrouwen.
Wat is de kans op besmetting met Q-koorts?
Het risico om besmet te worden is het grootst in de lammerperiode van februari tot en met mei. Dit komt omdat de Q-koortsbacterie vooral vrijkomt tijdens het aflammeren van besmette melkgeiten en melkschapen of als er sprake is van een abortus bij deze dieren. Nu de drachtige dieren op besmette bedrijven geruimd worden zal het risico minder zijn dan in voorgaande jaren in de lammerperiode. Toch zullen er in 2010 nog steeds mensen ziek worden omdat de bacterie lang in de omgeving kan overleven.
Mag ik een boerderij met melkgeiten of melkschapen bezoeken?
Besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven mogen geen bezoekers in de stal toelaten. Op een bedrijf dat niet als besmet is aangemerkt, kan een enkel dier toch al Q-koorts bij zich hebben voordat dit met tankmelkonderzoek aan het licht komt. Het risico is dan zeer klein, maar niet nul. We raden daarom af om een melkgeiten- of melkschapenbedrijf te bezoeken als u zwanger bent, hartpatiënt bent of een afweerstoornis heeft. In ieder geval raden we u aan om te zorgen voor goede algemene hygiëne als u in contact komt met dieren, ook omdat dieren andere ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen. Kijk voor de algemene hygiënemaatregelen bij: Kan ik besmetting voorkomen?
Meer informatie over alle maatregelen vindt u op de website www.qkoortsinnederland.nl
Kan ik besmetting voorkomen?
Nee, u kunt besmetting niet voorkomen. U kunt de bacterie namelijk, in een gebied waar Q-koorts voorkomt, via de lucht inademen. Wel kunt u de volgende maatregelen nemen als u in direct contact met dieren komt: Was uw handen met zeep en veel water na contact met dieren. Was uw handen vóór het eten. Eet niet tussen de dieren. Eet geen voedsel dat op de grond is gevallen. Kom niet bij zieke dieren of dieren die jongen krijgen. Neem geen mest onder uw schoenen mee naar huis. Draag een overall en laarzen bij het contact met dieren op een boerderij en laat de overall en laarzen op het bedrijf achter. Beperk het contact met hooi, stro, mest, vruchtwater en moederkoek van geiten en schapen en doodgeboren dieren. Beperk het contact met kleding en schoenen die op melkgeiten- en melkschapenbedrijven zijn gedragen als u tot een risicogroep behoort. Was dus bijvoorbeeld deze kleding niet.
Als u Q-koorts krijgt
Hoewel de kans zeer klein is, bestaat de mogelijkheid dat u Q-koorts krijgt. Mogelijk merkt u pas thuis dat u besmet bent. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van klachten is gemiddeld 2 tot 3 weken en kan oplopen tot 6 weken.
Heeft u klachten zoals koorts, hoofdpijn of hoesten? Neem dan contact op met de huisarts.
Aanvullende informatie
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de gebieden met besmette bedrijven in kaart gebracht. Deze kaart toont de gebieden waar mensen een mogelijk verhoogd risico lopen op besmetting. De lijst met de adressen van de huidige besmette bedrijven is te vinden op de website van de VWA. Via de website www.qkoortsinNederland.nl kunt u de meest recente informatie over Q-koorts vinden.
Als u na afloop van uw verblijf vragen heeft, kunt u contact opnemen met uw GGD.
Het adres van de GGD in uw regio kunt u vinden via www.ggd.nl.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Tags:q koorts informatie en tips voor recreanten
vraag en antwoord q koorts
Veelgestelde vragen over Q-koorts
Wat is Q-koorts?
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen.
In Nederland zijn besmette melkgeiten en melk-schapen de bron van de ziekte bij mensen.
De meeste mensen lopen Q-koorts op door het inademen van lucht waar de bacterie inzit en dat gebeurt met name tijdens de lammer- periode van geiten en schapen.
De letter Q komt van het woord ‘Query’ dat ‘vraagteken’ betekent en de bacterie die Q-koorts veroorzaakt, Coxiella burnetii, deze bacterie was lang onbekend.
De q koorts werd voor het eerst vastgesteld bij slachthuis-personeel in Queensland te Australië.
Waaraan herken ik de Q-koorts?
Q-koorts is niet altijd te herkennen. Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft geen klachten en de mensen die wel klachten hebben, hebben vaak een griepachtig ziektebeeld.
Soms verloopt Q-koorts veel ernstiger en dan begint de ziekte in korte tijd met heftige hoofdpijn, hoge koorts en een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst.
De bacterie kan een leverontsteking veroorzaken.
Deze klachten komen echter ook bij andere ziektebeelden voor.
Mannen hebben vaker last van Q-koorts dan vrouwen en ook mensen die roken worden vaker ziek.
Veel mensen die Q-koorts hebben gehad, zijn daarna nog lange tijd moe.
Hoe lang duurt het voordat je ziek wordt?
Meer dan de helft van de mensen die besmet zijn met Q-koorts worden helemaal niet ziek.
Krijgt u wel last, dan duren de verschijnselen gemiddeld 2-3 weken na de besmetting maar soms duurt het wel 6 weken.
Wat kan ik doen als ik q koorts klachten heb?
Als u klachten heeft ga dan naar de huisarts als u koorts heeft met hoofdpijn of hoesten, vooral als u in een gebied woont of bent geweest waar Q-koorts voorkomt. De huisarts beslist da of er verder bloedonderzoek nodig is.
Zijn er effectieve medicijnen tegen Q-koorts?
Als Q-koorts is vastgesteld en u heeft klachten, dan krijgt u een antibioticum-kuur maar let wel, ook na de Q-koorts kunt u lang last houden van vermoeidheid.
Die vermoeidheid is niet te behandelen maar zal uiteindelijk wel verdwijnen.
Bij chronische Q-koorts is vaak jarenlang behandeling met antibiotica nodig.
Wat is chronische Q-koorts?
Chronische Q-koorts is een zeer zeldzame vorm van Q-koorts en deze (komt voor bij ongeveer 1-3% van alle patiënten en die jarenlang kan duren.
Chronische Q-koorts begint sluimerend en u kunt last krijgen van benauwdheid, koorts, transpireren, vermoeidheid en vermageren.
De meeste mensen met chronische Q-koorts hebben een ontsteking aan de hartkleppen (endocarditis).
Chronische Q-koorts komt meestal voor bij patiënten met een afweer-stoornis en hartpatiënten.
Bij zwangere vrouwen kan een eerder doorgemaakte Q-koorts-infectie tot chronische Q-koorts leiden.
Hoe kun je met Q- koorts besmet raken?
Kan ik besmetting met de bacterie voorkomen?
Nee, u kunt besmetting niet voorkomen want u kunt de bacterie namelijk via de lucht inademen.
Bent u zwanger? Bent u een hartpatiënt of heeft u een afweerstoornis? Vermijd dan in ieder geval direct contact met melkgeiten en melk-schapen. De meeste mensen worden ziek van maart tot en met juli dus wees in deze maanden extra alert op klachten die passen bij Q-koorts en ga tijdig naar de huisarts.
Hoe kan ik Q-koorts oplopen?
Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van lucht waar de bacterie in zit.
De bacterie komt in de lucht tijdens het lammeren van besmette geiten of schapen vanaf februari tot en met mei.
Vooral vruchtwater en de moederkoek van besmette dieren bevatten grote hoeveelheden bacteriën.
De bacterie kan ook in melk, mest en urine zitten, maar niet in het vlees van de geit of het schaap.
Andere dieren zoals koeien en huisdieren kunnen ook besmet zijn en de infectie overdragen op mensen.
In Nederland is dit nog niet of nauwelijks gebeurd.
De bacterie kan maanden tot jaren overleven in de omgeving.
Wanneer kan ik Q-koorts oplopen?
U loopt het meeste risico op besmetting tijdens de lammerperiode van februari tot en met mei.
De tijd tussen besmetting en het ontstaan van klachten is gemiddeld 2-3 weken, oplopend tot 6 weken en daarom worden de meeste mensen ook ziek van maart tot en met juli.
Waar kan ik Q-koorts oplopen?
U kunt Q-koorts overal oplopen want de bacterie komt in de lucht tijdens het lammeren van besmette geiten en schapen.
U kunt Q-koorts ook oplopen door contact met geiten en schapen.
De bacterie kan op kleding en schoenen zitten, bijvoorbeeld van iemand die heeft geholpen bij de bevalling van schapen of geiten.
Als u in aanraking komt met die kleding kunt u besmet raken.
Kan ik anderen besmetten?
Nee, u kunt geen andere mensen besmetten als u Q-koorts heeft. U kunt dus gewoon naar uw werk of school gaan als u zich niet meer ziek voelt.
Kan ik mijn kind besmetten?als ik zwanger ben?
Nee, tijdens de zwangerschap kunt u uw kind niet besmetten met Q-koorts.
In zeer zeldzame gevallen kan dit wel gebeuren tijdens de bevalling of bij het geven van borstvoeding.
Kan ik Q-koorts vaker achterelkaar krijgen?
Voor zover we weten niet; als u Q-koorts hebt gehad, bent u langdurig beschermd.
Hoe weet ik waar een gebied met Q-koorts is?
Op de website van de VWA en het RIVM staat een kaartje van Nederland en op dit kaartje ziet u alle gebieden waar Q-koorts bij melkgeiten- en melkschapenbedrijven voorkomt.
Mag ik nog wel een boerderij met melkgeiten of melk-schapen bezoeken?
Besmette melkgeiten- en melkschapen-bedrijven mogen geen bezoekers in de stal toelaten.
Op een bedrijf dat niet als besmet is aangemerkt, kan een enkel dier toch al Q-koorts bij zich hebben voordat dit met melk-onderzoek uit de melktanks aan het licht komt.
Het risico is dan wel zeer klein, maar niet nul.
Het is af te raden om een melkgeiten- of melk-schapen-bedrijf te bezoeken als u zwanger bent, hartpatiënt bent of als u een afweer-stoornis heeft.
In ieder geval raden we u aan om te zorgen voor goede algemene hygiëne als u in contact komt met dieren en ook omdat dieren andere ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen.
Mag ik een kinderboerderij bezoeken?
Ja, dieren op kinderboerderijen hebben zelden Q-koorts. Bovendien worden vanaf 2010 alle schapen en geiten op kinderboerderijen in Nederland gevaccineerd.
In het zuiden van Nederland zijn schapen en geiten op kinderboerderijen alreeds in 2009 gevaccineerd.
Het risico op besmetting is daardoor veel kleiner, maar niet nul dus zorg voor goede hygiëne als u een kinderboerderij bezoekt.
Kinderboerderijen hebben een hygiënecode en sinds kort is er ook een keurmerk zoönosen (dierziekten) voor kinderboerderijen.
Kan iemand met Q-koorts gewoon naar dagverblijf, school of werk?
Alle patiënten met Q-koorts of mensen die contact hebben gehad met een patiënt met Q-koorts mogen gewoon naar werk of school omdat Q-koorts niet van mens op mens overdraagbaar is.
Waarom worden mensen niet gevaccineerd?
In Australië is een vaccin beschikbaar voor mensen maar dit vaccin kan ernstige bijwerkingen veroorzaken bij mensen die eerder besmet zijn geweest met de Coxiella burnetii bacterie die de Q-koorts veroorzaakt.
Mensen moeten voordat het vaccin wordt toegediend eerst worden getest of zij eerder Q-koorts hebben gehad.
Het vaccin is ook nog niet geregistreerd in Nederland. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekijkt de mogelijkheden om het vaccin beschikbaar te krijgen in Nederland.
Waarom worden niet alle dieren geruimd?
Bij andere dierziekten (zoals mond en klauwzeer) werden alle dieren geruimd.
Bij deze ziekten was het mogelijk om de bacterie uit te roeien maar bij Q-koorts kan dat niet.
Coxiella burnetii, komt voor bij vele diersoorten zoals geiten, schapen, koeien, honden, katten, ratten, vogels, etc
Het is onmogelijk om de bacterie uit te roeien maar dat hoeft ook niet want de bacterie komt al sinds jaar en dag in Nederland voor, zonder grote problemen te veroorzaken.
Deskundigen denken dat de grote hoeveelheid bacteriën die vrijkomt uit melkgeiten- en melk-schapen-bedrijven de oorzaak is van het grotere aantal zieke mensen en daarom neemt de overheid maatregelen op deze bedrijven.
Waarom moet er geruimd worden?
In de afgelopen maanden zijn al veel maatregelen ingezet om de risico’s voor de volksgezondheid te beperken.
Een belangrijke maatregel is de verplichte vaccinatie van melkgeiten en melk-schapen.
In 2010 worden de vaccinaties van melkgeiten en melk-schapen voortgezet.
Daarnaast werkt het vaccin niet bij dieren die al besmet waren voor de vaccinatie. Er is een nieuwe test beschikbaar om snel te kunnen achter halen of een bedrijf besmet is.
Het gaat om de zogenaamde tank-melk-test waarbij onderzoek wordt gedaan in de melk in de melk-tanken. Met hulp van deze test is gebleken dat er veel meer bedrijven besmet zijn dan werd verwacht.
Extra ingrijpen is daarom noodzakelijk om te voorkomen dat er nog veel meer mensen ziek worden.
Volgens de deskundigen komen er tijdens het lammeren van geiten en schapen de meeste bacteriën vrij, die een gevaar vormen voor de volksgezondheid.
Als een geit of schaap een abortus doormaakt komen er nog meer bacteriën vrij.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen) Tags:vraag en antwoord over q koorts, wanner kan je besmet raken en wat kan je er tegen doen, wanneer moet je naar de dokter en welk medicijn is er beschikbaar bij q koorts?
Free Business Social Network where people get paid to come together to share their business. Bring your online business to life by building your own business social network, business website and much
About
Freelance.nl deze blog is de marktplaats van Nederland! Met meer dan 235.000 gebruikers en 17.000 (en groeiend aantal) bezoeken per dag de grootste website voor zelfstandige ZZP-ers/ondernemers en werkzoekenden..
Tamiflu ® kan genomen worden om influenza te behandelen of om influenza te voorkomen. Tamiflu is verkrijgbaar als capsule en als poeder om een oplossing te maken.
Tamiflu is een geneesmiddel wat gebruikt wordt bij griep, vogelgriep en Mexicaanse griep. Het is een bekend middel bij H1N1 (mexicaanse griep) en andere griepvirus varianten.
Voor de behandeling van opkomende griep (griepale toestand) moet u één capsule Tamiflu nemen. Neem daarna één capsule tweemaal daags (meestal is het gemakkelijk om 's morgens een capsule en 's avonds een capsule gedurende vijf dagen in te nemen). Het is belangrijk dat u de gehele vijfdaagse kuur afmaakt, zelfs als u zich snel beter begint te voelen.
Gebruik om griep te voorkomen als u in aanraking bent geweest met een geïnfecteerd persoon. De behandeling moet binnen twee dagen beginnen. Wanneer het gebruikt wordt om griep te voorkomen, dient u éénmaal daags Tamiflu ® in te nemen. Het is het beste om deze dosis 's morgens bij het ontbijt in te nemen. Dit middel moet dan minstens 7 dagen worden ingenomen.
Lees voordat u dit middel gaat gebruiken de Tamiflu bijsluiter goed, zodat u precies weet hoe u dit middel moet innemen.
Let op: de capsules zijn alleen geschikt voor personen ouder dan 13 jaar. De Tamiflu suspensie is ook geschikt voor kinderen jonger dan 13 jaar.
Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van de bacterie. Wees alert op de verschijnselen van Q-koorts. Woont u of bent u in een gebied geweest waar Q-koorts voorkomt? Ga dan tijdig naar de huisarts bij klachten zoals koorts met hoofdpijn of hoesten.